GOKL gratis bus in Kuala Lumpur

GOKL is een gratis busdienst waarmee je makkelijk tussen KLCC en Bukit Bintang en tussen Bukit Bintang en Chinatown in het centrum van Kuala Lumpur kunt reizen. De bussen zijn modern, duidelijk herkenbaar (aan de roze kleur) en er is zelfs gratis WiFi aan boord.

gokl-city-bus-kuala-lumpur-1

gokl-city-bus-kuala-lumpur-2

De GOKL stadsbusdienst is bedoeld om makkelijk binnen het Kuala Lumpur Central Business District (CBD) te reizen. Het werd gelanceerd om de mobiliteit binnen KLCC, Bukit Bintang en Chinatown te verbeteren. Hoewel het als lokale service bedoeld is, genieten ook toeristen van de busdienst omdat het een prima alternatief is voor de hoge prijzen van de taxi in en rond KLCC. In veel gevallen willen de taxichauffeurs binnen het centrum van KL niet op de meter rijden. Toeristen betalen dan vaste prijzen die soms wel tien keer hoger zijn dan wat het had moeten zijn bij het rijden op de meter. Hoewel de situatie de laatste jaren enorm verbeterd is, maken veel toeristen toch dankbaar gebruik van de handige busdienst.

gokl-city-bus-kuala-lumpur-3

gokl-city-bus-kuala-lumpur-4

De gratis stadsbusdienst is operationeel sinds 31 augustus 2012 en het heeft voorlopig twee routes; ook wel de groene en de paarse lijn genoemd. Je kan in- en uitstappen op tal van officiële GOKL bushaltes en veel van deze haltes zijn gunstig gelegen in de buurt van attracties, winkelcentra, eet- en drinkgelegenheden of dichtbij plekken waar je kan overstappen op ander vervoer (zoals de monorail en LRT).

gokl-city-bus-kuala-lumpur-5

gokl-city-bus-kuala-lumpur-6

De groene lijn pendelt tussen KLCC en Bukit Bintang. Naast de onlangs geopende luchtbrug voor voetgangers hebben reizigers nu een tweede optie om makkelijk van het ene deel van het centrum van KL naar het andere te reizen. Deze buslijn heeft een halte voor Suria KLCC en Starhill/Pavilion KL (in Bukit Bintang) en tal van andere interessante haltes langs de weg. Bijvoorbeeld: stop nr. 5 is aan de voorkant van de oprit naar de KL Tower, een populaire attractie in KL. Er is ook een halte bij Lot10 en Sungei Wang pal in het midden van Bukit Bintang. Bij deze halte kun je tevens overstappen op de paarse lijn die naar Chinatown gaat.

gokl-city-bus-kuala-lumpur-7

gokl-city-bus-kuala-lumpur-8

De paarse lijn brengt reizigers van het Bukit Bintang-gebied naar Chinatown en terug. Je kunt de bus nemen voor het winkelcentrum Pavilion KL en hiermee naar Chinatown of naar de Centrale Markt reizen. Reizigers die met de bus op Pudu Sentral aankomen (of vertrekken) kunnen de paarse lijn gebruiken en gratis naar Bukit Bintang en naar KLCC reizen. Momenteel zijn er in totaal 15 GOKL bussen in gebruik en iedere bus biedt plaats aan maximaal 60 personen. Buiten de spitsuren rijdt er elke vijf tot vijftien minuten een bus. De bussen zijn toegankelijk voor gehandicapten met een rolstoel. De GOKL busdienst rijdt dagelijks tussen 6.00 en 23.00.

gokl-city-bus-kuala-lumpur-9

gokl-city-bus-kuala-lumpur-10

Al met al is deze nieuwe dienst een grote vooruitgang voor de inwoners van KL maar ook voor buitenlandse toeristen. De buslijnen liggen in gebieden waar er normaal gesproken niet veel alternatieve manieren zijn om te reizen behalve de -vaak dure- taxi. De stop bij Bukit Bintang (Ain Arabië schuin tegenover winkelcentrum Lot10) functioneert als een hub waar de groene en paarse lijn elkaar kruisen. Er zijn plannen om in de nabije toekomst nog meer GOKL-busroutes te lanceren.

Op de officiële GOKL Facebook pagina kun je de laatste updates rond de gratis busdienst lezen.

1Pingbacks & trackbacks op GOKL gratis bus in Kuala Lumpur

  1. Bukit Bintang Plaza
    maandag, 30 september 2019 om 11:56 (2 maanden geleden)

    […] waar BB Plaza stond een nieuw metrostation, met verbinding met station Pasar Seni (Chinatown). De GOKL bus heeft een halte tegenover het winkelcentrum, hier heb je tevens een […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *