Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Sarawak

Sarawak is een prachtige provincie. Toeristen bezoeken de regio vooral vanwege de vele mooie natuurparken. Twee van de mooiste natuurparken van Maleisie liggen binnen Sarawak. Verder is een bezoek aan de prachtige hoofdstad Kuching een must. Sarawak trekt veel avontuurlijke reizigers. Langs de kust heb je maar een paar eilanden, en vaak moet je er flink wat moeite voor doen om er te komen. Voor een bezoek aan een tropisch eiland kun je beter een Sabah bezoeken, dat veel meer mooie eilanden heeft. Cultuur staat centraal in Sarawak. Je hebt er nog veel inheemse stammen wonen, met hun eigen gebruiken en rituelen. Deze stammen zijn te bezoeken.

Kuching

Kuching

Kuching is de hoofdstad van Sarawak. Het vormt het startpunt voor diverse trips in de omgeving. Omdat je zoveel mooie attracties rondom de stad hebt liggen, kun je de stad prima voor enkele dagen bezoeken, en van hieruit leuke dagtochtjes ondernemen. Kuching is net als Georgetown een stad met een duidelijke Chinese invloed. Je hebt er fantastische foodcourts en een paar winkelcentra. Vooral de bezienswaardigheden langs de Heritage Walk zijn de moeite van een bezoek meer dan waard. Verder kun je altijd nog even langs het Sarawak Cultural Village, dat op een half uurtje rijden van de stad ligt. Ten noorden van Kuching vind je wat strandresorts, voor de liefhebbers van zon, zee en strand.

Bako nationaal park

Bako nationaal park

Binnen de deelstaat Sarawak vind je diverse mooie nationale parken; voor veel toeristen het hoogtepunt van hun reis naar Maleisie. Ten noorden van Kuching ligt Bako nationaal park; een mooi park dat ook al prima als onderdeel van een dagtocht te bezoeken is. Bako is een relatief klein nationaal park. Je kunt er mooie junglewandelingen maken, en tijdens deze treks zul je een hoop mooie diersoorten spotten. Bako is bekend om de grote Proboscis populatie (neusapen). Bako is als dagtocht vanaf Kuching te bezoeken. Een bezoek aan het park komt pas echt tot zijn recht wanneer je er meerdere dagen verblijft. Je zult meer meemaken, meer zien en daarnaast is het geen haastklus geworden, maar heb je juist lekker kunnen relaxen in de prachtige jungles.

Andere parken in de omgeving van Kuching

Een ander park dat zich prima leent voor een dagtocht is het Kubah nationaal park op 21 kilometer afstand van Kuching in het zuiden van Sarawak. Een bezoek aan dit park is ook makkelijk te combineren met een bezoek aan één van de orang-oetan reservaten in de omgeving: Semonggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum en het Matang Wildlife Centre.

Semonggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum

Ten westen van Kuching vind je ook nog het Gunung Gading nationaal park (dichtbij Lundu). Hier kun je onder andere de rafflesia bezichtigen (mits in de juiste periode); deze plant heeft de grootste, solitaire bloem van alle plantensoorten. Bij Gunung Gading vind je verder nog diverse prachtige watervallen.

Grootste bloem ter wereld

Na een korte vlucht (of dagtocht) vanaf Kuching naar Sri Aman ben je aan de toegangspoort van twee andere natuurparken in het zuiden van Sarawak; het Batang Ai nationaal park en het Lanjak Entiman Wildlife Reservaat. Hier ga je als toerist wel echt 'back to basic'; er is nagenoeg geen accommodatie aanwezig. Je krijgt er wel een prachtige jungle ervaring voor terug; hier vind je onder andere orang-oetans, gibbons, neusapen en diverse prachtige vogelsoorten.

Bevolking van Sarawak

In de staat Sarawak leven ongeveer 40 sub-etnische groepen en elk van deze groepen heeft haar aparte taal, levensstijl en cultuur. Echter, als je een van de grotere steden zou bezoeken, zul je merken dat ze meestal bevolkt worden door de Ibans, Maleisiërs, Chinezen, Indiërs, Melanaus en Bidayuhs, die naar de steden zijn getrokken om werk te zoeken. Deze etniciteiten vertegenwoordigen ook de grotere etnische groepen in Sarawak.

Stammen in Sarawak

Dayak is de verzamelnaam voor alle inheemse volkeren op Borneo. De oorspronkelijke Dajaks (Orang Dayak; mensen van het binnenland) hebben in het verleden minder last gehad van de diverse overheersingen dan diverse andere bevolkingsgroepen in Maleisie. Vooral de Engelsen hebben altijd het beste voorgehad met de inheemse en oorspronkelijke bevolking. Hierdoor konden de Dajaks nog lang hun authentieke leefstijl volhouden. De Dajaks bouwen grote, langwerpige huizen waarin een hele clan, bestaande uit een groot aantal gezinnen, samenwoont. De Dajaks waren ook berucht als koppensnellers. Het Nederlandse koloniale bestuur en de Indonesische autoriteiten hebben deze praktijk echter grotendeels onderdrukt. Een bezoek aan de dorpen is een leuke activiteit, hoewel je voor echt authentieke stammen diep de jungle in zou moeten gaan.

Iban

De Iban vertegenwoordigen de grootste gemeenschap in Sarawak. De Ibans stonden eerst bekend als Zee Dayaks om hun koppensnellen en territoriale expansie drift maar deze praktijken bestaan vandaag de dag niet meer. De meerderheid van Ibans zijn Christenen maar een klein gedeelte van hen voeren nog steeds rituelen uit en hebben overtuigingen die hun voorvaders al hadden. Op 1 juni van elk jaar vieren ze Gawai Dayak om het einde van het oogstseizoen aan te geven. Ze voeren de traditionele dans ngajat uit, tooien hun huis met de traditionele doek pua kumbu en komen samen om rijstwijn te drinken (tuak).

Chinezen

24% van de totale bevolking van de staat Sarawak bestaat uit Chinezen. Zij kwamen in de zesde eeuw als handelaren en ontdekkingsreizigers voor het eerst naar Sarawak en besloten toen om te blijven. De Chinezen hier vertegenwoordigen een verscheidenheid aan dialectgroepen zoals de Hokkien, Foochow en Hakka. De meeste van de culturele gebruiken en erfgoed worden nog steeds beoefend zoals Chinees Nieuwjaar en de Hungry Ghost Festival.

Malay

In Sarawak is de totale bevolking Maleisiërs ongeveer 23% en ze kunnen gevonden worden in zowel de stedelijke gebieden als in de zuidelijke regionen van Sarawak. Andere minderheden die ook onderdeel uitmaken van de Maleisische gemeenschap in Sarawak zijn de Bugis, Javanen als ook etnische groepen uit Indonesië zoals de Banjar.

Melanau

Van de ethnische groep de Melanau wordt gezegd dat zij de eerste kolonisten zijn maar er zijn er niet veel van, ze maken ongeveer 5% van de totale bevolking van Serawak uit. Het merendeel van de Melanau gemeenschap is bekeerd tot de Islam hoewel er ook zijn die het Christendom aanhangen. Welke religie ze echter ook aanhangen, de meeste Melanau vieren nog steeds hun traditionele festivals zoals het jaarlijkse Kaul festival, dat gevierd wordt om de geesten te bedanken voor een goed jaar alsook het dorp van ongewenste geesten en andere slechte invloeden te reinigen door ze per boot weg te voeren. Het Kaul festival wordt ook aangeduid als het Melanau Nieuwjaar.

Bidayuh

De Bidayuh gemeenschap bestaat werkelijk uit diverse etnische groepen zoals Bekati, Bindayu, Jongkang, Salako, Sara, Tringgus en Ribun. Als de Iban Zee Dayaks waren, dan zijn de Bidayuh de Land Dayaks. De Bidayuh bevolken het westelijke deel van Borneo en maken 8% van de Sarawak bevolking uit. Zij praten of in Sarawak Maleis of Engels en ze hebben verschillende geloven; sommigen zijn Christenen terwijl een minderheid de Islam heeft omarmd. De agung is hun traditionele muziekinstrument, dat eigenlijk een gong is die luid gonst en bijna altijd solo bespeeld wordt zonder begeleidende melodie.

Sarawak is mogelijk in Maleisie de bestemming met de grootste culturele verschillen, wat op zich al genoeg is om een bezoek aan de staat te rechtvaardigen. Samen met de rijke en opwindende natuurwonderen is Sarawak zeker een plek die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Maleisie.

Sibu

In het centrale deel van Sarawak vind je de stad Sibu met zo'n 180.000 inwoners. De stad Sibu vormt ook weer een toegangspoort tot een enorm mooi deel van Borneo. Sibu is vanaf Kuching te bereiken per vliegtuig (40 minuten), per bus (halve dag) of per boot (5 uur). Vooral de laatste optie is het leukst; de Kuching-Sibu Express is een hoge snelheids boot die je voor RM50 in 5 uur van kuching naar Sibu brengt. De reis op zich is al een belevenis. Eerst vaar je over de Chinese zee en de laatste 2 uur over de Batang Rejang rivier,de grootste rivier van Borneo. De omgeving van Sibu is vooral een bezoek waard vanwege de authentieke longhouses; de dorpen van de Iban. Vanaf Sibu kun je naar diverse dorpen in het midden van Sarawak reizen, interessante plaatsen zijn Kanowit, Song en Kapit.

Sibu

Vanaf Sibu kun je met een autobusje naar Miri reizen. Dit is een forse tocht van zo'n 650 kilometer over de snelweg. Tussentijds kun je een stop maken in Bintulu en hier eventueel in een hotel verblijven. Liefhebbers van zelfdrive vakanties kunnen eventueel vooraf in Kuching een auto huren, om vervolgens zelf het hele stuk naar Miri (en zelfs uiteindelijk via Brunei naar Sabah/Kota Kinabalu te reizen). Dichtbij Bintulu ligt het Similajau nationaal park, een prachtig park waar doorgaans maar weinig toeristen komen. Het park is langgerekt maar smal, en grenst aan een zijde aan een 32 kilometer lang ongerept strand.

Miri

Miri is een van de meest populaire bestemmingen binnen de staat Sarawak. Miri vormt de toegangspoort tot de beroemde Mulu grotten en Niah grotten. Hoewel Miri voorheen een soort cowboy stadje was waar men vooral op zoek was naar olie; is het later uitgegroeid tot een moderne stad in de schaduw van het naastgelegen oliestaatje Brunei. Om van een mooi uitzicht over Miri te genieten, kun je het beste een bezoek brengen aan Telaga Minyak. Voor de kust van Miri kan je ook erg goed duiken; hoewel het niet een vermaarde duikbestemming is, heb je er wel supermooi (en onaangetast) koraal.

Miri

Vanuit Miri heb je tevens het vertrekpunt van de jetty die je naar Labuan brengt. Labuan is het belastingvrije 'off shore' eiland ten noorden van Brunei waar je onder andere zelf een bedrijf kunt opzetten.

Niah Caves park

Op de weg tussen Bintulu en Miri vind je het prachtige Niah Caves park. Dit is naast het Mulu park een van de mooiste natuurparken van Sarawak. Het Niah park is in tegenstelling tot het Mulu park zonder gids te bezoeken. Het park is vooral bekend om de vele kalksteengrotten (waar in vroegere tijden mensen woonden). De Niah grotten zijn (vooral in Azie) vooral bekend om de zwaluwnestjes die in Hongkong en Singapore voor enorme prijzen verkocht worden. Deze zwaluwnestjes zijn 'gereguleerd' en worden onder toezicht geoogst. Op bamboeladders gaan klimmers op zoek naar de nestjes in de hogere regionen van de enorme grotten; een gevaarlijke klus.

Niah

Niah park is vanaf Miri en Bintulu met de bus of taxi te bereiken. Je wordt dan naar het dorpje Batu Niah gebracht. Hier vind je een paar hotels waar je kunt verblijven. Vanaf het startpunt Pangkalan Lubang kun je naar de grotten lopen. Twee grotten zijn toegankelijk voor toeristen zonder gids; de Great Cave en de Painted Cave (hoewel voor de laatst wel een permit nodig is, o.a. de verkrijgen bij het wildlife office in Kuching.

Mulu nationaal park

Gunung Mulu nationaal park is misschien wel het mooiste park van Maleisisch Borneo, het is tevens het grootste park van Sarawak. Het park is vooral beroemd om de enorme grotten en de pinnacles (kalkstenen rotsen). Een leuke activiteit is de 'Headhunters Trail' waar je langs diverse authentieke dorpen loopt via smalle paadjes en plekken van de oorspronkelijke koppensnellers bezoekt. Binnen het Mulu park ligt de grootste grot ter wereld; de Sarawak Chamber. Bij de serie Planet Earth van de BBC wordt gezegd dat er een Boeing 747 doorheen kan vliegen. De langste grot van Zuidoost-Azië vind je ook binnen het Mulu park, de Clearwater Cave is 75 kilometer lang.

Mulu

De meest bezochte grot is Gua Payau (Deer Cave), de grot is goed bereikbaar van de ingang van het park (Park Headquarters). Het is niet voor niets de meest populaire grot; elke avond (rond 5.30, niet tijdens de regentijd) vliegen vele miljoenen vleermuizen de grot uit om in het donker op zoek te gaan naar voedsel. De kalkstenen pinnacles van Mulu park kun je ook bezoeken, hoewel het wel een 3 daagse tocht is. De pinnacles liggen op de weg richting Gunung Api; een van de twee 'bergen' in het Mulu park.

Dagelijks wordt er op het stadje Mulu gevlogen. Je kunt echter ook met o.a. de boot vanaf Miri naar Mulu reizen; dit is een meer avontuurlijke tocht. Er worden diverse tours aangeboden naar Mulu. Er zijn dagtochten waarbij je alleen de hoogtepunten bezoekt; je kunt er echter ook 5-daagse trektochten uitvoeren. Rond het Mulu park vind je diverse accommodatie, van zeer basic tot zeer luxe.

Met Undiscovered naar Borneo

Met Undiscovered naar Borneo

Reisorganisatie Undiscovered biedt voor de reiziger die op zoek is naar unieke belevingen en avontuur bijzondere reizen naar Borneo, geheel op maat gemaakt. Ook voor duikers biedt Undiscovered mooie duikreizen, vaak in combinatie met de hoogtepunten boven het wateroppervlak.

Kaart Sarawak

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.