Gratis WiFi in Maleisie

Wi-Fi is niet meer weg te denken en al helemaal niet als je op reis bent. WiFi in Maleisie is overal beschikbaar en zelfs in de jungle heb je vaak nog wel een plek waar je gratis een datasignaal kan oppakken (bijvoorbeeld bij Park HQ van Taman Negara). Kun je niet direct contact maken met het netwerk, dan is het vaak een kwestie van even binnenlopen om het wachtwoord op te vragen. Bij veel publieke plekken heb je gratis WiFi zonder wachtwoord, maar wij raden af hier gebruik van te maken aangezien dit niet geheel zonder risico is. Omdat ook WiFi met wachtwoord niet zonder risico is kopen wij altijd bij aankomst een simkaart met databundel voor in onze telefoon. Altijd en overal snel 4G voor een schappelijke prijs en is je bundel op, dan koop je gemakkelijk een nieuwe.

Waar maken wij nu wel gebruik van WiFi? Simpel, waar het gewone telecomnetwerk geen bereik heeft of op plekken waar we veel data gebruiken. Denk aan videobellen via Whatapp op de hotelkamer, in dat geval loggen we altijd in op het WiFi-netwerk van het hotel. Ook als we een keer ergens lang moeten wachten en een filmpje moeten streamen, vallen we vaak terug op het beschikbare (gratis) WiFi-netwerk. WiFi in Maleisie is snel en stabiel, maar waar veel mensen tegelijk van hetzelfde WiFi-netwerk gebruik maken zul je altijd merken dat de verbinding traag en stroperig wordt (dit is vaak het geval bij een Starbucks waar alle klanten wel op een laptop werken).

WiFi op de Luchthavens

Gratis WiFi in Maleisië

Op de meeste luchthavens in Maleisie heb je gratis WiFi. Dit geldt in elk geval voor de luchthavens rond Kuala Lumpur. Op Kuala Lumpur International Airport (KLIA), KLIA2 en Subang Airport heb je gratis internet. Werkt het niet naar behoren, dan kun je altijd terecht op een WiFi-signaal van één van de vele koffietentjes en fastfood-ketens. Op de meeste andere luchthavens heb je ook gratis internet, maar de snelheid en stabiliteit valt soms nogal tegen.

WiFi in hotels en resorts

Gratis WiFi in Maleisië

Zo goed als alle hotels, resorts en guesthouses in Maleisie bieden gratis WiFi aan hun gasten, tenzij je op de wat meer ontoegankelijke plekjes verblijft. Midden in de jungle wil het signaal nog wel eens tegenvallen of is er helemaal geen connectie mogelijk. Ook op sommige rustige eilanden is er soms geen WiFi, tenzij je in de wat luxere accommodatie verblijft. In grote steden als Kuala Lumpur, Johor Bahru, Ipoh, Georgetown, Malakka, Kuching en Kota Kinabalu heb je in elk hotel gratis internet, ook in de simpele guesthouses. In sommige gevallen alleen in de lobby en andere publieke ruimtes, maar meestal ook in de kamers.

Beter via 4G simkaart

Naast bovenstaande locaties heb je op veel meer plekken wireless internet, al dan niet gratis. Als je dus een laptop, tablet of smartphone meeneemt naar Maleisie, dan zijn er voldoende plekken waar je gebruik kunt maken van het internet. Je kunt echter ook zelf internet regelen, door een lokale simkaart met 4G te kopen. Een simkaart met 4G databundel heb je al vanaf RM50 (incl. bundel die een maand geldig is) en de snelheden zijn prima (meestal 3Mbps of meer). Op plekken met slecht bereik valt het signaal terug op 3G/HSPA+ of lager, wat voor het hoognodige ook nog best te doen is. Op de meeste eilanden en zelfs in de jungle heb je gewoon bereik. Neem dan echter wel een simkaart van bv Hotlink, Celcom of Digi, want die hebben de beste dekking in heel Maleisie. Andere providers doen het vooral goed in grote steden en op andere populaire plekken. Wij maken zelf al jaren gebruik van U Mobile of Celcom.

Een simkaart met databundel koop je o.a. direct bij aankomst op KLIA of KLIA2. In grote steden heb je vaak kleine telecomwinkeltjes waar je uit alle aanbieders kunt kiezen. Ook in de grote winkelcentra heb je vaak wel een winkeltje waar je een simkaart kunt kopen. Let erop dat je op sommige telefoons aardig wat moet doen om de simkaart te activeren, daarom doen wij dit altijd direct bij het winkeltje waar we de simkaart kopen. Laat altijd je eigen (Nederlandse) simkaart achter in de kluis van je hotel.

Overig locaties met wireless internet in Maleisie

Gratis WiFi in Maleisië

In de meeste restaurants, barretjes, lunchplekjes en andere eetgelegenheden heb je gratis internet. Soms wordt dit op een bord aangeven, soms moet je om het wachtwoord vragen. Een koffietentje zonder gratis internet loopt klanten mis, want in Maleisie is het vrij gebruikelijk dat mensen er de hele dag komen werken onder het genot van meerdere bakken lekkere koffie.

Bij de meeste vestigingen van de Starbucks en de Coffee Bean heb je gratis draadloos internet. Meestal moet je bij de toonbank even een code (username/password) opvragen en dan kun je inloggen. Bij plekken als Delifrance, Dome, San Francisco Coffee heb je ook gratis internet. Bij veel restaurants heb je ook gratis WiFi, maar ook bij foodcourts en bij de simpele mamaks. Wij raden echter aan gewoon voor de veiligheid een simkaart te kopen en alleen van WiFi gebruik te maken als het niet anders kan.

2Pingbacks & trackbacks op Gratis WiFi in Maleisie

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *