Mamak restaurants in Bukit Bintang

De populaire toeristenwijk Bukit Bintang vind je in het hart van Kuala Lumpur. Hier heb je winkelcentra, hotels, wolkenkrabbers vol bedrijven, restaurants, eetstraten zoals Jalan Alor, uitgaanswijken zoals Changkat Bukit Bintang en veel meer. De wijk bevat luxe hotels, maar ook betaalbare budgetaccommodatie. Voor elk type reiziger wat wils dus. Je hebt er verder een aantal van de best beoordeelde restaurants in de stad, maar ook de meest goedkope lokale eettentjes. Wil je in de buitenlucht op straat eten, ga dan naar Jalan Alor. Wil je goedkoop overdekt eten, overweeg dan bij één van de lokale budgetrestaurantjes naar binnen te lopen. Een populair concept in Maleisië zijn de zgn. Mamak restaurants. Lekker lokaal, lekker goedkoop en een gigantisch aanbod aan lekkere gerechten.

Je hebt ze overal binnen Maleisië, maar vooral veel in Bukit Bintang waar de meeste toeristen verblijven. Mamak is een term die gebruikt wordt een bepaald soort restaurant, dat tevens dient als publieke ontmoetingsplek onder de locals, te omschrijven. De oorsprong van de gerechten is uit Zuid-India, maar door de jaren heen werd het een mix van Maleise en Indiase gerechten. Denk aan sterk verlichte, grote, open restaurants, vaak met enorme buitenterrassen en vol televisieschermen, waar locals op af komen om samen voetbal of andere wedstrijden op te kijken.

Veel keuze, vaak meerderen op een rijtje

Om de hoek bij Changkat Bukit Bintang, langs het straatje Jalan Nagasari heb je een paar populaire Mamak restaurants op een rij. Aan de achterzijde van het Istana Hotel en tegenover PARKROYAL Service Suites (op de hoek van Jalan Nagasari en Jalan Bedara) heb je Budesha Jalan Nagasari. Onze eerste jaren in Kuala Lumpur woonden we in een condo vlak in dit wijkje. Wij kwamen regelmatig bij Budesha (toen heette het nog Bahdushah), vaak met onze groep lokale vrienden. In dezelfde straat en in de zijstraatjes heb je nog diverse andere populaire mamak restaurants, die bijna altijd wel vol mensen zitten.

Mamak restaurant

Hoe werkt het bij mamak restaurants

Het eten is altijd erg lekker en hoewel je het soms niet zou zeggen aan het uiterlijk, is de kwaliteit van het voedsel er vaak prima. Dit komt vooral vanwege de hoge doorloopsnelheid, een gerecht is na bereiding vaak binnen een uur weer op, want bij Mamak restaurants is het vaak 24 uur per dag een komen en gaan van eters.

Heerlijke gerechten bij een Mamak restaurant

Er zijn diverse gerechten waaruit je kunt kiezen via de menukaart aan de muur. Nog beter en vooral leuker is het om gewoon bij de kassa een bord te vragen en naar het buffet te lopen om vervolgens zelf op te scheppen. Je krijgt dan een bord met alleen witte rijst of nasi in je handen gedrukt en kan dan vervolgens zelf opscheppen. De lamsrendang is er altijd erg lekker, Nasi Kandar en Nasi Lemak ook. Ook de aardappel/wortelcombi is er erg goed. Verder slaan wij de heerlijke Tandoori ook nooit over, met daarbij een lekkere Naan-Cheese, Roti Tisu/Canai, Tosai of Murtabak.

Heerlijk eten bij de mamak

Tandoori bij een Mamak restaurant

Drankjes worden door één van de medewerkers opgenomen. Populair zijn Teh tarik, Teh Limo Ice (Ice Lemon Tea) en onze favoriet Mango Lassi. Verder heb je koelkasten vol met frisdrank, water en typisch Maleisische drankjes uit flesjes. Alcohol wordt in vrijwel geen enkele mamak geschonken.

Lekker en vooral erg goedkoop

Nadat je een bord vol hebt, loop je naar de kassa om af te rekenen. Zelfs wanneer je een enorm bord opschept betaal je misschien hoogstens RM10/RM15 voor je maaltijd. Wij eten er regelmatig voor minder dan RM10 per persoon inclusief een Ice Lemon Tea.

Wanneer je rond 19.00 komt is het eten net vers bereidt. Kom je te vroeg dan hebben ze vaak minder keuze qua gerechten. We hebben er eens rond middernacht gegeten (de meeste mamak restaurants zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend) en toen vonden we de kwaliteit wat tegenvallen, maar dit kan ook te maken hebben met het feit dat we niet zo gewend zijn aan het eten van een volledige maaltijd rond dat tijdstip.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *