Dagbesteding in en rond Kuala Lumpur

Ik ben op doorreis, en verblijf een flink aantal uren op de luchthaven (KLIA). Kan ik de stad Kuala Lumpur (KL) bezoeken?

Veel reizigers die bijvoorbeeld naar Australië of Nieuw-Zeeland gaan, of er juist van terugkeren hebben een tussenstop in Maleisië. Afhankelijk van de duur van de tussenstop kun je ervoor kiezen om lekker op het vliegveld KLIA (Kuala Lumpur International Airport) te verblijven of om optimaal gebruik te maken van de beschikbare tijd door een bezoek te brengen aan de prachtige stad Kuala Lumpur. Omdat de infrastructuur tussen het vliegveld en de hoofdstad Kuala Lumpur zeer goed geregeld is, kun je gemakkelijk in een korte tijd op en neer reizen. Hieronder volgt een overzicht met de duur van de stopover en wat je allemaal in de stad kunt doen, voordat je weer terug naar de luchthaven reist. Let er hierbij op dat we er voor het gemak vanuit zijn gegaan, dat je bagage al op Schiphol is doorgelabeld. Heb je wel bagage af te halen, dan kost dit extra tijd. Je kunt bagage bij de speciale bagagebalie achterlaten voor een klein bedrag per uur.

 • Stopover Kuala Lumpur minder dan 5 uur
 • Stopover Kuala Lumpur minder dan 8 uur
 • Stopover Kuala Lumpur meer dan 8 uur

Tussenstop minder dan 5 uren

Bij een korte tussenstop van minder dan 5 uren loont het nauwelijks om naar het centrum van Kuala Lumpur te gaan. Het in- en uitchecken en de reistijden tussen de luchthaven en het centrum zullen bij elkaar al ongeveer 2 uur bedragen. Aangezien je ook nog tijdig opnieuw in moet checken, zul je maximaal 2 uur in Kuala Lumpur kunnen spenderen. Dat loont de moeite nauwelijks. Je kunt dan beter gewoon op KLIA blijven. Hier heb je op zich wel genoeg te doen om de paar uren wachten door te komen. Wanneer je de bagage vooraf al hebt kunnen doorlabelen is het een ander verhaal, in dat geval kun je prima voor een tweetal uurtjes even met de trein de stad in.

luchthaven-klia

Ga je toch voor deze korte periode de stad in, neem dan de KLIA Ekspres en bezoek het winkelcentrum Nu Sentral, dat naast het treinstation ligt (hier kom de KLIA Ekspres aan).

Tussenstop minder dan 8 uren

Bij een tussenstop van ongeveer 8 uur kun je prima naar het centrum van Kuala Lumpur. Je zult vooraf na moeten gaan, of je wel of niet je koffers af moet halen (zijn ze wel of niet naar de eindbestemming doorgelabeld). Indien dit het geval is, dan kun je op KLIA een kluis regelen, waar je de koffers tijdelijk kunt achterlaten. Ga daarna naar de KLIA Express vertrekhal. Neem de eerste trein (vertrekt elke 15 minuten, en elke 20 minuten buiten de drukke tijden) naar het centrum van de hoofdstad van Maleisië. Je komt dan ongeveer 30 minuten later aan op KL Sentral, het grote treinstation van KL. Van hieruit neem je dan vervoer naar het centrum van de stad. Dit kan de metro, bus of taxi zijn. In de spitstijden valt vervoer met de taxi echter niet aan te raden.

klia-ekspress-trein

Vanaf KL Sentral ben je in 4 stops met de metro (putra lrt) bij de Petronas Twin Towers; een prima plek om je een paar uurtjes te vermaken. Op 1 stop vanaf KL Sentral ligt Pasar Seni; het metrostation dichtbij Chinatown. Hier kun je een paar mooie tempels bezoeken, en de dagmarkt op Petaling Street. Ook kun je de mooie Central Market bezoeken, en het prachtige Merdeka Square (dat op 10 minuten lopen vanaf Pasar Seni ligt).

petronas-twin-towers

Wanneer je wilt winkelen, dan kun je het beste de metro naar Suria KLCC nemen (winkelcentrum onder de Petronas Twin Towers). Mocht je in de ochtend aankomen in het centrum van Kuala Lumpur, dan kun je zelfs overwegen om een ticket voor een bezoek aan de Petronas Twin Towers te kopen. Voor RM80 koop je een kaartje waarmee je naast de Skybridge ook het observatiedeck op de 86e verdieping kunt bezoeken.

Verder kun je nog overwegen om de wijk Bukit Bintang te bezoeken. Hier liggen 10 winkelcentra op een rij. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden in het centrum van KL:

 • Petronas Twin Towers
 • Luxe winkelcentrum Suria KLCC
 • Menara KL Tower (incl. Walkman met verhaal over KL)
 • Bukit Bintang met alle grote shopping malls
 • Chinatown (vooral leuk in de avond)
 • Merdeka Square & Sultan Abdul Sahmad (’s avonds rijkelijk verlicht)
 • Batu Caves (met metro makkelijk bereikbaar)

Eten doe je in een van de vele restaurants, maar kan ook prima in een van de vele foodcourts. Aanbevolen foodcourts in het centrum zijn Foodrepublic onder winkelcentrum Pavilion KL en Hutong onder winkelcentrum Lot10. Binnen Pavilion KL, Starhill Gallery en Suria KLCC heb je ook diverse luxe restaurants met topkwaliteit eten voor zeer schappelijke prijzen.

foodrepublic-pavilion-kl

Tussenstop meer dan 8 uren

Wanneer je tussenstop langer is dan 8 uur, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Wanneer er een nacht bijzit, dan kun je het beste een hotelovernachting in het centrum van Kuala Lumpur regelen. Je kunt dan voor een prima prijs in het centrum slapen, en daarnaast optimaal genieten van al het mooie dat de stad te bieden heeft. Op zich kun je ook bij een hotel op de luchthaven KLIA overnachten, maar dit is zonde want er is daar niet zo veel te doen. ’s Avonds kun je naar de winkelcentra, naar de Menara KL Tower, naar Chinatown en eventueel naar Merdeka Square (allemaal erg mooi en gezellig in de avonduren).

chinatown-kuala-lumpur

Mocht je de ochtend erna ook nog in de stad verblijven, dan kun je overwegen de KL City tour te boeken. De tour is er in twee varianten, namelijk ‘start Centrum KL’ en ‘start KLIA’. De tour die in het centrum start duur ongeveer 4 uur. Je wordt hier opgehaald bij je hotel. Het is eventueel mogelijk om een afwijkende locatie af te spreken, maar dat moet je dan wel van tevoren regelen. Het boeken van deze tour kan vooraf via Internet, maar ook gewoon bij de receptie van het hotel. Exacte informatie betreffende vertrektijden en kosten krijg je dan te horen (rond RM50 per persoon).

Je hebt ook nog een 2e optie vanaf het centrum van de stad; de KL Hop-on, Hop-off bus. Deze speciale attractie is erg leuk om een goede indruk van de stad te krijgen. Je rijdt hier in een grote dubbeldekker bus door de stad Kuala Lumpur. De bus rijdt langs diverse attracties; en bij elke attractie kun je uitstappen. Even later komt de volgende bus weer langs; waar je weer kunt opstappen. De KL Hop-on, Hop-off bus werkt op basis van de dagpas. Je kunt op diverse plekken in het centrum opstappen.

hop-on-hop-off-bus-kuala-lumpur

Wat betreft het vertrek vanaf KLIA heb je twee varianten. Variant 1 duurt +/- 4 uren, en laat je vooral alle hoogtepunten in de directe omgeving van het centrum zien, inclusief een bezoek aan het politieke centrum van Maleisie; Putrajaya, dat tussen het vliegveld en het centrum van Kuala Lumpur ligt. Variant 2 duurt +/- 8 uren, hierbij word je bij het vliegveld opgehaald. Hierbij ga je o.a. naar Putrajaya, het centrum van Kuala Lumpur en tevens naar de Batu Caves. Kosten bedragen ongeveer €35 bij variant 1 en +/- €45 euro bij variant 2 (zie hier enkele beschikbare tours in Kuala Lumpur).

2 reacties op Dagbesteding in en rond Kuala Lumpur

 1. marjo mirck
  donderdag, 10 september 2015 om 16:47 (5 jaar geleden)

  graag willen wij met 4 pers gebruik maken van de dagbesteding in en rond kuala lumpur.
  we komen 02-10-2015 om 06;10 uur aan , en moeten dan 16 uur wachten voor we verder kunnen.
  variant 2 lijkt ons de geschikte optie.
  is dit mogelijk?
  komen jullie ons echt op de luchthaven ophalen.?
  want we vinden het best wel eng om zelf iets te ondernemen.
  is de 45 euro nog steeds de prijs.?
  met vriendelijke groet Marjo Mirck.

  Beantwoorden
  • Ilya
   vrijdag, 25 september 2015 om 06:37 (5 jaar geleden)

   Hoi Marjo,

   Wij bieden geen tours, wel informatie over Maleisie. Deze pagina beschrijft wat er zoal in een wat kortere tijd gedaan kan worden in en rond de hoofdstad. Er zijn tours, die kun je bij de luchthaven bij aankomst regelen.

   Groet,

   Ilya

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *