Reisverslag Gerwin & Daniek

Op 10 augustus 2014 begon ons avontuur naar Maleisië en Borneo voor 3 weken. ’s Middags pakten wij onze auto en reden we naar Keulen Airport om onze 1e vlucht richting Maleisië te nemen. Wij kozen ervoor om met Turkish Airlines te vliegen met een tussenstop in Istanbul en daar vanuit door naar Kuala Lumpur te reizen. Onze ervaring met Turkish Airlines is zeer goed bevallen tegen een zeer scherp tarief in het hoogseizoen.

reisverslag-gerwin-daniek-vertrek-1

reisverslag-gerwin-daniek-vertrek-2

Maandagavond kwamen we tegen het einde van de middag aan op de Internationale luchthaven van Kuala Lumpur, KLIA. Een enorm modern vliegveld met alle gemakken van dien. Onze backpacktassen konden we vrij snel ophalen en zodoende met de KLIA Ekspres naar het centrum van KL. Deze snelle trein doet er ongeveer 35 minuten over en is comfortabel met gratis gebruik van WIFI. Aangekomen op KL Sentral moesten wij overstappen op de monorail (soort tram) richting Bukit Bintang. Wij sliepen in het vrij nieuwe Wolo Bukit Bintang Hotel. Een absolute aanrader, zeer dicht bij wat grote winkelcentra’s, waar ook vrij veel te doen was de hele dag. We sloten de dag af met een heerlijke Thaise Pad Thai gelegen in het winkelcentrum Pavillon.

reisverslag-gerwin-daniek-wolo

De dag erop zijn we vroeg op pad gegaan met de Hop-on, Hop-off bus. Deze stopt op verschillende plaatsen waar je desgewenst eruit kunt gaan om e.e.a. te bekijken. Wij blijven heerlijk in de bus zitten, genieten van alle prachtige gebouwen waaronder natuurlijk de Petronas Twin Towers en de KL Tower. We reden o.a. langs oude koloniale gebouwen, musea, stadsparken, China Town, de hele trip duurt ca. 2,5/ 3 uur, wat mede afhankelijk is van het drukke verkeer in KL.

reisverslag-gerwin-daniek-hop-on-hop-off

Nadat wij op aanraden van Veelzijdig Maleisie gingen eten bij Teppanyaki wederom in Pavillon, heerlijk gegeten trouwens, liepen wij vervolgens rustig naar de Petronas Twin Towers.

reisverslag-gerwin-daniek-teppanyaki

Wij hadden vanuit Nederland al een ticket geboekt om deze te kunnen bezoeken. Let wel, wij boekten onze tickets 8 weken van tevoren en onze gewenste tijdstippen (half 8, voordat het donker wordt) waren al lang en breed uitverkocht. Niettemin was om 5 uur nog een plekje, maar veel mensen waren teleurgesteld aangezien de kaarten uitverkocht waren voor die dag maar ook voor de rest van de week. Wij gingen met de lift omhoog en hadden een prachtig uitzicht over Kuala Lumpur. Enige negatief punt was dat we maar een uurtje op de toren mochten blijven, dus onze wens om er over te blijven als het donker zou worden ging verloren.

reisverslag-gerwin-daniek-uitzicht-petronas-torens

Toch wilden wij graag het uitzicht ook ’s avonds bekijken dus zijn we naar de KL toren gelopen en hebben daar ook een kaartje gekocht om naar boven te gaan. Hier was de drukte veel en veel minder. Ook hier een prachtig nacht uitzicht over KL en over de Twin Towers. Wat een ongelooflijk grote stad is het toch.

reisverslag-gerwin-daniek-uitzicht-kl-tower

reisverslag-gerwin-daniek-petronas-torens

Woensdag begonnen wij met een heerlijk ontbijtje bij The Loaf, wederom op aanraden van Veelzijdig Maleisie. Wij zijn daarna doorgegaan richting China Town om alvast wat souvenirs te kopen aangezien we later op dag naar Borneo zouden vertrekken. Leuk om even door Petaling Street te lopen en de sfeer mee te maken van alle koopjes en het eten. Persoonlijk ben ik een verzamelaar van vliegtuigmodellen, echter de gewenste toestellen van Turkish Airlines waren niet voorhanden. ’s Middags namen wij de KLIA ekspres richting KLIA2. KLIA bestaat uit de ‘normale luchthaven’ en recent is er een terminal gebouwd voor met name Air Asia, genaamd KLIA2. Het vliegveld heeft op dit moment 3 bijna parallelle vertrek/landingsbanen. Wij vlogen met Air Asia richting Sandakan op het eiland Borneo. We kwamen hier ’s avonds aan en werden opgewacht door een chauffeur die ons naar het Sabah Hotel zou brengen.

reisverslag-gerwin-daniek-sabah-hotel

Ons jungle-avontuur op Borneo gaat nu echt beginnen. Wij hebben dit door een plaatselijke Nederlander laten organiseren. Zijn naam is Olaf en woont al enige jaren met zijn vrouw en kinderen in Kota Kinabulu. Vanaf begin tot eind heeft hij het perfect georganiseerd; een aanrader voor iedereen (red: zijn website sabah-borneo.nl).

Donderdagochtend werden wij rond 10 uur opgehaald om vanuit Sandakan met een boot richting Turtle Island (Selingan) te gaan. Dit eiland is bekend vanwege de schildpadden die hier hun eieren leggen.

reisverslag-gerwin-daniek-selingan-1

Na enkele uren gevaren te hebben kwamen we aan op het prachtige eiland. Zeer klein met ruimte voor 15-20 huisjes. In de middag hadden we tijd voor ons zelf en hebben we heerlijk gezwommen en alvast aan een kleurtje kunnen werken. Na het zeer goede avondeten kregen we uitleg over de planning voor de avond. Het is namelijk niet duidelijk wanneer de eerste moederschildpad wordt gespot. Dit kan als het tegenzit wel is duren tot 2-3 uur ’s nachts, waardoor je dus al die tijd in spanning moet afwachten. Wij hadden desalniettemin geluk en werden rond half 8 geroepen dat er een schildpad was gespot en zijn eieren aan het verstoppen was. Wat wij toen zagen was zeer indrukwekkend, een prachtige zeeschildpad, net bezig om zijn eieren te leggen. Volgens de Ranger was ze al eens op het eiland geweest (ze worden namelijk geregistreerd).

reisverslag-gerwin-daniek-selingan-2

reisverslag-gerwin-daniek-selingan-3

Ze legde ongeveer 30 eieren, wat niet bijzonder veel was. Vervolgens hebben wij de eieren herplaatst naar een gedeelte waar ze meer kans hebben om te overleven. Wij hadden ook geluk dat er een stuk of 30 schildpadjes waren geboren. Deze kleine ninja turtles werden uitgezet op zee, de zware tocht en strijd gaat beginnen. Een enkeling overleeft het slechts, de meesten worden opgegeten door andere dieren, spijtig maar zo is de natuur nu eenmaal.

reisverslag-gerwin-daniek-selingan-4

Na een goede nachtrust en een degelijk ontbijtje zijn we terug gegaan met de boot richting Sandakan. Wij kwamen hier aan en zijn vervolgens met een bus naar Sepilok rehabilitatiecentrum gegaan. Sepilok is een gebied ten westen van Sandakan waar een mooi junglegebied ligt, vol met orang-oetans. Deze zijn hier opgevangen en worden klaargestoomd om weer terug te gaan in het wild. Je kunt het zien als semi-wild, ze leven namelijk vrij maar worden wel geholpen met voedsel. Je bent hier in ieder geval zeker dat je ze ook daadwerkelijk gaat zien, in het wild was dat voor ons nog maar de vraag, maar daarover later meer. We zagen net voor 11 uur diverse orang-oetans onze kant opkomen. Heel leuk om te zien en prachtig om wat leuke foto’s van te maken. Een orang-oetan van ongeveer 10 jaar was zelfs in de handen van een toerist gesprongen. De beste man was helemaal beduusd wat het was overkomen, leuk om te zien, maar kan ook gevaarlijk zijn, ze zijn namelijk bijzonder sterk.

reisverslag-gerwin-daniek-sepilok-1

Daaropvolgend zijn wij richting de Sunbears gegaan. Ook hier is een ruimte voor gecreëerd om deze te kunnen huisvesten (red: Bornean Sun Bear Conservation Centre). Prachtige kleine beren die lekker in de boom aan het luieren waren.

reisverslag-gerwin-daniek-sunbear

Uit het niets keken we op een gegeven moment om en zagen een orang-oetan heel dicht bij ons komen. Ik denk zelfs op minder dan een meter. Hij was erg nieuwsgierig, leuk om dat nog even mee te maken.

reisverslag-gerwin-daniek-sepilok-2

Na Sepilok zijn wij teruggegaan naar Sandakan waar onze boot klaar stond om ons naar Abai en Sukau te brengen op de Kinabatankan rivier. Een prachtige tocht, eerst over de zee en daarna over de Rivier. De hele tocht duurt ongeveer 2/3 uur. Je ziet prachtig primair en secundair regenwoud en hoe dichter je bij Abai komt hoe meer neusapen je begint te zien. We zijn er diverse tegengekomen, veelal in groepjes. Aangekomen in Abai kregen we een lunch voorgeschoteld en hebben in de middag een cruise gegaan op zoek naar wilde dieren.

reisverslag-gerwin-daniek-kinabatangan-1

We kregen wederom veel neusapen te zien, makaak apen, vogels en insecten; heel leuk maar ons doel was natuurlijk wilde orang-oetans en de kleine olifanten die alleen op Borneo wonen. De tocht zelf is prachtig, wat is dit toch een mooi eiland en wat heeft het een prachtige natuur. ’s Avonds deden wij een avondtocht en zagen we diverse slangensoorten en vogels. Het blijft knap hoe de gidsen zelfs in het donker van alles kunnen zien.

De ochtend erop gingen we na het ontbijt wederom op pad. Rond 6/7 uur zaten wij in ons bootje richting het Oxbox meer. Het moment was aangebroken wat wij de gelukkigen waren om 3 wilde orang-oetans te kunnen zien. Ze zaten redelijk hoog in te boom maar met onze camera (goede lens) hebben wij toch redelijke goede foto’s kunnen maken. Zo bijzonder om deze dieren in het wild te kunnen zien. Later op de ochtend hebben wij nog een ramboetanboompje geplant wat ten goede komt aan de plaatselijke bevolking van Abai.

reisverslag-gerwin-daniek-kinabatangan-2

In de middag hebben wij onze spullen gepakt en zijn we doorgevaren richting Sukau. Ook hier wederom veel wilde dieren gespot. De volgende dag zijn wij teruggegaan richting Sandakan, de laatste kans om wilde dieren te spotten. Helaas voor ons hebben we geen olifanten gezien. Gelukkig wordt dit later nog goed gemaakt, ook al wisten we dat op dat moment nog niet. Aangekomen in Sandakan hebben we nog een lunch genomen in het Sabah Hotel en hebben we vervolgens de bus gepakt naar Lahad Datu. Een trip van ongeveer 4-5 uur wat helaas niet met het vliegtuig kon worden genomen. We kwamen hier laat in de middag aan, hebben iets gegeten en zijn toen lekker gaan slapen om klaar te zijn voor een jungle trip maar dan op Tabin Wilde Reserve.

Wederom werden we vrij vroeg opgehaald en zijn met 2 mensen uit China richting Tabin gereden. Dit is ongeveer 30 kilometer, maar door de onverharde wegen doe je er 1,5 uur over. Het 1e deel bestaat helaas uit veel palmbomen. Deze zijn in de plaats gekomen van het mooie regenwoud en brengt de mensen geld op. Wij als natuurliefhebbers vonden het verschrikkelijk maar hoe verder wij richting Tabin reden hoe mooier de natuur uiteindelijk weer werd. Vergeleken met Danum Valley waar sprake is van primair regenwoud is de kans op wilde dieren toch net iets groter in Tabin dan bij Danum Valley. Beide tripjes zijn behoorlijk prijzig dus het was voor ons niet en/en maar en/of en uiteindelijk kozen wij dit keer voor Tabin. Volgende keer zullen we zeker Danum Valley bezoeken. Aangekomen bij ons huisje kregen wij een rondleiding en een beschrijving van het programma voor de volgende 2,5 dagen. Het complex zag er werkelijk prachtig uit, zo diep in de jungle waar de apen gewoon over je heel slingerden. Hoe leuk is dat.

reisverslag-gerwin-daniek-tabin-1

Wij hebben hier diverse activiteiten uitgevoerd. De natuur is hier zo mooi. Alles was ook zeer goed geregeld, zo stonden er ook regenlaarzen klaar aangezien het nogal eens regent op Borneo en je vaak in de modder loopt. We hebben onder begeleiding van onze gids een wandeltocht gemaakt en later op dag met een jeep op zoek gegaan naar wilde dieren. Ook hier kwamen we weer veel apen tegen zoals verschillende soorten makaken en gibbons.

reisverslag-gerwin-daniek-tabin-2

reisverslag-gerwin-daniek-tabin-3

reisverslag-gerwin-daniek-tabin-4

reisverslag-gerwin-daniek-tabin-5

We kwamen ook een bull olifant tegen (een olifant in zijn uppie, die zijn meestal het gevaarlijkst). Helaas voor ons zagen we alleen zijn achterkant. ’s Avonds deden wij in het donker een nachttour. Wij zagen diverse mooie roofvogels, zoals bijvoorbeeld Buffy the Fish Owl en een leopard cat die op zoek was naar een prooi. Helaas voor ons konden we van deze geen mooie foto maken. De dag erop hadden we in de namiddag een tour met de jeep op zoek naar wilde olifanten. Een andere groep had er de dag ervoor ongeveer 100 gezien. Dat was leuk voor hun dachten wij (enigszins egocentrisch), maar wij wilden er ook graag een paar zien. Na uren te hebben rondgereden en eigenlijk de moed aan het verliezen waren zagen we tot onze verbazing een 4-5 olifanten lopen met ook een baby olifantje. Wij zijn ze heel rustig gevolgd (ze blijken nog vrij snel te kunnen lopen) en zagen op een gegeven moment ontzettend veel groepen met olifanten. Ze liepen dicht bij de palmbomen in de buurt. Wat dus eigenlijk nu voor ons dus een voordeel was. Zo heeft elk nadeel ook weer zijn voordeel. We hebben ontzettend leuke foto’s kunnen maken, wat een geluk om ze toch nog te zien.

reisverslag-gerwin-daniek-tabin-6

Woensdagochtend zijn we voldaan teruggebracht naar Lahad Datu waar wij vervolgens opgewacht werden door een taxichauffeur, die ons naar Sandakan zou brengen. Ons vliegtuig stond gepland om ons rond 8 uur in de avond naar KL te brengen. Het vliegveld van Sandakan is zeer klein, enkel Air Asis en Malaysia Airlines vliegen er geregeld op. Nadat wij ons vliegtuig in gingen, hebben we onze oogjes dicht gedaan, blij en voldaan wat ze allemaal hebben mogen zien op Borneo en zeiden graag tot ziens. ’s Avonds kwamen wij weer aan op KLIA2. Vervolgens hebben wij wederom de KLIA ekspres gepakt richting het centrum, waar ons hotel redelijk dicht in de buurt van China Town lag.

De dag erop volgend zijn wij naar de plek gelopen waar alle bussen verzamelen. Van tevoren hadden wij via internet al onze bustickets besteld richting Cameron Highlands. Een trip van ongeveer 4-5 uur, waarbij je op een gegeven moment ergert aan de rijhouding van de buschauffeur maar ook geniet van de prachtige bergen en theevelden rondom dit gebied. Ligt dit in Maleisie, vraag je je dan af. We sliepen hier in een guest house, Fathers Guest House/Gerards Place wat wij wederom prijs/technisch gezien een absolute aanrader vonden. Wij hadden een eigen kamer met douche en konden gezamenlijk gebruik maken van diverse dingen zoals bijvoorbeeld het koffie apparaat, ook kon je een broodje pakken en lag er een lekkere carrot cake klaar. De vrouw des huizes heeft ons perfect geholpen. Ook hier hebben we een tour gedaan, net zoals een ieder die hier geen gaat, ga ja toch voor de theevelden. Wij hebben bij BOH Tea Centre een heerlijk bakje thee op met natuurlijk scones. Wat een verwennerij. Later zijn wij nog een mossy forest gegaan waar je in de gelegenheid werd gesteld om nog wat mooie foto’s te kunnen maken. Ook voor mensen die van hiking houden is Cameron Highlands the place to be.

reisverslag-gerwin-daniek-cameron-highlands

Leuk om mee te delen dat je in Tanah Rata goed kunt eten. Er zit zelfs een chinees restaurant (Yasmine Restaurant), de eigenaar hiervan heeft behoorlijk lang in Nederland gewoond. Je ziet hier veel sjaaltjes van voetbalclubs. De gebakken nasi met groente en kip/vlees was heerlijk. Ook kun je hier goed japans eten bij een snoezig restaurantje.

Zaterdagochtend werden we door de gastvrouw naar het centrum gebracht. Onze bus stond al klaar om ons naar Penang te brengen. Penang is een eiland ten westen van Maleisie en bekend om het heerlijke eten en prachtige gebouwen. Tevens zijn er veel internationale bedrijven gevestigd wat ten goede komt aan de economie van het land.

reisverslag-gerwin-daniek-penang

Helaas voor ons kwamen we in een regenbui aan. Niettemin hebben we nadat we aangekomen waren in onze leuke boutique hotel (Noordin Mews) onze spullen uitgepakt, een paraplu gepakt en richting de oude stad gelopen. Je treft hier veel Britse invloeden aan. ’s Avonds aten we heerlijk in misschien wel een van de beste restaurants van Penang; Noor & Dean’s. Wij hebben twee keer heerlijk gegeten voor helemaal niet veel geld. Ze schenken hier super lekkere koffie en dito verse fruit shakes met een exotisch tintje. De volgende dag zijn we met de plaatselijke bus richting Penang Hill gereden. Je gaat hier met een trammetje omhoog (vergelijkbaar met Hongkong waar wij vorig jaar zijn geweest). Ondanks het weer, hebben we een prachtig uitzicht gehad en hebben hier lekker een tijdje kunnen rondlopen.

Maandagochtend werden we vroeg wakker. Nadat wij een heerlijk ontbijtje kregen zijn we met de taxi naar de haven gereden (kleine 5 minuten) waar onze ferry klaar stond om ons naar het prachtige eiland Langkawi te brengen. Na een kleine 3 uur kom je aan en zie je al gelijk hoe mooi het is. Vervolgens zijn we naar ons hotel/villa gereden. We sliepen in Villa Molek dichtbij Pentai Cenang en Pentain Tengah, waar toch het meeste te beleven is zonder dat je echt kan spreken over drukte. De villa was heerlijk en van alle gemakken voorzien. Dicht in de buurt zaten twee goede restaurants, te weten Llawa en L’Osteria.

reisverslag-gerwin-daniek-langkawi-1

reisverslag-gerwin-daniek-langkawi-1

reisverslag-gerwin-daniek-langkawi-1

Helaas hadden wij de pech dat het de eerste 2 dagen behoorlijk regende. We wisten dat het regenseizoen was, maar dachten (we spreken immers uit ervaring) dat buien meestel kort en bondig zijn en dat het de rest van de dag heerlijk zou zijn. Uhm dit was niet het geval. Gelukkig hadden we voldoende boeken wij ons en zijn indien we een zonnestraal zagen direct naar het strand gesprint. Dit was gelukkig maar 3 minuutjes lopen. De rest van de dagen was het prima vertoeven, zelfs te warm op sommige momenten. We hebben heerlijk geluierd, gedronken, gegeten en gelezen, een perfecte afsluiter voor een prachtige vakantie. De ene laatste dag zijn we met een taxi nog richting de Panorama Cable Car gereden. Gelukkig voor ons was het uitzicht prima en zijn we in een cabine gestapt die vervolgens behoorlijk omhoog in de lucht gaan. Het is er enigszins toeristisch, dit mag de pret echter niet drukken. Je kan namelijk Thailand zien liggen en de diverse eilanden welke tot Langkawi behoren.

reisverslag-gerwin-daniek-langkawi-1

We sloten de avond af met een heerlijk eigen gemaakte rendang en sateh.

reisverslag-gerwin-daniek-eten-1

reisverslag-gerwin-daniek-eten-1

Zaterdag ochtend hebben we onze spullen helaas moeten inpakken en zijn naar het vliegveld van Langkawi gereden waar ons Air Asia toestel weer klaar stond.

reisverslag-gerwin-daniek-air-asia-1

We zijn in een klein uurtje naar KLIA2 gebracht. Vervolgens met de KL ekspres naar KLIA gereden en daar stond ons Turkish Airlines toestel wederom te popelen om ons terug naar Istanbul te brengen en vervolgens terug naar Keulen Airport. De auto stond er gelukkig ook nog. In een kleine 1,5 uur waren wij weer terug in Nederland en waren een ervaring rijker. Maleisie maar met name Borneo zijn prachtig om te bezoeken.

9 reacties op Reisverslag Gerwin & Daniek

 1. Ilya
  vrijdag, 26 september 2014 om 14:22 (10 jaar geleden)

  Mooi verslag. Erg leuk om te lezen.

  Tof dat jullie direct vanaf Sandakan met de boot zijn gegaan. Weet je nog wat het precies kostte? Ik vind dit een schitterende manier. Misschien net wat minder palmolieplantages onderweg? Jullie hebben orang-oetans in het wild gespot (is zeker een magisch moment, vonden wij ook). Wat voor lens heb je precies in mm? Is 200mm genoeg voor zo’n kiekje?

  Wat deed jullie besluiten om na Sukau eerst terug naar Sandakan te reizen, was het niet mogelijk om direct vanaf Sukau naar Lahad Datu te reizen? Heb je Tabin trouwens ook via Olaf geregeld?

  Ligt het Sunbear conservation centre gewoon op hetzelfde terrein als het orang-oetan opvangtehuis?

  Wij maakten overigens eens hetzelfde mee op Langkawi. We waren er 4 dagen, en het regende van aankomst tot vertrek. En geen buitje, dikke overstromingen en regen die via de grond alsnog tegen je aan spatte (paraplu had geen nut). Dat was in september. Toch is het die periode (waarbij er over een mild regenseizoen gesproken wordt) meestal prima te doen, met misschien net wat meer regen, maar niet voldoende om de regio af te raden tussen mei en september. We kwamen er namelijk ook diverse keren in die periode waarbij we schitterend weer hadden :).

  Hadden jullie trouwens de gehele periode de auto bij Keulen Airport geparkeerd. Hoe duur is dat precies? Ik ga er vanuit dat jullie niet zo heel dicht bij Schiphol wonen? 🙂

  Ilya

  Beantwoorden
  • Gerwin
   vrijdag, 26 september 2014 om 15:54 (10 jaar geleden)

   Dank voor je reactie. Inderdaad erg leuk om met de boot te gaan. Dit heeft Olaf voor ons geregeld. Voor prijzen en dergelijke verwijs ik je graag door naar hem. Hij heeft fantastisch werk geleverd. Voor een ieder maakt die alles op maat. Gelukkig wat minder palmplantages inderdaad, je geniet echt van de natuur. Wij gebruikten een camera van Canon met een Sigma 24-lens.

   Rechtstreeks reizen van Sukau naar Lahad Datu was zeker mogelijk echter mis je dan nog eenmaal de kans op wilde dieren langs de rivier. Verder konden we die middag lekker even ontspannen. Maar de mogelijkheid om direct te gaan was wel aanwezig. Tabin NP hebben we ook via Olaf geregeld. Hij heeft de gehele reis in Borneo voor ons verzorgd.

   De sun-bears liggen inderdaad op hetzelfde terrein. Schattige beertjes toch?
   Het weer op langkawi was die twee dagen echt heftig. Wij hebben er zelfs nog een leuk filmpje van gemaakt. Niets aan te doen. Verder was heerlijk vertoeven.

   Tenslotte kozen we voor Keulen aangezien de vliegtickets behoorlijk scherp waren. Voor ons is Keulen ca. 1.5 uur rijden.( Schiphol een uur) Het parkeren voor 3 weken kostte ca. EUR 80,00, overdekt en beveiligd. Het is maar net welke vliegmaatschappij een goed tarief heeft. Keulen, Dusseldorf en Schiphol zijn allen prima voor ons te doen.

   Beantwoorden
  • Geert & Marion
   zondag, 17 mei 2015 om 16:24 (9 jaar geleden)

   Beste Gerwin en Daniek.

   Leuk om te lezen, ook wij gaan naar Borneo, welke reisgids hebben jullie gebruikt, ik vind alleen maar engelstalige risgidsen. wat is beslist de moeite waard om te gaan zien behalve uiteraard de natuur?

   Graag hoor ik van jullie.

   Groet Geert en Marion

   Beantwoorden
   • Gerwin
    zondag, 14 juni 2015 om 00:17 (9 jaar geleden)

    Hallo geert en marion,

    Wij hebben meerdere boekjes gekocht teweten: 100% maleisie, borneo handbook en nog een boek over maleisie en singapore van Domincus. Wij hebben achteraf maar een klein deel van borneo gezien. Sandakan, turtle island, sepilok, sukau, abai en tabin. Allen zijn geweldig maar en de hoge prijs meer dan waard. Heb je bog wat extra centjes over dan zou ik ook naar Dannum Valley gaan. Maar goed ook andere delen van Borneo schijnen prachtig te zijn, dus ook wij zullen nog een keer terug gaan.

    Geniet er van, je weet immers nooit of er nog meer momenten zijn dat je er heen gaat.

    Groet,

    Gerwin

    Beantwoorden
 2. Gerwin
  vrijdag, 26 september 2014 om 15:54 (10 jaar geleden)

  24-300 lens moest het zijn

  Beantwoorden
 3. Saar
  vrijdag, 26 september 2014 om 19:31 (10 jaar geleden)

  Wat een Prachtig verslag en mooie reis. Bedankt voor het delen! 🙂

  Beantwoorden
 4. Angeline van der Tuin
  maandag, 19 januari 2015 om 19:32 (9 jaar geleden)

  Mooi verslag, Ik heb nog een vraag, in juli 2015 ga ik met gezin naar Sandakan Sepilok en sukau (riverlodge aan Kinabatangan River/oxbow meer) voor 2 nachten. Hebben jullie last gehad van muggen, malarietabletten geslikt. Wat is jullie ervaring in dit gebied.

  Beantwoorden
  • Ilya
   dinsdag, 20 januari 2015 om 10:54 (9 jaar geleden)

   Muggen zijn er altijd. De vraag is of ze ziektes overbrengen. Ik zou voor een malaria advies contact opnemen met de GGD of je huisarts. Iedereen maakt zijn eigen afweging. Wij deden het bij korte trips van enkele dagen over het algemeen niet. Als je echter met kinderen reist, wil je waarschijnlijk geen onnodig risico nemen. Nogmaals; GGD of huisarts voor het beste en meest actuele advies!

   Beantwoorden
 5. Gerwin
  donderdag, 29 januari 2015 om 20:00 (9 jaar geleden)

  Wij hebben voor de dagen op borneo malaria pillen genomen. Dat was gedurende 8 dagen, 1 pil per dag. Kosten worden gewoon door zorgverzekeraar. Muggen en insecten zijn er namelijk genoeg, zeker op borneo.

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *