Clan Jetties. Chinees dorp op palen in Georgetown.

Wanneer je in Georgetown bent en je besluit om eens een ritje in de trishaw mee te maken, laat dan de eigenaar van de trishaw bepalen waar je naartoe gaat en de kans is groot dat hij naar de Clan Jetties fietst. Dit is een compleet dorp op palen boven het water waar Chinees-Maleisische nederzettingen gebouwd zijn. In de 19e eeuw kwamen veel Chinese immigranten naar Maleisie. Om hun kansen te vergroten werden er clans (gilden) opgericht, zodat men samen beter kon overleven in de nieuwe leefomgeving, zonder hun gebruiken en tradities te verliezen. Naar de Clan Jetties in Georgetown werd jarenlang niet omgekeken, tot op een bepaald moment de waarde van deze prachtige community werd ontdekt. Inmiddels is het uitgegroeid tot een populaire en vooral bijzondere attractie in Georgetown.

De kleine dorpjes kenmerken zich door oude tradities en gewoontes, van kaarsjes voor de deur tot complete gebedsaltaren voor het huis. Er zijn in totaal zes van deze dorpjes, in elk dorp woont één clan en elk dorp heeft een eigen tempel. Hoewel het hele historische centrum tot UNESCO World Heritage Site uitgeroepen is, zijn het plekjes als deze die de status van Heritage Site benadrukken.

Clan Jetties, Georgetown, Penang

Clan Jetties, Georgetown, Penang

De Chew Jetty is het mooist en het beste bewaard gebleven. Deze clan is ook het leukst voor toeristen, want het geheel is goed toegankelijk en de familieleden gaan lekker hun gang en storen zich niet aan de toeristen (sterker nog, de meeste komen er van rond). Chew Jetty is ook het meest sfeervol aangekleed, de perfecte plek voor mooie foto’s. Naast Chew heb je de Lim Jetty, Yeoh Jetty, Lee Jetty, Tan Jetty en Koey Jetty. Eigenlijk was er in een ver verleden nog een sevende Jetty, maar hier woonden niet één maar meerdere kleine families. Dit deel is inmiddels opgegaan in Georgetown, want op deze plek vind je namelijk de Ferry Terminal.

Clan Jetties, Georgetown, Penang

Clan Jetties, Georgetown, Penang

Bij Chew Jetty heb je ook een tweetal murals van het Georgetown Street-art project. Folklore by the Sea is erg mooi. Voorheen had je op de exacte locatie Children in a Boat van Ernest Zacharevic, één van de originele murals van het Mirrors Georgetown Project, maar deze mural was compleet verweerd met de tijd. Een andere mooie tekening is die van Oma en kleinzoon (Ah mah and Ah soon), ook te vinden bij Chew Jetty.

Clan Jetties, Georgetown, Penang

Elke arm van een clan

De huizen zijn gebouwd van een speciale houtsoort, waardoor ze beter bestand zijn tegen de invloeden van het zeewater. De dorpjes op palen liggen aan zee aan de oostkant van Georgetown, op een paar minuten lopen vanaf het historische centrum. De clans staan allemaal loodrecht op het vasteland en je loopt telkens over een arm naar het eind, met zo nu en dan een smalle aftakking naar een volgende arm.

Clan Jetties, Georgetown, Penang

Aan het eind van Chew Jetty kun je overigens voor een klein bedrag een kort tripje in een boot maken, mocht je Georgetown graag even vanaf zee willen zien.

Clan Jetties, Georgetown, Penang

Ooit vissers, nu gewoon aan het werk in de stad

Voorheen leiden de clans voornamelijk het vissersbestaan, maar momenteel werken de meeste bewoners allemaal in de stad. Toeristen zijn welkom en mogen vrij over de houten pieren slenteren. Een aantal familieleden runt vanuit huis een klein restaurantje, een winkeltje met snacks of een mini-supermarktje. Ook heb je er een aantal souvenirwinkeltjes en een paar shops met lokale kunst.

Het geheel heeft wat ons betreft wel wat weg van Pulau Ketam, een klein eiland voor de kust bij Kuala Lumpur waar je ook de Chinees-Maleisische visserscommunity van dichtbij kunt meemaken.

slider-clan-jetties-georgetown-penang-2
slider-clan-jetties-georgetown-penang-3
slider-clan-jetties-georgetown-penang-4
slider-clan-jetties-georgetown-penang-5
slider-clan-jetties-georgetown-penang-6
slider-clan-jetties-georgetown-penang-7
slider-clan-jetties-georgetown-penang-8
slider-clan-jetties-georgetown-penang-9
slider-clan-jetties-georgetown-penang-10
slider-clan-jetties-georgetown-penang-1
slider-clan-jetties-georgetown-penang-11

previous arrow
next arrow

Beste tijd voor een bezoek

De beste tijd van de dag om de Clan Jetties te bezoeken is vroeg in de ochtend (rond 7.00), hoewel je er officieel alleen maar tussen 9.00 en 21.00 terecht kunt. Hoe vroeger hoe beter, want dan is het nog niet te warm en daarbij zijn er nog geen andere toeristen, wat het geheel een extra uniek sfeertje meegeeft. Verder maak je dan de typische ochtendgebruiken van de communities mee en kun je er de mooiste foto’s maken. Wij lopen er tijdens een bezoek aan Georgetown altijd even doorheen, om vervolgens ergens een ontbijtplekje op te zoeken.

Ook leuk is een bezoek in de avond, want dan is Chew Jetty sfeervol verlicht. Hoewel je er niet de beste restaurants in de stad hebt, is een maaltijd in één van de Clan Jetties wel leuk om mee te maken. Gedurende (het midden van) de dag is het er druk en toeristisch. Het grootste deel van de charme is dan even onvindbaar. Direct tegenover Chew Jetty ligt verder de Jetty Food Court, waar je vooral ’s avonds gezellig (en lekker) lokaal kunt eten.

De prachtige bezienswaardigheid is mooi te combineren met een bezoek aan de highlights in het centrum van de stad. Denk aan diverse typische Chinese shoplots, tempels, musea, winkelcentra en de lekkerste lokale restaurants. Op loopafstand van de Clan Jetties heb je een aantal fantastische lokale (en westerse) restaurants, waaronder diverse leuke plekjes voor de lunch. Ook heb je diverse leuke koffietentjes op loopafstand.

Locatie Clan Jetties

De Clan Jetties vind je langs Pengkalan Weld. Dit ligt aan de rand van Chinatown, vlakbij de haven (Swettenham Pier). Het is lopend in 10 minuten bereikbaar vanaf Komtar en vanaf Chulia Street, de trishaw kost een paar ringgit. RapidKL bussen 307 en 401e rijden langs de Clan Jetties.

Kom je van ver, neem dan een Grab. Waar je ook verblijft op het eiland Penang, elke chauffeur weet de Clan Jetties te vinden. Heb je een scooter of fiets, parkeer deze dan in één van de rustige zijstraten van de hoofdstraat Pengkalan Weld. Je bent de lokale bewoners van de clans dan niet tot last, want zij parkeren hun scooters gewoon direct voor de ingang van de clan (of rijden gewoon helemaal naar hun woning).

Alles over Penang

Penang is één van de meest populaire en daarom ook meest toeristische eilanden van Maleisië. Hoewel toeristisch ervaar je het er over het algemeen niet als een drukke bestemming. Je hebt een paar toeristische centra op het eiland, waarbij de hoofdstad Georgetown de meeste accommodatie biedt. Andere populaire plekjes zijn de stranddorpen Batu Ferringhi en Tanjung Bungah, met vooral veel luxe en middenklasse resorts aan het strand. Vlakbij de luchthaven, in de wijk Bayan Baru, heb je verder nog een aantal luxe zakenhotels vanwege de ligging binnen het enorme industriegebied Bayan Lepas.

Verspreid in de kampungs op de rest van het eiland heb je meerdere basic hostels, homestays en wat guesthouses. Wil je lekker ergens aan het strand verblijven, dan raden met Batu Ferringhi aan. Het dorp is vooral bekend vanwege de leuke avondmarkt en de lekkere restaurants en je hebt er een flink aantal zeer goede en luxe resorts. Enkele absolute aanraders zijn:

Ook Tanjung Bungah heeft een aantal leuke resorts. Niet zo luxe als Batu Ferringhi en het dorp zelf is wat rustiger en minder toeristisch. Toch heb je er een mooi strand (zwemmen doe je op Penang vooral in prachtige zwembaden, niet in de zee) en een paar leuke eettentjes. Een paar leuke plekjes in Tanjung Bungah zijn:

Georgetown

Georgetown barst van de toffe overnachtingsplekjes. Het heritage centrum bevat een mix van supergoedkope hostels tot upscale boutique hotelletjes en alles wat daar tussenin te vinden is. Buiten het centrum heb je de luxe hotelketens, met o.a. veel goed betaalbare 5-sterren hotels. Wij raden echter aan iets in het historische centrum te zoeken, want op deze manier kun je Georgetown op zijn best (ook ’s avonds) verkennen. Alles rond Chulia Street is perfect, dit is het accommodatie-hart van de stad.

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: Le Dream Boutique Hotel, Areca Hotel Penang, Chulia Mansion, Museum Hotel, Hutton Lodge, Ryokan Muntri Boutique Hostel en Macalister Terraces.

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Magazine Vista Hotel by PHC, Coffee Atelier, Jawi Peranakan Mansion, Yeng Keng Hotel, Muntri Grove, SAVV Hotel en Noordin Mews.

Lekker in ultieme luxe de stad ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: 23 Love Lane Hotel, Seven Terraces, Muntri Mews, Campbell House, The Prestige Hotel Penang, The Edison George Town en Cheong Fatt Tze – The Blue Mansion.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Wat is er allemaal nog meer te doen?

Tegenwoordig heeft de levendige collectie street-art in Georgetown een grote aantrekkingskracht op toeristen, samen met de vele andere bezienswaardigheden van de stad. Zozeer zelfs dat winkels en hotels kaarten uitdelen aan de bezoekers met een opsomming van de locaties van de ongeveer 30 straatkunstinstallaties die bezaaid liggen rond de stad Georgetown.

Een paar nachtjes Georgetown zal voor de meeste toeristen onvoldoende zijn om alle highlights van de stad mee te krijgen. Nu zijn het er ook wel erg veel en gericht op elk type toerist. Naast de street-art vinden wij zelf de grote tempels buiten het centrum (o.a. Kek Lok Si, Wat Chaiya Mangalaram en de Dhammikarama Burmese Buddhist Temple) absoluut een bezoek waard. Verder lopen we meestal een beetje rond en stoppen we daar waar we wat leuks zien, afgewisseld met zo nu en dan een kop koffie of een lekkere hap, want dat is natuurlijk waar Penang vooral bekend van is (absoluut fantastisch eten!).

Sample Description

Sample Description

Van Kuala Lumpur naar Penang

Penang is zeer goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Dagelijks gaan er tientallen vluchten, bussen en diverse treinen naar het eiland. Ook populair is de zgn ‘self-drive’, waarbij je met een huurauto het complete traject in zo’n 5 uur aflegt.

De huurauto heeft meestal onze voorkeur, omdat je onderweg nog wat korte of langere stops kunt opnemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de toffe stad Ipoh, met prachtige grottempels, heerlijk eten en een schitterend (klein) historisch centrum? Of de Cameron Highlands, schitterende theeplantages in de hooglanden van Maleisië? Kortere stops maak je bijvoorbeeld bij Slim River voor een kort rafting avontuur, of bij Gua Tempurung, een geweldig mooi grottenstelsel. Nog iets verder heb je Taiping met het mooie meer (Taman Tasik Taiping). Penang is verder met een paar enorme bruggen met het vasteland verbonden, waardoor je de huurauto ook perfect op het eiland zelf kunt gebruiken voor alle toffe attracties en bezienswaardigheden.

Ook populair is het vliegtuig. Dagelijks gaan er vele tientallen vluchten vanaf KLIA2 en vanaf Subang Airport. Wij zijn fan van Subang Airport, omdat je hier in vaak nog geen 20 minuten met een Grab naartoe reist. Scheelt flink met de langere reistijd naar KLIA2. KLIA2 heeft daarentegen wel veel meer faciliteiten, waaronder een enorm winkelcentrum. Vluchten komen aan op Penang International Airport. Hier pak je gemakkelijk een Grab naar je hotel of je huurt er een auto om zelfstandig het eiland te verkennen.

De bus is ook het overwegen waard, maar ga dan wel voor een luxe bus op dit traject. Aeroline heeft bijvoorbeeld heerlijk luxe bussen met enorme stoelen en een fijn sfeertje aan boord. Ze rijden verder rustig en veilig, waardoor je lekker uitgerust op je bestemming aankomt. De bus is van alle opties over het algemeen het goedkoopst. De meeste bussen vertrekken in Kuala Lumpur vanaf de grote TBS Bus Terminal (Terminal Bersepadu Selatan), net buiten de stad (maar goed bereikbaar met de metro). De bussen komen op Penang aan op de Sungai Nibong Bus Terminal, waar je makkelijk een lokale bus of een Grab naar Georgetown neemt (of een Grab direct naar je hotel of resort).

Minder populair vanwege de vrij lange reistijd, maar wel erg leuk is de ETS trein vanaf KL Sentral in Kuala Lumpur naar Penang Sentral (KTM station Butterworth). De rit duurt zo’n 4,5 uur met een flink aantal stops onderweg. Aan het eind van de rit kom je aan op KTM Butterworth, waar direct de Ferry naar Penang vandaan vertrekt. Een hele leuke manier om naar Penang te reizen, vooral omdat de relatief nieuwe ETS trein vrij modern is (vergeleken de zeer oude treinen die er in het verleden reden). Boek hier de treintickets in Maleisië.

Van Langkawi naar Penang

Veel vakantiegangers bezoeken naar Penang ook Langkawi (en andersom). Er zijn twee manieren om snel tussen beide eilanden te reizen, per boot of per vliegtuig. In het verleden pakten wij altijd de boot, maar de laatste paar keer telkens het vliegtuig. De boot vertrekt vanaf de Ferry Terminal in Georgetown, Penang en vanaf Jetty Point op Langkawi. Normaal gesproken gaat er 2x per een een boot. Tickets kosten zo’n RM70 per persoon en kun je hier online bestellen. Het vliegtuig is maar een vlucht van 30 minuten, hoewel je vooraf soms wel vrij lang ‘onderweg’ bent. Eenmaal op Penang ben je met een Grab zo bij je hotel.

Van Kota Bharu naar Penang

Kota Bharu ligt aan de oostkant van het schiereiland en hier heb je een aantal prachtige (bounty)eilanden. Eén van de meest populaire is Perhentian en vaak reist met direct tussen Kota Bharu en Penang. Er gaan dagelijks vluchten en tickets zijn soms zeer goedkoop tijdens speciale aanbiedingen. Perhentian is vaak de perfecte bestemming om de reis af te sluiten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

3Pingbacks & trackbacks op Clan Jetties. Chinees dorp op palen in Georgetown.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *