Clan Jetties

Wanneer je in Georgetown besluit om eens een ritje in de trishaw mee te maken, laat dan de eigenaar van de trishaw bepalen waar je naartoe gaat. De kans is dan groot dat je een kort bezoekje brengt aan de Clan Piers or Clan Jetties. Dit is een compleet dorp op palen boven het water waar Chinese clans wonen. In de 19e eeuw kwamen veel Chinese immigranten naar Maleisie. Om hun kansen te vergroten werden er clans (gilden) opgericht, zodat men samen beter kon overleven in de nieuwe leefomgeving, zonder hun gebruiken en tradities te verliezen.

clan-jetties-penang-1

clan-jetties-penang-2

clan-jetties-penang-3

De kleine dorpjes kenmerken zich door oude tradities en gewoontes, van kaarsjes voor de deur tot complete gebedsaltaren voor het huis. Er zijn in totaal zes van deze dorpjes, in elk dorp woont één clan, en elk dorp heeft een eigen tempel. De huizen zijn gebouwd van een speciale houtsoort, waardoor ze beter bestand zijn tegen de invloeden van het zeewater.

clan-jetties-penang-4

clan-jetties-penang-5

clan-jetties-penang-6

Voorheen leiden de clans voornamelijk het vissersbestaan, maar anno 2006 werken de meeste bewoners allemaal in de stad. Toeristen zijn welkom en mogen vrij over de houten pieren slenteren. Het geheel heeft veel weg van Pulau Ketam, een klein eiland voor de kust bij Kuala Lumpur waar je ook de Chinees-Maleisische visserscommunity van dichtbij kunt meemaken.

clan-jetties-penang-7

clan-jetties-penang-8

clan-jetties-penang-9

De beste tijd van de dag om de Clan Jetties te bezoeken is vroeg in de ochtend (rond 7.00). Hoe vroeger hoe beter, want dan is het nog niet te warm en daarbij zijn er nog geen andere toeristen, wat het geheel een extra uniek sfeertje meegeeft. Verder maak je dan de typische ochtendgebruiken van de communities mee.

De prachtige bezienswaardigheid is mooi te combineren met een bezoek aan de Georgetown UNESCO Heritage Site; het centrum van de stad met de typische Chinese shoplots.

clan-jetties-penang-10

clan-jetties-penang-11

clan-jetties-penang-12

Locatie Clan Jetties

De Clan Piers vind je langs Pengkalan Weld. Dit ligt aan de rand van Chinatown, vlakbij de haven (Swettenham Pier). Het is lopend in 10 minuten bereikbaar vanaf Komtar en vanaf Chulia Street, de trishaw kost een paar ringgit. RapidKL bussen 307 en 401e rijden langs de Clan Jetties.

Kaart

2Pingbacks & trackbacks op Clan Jetties

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *