Pinnen in Maleisie

Je kunt in heel Maleisie pinnen. In de populaire toeristische gebieden kun je op meerdere locaties pinnen. In Kuala Lumpur heb je sowieso al in elke shopping mall meerdere pinautomaten. Op Penang geldt hetzelfde. Op afgelegen gebieden is het vaak niet mogelijk om te pinnen, in de jungle of bijvoorbeeld op de verschillende bountyeilanden als Perhentian of Redang.

Op de luchthavens heb je ook altijd meerdere pinautomaten. Bij de internationale luchthaven van Kuala Lumpur, KLIA (en KLIA2), heb je ook al enkele pinautomaten in het gebied voordat je door immigratie gaat. Hier heb je ook wat wisselkantoren, maar de koers is hier meestal niet zo heel best.

pinnen-in-maleisie-1

pinnen-in-maleisie-2

Het is in Maleisie niet mogelijk om met een reguliere bankpas in de winkels met pincode te betalen. Dit kan zelfs niet met een lokale bankpas. Wel kun je in zo’n beetje elke winkel met creditcard betalen. Let er wel op dat je een limiet instelt die hoog genoeg is tijdens de reis.

Meestal staan er binnen de shopping malls pinautomaten van diverse banken op een rijtje. Dit komt doordat je een paar ringgit transactiekosten betaalt wanneer je een transactie uitvoert bij een bank waar je niet zelf een rekening hebt. Maleisiërs zullen dus altijd pinnen bij de bank waar zij zelf een rekening hebben, om zo de pinkosten te besparen. Voor toeristen uit het buitenland maakt het niet uit bij welke bank je pint. Wij hebben nog wel eens in de gaten gehouden welke bank de beste koers hanteert; maar uiteindelijk moeten concluderen dat het verschil zo klein is dat het nauwelijks loont om naar een specifieke bank op zoek te gaan. Toeristen betalen wel standaard enkele ringgits transactiekosten (omgerekend een paar euro) dus loont het altijd om een groter bedrag te pinnen.

pinnen-in-maleisie-3

pinnen-in-maleisie-4

Pinnen bij een pinautomaat in Maleisie werkt als volgt: Nadat je de taal van je keuze (Engels) hebt geselecteerd voor je de pincode in. Hierna druk je op OK. Vervolgens kun je in de meeste gevallen kiezen voor ‘Current’ en ‘Withdrawal’. Je kunt dan een bedrag kiezen (tussen RM100 en RM1500). Vaak moet je zelf actief op de knop voor de pinbon drukken; die krijg je meestal niet standaard.

De meest voorkomende banken in Maleisie zijn: Maybank, CIMB, RHB, Bumiputra Commerce, HSBC, Public Bank en Ambank. Maybank en CIMB hebben de meeste klanten in Maleisie, van deze twee banken kom je dan ook de meeste pinautomaten tegen. De banken hebben ook diverse vestigingen (ook enkele rond Jalan Bukit Bintang) zodat je er altijd terecht kunt mocht er iets zijn. Let er overigens op dat je de functie pinnen in het buitenland activeert, anders kun je de pinpas er niet gebruiken.

Op het eiland Langkawi kun je ook op meerdere plekken pinnen. Op de luchthaven vind je al diverse pinautomaten, in Pantai Cenang heb je er ook een paar (o.a. bij Under Water World). Ook kun je pinnen bij Telaga Harbour; bij het Petronas pompstation is een bank met pinautomaten. In Kuah kun je in het centrum op diverse locaties pinnen maar ook bij de Jetty Point. Ook bij de shopping malls Langkawi Fair en de Parade Mall kun je pinnen.

pinnen-in-maleisie-5

Sommige reizigers vinden het een fijne gedachte om vooraf al over de buitenlandse valuta te beschikken. Je kunt via de website van GWK online euro’s naar ringgit omwisselen. De koers is meestal niet zo gunstig, pinnen ter plekke is voordeliger. Mocht je toch vooraf over ringgits willen beschikken, bezoek dan hier de website van de GWK.

Je kunt in Maleisie zelf ook geld wisselen. De koers is meestal niet eens zo heel ongunstig (dit was vroeger wel anders). De vraag is vooral of je met zoveel contanten op zak wilt rondlopen. In Kuala Lumpur heb je vooral rond Bukit Bintang diverse wisselkantoortjes. Ook heb je er vaak enkele binnen de populaire shopping malls (o.a. bij Suria KLCC en Pavilion KL). Ook heb je ze vaak bij populaire toeristische bestemmingen zoals Penang, Langkawi en Malakka.

pinnen-in-maleisie-6

5 reacties op Pinnen in Maleisie

 1. Conny
  zondag, 24 maart 2019 om 13:55 (11 maanden geleden)

  Kun je op Pangkor eiland geld pinnen?

  Beantwoorden
  • Ilya
   dinsdag, 26 maart 2019 om 09:26 (11 maanden geleden)

   Hi. In Pangkor Town zit een Maybank waar je kunt pinnen. Je kunt ook in Lumut aan de overkant pinnen.

   Beantwoorden
 2. Nancy
  maandag, 25 maart 2019 om 20:12 (11 maanden geleden)

  Zijn de wisselkantoortjes in Bukit Bintang op zondag open?

  Beantwoorden
  • Ilya
   dinsdag, 26 maart 2019 om 09:26 (11 maanden geleden)

   Ja. 7 dagen per week.

   Beantwoorden
 3. Laurens Hoogmans
  vrijdag, 9 augustus 2019 om 13:10 (6 maanden geleden)

  Kun je pinnen in:
  Taman Negara
  Cameron Hights
  Kota Bharu
  Perhentian Kecil?

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *