Scooter huren in Maleisië

Een brommer huren in Maleisie is populair onder avontuurlijke reizigers. De kosten zijn laag en het is een erg leuke manier om de omgeving te verkennen, vooral in de rustige binnenlanden van eilanden als Penang, Pangkor of Langkawi. Veel locals in het land rijden op een brommer rond, omdat dit goedkoper is dan een auto. Daarnaast is het vooral in de drukke steden een handige manier om de verkeersopstoppingen te vermijden. We noemen het voor het gemak een brommer, maar dat is onjuist want het is meer een snelle 125cc scooter. De oude C50’s hebben al jaren geleden plaatsgemaakt voor moderne, vaak nieuwe scooters van merken als Honda, Modenas, Suzuki en Yamaha. Een scooter huren in Maleisië kan op veel plekken, vaak bij van die typische kleine kantoortjes waar je ook meteen transport regelt, of bijvoorbeeld een dagtour in de omgeving.

Vaak rijden de locals rond als gekken, kijk dus niet vreemd op als een puber van 15 met enorme snelheid de Grab waarin jij zelf zit inhaalt. Voor een toerist is een scooter een prima manier om naar plekken te gaan, die je anders niet zo snel zou bezoeken. Vooral de grotere eilanden van Maleisie zijn op deze manier perfect te verkennen. Voorbeelden waar je prima een scooter kunt huren zijn Penang, Langkawi, Pangkor, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuantan, Malakka, Kota Kinabalu, Sandakan en Kuching. Kuala Lumpur is wat minder veilig met een scooter, maar ook daar hebben we wel eens buitenlandse toeristen zien rondrijden.

Voorwaarden

Officieel mag je alleen een scooter huren in Maleisië op basis van een lokaal of internationaal motorrijbewijs. Mogelijk werkt een bromfietscertificaat ook, maar daar hebben wij geen ervaring mee. Het Nederlandse autorijbewijs wordt niet overal geaccepteerd en het internationale autorijbewijs ook niet. In veel gevallen krijg je een scooter uiteindelijk wel mee op basis van een kopie van je paspoort en kopie van je internationale autorijbewijs (verkrijgbaar bij ANWB). Laat je paspoort nooit achter bij de verhuurder, geef ze in plaats daarvan een kopie van je paspoort.

Scooter huren in Maleisië

Een helm is verplicht, maar krijg je niet altijd standaard mee. Vraag hier dus om want bij controles kan je een bekeuring krijgen als je zonder helm rijdt. Zoek als het even kan een goed passende (nieuwe) helm uit, want een helm die al jaren gedragen wordt beschermt minder goed.

Ga vooraf na welke verzekeringsbepalingen van toepassing zijn. Overweeg ook een Hepatitis B vaccinatie, want soms zit een ongelukje in een klein hoekje.

Scooter huren in Maleisië

Er wordt veel gereden op scooters waarbij niet hoeft te worden geschakeld met meestal hebben ze 110cc of 125cc aan vermogen (ter vergelijking, in Nederland heeft een brommer zo’n 50cc vermogen). De kosten van het huren van een scooter voor één dag bedraagt ongeveer RM60 tot RM80, in het laagseizoen kun je er soms al eentje voor RM40 per dag huren. Extra leuk aan het huren van een scooter is dat je hiermee ineens veel dichter bij de lokale bevolking komt. Ook kun je makkelijker op zoek naar verlaten strandjes of leuke verborgen eettentjes.

In de drukke stad Kuala Lumpur raden we het rijden op een scooter af. Je hebt er betere vervoersmogelijkheden, zoals een Grab of de metro/monorail. Het is er vaak zo druk op straat, dat je gevaar loopt om bij een ongeluk betrokken te raken. Verder wil het nog wel eens heel hard regenen, waarbij snelwegen spekglad worden. Kijk altijd goed uit bij het rijden op een scooter en draag altijd een helm en als je onervaren bent als het even kan een spijkerbroek. Kijk ook uit als je in het donker rijdt of wanneer je in de regen rijdt. Wij raden af om in het donker te rijden, zelfs op de rustige eilanden die hierboven al genoemd zijn. Wegen in Maleisië zijn doorgaans in goede staat, maar bevatten soms flinke kuilen, hobbels en gaten, die je vooral in het donker erg slecht ziet. Verder is het sowieso niet echt prettig rijden in de regen met een scooter; in dat geval is een auto fijner. Wees ook altijd op je hoede wanneer je in de steden rijdt, auto’s willen de snelle scooters nog wel eens over het hoofd zien.

Scooter rijden op Penang

Op het eiland Penang is het rijden op een scooter een ideale manier om het eiland te verkennen. Rijden aan de linkerkant van de weg heb je zo onder de knie en buiten Georgetown is het er vrij rustig op de weg. Het huren van een scooter is goedkoop en het rijden zelf verbruikt weinig benzine. Wanneer je een scooter voor een dag huurt, staat dat voor 24 uur. Als je de scooter ophaalt om 12.00 in de middag betekent dit dat je hem om 12.00 de volgende dag terugbrengt.

Scooter huren in Maleisië

De noordzijde en westzijde van het eiland zijn vooral goed per scooter te verkennen. Denk aan de kustweg vanaf Batu Ferringhi naar het uiterste oosten waar je o.a. Tropical Spice Garden, Entopia by Penang (vlindertuin), Penang National Park en de Tropical Fruit Farm kan bezoeken. Ook leuk is een bezoek aan de Kek Lok Si tempel en Penang Hill (voor o.a. The Habitat) net buiten Georgetown.

De grote stad Georgetown kun je ook prima met de scooter bezoeken, maar houd rekening met flinke verkeersdrukte op de grote wegen in het centrum van de stad. In het historische centrum met de smalle straatjes en steegjes is het prima rijden. Tanken kan in Georgetown, maar ook op diverse andere locaties op het eiland.

Op Penang kun je onder andere een scooter huren in het stranddorp Batu Ferringhi. Het verhuurbedrijf waar wij een scooter huurden ligt aan de hoofdweg, schuin tegenover het Shangri La’s Golden Sands Resort. Er zijn echter diverse verhuurbedrijfjes op het eiland te vinden. De kosten bedragen ongeveer RM60/RM80 per dag voor een moderne scooter, inclusief (vaak verouderde) helm.

Scooter rijden op Langkawi

Ook op het eiland Langkawi kun je een scooter huren en ook dit eiland is prachtig om op deze wijze te verkennen. Vooral het noordelijke deel van het eiland is zeer goed te doen per scooter, hier is het bijna altijd uitgestorven op de weg. Het westen en zuidwesten van het eiland en rond de stad Kuah is wat drukker (maar eigenlijk nog steeds erg rustig). Vroeger was scooterverhuur op Langkawi niet mogelijk, omdat je als toerist niet verzekerd was bij ongelukken. Momenteel is het wel mogelijk, maar houd goed rekening met de voorwaarden van je (reis)verzekering.

Scooter huren in Maleisië

Op Langkawi huurden wij een scooter bij het verhuurbedrijf bij Jetty Point. Hier betaalden we RM80 per dag. De scooter zijn zo goed als nieuw en hebben 125cc aan vermogen. Tip: Vraag om een helm want die krijg je niet altijd standaard mee. In sommige gevallen vraagt men om een internationaal motorrijbewijs, maar meestal krijg je de scooter ook wel mee wanneer je een kopie van je paspoort achterlaat.

In Kuah zijn de verhuurbedrijfjes over het algemeen wat strikter, dit komt omdat de politie hier wat vaker controleert. Bij een controle krijg je als toerist meestal een kleine boete (maximaaal RM50) of zelfs helemaal geen boete wanneer je zonder internationaal motorrijbewijs rijdt, het verhuurbedrijf kan echter wel een boete krijgen. Langs Pantai Cenang heb je ook diverse verhuurbedrijfjes. Hier liggen de prijzen wat hoger, maar heb je wel meer keuze. Daarbij verblijven de meeste toeristen in dit gebied wat makkelijker is wat betreft halen en brengen.

Leuke sights op Langkawi om met de scooter te bezoeken zijn Panorama Langkawi (Cable Car), Seven Wells, de stranden bij Tanjung Rhu, (lunch bij) The Datai, (lunch bij) Telaga Harbor, Kilim Geoforest Park (voor de boottocht), Temurun waterval, Durian waterval, Kubang Badak (mangrove kajak tour) en de dagelijks roulerende avondmarkt (maar kijk uit met rijden in het donker).

Scooter rijden op Pangkor

Pangkor is een schitterend eiland om met de scooter te verkennen. Je rijdt het hele eiland in nog geen drie kwartier rond. De wegen zijn er erg rustig, want veel verkeer heb je er niet. Onderweg kom je diverse kampungs en meerdere mooie, vaak verlaten stranden tegen. In het grootste dorp Pangkor Town heb je een benzinepomp en bij de kleine dorpjes heb je vaak kleine winkeltjes waar je een fles benzine kunt kopen. Omdat een scooter zeer zuinig is, hoef je vaak alleen maar bij het inleveren af te tanken. Een volle tank kost overigens meestal niet meer dan RM20.

Scooter huren in Maleisië

Wij vonden de scooter vooral erg tof om aan het eind van de middag naar één van de strandtentjes te rijden. Daar bleven we dan op een terrasje relaxen tot het tijd was voor het avondeten. Je hebt op Pangkor meerdere leuke strandrestaurants, waar je heerlijk met de voetjes in het zand kunt eten. Vooral langs Nipah Beach en Coral Beach is het ’s avonds altijd erg gezellig. Voor een wat meer lokale ervaring ga je naar Bogak Beach in het zuidwesten van het eiland.

Scooter rijden op Tioman

Ook op Tioman kun je een scooter huren, maar daar is het meer voor het gemak dan vanwege de highlights, want Tioman moet het vooral hebben van duiken, snorkelen en luieren aan de schitterende stranden. Je kunt namelijk alleen maar tussen de dorpjes aan de westzijde rijden en vanaf Tekek door het binnenland naar Juara in het oosten. Voorheen was dit een simpel zandweggetje, maar inmiddels ligt er een moderne geasfalteerde weg.

Scooter huren in Maleisië

Een scooter is een leuke en praktische manier om de verschillende stranddorpjes te bezoeken en daarbij is het ook leuk om zo nu en dan een strandtentje op te zoeken. In plaats van een scooter kun je ook op meerdere plekken op het eiland een fiets huren, net zo prima want het eiland is niet zo heel groot. Net als op de andere eilanden kost een dag scooterhuur zo’n RM60.

8 reacties op Scooter huren in Maleisië

 1. T. Dhondt
  vrijdag, 26 december 2014 om 13:36 (9 jaar geleden)

  Hallo. In hoeverre is het ook mogelijk een scooter voor langere tijd (3 weken) te huren om zo het westelijke deel per scooter te ontdekken. Welke verhuurmaatschappij is daarin gespecialiseerd? Hartelijk dank. Mvg Thomas

  Beantwoorden
  • Ilya
   woensdag, 31 december 2014 om 17:24 (9 jaar geleden)

   Dit kan ik je net zeggen. Heb ook nog niet eerder gehoord van dit soort tochten. Over het algemeen kun je beter of een auto, of een motor huren voor dit soort trips. Er zijn vooral op de eilanden diverse verhuurbedrijfjes.

   Beantwoorden
 2. Mohamed
  donderdag, 25 juni 2015 om 16:43 (9 jaar geleden)

  Hallo,

  In het artikel wordt er gesproken over 110-125 CC bromfietsen. Heeft iemand hier ervaring mee, en weten jullie misschien wat de maximum snelheid is van die bromfietsen? Zou dan ook willen weten of een dergelijk vervoersmiddel geschikt is voor de “hoofdwegen” op Langkawi.

  Groeten, Mohamed

  Beantwoorden
  • Ilya
   dinsdag, 30 juni 2015 om 22:07 (9 jaar geleden)

   Er is niet echt een maximum snelheid. Niemand gaat 130km/u rijden op het eiland (wat het ding wel theoretisch haalt). In het rustige noorden rij je misschien max 80km/u, maar vaak niet harder dan 30km/u, want je stopt toch telkens weer ergens. Je rijdt in ongeveer 2 uur het hele eiland rond, in nog geen 35 van uiterste noordwesten naar uiterste zuidoosten als je flink door rijdt (zou ik niet doen). Alle wegen zijn hoofdwegen :). Het stelt niet zoveel voor…(qua drukte)

   Beantwoorden
 3. Justin
  maandag, 10 augustus 2015 om 13:25 (9 jaar geleden)

  Hallo,
  Ik vroeg mij af of het een reele optie is om het landdeel van maleisie tussen singapore en thailand (inclusief de eilanden) per scooter te verkennen in 2,5 week? Dus bijvoorbeel in Melakka een scooter huren en dan een grote rondreis (exclusief Kuala Lumpur). Is er vervoer richting eilanden bijvoorbeeld in betrouwbare veerboten waar de scooter op mee kan? Of doe je dit voornamelijk per niet-veerboot/snelboot/vliegtuig?

  Mijn referentiekader is Bali waar ik en mijn vriendin 1 scooter hebben gehuurd om rond te gaan wat erg goed beviel (max 2-4 uur rijden tussen hotspots). Enkel naar eilanden moest de scooter worden achtergelaten omdat er enkel snelboten zonder veermogelijkheid naar toe ging?

  En zijn politie agenten potentieel ook zo corrupt als op Bali als zij een toerist tegenkomen om aan te houden?

  Beantwoorden
  • Eefje
   zondag, 15 april 2018 om 22:14 (6 jaar geleden)

   Hoi Justin, wij zijn van plan een zelfde reis te maken en voor 3 weken een scooter te huren. Heb jij de reis gemaakt? En waar heb je de scooter gehuurd?

   Beantwoorden
   • Ilya
    maandag, 23 april 2018 om 13:03 (6 jaar geleden)

    Ik vermoed dat dit niet zomaar even kan, aangezien scooters altijd bij kleine verhuurder verhuurd worden en het de bedoeling is dat je de scooter daar ook weer terugbrengt. Je kunt op bepaalde plekken natuurlijk wel een scooter huren en daar de boel verkennen, maar Maleisie is geen Bali…

    Ik ga er niet vanuit dat je met corruptie te maken krijgt (tenzij ongeluk oid). Verder denk ik zelf dat de afstanden te groot zijn met de scooter…echt lange stukken moet je dan over de snelweg doen en dat is levensgevaarlijk. Ik zou lekker op elk eiland een scooter huren, is al tof genoeg. En anders een op zoek naar tourorganisaties en vragen of zij iets georganiseerd kunnen regelen…

    Beantwoorden
 4. Ilya
  maandag, 10 augustus 2015 om 13:29 (9 jaar geleden)

  Hmm. Ik denk dat het niet zomaar mogelijk is. Je kunt op veel plekken wel brommers (met 125cc) huren, maar volgens mij is het dan niet echt de bedoeling dat je er het hele schiereiland mee rondrijdt.

  Ik denk verder niet dat je veel problemen zult hebben onderweg qua politie etc. Die zijn niet echt bezig met toeristen.

  Op de eilanden is het gebruikelijk dat je daar een brommer huurt. De bountyeilanden aan de oostkust hebben zo goed als geen wegen, dus daar kan je ook geen brommer mee naartoe nemen.

  Op zich kan het natuurlijk wel, maar ik zou dan echt goed vooraf uitzoeken waar je de brommer kunt huren. Misschien is het te overwegen om er een te kopen, en die nadien weer te verkopen?

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *