Entopia by Penang Butterfly Farm

Eén van de leukere attracties op het eiland Penang is de prachtige vlindertuin genaamd Entopia by Penang Butterfly Farm. De vlindertuin is een open ruimte, waar diverse vlindersoorten vrij kunnen rondvliegen. De Butterfly Farm is niet alleen een toeristische vlindertuin, er wordt ook veel onderzoek naar vlinders gedaan. De vlindertuin herbergt ongeveer 15.000 vlinders, in totaal gaat het om 120 verschillende vlindersoorten. De tuin is in 1986 door David Goh geopend en is al jaren een vast onderdeel van een georganiseerde dagtour op het eiland Penang. Een paar jaar geleden is de vlindertuin geheel opnieuw gebouwd en de huidige attractie is werkelijk schitterend!

Naast vlinders heb je nog diverse andere interessante soorten, zoals insecten, reptielen, aquatische soorten en nog veel meer. De vlindertuin bestaat uit een aantal themaruimtes met verschillende namen. In elke ruimte leer je weer wat anders over de vlinders. De tuin is schitterend ontworpen met prachtige planten (ruim 200 soorten), mooie watervallen en een wandelpad dat er prachtig doorheen loopt (en wel 1.18km lang is). Omdat het leefgebied van de tropische vlinders zo goed mogelijk wordt nagebootst, is het erg vochtig en warm in de open ruimte. Kleed je dus luchtig en neem voldoende water mee.

Entopia by Penang Butterfly Farm

De vlindertuin is echt leuk voor jong en oud. Vooral de kleinere kinderen zullen enorm genieten van de vrij rondvliegende, soms enorm grote vlinders. Je hebt er zoveel verschillende soorten en overal waar je kijkt vliegen ze rond. Ook de zgn. ‘Fun Hours’ zijn erg leuk. Dit zijn rondleidingen en andere activiteiten op vaste tijden van de dag, sommige zijn kosteloos, voor anderen moet je ter plekke bijbetalen (of het speciale en iets duurder Fun Hour Ticket kopen).

Entopia by Penang Butterfly Farm

Entopia by Penang Butterfly Farm

Eten en drinken

Binnen de vlindertuin heb je het restaurant genaamd Tapestree. Hier heb je een menukaart met lekkere lokele en westerse gerechten, niet te duur en best lekker. Wij eten echter meestal gewoon lokaal bij één van de vele restaurants. Penang is natuurlijk een waar foodwalhalla en eten bij toeristische attracties is op zich prima, maar het kan altijd lekkerder en beter.

Openingstijden

De Penang Butterfly Farm is dagelijks geopend tussen 9.00 en 18.00. Je kunt tot 17.00 terecht bij de ticketbalie voor je entreebewijs.

Toegangsprijs

De entree bedraagt RM65 voor volwassenen en RM45 voor kinderen. Je kunt tickets ook vooraf online bestellen via Klook.com. Wij gebruiken zelf wanneer het kan deze site en in veel gevallen is het nog goedkoper ook. In dit geval is het ticket met €12 goedkoper dan wanneer je het bij de ingang koopt. Bestel hier tickets voor Entopia by Penang Butterfly Farm.

slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-1
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-2
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-3
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-4
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-5
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-6
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-7
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-8
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-9
slider-entopia-by-penang-butterfly-farm-10

previous arrow
next arrow

Hoe kom je er?

De Penang Butterfly Farm ligt iets voorbij Teluk Bahang in het noordwesten van Penang, ongeveer 17 kilometer vanaf Georgetown. Je kunt makkelijk met een huurauto of brommertje naar de Penang Butterfly Farm rijden. Kom je vanaf Batu Ferringhi, rij dan door Teluk Bahang. Bij de (enige) rotonde ga je linksaf. Vervolg deze weg en na ongeveer 4 kilometer ben je bij de Butterfly Farm. Als wij geen huurauto hebben, pakken we een Grab (reken op zo’n RM30 enkele reis vanaf Georgetown). Het voordeel van Grab is dat je zelf niet hoeft te zoeken en ook niet met het verkeer bezig hoeft te zijn. Daarnaast kun je met Grab nadien ook weer gemakkelijk terug naar je accommodatie.

Een flink aantal georganiseerde tours hebben een stop bij de vlindertuin, ga dit na bij de kleine reisbureautjes op het eiland. Naast de georganiseerde tours kun je ook makkelijk met het openbaar vervoer naar de attractie reizen. Neem hiervoor eerst RapidPG bus nr. 101 naar Teluk Bahang. Hier kun je eventueel voor het laatste stukje de taxi pakken of je wacht op de bus die langs de Penang Butterfly Farm rijdt (nr. 501, zelfde bus die ook naar de Tropical Fruit Farm rijdt).

Wat is er te doen in de omgeving?

In de omgeving van Entopia by Penang Butterfly Farm heb je een paar mooie attracties. Bijna naast de vlindertuin heb je ESCAPE Theme Park, een toffe attractie voor de wat oudere kinderen. Verder heb je op 10 minuten rijden de Tropical Spice Garden, absoluut een bezoekje waard. Ook het kleinste nationale park van Maleisie, Penang National Park, ligt op nog geen 10 minuten van de vlindertuin. Ga hier bij voorkeur vroeg in de ochtend naartoe om in alle rust (en met een nog redelijk aangename temperatuur) te wandelen. De weg waarlangs de Penang Butterfly Farm ligt is verder dezelfde weg die je neemt wanneer je naar de Tropical Fruit Farm rijdt. Je kunt een bezoek aan de Penang Butterfly Farm dus gemakkelijk combineren met een bezoek aan de Tropical Fruit Farm.

Alles over Penang

Penang is één van de meest populaire en daarom ook meest toeristische eilanden van Maleisië. Hoewel toeristisch ervaar je het er over het algemeen niet als een drukke bestemming. Je hebt een paar toeristische centra op het eiland, waarbij de hoofdstad Georgetown de meeste accommodatie biedt. Andere populaire plekjes zijn de stranddorpen Batu Ferringhi en Tanjung Bungah, met vooral veel luxe en middenklasse resorts aan het strand. Vlakbij de luchthaven, in de wijk Bayan Baru, heb je verder nog een aantal luxe zakenhotels vanwege de ligging binnen het enorme industriegebied Bayan Lepas.

Verspreid in de kampungs op de rest van het eiland heb je meerdere basic hostels, homestays en wat guesthouses. Wil je lekker ergens aan het strand verblijven, dan raden met Batu Ferringhi aan. Het dorp is vooral bekend vanwege de leuke avondmarkt en de lekkere restaurants en je hebt er een flink aantal zeer goede en luxe resorts. Enkele absolute aanraders zijn:

Ook Tanjung Bungah heeft een aantal leuke resorts. Niet zo luxe als Batu Ferringhi en het dorp zelf is wat rustiger en minder toeristisch. Toch heb je er een mooi strand (zwemmen doe je op Penang vooral in prachtige zwembaden, niet in de zee) en een paar leuke eettentjes. Een paar leuke plekjes in Tanjung Bungah zijn:

Georgetown

Georgetown barst van de toffe overnachtingsplekjes. Het heritage centrum bevat een mix van supergoedkope hostels tot upscale boutique hotelletjes en alles wat daar tussenin te vinden is. Buiten het centrum heb je de luxe hotelketens, met o.a. veel goed betaalbare 5-sterren hotels. Wij raden echter aan iets in het historische centrum te zoeken, want op deze manier kun je Georgetown op zijn best (ook ’s avonds) verkennen. Alles rond Chulia Street is perfect, dit is het accommodatie-hart van de stad.

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: Le Dream Boutique Hotel, Areca Hotel Penang, Chulia Mansion, Museum Hotel, Hutton Lodge, Ryokan Muntri Boutique Hostel en Macalister Terraces.

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Magazine Vista Hotel by PHC, Coffee Atelier, Jawi Peranakan Mansion, Yeng Keng Hotel, Muntri Grove, SAVV Hotel en Noordin Mews.

Lekker in ultieme luxe de stad ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: 23 Love Lane Hotel, Seven Terraces, Muntri Mews, Campbell House, The Prestige Hotel Penang, The Edison George Town en Cheong Fatt Tze – The Blue Mansion.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Wat is er allemaal nog meer te doen?

Tegenwoordig heeft de levendige collectie street-art in Georgetown een grote aantrekkingskracht op toeristen, samen met de vele andere bezienswaardigheden van de stad. Zozeer zelfs dat winkels en hotels kaarten uitdelen aan de bezoekers met een opsomming van de locaties van de ongeveer 30 straatkunstinstallaties die bezaaid liggen rond de stad Georgetown.

Een paar nachtjes Georgetown zal voor de meeste toeristen onvoldoende zijn om alle highlights van de stad mee te krijgen. Nu zijn het er ook wel erg veel en gericht op elk type toerist. Naast de street-art vinden wij zelf de grote tempels buiten het centrum (o.a. Kek Lok Si, Wat Chaiya Mangalaram en de Dhammikarama Burmese Buddhist Temple) absoluut een bezoek waard. Verder lopen we meestal een beetje rond en stoppen we daar waar we wat leuks zien, afgewisseld met zo nu en dan een kop koffie of een lekkere hap, want dat is natuurlijk waar Penang vooral bekend van is (absoluut fantastisch eten!).

Sample Description

Sample Description

Van Kuala Lumpur naar Penang

Penang is zeer goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Dagelijks gaan er tientallen vluchten, bussen en diverse treinen naar het eiland. Ook populair is de zgn ‘self-drive’, waarbij je met een huurauto het complete traject in zo’n 5 uur aflegt.

De huurauto heeft meestal onze voorkeur, omdat je onderweg nog wat korte of langere stops kunt opnemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de toffe stad Ipoh, met prachtige grottempels, heerlijk eten en een schitterend (klein) historisch centrum? Of de Cameron Highlands, schitterende theeplantages in de hooglanden van Maleisië? Kortere stops maak je bijvoorbeeld bij Slim River voor een kort rafting avontuur, of bij Gua Tempurung, een geweldig mooi grottenstelsel. Nog iets verder heb je Taiping met het mooie meer (Taman Tasik Taiping). Penang is verder met een paar enorme bruggen met het vasteland verbonden, waardoor je de huurauto ook perfect op het eiland zelf kunt gebruiken voor alle toffe attracties en bezienswaardigheden.

Ook populair is het vliegtuig. Dagelijks gaan er vele tientallen vluchten vanaf KLIA2 en vanaf Subang Airport. Wij zijn fan van Subang Airport, omdat je hier in vaak nog geen 20 minuten met een Grab naartoe reist. Scheelt flink met de langere reistijd naar KLIA2. KLIA2 heeft daarentegen wel veel meer faciliteiten, waaronder een enorm winkelcentrum. Vluchten komen aan op Penang International Airport. Hier pak je gemakkelijk een Grab naar je hotel of je huurt er een auto om zelfstandig het eiland te verkennen.

De bus is ook het overwegen waard, maar ga dan wel voor een luxe bus op dit traject. Aeroline heeft bijvoorbeeld heerlijk luxe bussen met enorme stoelen en een fijn sfeertje aan boord. Ze rijden verder rustig en veilig, waardoor je lekker uitgerust op je bestemming aankomt. De bus is van alle opties over het algemeen het goedkoopst. De meeste bussen vertrekken in Kuala Lumpur vanaf de grote TBS Bus Terminal (Terminal Bersepadu Selatan), net buiten de stad (maar goed bereikbaar met de metro). De bussen komen op Penang aan op de Sungai Nibong Bus Terminal, waar je makkelijk een lokale bus of een Grab naar Georgetown neemt (of een Grab direct naar je hotel of resort).

Minder populair vanwege de vrij lange reistijd, maar wel erg leuk is de ETS trein vanaf KL Sentral in Kuala Lumpur naar Penang Sentral (KTM station Butterworth). De rit duurt zo’n 4,5 uur met een flink aantal stops onderweg. Aan het eind van de rit kom je aan op KTM Butterworth, waar direct de Ferry naar Penang vandaan vertrekt. Een hele leuke manier om naar Penang te reizen, vooral omdat de relatief nieuwe ETS trein vrij modern is (vergeleken de zeer oude treinen die er in het verleden reden). Boek hier de treintickets in Maleisië.

Van Langkawi naar Penang

Veel vakantiegangers bezoeken naar Penang ook Langkawi (en andersom). Er zijn twee manieren om snel tussen beide eilanden te reizen, per boot of per vliegtuig. In het verleden pakten wij altijd de boot, maar de laatste paar keer telkens het vliegtuig. De boot vertrekt vanaf de Ferry Terminal in Georgetown, Penang en vanaf Jetty Point op Langkawi. Normaal gesproken gaat er 2x per een een boot. Tickets kosten zo’n RM70 per persoon en kun je hier online bestellen. Het vliegtuig is maar een vlucht van 30 minuten, hoewel je vooraf soms wel vrij lang ‘onderweg’ bent. Eenmaal op Penang ben je met een Grab zo bij je hotel.

Van Kota Bharu naar Penang

Kota Bharu ligt aan de oostkant van het schiereiland en hier heb je een aantal prachtige (bounty)eilanden. Eén van de meest populaire is Perhentian en vaak reist met direct tussen Kota Bharu en Penang. Er gaan dagelijks vluchten en tickets zijn soms zeer goedkoop tijdens speciale aanbiedingen. Perhentian is vaak de perfecte bestemming om de reis af te sluiten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

1Pingbacks & trackbacks op Entopia by Penang Butterfly Farm

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *