Penang Hill

Penang Hill, onder de locals bekend als Bukit Bendera, is een 735 meter hoge verzameling van bergen waar je door middel van een treintje naartoe kunt. Penang Hill ligt ongeveer 6 kilometer vanaf Georgetown en bestaat uit de volgende heuvels: Strawberry Hill, Halliburton’s Hill, Flagstaff Hill, Government Hill , Tiger Hill en Western Hill. Elk half uur vertrekt de trein naar de top (of naar beneden), de rit duurt ongeveer 10 minuten. Het beste moment om de trein te nemen is doordeweeks en vroeg op de dag. Vooral in het weekend en op feestdagen kunnen de wachttijden flink oplopen.

penang-hill-maleisie-1

penang-hill-maleisie-2

De funicular werd in 1923 in gebruik genomen. Het treintje was oorspronkelijk niet gemaakt voor het vervoer van toeristen, maar om goederen naar boven te brengen voor de lokale bewoners die op de berg en langs de berghelling wonen. De oorspronkelijke trein is precies 87 jaar in gebruik geweest. In 2010 sloot de populaire attractie in Penang voor ruim een jaar. De trein en het traject werd voor RM73 miljoen compleet vernieuwd. De vernieuwde trein werd in april 2011 in gebruik genomen. Per rit kunnen 100 mensen vervoerd worden in een moderne trein met airco.

penang-hill-maleisie-3

penang-hill-maleisie-4

Bovenaan de berg kun je prima wandelen en heb je enkele mooie uitkijkpunten, de hoofdstad ligt prachtig aan je voeten. Een bezoek in de avond is ook de moeite waard, Georgetown is dan prachtig opgelicht.

penang-hill-maleisie-5

penang-hill-maleisie-6

Bovenop de berg heb je het koloniale Bellevue Hotel; een basic middenklasse hotel met 12 kamers. Je kunt er wat eten of drinken in het Panoramic View Restaurant. Het uitzicht vanaf het hotel is spectaculair. Verder heeft de eigenaar een schitterende tuin met diverse planten- en vogelsoorten.

penang-hill-maleisie-7

penang-hill-maleisie-8

Het uilenmuseum is een populaire attractie op de top van Penang Hill. Hier heb je werkelijk alles dat met uilen te maken heeft. Je kunt er ook diverse leuke souvenirs kopen. Naast het museum ligt het twee verdiepingen tellende Cliff Cafe, met zo’n 25 kleine kraampjes met diverse lokale gerechten (een mini-foodcourt).

Omdat je ruim 700 meter boven zeeniveau bent, is het er aanzienlijk koeler, waardoor het een prima locatie is om de hitte even te ontvluchten. Op Penang Hill heb je tevens diverse wandelroutes voor de geoefende en minder geoefende wandelaar. Je kunt ook vanaf de Botanic Gardens naar Penang Hill wandelen. Deze wandeltocht van 5 kilometer duurt ongeveer 2 uur. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen en kleren bij je hebt, en neem altijd voldoende water mee. Geef de apen die je onderweg tegenkomt geen voedsel, hierdoor verandert hun eetpatroon, en dit leidt tot agressief gedrag naar toeristen.

penang-hill-maleisie-9

penang-hill-maleisie-10

Bovenop de heuvel heb je ook een kleine Indiase tempel, met ook hier weer een schitterend uitzicht over het eiland Penang.

penang-hill-maleisie-11

penang-hill-maleisie-12

Openingstijden

De trein rijdt doordeweeks dagelijks tussen 6.30 en 22.00 en in het weekend tussen 6.30 en 23.00 (waarbij de laatste trein om resp. 22.00 en 23.00 vertrekt vanaf de top naar beneden). De ticketbalie beneden sluit dagelijks al een uurtje eerder, doordeweeks om 21.00 en in het weekend om 22.00. Zo nu en dan zijn er afwijkende openingstijden, controleer hiervoor de officiële website van Penang Hill.

Ticketprijzen

Een retourticket kost RM30 voor volwassenen en RM15 voor kinderen, doordeweeks is er sprake van 50% korting na 19.00. Een enkeltje kost RM17, wat interessant is voor bezoekers die lopend vanaf de top via het wandelpad naar de Botanische tuinen gaan. Er zijn ook familietickets; waarbij je een vaste prijs betaalt voor bv een gezin met 1 kind, en een gezin met twee kinderen.

Adresgegevens

 • Penang Hill
 • Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang
 • Jalan Stesen Bukit Bendera, Ayer Itam
 • 11500, Pulau Pinang, Malaysia
 • Tel: 604-8288880
 • Website
 • Email: [email protected]

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere manieren om de Penang Hill te bereiken. Je kunt natuurlijk gewoon bij je hotel een taxi nemen. Vanaf Georgetown gaat bus 204 vanaf Weld Quay naar het dorpje Air Itam, dat onderaan de berg ligt. Ook de transit link bus nummer 1 en 101, de Lim Seng bus nummer 91 en de minibus nummer 21 vanaf Chulia Street gaan naar Air Itam. De Kek Lok Si tempel ligt overigens ook dicht bij Air Itam, je zou dus gemakkelijk een bezoek aan Penang Hill kunnen combineren met een bezoek aan deze mooie boeddhistische tempel.

penang-hill-maleisie-13

Kaart

2Pingbacks & trackbacks op Penang Hill

 1. Reizen in eigen land: Penang - Max in Maleisië
  woensdag, 26 juni 2019 om 13:34 (7 maanden geleden)

  […] geweldige tempels en parken om eindeloos in rond te dwalen. Eind van de middag besloten we om naar Penang Hill te gaan. Je koopt een kaartje voor de trein om omhoog te gaan. Hierbij had ik in gedachte dat we […]

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *