Verstuur een pakket vanuit Maleisie naar Nederland

Het versturen van een pakket vanuit Maleisie naar Nederland is makkelijk en vooral goedkoop. Je vraagt je wellicht af waarom je tijdens je vakantie een pakket zou willen versturen? Het antwoord is simpel, vooral backpackers reizen vaak maandenlang door Azië en het komt voor dat bepaalde kleding of spullen die onderweg gekocht zijn op enig moment niet meer nodig zijn tijdens de reis. In dat geval is het fijn dat je de mogelijkheid hebt een pakket vanuit Maleisie te versturen.

Door het hele land heb je postkantoren, waar je ter plekke een stevige POS Malaysia doos kunt kopen (in diverse maten) en ook de boel ter plekke compleet kan inpakken (er is tape en plakband). Wanneer je de doos op de goedkoopste wijze verstuurt duurt het vaak wel een tijd eer het pakket aankomt. In veel gevallen konden wij het zelf aan de deur in Nederland aannemen :).

Wij kochten in het verleden vaak boeken in Maleisie, die we na het lezen liever niet meer bij ons wilden zeulen. Ook kleding die speficiek nodig was voor een bepaald onderdeel van de reis (bv onze wandelkleding, trui en wandelschoenen na de beklimming van Mount Kinabalu) kon prima tussendoor in een doos naar Nederland. Ook kleding en andere producten die we daar al gekocht hadden gingen (zonder bonnetje) mee naar Nederland. Wel bewaarden we van alles de bon en dit ging voor de zekerheid mee in de reisbagage. Inmiddels maken we daar na aankoop foto’s van zodat we de bonnen zelf gewoon daar kunnen weggooien. Een leuk werkje op de laatste dag van de reis :).

Verstuur een pakket vanuit Maleisie naar Nederland

Wat mag je wel of niet versturen?

Let erop dat je geen waardevolle spullen verstuurt. Spullen met emotionele waarde kun je beter niet in een doos verzenden. Het mag er verder ook niet op lijken dat het voor de handel is. Dus niet 20 t-shirts met de kaartjes er nog aan. Zorg ervoor dat het duidelijk is dat het om je eigen spullen gaat, dat is ook prima te doen wanneer het vooral om nieuwe spullen gaat. Pak kwetsbare spullen heel goed in, want het komt nog wel eens voor dat de (Maleisische) douane de doos opent om de inhoud te controleren. In ons geval zat een paar nieuwe Reef slippers die we in Maleisie gekocht hadden geheel toevallig niet meer in de doos bij bezorging in Nederland. Een klein risico, maar dit kwam ons 1 keer voor terwijl we over de jaren heen al tientallen keren spullen op deze wijze verstuurd hadden.

Let er verder op dat je geen verboden items verstuurd. Geen wapens (ook niet authentieke wapens), geen vers voedsel, geen sterk ruikend voedsel, geen namaakgoederen en geen geld. Let er ook op dat je geen nieuwe producten (elektronica in het bijzonder) op deze wijze naar jezelf verstuurd, want dan loop je het risico op een importheffing bij ontvangst.

Postkantoor

In alle grote steden heb je één of meerdere postkantoren (POS Malaysia) waar je het pakket kunt afleveren. Wij namen in het verleden zo’n PostNL doos maat 4 en 5 mee in onze reiskoffer zodat we tijdens de reis de doos al gemakkelijk konden vullen. Eenmaal bij het postkantoor vul je het formulier in met in elk geval het adres van de geadresseerde, je eigen paspoortnummer, handtekening en eigen naam. Geef hierop ook aan welk type verzending het betreft (Sea of Air) en wat er in de doos zit (documenten, persoonlijke bezittingen, kleding etc) en na het wegen betaal je de verzendkosten. Je krijgt vervolgens een pakbon, bewaar deze goed.

Dichtbij het metrostation Pasar Seni (in Chinatown, Kuala Lumpur) heb je het hoofdkantoor van POS Malaysia. Je loopt bij het metrostation makkelijk via de loopbrug naar het postkantoor. In het toeristische centrum Bukit Bintang zit een postkantoor op de derde verdieping in Sungei Wang Plaza (wordt met bordjes aangegeven). Het postkantoor is hier van maandag tot en met zaterdag open vanaf 10.30 tot 18.00.

Ben je aan het backpacken door Zuidoost-Azië en heb je onderweg al teveel gekocht? Verstuur dan tussentijds alvast een pakket vanuit Maleisie naar Nederland. In Maleisie is dit makkelijk en veilig; daarbij kost het niet eens zo heel veel. Stuur bijvoorbeeld schoenen die je niet meer draagt, of gedragen kleding of souvenirs (geen waardevolle bezittingen) naar je eigen adres in Nederland.

Verzendkosten

Jaren geleden was het verzenden van een pakket vanuit Maleisie naar Nederland echt spotgoedkoop. Denk aan nog geen €10 voor verzending over land (en zee) in het geval van een pakket van maximaal 5kg. Tijden zijn echter veranderd en momenteel is Surface Mail nog maar een fractie goedkoper dan Air Mail. Voor het verzenden van een pakket via land en/of zee betaal je RM85 voor de eerste kilo en RM22 voor elke extra kilo.

In het geval van Air Mail kost de eerste kilo RM105 en vervolgens RM14 voor elke extra kilo. Surface Mail doet er maximaal 15 weken over om bij je aan te komen, Air Mail duurt maximaal 2 weken. Wij maken altijd gebruik van Surface Mail (anders bestaat de kans dat we er zelf nog niet zijn om het pakket aan te nemen) en meestal is het pakket er binnen 5 weken. Meer informatie over verzendkosten bij POS Malaysia.

2 reacties op Verstuur een pakket vanuit Maleisie naar Nederland

 1. Bastiaan
  zaterdag, 7 november 2015 om 15:07 (7 jaar geleden)

  Hoi, weet je welke pakket dienst hem uiteindelijk in Nederland bezorgd? PostNL is het in iedergeval niet.

  Beantwoorden
  • Ilya
   zondag, 15 november 2015 om 19:04 (7 jaar geleden)

   Hi,

   Ik zou het niet weten. Zal wel de goedkoopste partij zijn, het versturen vanuit Maleisie is immers ook erg goedkoop (of denk ik nu te gemakkelijk)?

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *