Reisverslag 28 dagen Maleisisch Borneo

Met Malaysia Airlines vliegen we naar Kuala Lumpur en hebben een redelijk aansluitende vlucht naar Kuching, Sarawak op Borneo. Het valt me op de luchthaven van Kuching op dat iedereen je lekker met rust laat en niemand roept “taxi/transport”. Heerlijk toch!

kuching

kuching

Kuching is een leuke stad. Je kunt langs de boulevard slenteren, en ’s avonds staan hier allerlei eet en drinkstalletjes, een bootrip op de Sarawakrivier mag je niet missen. Het centrum is per voet goed te doen. Heel gemoedelijk allemaal. Leuke restaurantjes en winkeltjes. Beslist geen straf om een paar dagen te verblijven.

Sarawak

Bako Park

Via ons guesthouse hebben we een dagtrip geregeld naar Bako Nationaal Park waar onder andere de Proboscis (neusaap) te zien is. We rijden eerst 30 min. met de auto en komen bij een dorpje langs de rivier, vanuit hier nemen we een bootje naar het park. We komen op een schitterend strand en nog voor dat we in het National Park zijn zien we al de eerste neusaap. In het park worden we beloond met nog veel meer neusapen, waar we heel dicht bij kunnen komen. Verder zien we diverse makaken, giftige slangen, salamanders, heel veel vogels etc etc. We maken ook een trekking van 6 km door de jungle en lopen langs de magroves om uiteindelijk ut te komen op een kleine schitterende baai met een hagelwit zandstrand. We nemen vandaar een bootje die ons nog de kalksteen rotsformaties laat zien langs de kust en dan weer terug naar Kuching. Een zeer geslaagde dag!

Bako Nationaal Park

Bako Nationaal Park

Bako Nationaal Park

Bako Nationaal Park

Bako Nationaal Park

Bako Nationaal Park

Bako Nationaal Park

Iban Longhouses

Vandaag vertrekken we voor een 3 daagse trip naar de Iban tribes (de voormalige koppensnellers). Deze wonen in zogenaamde longhouses. In het longhouse waar wij heen gaan wonen 24 gezinnen onder 1 dak.

Iban Longhouse

Iban Longhouse

Het wordt een lange reis ernaar toe! We stoppen eerst net buiten de stad bij Semenggoh Nature Reserve, een Orang Oetan opvang. Maar door het fruitseizoen komen ze helaas niet naar de voederplaatsen. Gelukkig hadden we ze 2 jaar geleden in Sumatra in het wild gezien dus heel teleurgesteld waren we niet. Na 1,5 ur rijden komen we op een lokale markt waar we nog wat spulletjes inslaan voor de komende dagen. Na weer 1,5 uur rijden komen we op een kleine markt waar we ook lunchen en een gift kopen voor de chief van de longhouse. Het is nog 2 uur rijden voor we bij de rivier komen waar we in een smalle lange boot stappen om nog eens 45 minuten te varen over een schitterende rivier door de jungle naar het dorp van de Iban.

We worden verwelkomt door de chief van de longhouse en maken kennis met het gezin waar we de komende dagen zullen verblijven. We verkennen de omgeving en het longhouses. Ongelooflijk om te zien hoe de mensen hier leven. Zo primitief maar alles is wel netjes schoon. Iedereen is erg vriendelijk. Er wordt een heerlijke maaltijd voor ons bereid met rijst, varkensvlees, kip en van allerlei planten, groenten en kruiden uit de jungle, zoals varens, pompoen, pepers. Heerlijk! Na 21.00 uur gaat de generator, die alleen wordt gebruikt als er gasten zijn, uit. We zijn ook de enige gasten. Het is dan echt heel donker en hoor je allerlei dierengeluiden uit de jungle komen. Er wordt een matras met klamboe op de grond van de gemeenschappelijke ruimte van de longhouse voor ons neergelegd en ik heb nog een soort van goed geslapen ook.

Iban Longhouse

Iban Longhouse

Iban Longhouse

06.30 worden we wakker en 07.00 uur ontbijten. Vandaag staat er een jungletocht en een boottocht op het programma. We lopen door de jungle en onze gids legt uit hoe ze bijvoorbeeld dieren vangen met verschillende vallen en welke planten je wel en niet kunt eten. We komen op een peperplantage en belanden op een soort feest omdat de rijst vandaag allemaal gepland is. Met eten en zelfgestookte whisky worden we verwelkomt. Daarna gaan we de rivier op en varen naar een oude begraafplaats en genieten van de natuur om ons heen. In de tussentijd wordt onze lunch bij elkaar geplukt. Ook worden er grote bamboestammen met kapmessen afgehakt om later ons eten in te bereiden en drinkbekers van te maken.

Iban Longhouse

Iban Longhouse

Iban Longhouse

We komen bij een kiezelstrand langs de rivier en er word een vuurtje gemaakt waar het vlees op wordt geroosterd en in de bamboe gaat de rijst, groente, fruit en kruiden. Die worden ook in het vuur gelegd. Ze maken zelf een pittige sambal van de pepers en uiteinelijk word er een complete rijsttafel geserveerd. En natuurlijk de zelfgestookte whisky! Nog even een verfrissende duik in de rivier en we gaan weer met de boot verder. We bezoeken nog een kleiner longhouse en nuttigen weer een glaasje whisky. In dit longhouse hangen nog daadwerkelijk schedels vanuit de koppensnellerstijd. Bizar om te zien. Eind van de middag komen we weer in onze longhouse aan en krijgen nog een lesje blowpipe schieten.

Iban Longhouse

Iban Longhouse

Iban Longhouse

Onze gastheer van het gezin vraagt ons of we met hem mee willen de jungle in te gaan om ons avondeten bj elkaar te sprokkelen. Het is een hele klim om de heuvels op te komen om de planten te vinden die we kunnen eten. Maar we vinden ze. We kruipen rond 21.00 uur ons bed in want de stroom gaat er dan weer af. Morgen weer een lange dag reizen terug naar Kuching. Had deze dagen voor geen goud willen missen. Vond het zelf het hoogtepunt van onze reis. Een absolute aanrader!

Mulu National Park

Na nog 1 dag in Kuching te zijn gebleven vliegen wevanuit Kuching met MAS Wings naar Mulu park. Dit Park staat bekend om zijn mooie schitterdenden natuur en grotten. Het is een van het oudste oerwouden van Borneo. We blijven hier 4 dagen. Je kunt hier diverse routes zonder gids lopen. De komende dagen zullen we elke dag een trip gaan doen met gids.

Mulu National Park

Mulu National Park

Mulu National Park

Mulu National Park

Mulu National Park

De eerste dag lopen we 3 km door de jungle over goede paden naar de Deer cave en Longs cave. Longs cave heeft schitterdende druipstenen en Deercave is een van de grootste grotten ter wereld en er vliegen elke dag ca 3 miljoen vleermuizen de grot uit en in. Een machtig gezicht. Vanuit Deercave is ook het silhouet van oud President Lincoln te zien.

Mulu National Park

Mulu National Park

Dag 2 gaan we met de boot eerst naar een longhousedorpje, dan naar nog 2 andere grotten (Windcave en Clearwatercave) een met veel druipstenen, de een nog mooier dan de ander en een grot waar een rivier doorheen loopt en buiten de grot waar de rivier op uit komt is een heel helder meer waar we een duik in nemen.

Mulu National Park

Mulu National Park

Mulu National Park

Dag 3 gaan we de canopywalk doen (hangbruggen tussen de bomen). Na een paar km door de jungle komen we bij de hangbruggen. Dit is met 480 meter de langste canonpywalk ter wereld. Je loopt van boom tot boom op ongeveer 20 meter boven de jungle. Echt een hele ervaring!!

Mulu National Park

Brunei

Vandaag vliegen we naar Brunei. Hier zijn we 2 dagen gebleven. De Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee is net een plaatje uit de efteling, deze moskee ligt in een meer waar een boot van steen in ligt en de moskee heeft met gouden koepels en een marmeren minarette. Schrok wel een beetje van het contrast van arm en rijk. Aan de ene kant van de rivier het rijke gedeelte en aan de andere kant vind je Kampung Ayer, waar de oorsprokelijke bewoners van Brunei wonen in simpele houten paalwoningen. Een boottochtje over maken is de moeite waard. Als je van winkelen houdt is er genoeg keuze. Er zijn een aantal luxe winkelcentra.

Brunei

Sabah

Kota Kinabalu

Vanuit Brunei gaan we met de boot naar Kota Kinabalu via Labuan island. Dit eiland is belastingvrij en men kan hier heel goedkoop sigaretten en drank kopen. Dit is in Brunei verboden dus wordt hier gretig ingekocht door de bewoners van Brunei. Kota Kinabalu is een redelijk moderne westerse stad met heel veel winkeltjes en restaurantjes en grote moderne winkecentra. Leuk om te bezoeken is het uitlijkpunt “Signal Hill” waar je een mooi uitzicht hebt over de stad.Het is een leuke stad om een paar dagen te vertoeven.

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu

Kinabatangan River

Vanuit Kota Kinabalu vliegen we naar Sandakan en worden opgehaald door onze gids en rijden in ca 2 uur naar een klein dorpje “Bilit” langs de Kinabatangan River. Dit is echt een must do als je in Sabah bent. We zijn hier 3 dagen gebleven en je gaat 3 x met een boot de rivier op om allerlei dieren te spotten, zoals neusapen, makaken, krokodillen, monitor lizards, neushoornvogels, ijsvogels en nog veel meer. Ook hebben we 2 junglewalks gedaan: 1 overdag en 1 snachts. Je ziet en hoort dan weer hele andere dieren dan overdag. Smeer je wel heel goed in met DEET want je wordt lek gestoken door de muggen. Je vindt hier de kleine Pygmee olifant en ook leven hier nog orang oetans.

Kinabatangan River

Kinabatangan River

Kinabatangan River

Kinabatangan River

Kinabatangan River

Kinabatangan River

Tawau

Vanuit Sandakan vliegen we naar Tawau. Deze grensplaats is de getaway naar Indonesisch Kalimantan en voor duikliefhebbers die naar Sipadan/Mabul island en omgeving gaan. We wilden eerst naar Semporna/Mabul/Sipadan gaan, maar wij zijn geen duikers en willen eigenlijk lekker rustig relaxen. Mabul eiland is best drukbezocht en voornamelijk door duikers. Dus wij hebben besloten om de laatste week naar de Derawan eilanden te gaan in Kalimantan Indonesie.

Tawau

Vanuit Tawau eerst vliegtickets regelen. Helaas kwamen we op een vrijdag in Tawau aan en onze eerst beschikbare vlucht ging pas op Woensdag. En voor een visum konden we maandag bij de ambassade terecht. Dus noodgedwongen verbleven we 5 dagen in Tawau. Volgens de Lonely Planet is Tawau niet echt een leuke stad. Maar wij hebben het er eigenlijk best naar onze zin gehad. Tawau heeft een oud en een nieuw centrum met heel veel restaurantjes en winkeltjes en wat winkelcentra. Als je van vis houdt zit je hier goed. De beste visrestaurants vind je langs de waterkant en de keuze is enorm, en alles supervers. De stad zelf heeft verder geen bijzondere bezienswaardigheden.

Tawau

En op 30 km van de stad ligt een schitterend natuurpark “Tawau Hillspark” wat zeker het bezoeken waard is. Een taxi vind je op elke hoek van de straat in Tawau. Je kunt hier zonder gids doorheen lopen en wij waren die dag de enige bezoekers in het park. Je vind er de hoogste tropische boom ter wereld, warmwaterbronnen, een kleine waterval en een botanische tuin. Tawau Hillspark is absolute aanrader.

Tawau

Tawau

Derawan (Kalimantan Indonesie)

Vanuit Tawau vliegen we naar het eiland Tarakan in Kalimantan, en vanuit daardaar 1,5 uur later in een heel klein vliegtuigje van Kalstar Airlines naar Berau. Beide vluchten duren nog geen 25 minuten. En kosten ca €25,- p.p. Je kunt ook goedkoper reizen over zee en de weg maar dan ben je 2 dagen onderweg en er is geen normaal openbaar vervoer, dus die moet je terplekke regelen met de lokale bevolking.

Derawan Island (Kalimantan Indonesia)

In Berau staat John op ons te wachten. De eigenaar van de bungalows waar we op Derawan zullen verblijven. In 2 uur rijden we naar Tanjung Batu. We verbazen ons werkelijk over de oerwouden die ze hier platbranden om er vervolgens allemaal palmolieplantages op neer te zetten. Overal vuurhaarden en rook. We kunnen opeens niet meer verder omdat het vuur over de weg heen komt. We wachten een tijdje en het vuur trekt zich gelukkig terug. Zo zonde, en dat allemaal voor geld geld geld!! In Tanjung Batu stappen we over op een speedbootje en varen in 30 minuten naar Derawan.

Dit kleine tropische eiland is aan een kant bebouwd met bungaows die allemaal op een pier staan, maar de andere kant van het eiland is zo goed als leeg en daar vind je geweldig mooi hagelwit strand. In 40 minuten loop je het gehele eiland rond. We hebben er een geweldige bungalow op een pier met super uitzicht over de zee. Het is hier erg rustig. Precies wat we zochten. In het enige dorp van het eiland zitten de bewoners op de verandas en knikken vriendelijk. Er is bijna geen toerist te vinden. In een week tijd zijn we er maar een paar toeristen tegengekomen, een duitse jongen met zijn ouders en een frans stel.

Derawan Island (Kalimantan Indonesia)

Derawan Island (Kalimantan Indonesia)

Elke dag komen er grote zeeschildpadden naar de kust om zeegras te eten in het ondiepe water. Vanuit onze bungalow genoten we eke dag weer van dit tafareel. Je kunt ze tijdens het snorkelen gewoon aanraken. Echt fantastisch. Voor onze bungalow op ca 200 meter ligt een rif waar je heel mooi kunt snorkelen. We hebben ook nog een dag trip gemaakt naar Kakaban eiland, waar een groot zoetwater binnenmeer is. Hier kun je zwemen/snorkelen tussen de kwallen die niet steken, een heel bijzondere ervaring. Sangalaki eiland ligt vlak naast Kakaban en is werkelijk een schitterend heel klein onbewoond paradijselijk eilandje. Er is een resort (waar niemand was) en een zeeschildpaddenopvang. Verder helemaal niks. Er leven hier veel monitor lizards. Elke dag komen hier voor de kust de reuze black mantas voorbij zwemmen. Je kunt er werkelijk schitterend snorkelen en duiken. Het eiland heb je in ca. 20 minuten rondgelopen.

Derawan Island (Kalimantan Indonesia)

Derawan Island (Kalimantan Indonesia)

Berau/ Tarakan/Tawau/ Kuala Lumpur /Amsterdam

Onze laatste dag op Derawan. We vliegen vandaag naar Tarakan en omdat onze vlucht naar Tawau niet aansluit verblijven we 1 nacht op Tarakan.

22 oktober
We hebben een lange dag reizen voor de boeg. 3 vluchten op 1 dag. Van Tarakan naar Tawau, van Tawau naar Kuala Lumpur, en dan onze laatste vlucht naar Amsterdam. Met de nodige vertraingen en problemen met een verkeerde stempel (fout van douane) in mijn paspoort. komen we 23 oktober weer terug op Hollandse bodem. Het was een reis om nooit te vergeten.

Tot slot

Maleisisch-Borneo is echt het bezoeken waard, zeker als je van mooie natuur houdt. Het is niet het meest bezochte gedeelte van Maleisie maar dat maakt het ook juist zo bijzonder. De bevolking van Sarawak en Sabah vond ik bijzonder zeer vriendelijk, eerlijk en behulpzaam. Iets wat in hele toeristische plaatsen helaas vaak anders is.

Groetjes,

Sandra en Peter

3 reacties op Reisverslag 28 dagen Maleisisch Borneo

 1. Jose Doomen
  woensdag, 18 februari 2015 om 14:37 (9 jaar geleden)

  Prachtig reisverslag 28 dagen Borneo malysia

  Beantwoorden
 2. Saar
  vrijdag, 27 maart 2015 om 03:25 (9 jaar geleden)

  Mooi verslag. Wil ook direct gaan.

  Beantwoorden
 3. Emily
  maandag, 14 november 2016 om 20:39 (7 jaar geleden)

  Heel mooi verslag, aan wat voor budget moet je denken voor deze reis voor 2 persone ? Los van de vliegtickets vanaf amsterdam

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *