Tandarts in Maleisie

Een bezoek aan de tandarts in Maleisie is misschien niet zo voor de hand liggend, maar met het warme klimaat kan een gaatje of een verloren (deel van een) vulling voor veel problemen zorgen. Omdat je in de tropen eigenlijk geen onnodig risico moet nemen rond je gebit is het belangrijk om meteen actie te ondernemen door direct naar de tandarts te gaan.

In de stad Kuala Lumpur heb je veel tandartsenpraktijken, net als op het eiland Penang. De beste en meest moderne praktijken vind je op locaties waar vooral expats wonen of werken. In het centrum heb je binnen Bukit Bintang wel een paar praktijken, maar dit zijn meestal lokale praktijken. Beter kun je naar één van de vele privé-klinieken in bekende expatwijken als Bangsar en Mt. Kiara. Hier heb je de meest luxe praktijken met de meest moderne apparaten. Vaak hebben de tandartsen in het buitenland gestudeerd en er is meestal een uitgebreid boekwerk ter inzage beschikbaar waarin alle mogelijke behandelingen beschreven staan.

Perfect Engels in moderne praktijken

Eén van de hoofdredenen dat een bezoek aan de tandarts in Maleisie zo populair is onder (medische) toeristen is vanwege de zeer goede beheersing van de Engelse taal. Om dezelfde reden vallen diverse andere Aziatische landen al meteen af m.b.t. een behandeling, want een misser door een ‘lost in translation’ momentje kan en mag natuurlijk nooit plaatsvinden.

Bij een tandartsenprakijk in Maleisie denk je misschien aan een rommelige ruimte waar in de hitte je tand getrokken wordt. Integendeel, het zijn vaak schitterend ingerichte praktijken met de meest moderne apparatuur. Let wel, dit geldt voor de grote steden in Maleisie. In het binnenland zal het allemaal minder modern zijn (wat dat betreft raden we aan om in elk geval in Kuala Lumpur of op Penang de tandarts te bezoeken).

Ga bij een uitgebreide behandeling altijd de prijzen van meerdere klinieken na. Soms scheelt de ene aanzienlijk met de ander, bijvoorbeeld vanwege andere/betere apparatuur of om andere redenen. In expatwijken betaal je bij een moderne praktijk met soms zelfs westerse tandartsen vaak fors meer voor je behandelingen dan bij gewone praktijken waar ook locals komen.

In elk winkelcentrum wel een tandartspraktijk

In Mid Valley Megamall heb je een tandartsenpraktijk genaamd Pristine Dental Clinic. Mid Valley Megamall is een populair winkelcentrum, dus je kunt een bezoek aan de tandarts makkelijk combineren met een bezoek aan dit enorme winkelcomplex (samen met The Gardens onder één ‘dak’). Tijdens mijn verblijf in Maleisie raakte ik eens een stukje van een gevulde kies kwijt. Ik was RM75 kwijt voor het opnieuw vullen van de kies. Ik vroeg direct nog even naar wat andere prijzen. Een standaard checkup inclusief ‘vlekken verwijderen’ (stain removal) kost RM95. Een gaatje vullen dus RM75. Een complete kroon kost tussen RM750 en RM900. Een brug kost een drievoud hiervan (dus tussen RM2150 en RM2700). Een implantaat (heel duur in Nederland) is ook duur in Maleisie, namelijk RM7000. In andere populaire winkelcentra heb je meestal ook wel minimaal 1 praktijk, dit kun je makkelijk via Google Maps (zoek naar Dentist) nagaan.

Penang heeft ook veel moderne praktijken

In het geval van uitgebreide behandelingen, waarvoor je in sommige gevallen een langere tijd in het land moet zijn, kun je het beste een luxe en goed beoordeelde praktijk op het eiland Penang overwegen. Vooral wanneer tussen of na de behandeling rust wordt geadviseerd is het heerlijk om tijdelijk in een luxe resort te verblijven. Penang is overigens erg populair wat betreft medisch toerisme, met jaarlijks vele duizenden patienten die hun behandeling op het eiland laten uitvoeren om er vervolgens in alle rust en luxe te revalideren.

Dure behandelingen goed vooraf uitzoeken

Laat niet even zomaar in Maleisië risicovolle behandelingen uitvoeren. Doe goed en uitvoerig onderzoek en maak geen overhaaste beslissingen. Ga als het kan vooraf langs voor een intake of orienterend gesprek. Bij een simpel gaatje of een standaard gebitsreiniging loop je in de moderne en luxe praktijken in de grote steden geen of nauwelijks risico, maar gaat het om bv implantaten of kaakchirurgische behandelingen, weeg dan vooraf goed de risico’s af.

Zoek verder informatie op over de behandeling zelf en over de praktijk. Lees je ook in op de officiële Malaysian Dental Council (MDC) website. Er is ook veel informatie te vinden op de officiële website van de Malaysia Healthcare Travel Council.

Ga verder altijd goed na wat er in Nederland wel of niet vergoed wordt. Vooral de uitgebreide behandelingen worden vaak gedeeltelijk vergoed (of zelfs geheel bij een tandartsverzekering). Zodra er sprake is van een vergoeding kan het maar zo zijn dat een bezoek aan je eigen tandarts goedkoper is dan een tandarts in Maleisie.

Voor Nederlanders is medische zorg in het buitenland wellicht een relatief nieuw en spannend begrip, maar in het VK en ook in Australië en Nieuw-Zeeland reizen al jarenlang patienten naar het zonnige Maleisië voor hun medische behandelingen. Hun voornaamste argumenten zijn goedkoper en fantastisch revalideren/bijkomen. Dit geldt voor veel ‘medische toeristen’ ook voor de tandarts. Eigenlijk raden we af om zomaar implantaten in Maleisië te laten zetten, tenzij je (tijdelijk) in het land woont. Doe dit soort grootschalig onderhoud aan je gebit gewoon veilig in Nederland. Simpele behandelingen of noodverzorging kan natuurlijk prima in Maleisië.

Overzicht praktijken in Maleisië

Mocht je ooit eens een spoedgeval hebben, ga dan in elk geval meteen naar de tandarts en wacht niet tot je weer terug in Nederland bent.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *