Wellness in Maleisie

Wellness in Maleisie is populair en vaak van zeer hoge kwaliteit. Locals en expats in de grote steden hebben meestal hun eigen favoriete salons waar ze soms wel wekelijks een afspraak hebben. Ook voor reizigers die in toeristische centra verblijven heb je een ruime keuze aan prachtige spa’s met de meest uiteenlopende behandelingen. Het niveau van wellness is erg goed in het land. Natuurlijk heb je ook de minder frisse plekjes, maar daar loop je vanzelfsprekend met een grote boog omheen. De meeste luxe hotels en resorts hebben een eigen spa en vaak hoef je bij een 5-sterren accommodatie niet te twijfelen over de kwaliteit, die is er namelijk altijd fantastisch.

Een afspraak maak je altijd vooraf en als het even kan door vooraf even binnen te lopen. Dan kun je meteen je persoonlijke voorkeuren bespreken en daarnaast het ‘menu’ met behandelingen inzien om een keuze uit te maken. Een aantal luxe spa’s bieden de mogelijkheid om (aanzienlijk goedkoper) online vouchers voor een behandeling te kopen.

Maleisie heeft veel traditionele spa’s, sommige zeer exclusief en luxe, anderen puur gericht op toeristen en vaak van matige kwaliteit. Hoewel er niet echt een typisch Maleisische massage bestaat, krijg je in Maleisie vaak massages die invloeden hebben uit de diverse buurlanden. Zo kun je bijna overal wel een Thaise massage krijgen (pittige massage) of een Balinese massage (wat meer relaxt). Ga als het even kan voor de hoogst haalbare kwaliteit, pas dan kom je nadien compleet herboren naar buiten. De prijs van een massagbehandeling is relatief laag in Maleisie, vooral als je naar een exclusieve spa gaat.

Wellness in Maleisie

Hoewel wij er tijdens onze eerste reizen door het land maar weinig gebruik van maakten, is het nu een vast onderdeel van onze vakantie. Vooral na afloop van een mooi jungle-avontuur of een pittige hike is een portie wellness in Maleisie echt heerlijk genieten. Meestal bevat de accommodatie waar we zelf verblijven wel een mooie spa, maar als dit niet het geval is boeken we (vooraf online) de behandeling gewoon bij een resort (of bij een losse spa) in de buurt van de plek waar we verblijven. Doordat we vooraf handig op de website van Klook.com kunnen inzien waar welke behandelingen beschikbaar zijn, is het boeken/vastleggen van zo’n behandeling een fluitje van een cent. Nu we met kinderen reizen is het meestal een kwestie van om en om gaan, zodat de ander de kinderen in de gaten kan houden.

Wellness in Maleisie

Er zijn veel luxe en exclusieve salons in Maleisië. Meestal vind je deze binnen winkelcentra die gericht zijn op de welvarende Maleisiërs. Zo heb je een hele verdieping met welness shops binnen de zeer luxe mall Starhill Gallery. Ook binnen Pavilion KL heb je een verdieping – genaamd 7th Heaven – met diverse welness shops (waaronder een aantal spa’s). Hetzelfde geldt voor de bovenste verdieping van The Gardens. Behandelingen zijn vaak niet goedkoop en gaan op afspraak. Verder vind je binnen bijna elk 5-sterren hotel in Kuala Lumpur wel een goede spa waar je een perfecte massagebehandeling kunt boeken.

Boek/reserveer bij voorkeur vooraf

Enkele populaire spa’s in Kuala Lumpur die niet verbonden zijn aan een hotel zijn Future of Wellness (FoW), URoot Spa, Jojoba Spa, Jentayu Spa, Heavenly Spa, Urban Retreat Spa, AsiaSpa en de Energy Day Spa (recent nog uitgeroepen tot de beste privé spa in Kuala Lumpur). Ook bijzonder (en populair) is de Hammam Spa in Bangsar Village II. Buiten KL heb je nog de volgende aanraders: Tower Spa Experience bij The Top (in de Komtar-toren op het eiland Penang), Zen Borneo Reflexology in het centrum van Kota Kinabalu (op Sabah), Danai Spa in het dorpje Tanjung Bungah op het eiland Penang (erg goed beoordeeld, dus perfect als je Penang bezoekt).

In een aantal gevallen kun je vooraf online tickets voor een spa-behandeling boeken. Dit is vooral interessant als je bijvoorbeeld in een hotel of resort zonder eigen spa verblijft, maar je wel bij een in de buurt gelegen resort een behandeling wilt boeken, zonder er eerst speciaal voor langs te hoeven gaan. Daarbij zijn de prijzen vooraf vaak veel goedkoper dan ter plekke. Eén van de populaire plekken om vooraf online tickets voor een behandeling te boeken is via Klook.com. Ze werken samen met diverse luxe spa’s in Maleisië, waaronder in Kuala Lumpur (check aanbod), Langkawi (check aanbod), Penang (check aanbod), Johor Bharu (check aanbod) en Kota Kinabalu (check aanbod).

Een mooi voorbeeld is de zeer luxe en exclusieve CHI, The Spa Experience van het prachtige Shangri-La’s Rasa Sayang Resort op het eiland Penang. Een massage van 60 minuten (keuze uit vier varianten) boekten wij voor €60 via Klook.com, terwijl dit ter plekke neerkwam op ruim RM400 (€85 d.d. 4-6-2020). Nu is dit wel één van de meest exclusieve spa’s in Maleisië met flinke prijzen voor een behandeling, maar als je eens echt verwend wilt worden, is dit een fantastische plek om te bezoeken. Boek je behandeling hier!

Boek altijd vooraf. In het geval van een spa binnen een luxe resort kun je via de website het spa-menu bekijken en vaak staat hier een mailadres of telefoonnummer bij. Het is bijna nooit mogelijk om bij binnenlopen direct een behandeling te krijgen, want veel populaire, exclusieve spa’s zitten vaak op de dag zelf vol en daarbij kunnen ze vooraf soms nog wel iemand bijschakelen. Reserveren is makkelijk, wij doen dit vaak direct bij aankomst voor de dag erop (of ergens tijdens ons verblijf).

slider-wellness-in-maleisie-1
slider-wellness-in-maleisie-2
slider-wellness-in-maleisie-3
slider-wellness-in-maleisie-4
slider-wellness-in-maleisie-5
slider-wellness-in-maleisie-6
slider-wellness-in-maleisie-7
slider-wellness-in-maleisie-8
slider-wellness-in-maleisie-9
slider-wellness-in-maleisie-10

previous arrow
next arrow

Beste spa’s in hotels en resorts in Maleisie

Naast bovenstaande algemene massage salons heb je in Maleisie diverse bijzonder luxe spa’s. Een spa is een totaal aan welnessproducten en -behandelingen, vaak vind je ze binnen de luxe hotels en resorts. Enkele luxe hotels en resorts met fantastische spa voorzieningen zijn:

Kuala Lumpur: UR Spa @ The RuMa Hotel, Spa Village @ The Ritz-Carlton, Iridium Spa @ The St. Regis, Banyan Tree Spa @ Pavilion Hotel, So SPA @ Sofitel Damansara, The Spa @ Mandarin Oriental, Mandara Spa Experience @ Renaissance Kuala Lumpur, Mandara Spa Experience @ Sheraton Imperial Hotel, The Rub Bar KL @ RED by Sirocco.

Langkawi: Mandara Spa Experience @ Tanjung Rhu Resort, The Spa @ The Datai, V Botanical Spa @ The Andaman, The Danna Spa @ The Danna.

Penang: CHI @ Shangri-La’s Rasa Sayang, Rock Spa @ Hard Rock Penang, Danai Spa @ G Hotel Penang

Tioman: Samadhi Spa @ Japamala Resort

Pangkor: Spa Village @ Pangkor Laut Resort

Kota Kinabalu: Echo Wellness Spa @ Bunga Raya Island Resort, Mandara Spa Experience @ The Sutera Harbour, Chi, The Spa @ Shangri-La’s Tanjung Aru Resort, The Spa @ Shangri-La’s Rasa Ria Resort.

Redang: Taaras Spa @ The Taaras Beach & Spa Resort

Overig: Spa Village @ Tanjong Jara Resort (Dungun), Spa Village @ Cameron Highlands Resort

Ook de wat minder exclusieve hotels en resorts bieden vaak massages aan. Meestal huurt het resort dan iemand in die op bepaalde dagen langs het strand van het resort hotelgasten masseert. De kosten hiervoor vallen meestal enorm mee.

Of een exclusief wellness resort

Je hebt in Maleisië meerdere wellness resorts, vaak vrij luxe accommodatie waar een wellnessverblijf centraal staat. Gasten die er naartoe gaan doen dit dan ook puur voor de wellnessvoorzieningen. Genieten en relaxen staat er centraal en vaak kom je het resort helemaal niet af. Eén van de mooiste wellnessresorts in Maleisië is The Banjaran Hot Spring Resort in Ipoh. Een tweede absolute aanrader – en meteen één van de allermooiste resorts van het land – is het Pangkor Laut Resort, een exclusief resort op een klein privé-eiland voor de kust van het grotere eiland Pangkor. Minder luxe, maar ook erg goed is La Santé Spa van het luxe The Chateau in de hooglanden van Bukit Tinggi. Wellness van het hoogste niveau in de bergen op een uurtje rijden vanaf Kuala Lumpur. Ultiem genieten en de ideale (luxe) bestemming om een paar dagen bij te komen na een schitterende reis door het land.

Simpele (vaak inferieure) wellness

In bepaalde toeristische wijken in Kuala Lumpur (o.a. Bukit Bintang en Chinatown) heb je simpele, vaak dubieuze massagesalons, duidelijk herkenbaar aan de proppers die je proberen over te halen om naar binnen te komen voor een kijkje. Soms zitten de masseuses met zijn allen op een rijtje voor de ingang te wachten op klanten. Behandelingen duren meestal niet zo heel lang en zijn vaak spotgoedkoop.

Andere vormen van Wellness

Massagestoel

Je moet er wel tegen kunnen, maar de massagestoel is een aanrader om lekker tot rust te komen. Het werkt als volgt, je werpt een muntje in de automaat en de grote lederen stoel begint te schudden. Hierbij wordt je rug op meerdere manieren gemasseerd. In de eerste instantie is het een hilarisch geheel, dat ook nog eens leidt tot veel bekijks, maar uiteindelijk is het erg relaxed. Je vindt ze veel bij shopping malls en luchthavens en andere plekken waar je eventueel moet wachten (zodat je sneller besluit in de stoel te gaan zitten).

Massagestoel in Maleisie

Op KLIA heb je de luxe ‘Rest N Go’, waar je heerlijk gemasseerd wordt. Als je nog even hebt voor je vlucht dan moet je deze fijne massagestoelen zeker niet overslaan. Zorg wel dat je over voldoende RM1 of RM5 briefjes beschikt (op zich kan je er ook RM10 in kwijt, maar dan zit je er wel erg lang). Overigens kom je de ‘Rest N Go’ ook regelmatig op andere plekken tegen.

Voetreflexologie

Voetreflexologie in Maleisie

Vooral in Bukit Bintang barst het van de shops waar je terecht kunt voor een voetmassage. Hoewel het vaak vrij onschuldig is, kan je ook dit beter gewoon bij een echte spa doen. Voor de ingang staan meestal diverse medewerkers in duidelijk herkenbare outfit met menukaart in de hand, klaar om je naar binnen te praten. Wij slaan dit soort plekken liever over.

Voetmassagepad

In Maleisie kom je vaak een voetmassagepad (tbv voet reflexologie) tegen. Hierbij is het de bedoeling dat je op blote voeten over het pad wandelt en dit masseert je voeten op verschillende plaatsen. Vaak is er een uitleg aanwezig over de medische kant van deze massagevorm, men zegt namelijk dat het een helende werking heeft. Hier staat ook bij voor wie het wel of niet geschikt is (zo wordt het zwangere mensen afgeraden). In het plaatsje Tanjung Bungah op het eiland Penang vind je een voetmassagepad naast de hawkerstalletjes vlakbij Flamingo Hotel By The Beach.

Kenko Fish Spa

Fish Spa Malaysia

Hoewel het geen echte massage is en ook geen echte spa is, kun je bij Kenko Fish Spa terecht voor een heuse fish spa behandeling waar duizenden ‘getrainde’ visjes het eelt van je voeten schrapen. Het is leuk om eens mee te maken. Kan iemand van je reisgezelschap niet zo goed tegen kietelen onder de voeten, dan kan een bezoek zelfs hilarisch zijn. Kenko Fish Spa heeft een aantal vestigingen door heel Maleisie, meestal kom je ze binnen de populaire shopping malls tegen. Een behandeling duurt er een half uur en hiervoor betaal je RM38. In Kuala Lumpur vind je een vestiging binnen Pavilion KL. Even buiten het centrum heb je nog een Kenko binnen Mid Valley Megamall.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *