Pinang Peranakan Mansion (Green Mansion), Georgetown Penang

Niet iedereen weet wat Peranakan betekent, maar velen hebben wel eens gehoord van de termen ‘Baba en Nyonya’. De Peranakan gemeenschap werd gevormd toen de cultuur van de Maleiers werden geassimileerd in de levensstijl van de Chinezen. Met behoud van hun namen en religie, converseren de Chinezen in het Maleis, eten met hun handen en dragen traditionele Maleise kleding tijdens vieringen. De Peranakan gemeenschap is vooral geconcentreerd in Penang, Malakka en Singapore en zijn onder toeristen vooral bekend vanwege de vele heerlijke Peranakan-gerechten. De gerechten hebben een mooie mix van Maleisische en Chinese invloeden, in Malakka aangevuld met kenmerken van de Portugese keuken als gevolg van de Portugese periode.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Een testament van de aanwezigheid van de Peranakans is het bekende Pinang Peranakan Mansion (Green Mansion) in Penang. Het biedt een glimp van de Baba en Nyonya-cultuur, -levensstijl en -tradities van weleer. Hier hebben ze meer dan 1000 antieke verzamelobjecten die goed bewaard zijn gebleven tentoongesteld, waardoor het herenhuis bekend staat als het meest beroemde Baba en Nyonya-museum in Maleisie.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Schitterend, volledig gerestaureerd pand

Het gebouw zelf is een attractie op zich. Het is een prachtige constructie uit het einde van de 19de eeuw van een zakenman genaamd Hai Kee Chan. Hoewel hij niet zelf een Baba was, bouwde hij zijn huis in overeenstemming met de typische Baba-cultuur door de integratie van de Chinese bewerkte houten panelen met de Britse vloertegels en het Schotse ijzerwerk. Na vele jaren van slijtage als gevolg van verwaarlozing is het Pinang Peranakan Mansion volledig gerenoveerd en daardoor hersteld in zijn oude glorie.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Prima plek om in een paar uur of korter te bezoeken

Het huis is dagelijks van 9.30 tot 17.00 voor het publiek geopend, ook op feestdagen en tijdens schoolvakanties. Om het herenhuis te mogen betreden moet je een entree van RM20 betalen. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen. Indien je graag een rondleiding hebt, kan dit als je dit van tevoren aangeeft. Maak vooraf telefonisch een afspraak en zorg ervoor dat je met een groep van minimaal 5 personen komt.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Om het huis en de inhoud te bewaren zijn er beveiligingscamera’s geïnstalleerd om de toestand van het Pinang Peranakan Mansion te controleren en er ook voor te zorgen dat de bezoekers zich gedragen. Eten en drinken in het huis is streng verboden evenals videografie en fotografie. Als je je afvraagt waarom de regels zo streng zijn, het is om te zorgen dat het erfgoed goed bewaard blijft voor de komende generaties.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Wij vinden een bezoek aan het Pinang Peranakan Mansion een must-visit als je Penang bezoekt. Het geeft weer een compleet andere kijk op de Peranakancultuur en het huis staat verder onterecht in de schaduw van het Blue Mansion dat een paar honderd meter verderop ligt.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Openingstijden

Pinang Peranakan Mansion is dagelijks van 9.30 tot 17.00 geopend (ook op nationale feestdagen).

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Toegangsprijs

Volwassenen betalen RM20 entree, kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Accommodatie in de omgeving

Populaire hotels en guesthouses in de directe omgeving van het Pinang Peranakan Mansion zijn: 23 Lovelane Penang, G Hotel Kelawai, Eastern And Oriental, G Hotel, Evergreen Laurel, Equatorial Hotel, Cheong Fatt Tze Mansion, Jen Penang by Shangri-La, Campbell House, Yeng Keng Hotel, Hotel Royal Penang, Hotel Penaga, Bayview Hotel Georgetown, The Northam All Suite, Eastin Hotel Penang en Chulia Heritage Hotel.

Attracties in de omgeving

Niet te missen attracties in Georgetown zijn: Kek Lok Si tempel, de botanische tuinen, Penang Hill, de Khoo Kongsi tempel, Wat Chayamangkalaram met de liggende Boeddha, de Burmese tempel, de Clan Jetties, de straatkunst van Ernest Zacharevic en winkelen in de vele shopping malls.

Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Hoe kom je er?

Het Pinang Peranakan Mansion staat in het heritage centrum van Georgetown, op loopafstand van diverse andere populaire plekjes. Het ligt aan Church Street (nummer 29) en het valt duidelijk op vanwege de groene kleur van het gebouw. Bekijk de officiële website hier.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

3Pingbacks & trackbacks op Pinang Peranakan Mansion (Green Mansion), Georgetown Penang

  1. Bayview Hotel Georgetown. Middenklasse hotel in Georgetown (centrum).
    woensdag, 16 oktober 2019 om 10:00 (4 jaar geleden)

    […] Het Bayview Hotel Georgetown heeft een centrale ligging, dichtbij diverse populaire attracties. Het schitterende Blue Mansion ligt praktisch naast het hotel (kruispunt oversteken en je bent er). In hetzelfde straatje ligt het Red Garden foodcourt, waar het ’s avonds altijd gezellig en druk is. Direct achter het hotel heb je een flink aantal barretjes en restaurantjes, één van de uitgaanslocaties van Georgetown. Vanaf het hotel loop je in 5 minuten naar de shopping malls [email protected], 1st Avenue en Prangin. Verder loop je in 5 minuten naar de haven van Georgetown, naar Fort Cornwallis, naar de Blue Mansion (waar je overigens ook zelf kunt verblijven) en naar het Peranakan Museum. […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *