Dollars meenemen naar Maleisie

Doe ik er goed aan om Amerikaanse Dollars of traveller cheques mee te nemen naar Maleisie?

Nee. Vroeger was het inderdaad zo dat in veel verre landen de dollar een geliefde munteenheid was. Je kunt in Maleisië echter overal pinnen. Mocht je voor de zekerheid wat contant geld willen meenemen, dan kun je of vooraf in Nederland wat ringgits kopen of je neemt een paar briefjes van 50 euro mee om ter plekke te wisselen. Je hebt in Maleisië veel kleine wisselkantoortjes, met doorgaans een vergelijkbare wisselkoers als bij de bank (bij pinnen).

Pinnen

Je kunt bij een reis naar Maleisië het beste pinnen bij één van de vele banken in het land. Op zo’n beetje elke toeristische bestemming heb je pinautomaten. Pinnen is makkelijk en veilig, wel moet je vooraf pinnen in het buitenland activeren bij je eigen bank. Je kunt ook met je creditcard pinnen, vergeet niet je pincode aan te vragen. Elke pintransactie kost enkele euro’s, het is dus verstandig niet te kleine bedragen te pinnen. Tel je die transactiekosten op bij de wisselkoers (m.a.w. het uiteindelijke bedrag dat er uit de automaat komt rollen tegenover het bedrag in euro’s dat van je rekening wordt gehaald), dan is het vaak goedkoper dan wanneer je contanten bij een geldwisselkantoor in Maleisië wisselt. Vooraf euro’s naar Ringgits wisselen is duur en raden we af.

dollars-of-travellercheques-maleisie-2

Waarde van de Maleisische ringgit

Aziatische landen als Maleisië, Singapore en Indonesië plukken hier de vruchten van (immers import vanuit Europa en de V.S. is beter betaalbaar). Voor toeristen is het jammer. Zo was de euro eerst ruim 5 ringgit waard. Nu krijg je voor een euro nog ‘maar’ 4,2 ringgit. Hiermee is de rijke westerse toerist nu net iets minder rijk in Maleisië. Als alles weer tot rust is gekomen schommelt de ringgit meestal tussen de 4,4 en de 4,9 op de euro. Grappig detail is dat meer Maleisiers nu via internet (uit Europa en de V.S.) producten bestellen. Voorheen was de noodzaak er niet om buiten de deur te kopen; nu de ringgit zoveel meer waard is neemt het online koopgedrag ook toe.

dollars-of-travellercheques-maleisie-1

Travellercheques

Travellercheques zijn overbodig geworden, aangezien je overal in Maleisië kunt pinnen. Het enige voordeel dat je zou kunnen bedenken is dat travellercheques gedekt zijn; bij verlies kun je de waarde van de cheques terugkrijgen. Pinnen is momenteel zo gemakkelijk, dat het nauwelijks nog loont om travellercheques mee te nemen. Je betaalt namelijk een bepaald bedrag aan provisie wanneer je euro’s verwisseld in travellercheques, en je betaalt nogmaals provisie wanneer je de cheques in Maleisië opnieuw inwisselt voor ringgits (RM).

Meer over valuta en geldzaken

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *