1,2% groei toerisme Maleisie

210

In de eerste vijf maanden van 2012 groeide het aantal toeristen naar Maleisië met 1,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal bezochten 9.438.592 toeristen het Aziatische land in de periode van januari t/m mei 2012. De meeste toeristen waren afkomstig uit Azië met positieve uitschieters als China (+34,1%), Vietnam (+35,2%) en de Filippijnen (+41,7%). De grootste toeristische groeimarkt naar Maleisië is echter Saoedi-Arabië gebleken (+50,7%). Vanuit Nederland reisden 33.640 toeristen in deze periode naar Maleisië, een groei van 4,8%.

De totale ontvangsten van toeristen in de periode januari – mei 2012 is met 1,9% gestegen tot EUR 5,45 miljard. De uitgaven per toerist worden voor die periode geschat op EUR 580, wat een stijging van 0,7% betekent ten opzichte van 2011.

Tijdens de presentatie van de cijfers benadrukte de Maleisische Minister van Toerisme, Dato’ Sri Dr. Ng Yen Yen, dat om het doel van 36 miljoen toeristen en EUR 42 miljard aan opbrengsten in 2020 te verwezenlijken, het belangrijk is voor Maleisië om de focus te verleggen naar een toename van de opbrengst per toerist in plaats van het in hoge mate bevorderen van de groei van het aantal toeristen. Eén van de maatregelen die het ministerie hiervoor treft, is een verhoging van de vluchtfrequentie tussen Maleisië en de belangrijkste markten.

Eén van de meest succesvolle initiatieven is het homestay programma, waarbij toeristen in heel Maleisië bij lokale bewoners thuis kunnen verblijven. In totaal verbleven tussen januari en mei 133.689 toeristen (waarvan 23.367 uit het buitenland) op deze manier op het platteland en maakten zo kennis met de lokale cultuur. Dit betekent een forse stijging van 70,7% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De toegenomen uitgaven van deze toeristen hebben een positief effect op de economie in deze plattelandsgebieden. Het homestay programma moedigt lokale gemeenschappen aan deel te nemen aan plattelandstoerisme met behoud van hun tradities en identiteiten.

De toeristische sector is één van de grootste bronnen van inkomsten voor Maleisië en draagt voor een belangrijk deel mee aan het Bruto Nationaal Product, inkomsten in buitenlandse valuta en werkgelegenheid. In 2011 nam de sector de zevende plaats in m.b.t. bijdrage aan het BNP en een derde plaats m.b.t. verdiensten in buitenlandse valuta achter productie en palmolie.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *