Raften in Maleisie

Raften of wildwaterraften is erg populair in Maleisie. Het is niet alleen een populaire bezigheid onder toeristen, ook veel Maleisische bedrijven ondernemen regelmatig rafting trips als onderdeel van hun teambuilding programma’s. Raften kan worden gedaan op het schiereiland Maleisië en op Maleisisch Borneo op diverse rivieren in verschillende klassen. Denk aan rustig kabbelend water (Grade I) tot spectaculaire versnellingen en hoogteverschillen (Grade II-III en hoger). Thrill-seekers zullen wildwaterraften echt geweldig vinden, maar – disclaimer – raften is niet zonder risico’s en elk jaar vindt er wel een incident plaats net als bij alle andere risicosporten.

Rafting in Maleisie

Hieronder volgt een overzicht met rivieren in Maleisie waar je kunt raften.

  • Jeram Besu – Grade I-III – Pahang
  • Telom River – Grade V – Pahang
  • Kuala Perahu – Pahang
  • Lipis River – Pahang
  • Anak Jelai River – Grade I-II – Pahang
  • Tembeling River – Grade I-II – Pahang
  • Sedim River – Grade III-IV – Kedah
  • Sungai Selangor – Grade I-III – Selangor
  • Kiulu River – Grade II – Sabah
  • Padas River – Grade III-IV – Sabah
  • Kampar River – Grade I-III – Perak
  • Sungkai River – Grade I-II – Perak
  • Singoh River – Grade V – Perak
  • Endau River – Johor
  • Nenggiri River – Grade I-III Kelantan
  • Kuala Kubu Bahru, Selangor

Beschrijving van de meest populaire rivieren in Maleisie om te raften

Kampar rivier – Gopeng, Perak

Het heldere water van de Kampar rivier (Grade I tot II) is geschikt voor beginners die voor de eerste keer wildwaterraften willen uitproberen. De Kampar rivier is verder de ideale rivier voor gezinnen met kinderen, groepen vrienden en grotere reisgezelschappen. De rivier is goed bereikbaar, want het ligt slechts op twee uur rijden van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Geniet van de 14 versnellingen en van de adrenaline. Drijf langzaam door het heldere water van de rivier, omringd door het schitterende regenwoud, tot er weer een versnelling aankomt. Je gaat via de versnellingen de rivier af en passeert onderweg enkele oude tinmijnen.

Slim rivier, Perak

Whitewater raftactiviteiten op de Slim Rivier in de regio van Ulu Slim zijn fantastisch. De reistijd over de weg van Kuala Lumpur is ongeveer 70 tot 90 minuten. De raftafstand op Slim rivier is ongeveer 6 kilometer met stroomversnellingen die variëren van graad één tot drie. De versnellingen op Slim Rivier gaan trapsgewijs en eindigen meestal in een ondiepe poel. De rivier is rotsachtig met verschillende nauwe doorgangen en een flink aantal spannende bochten. Raften op de Slim kan als gemiddeld worden gezien met een matige helling en een waterstroom van zo’n 1,5 meter per seconde. Het water komt uit de bergen en wordt volgens Maleisische normen als koud beschouwd, het kan helder zijn maar als het regent modderig (bruin van kleur) worden.

De flora aan de rivieroever van het Ulu Slim bosreservaat is schitterend met varens, orchideeën, mossen en een prachtige jungle op de achtergrond. Als je het eind van het rafttraject nadert kun je als je mazzel hebt kinderen van Orang Asli tegenkomen die in de rivier spelen. Deze orang asli zijn van de Temiar en de Semai stammen.

Selangor rivier, Kuala Kubu Bharu

Whitewater raften op de Selangor rivier bij Kuala Kubu Bharu staat garant voor een onvergetelijke vakantieherinnering. De reistijd van Kuala Lumpur naar het startpunt is nog geen één uur, waarmee het een superlaagdrempelige bestemming is om te raften. De stroomversnellingen variëren van graad 1 tot 4, waarmee het prima geschikt is voor beginners. Het is een mooie rivier met koel en helder water. Raften op Sungai Selangor duurt circa drie tot vier uur afhankelijk van het waterniveau en de grootte van de groep.

Het is een perfect uitje voor avontuurlijke reizigers en als je op doortocht bent heb je genoeg accommodatie in de omgeving of je rijdt aansluitend door richting Ipoh of Cameron Highlands.

Een trip is inclusief raftuitrusting, ervaren riviergids, EHBO kit, snacks en buffetlunch. Vervoer naar het startpunt regel je zelf (huurauto) en een overnachting in de omgeving is niet nodig vanwege de korte reistijd vanaf Kuala Lumpur.

Singor rivier – Gerik, Perak

Whitewater raften op de Sungai Singor rivier in de deelstaat Perak is een erg uitdagende ervaring. Het is vijf uur rijden van Kuala Lumpur naar de rivier en vanwege deze forse reistijd niet voor iedereen weggegeld. Singor Rivier ligt bij Tasik Temengor, één van de door mensen gemaakte meren met een watergebied van 15.200 hectare. De raft trip gaat over een afstand van circa 13 km, er zijn verschillende stroomversnellingen van graad drie tot zes en twee watervallen (niet raftbaar). Het bos langs de rivier is fantastisch met vele kleine heldere stroompjes die in de hoofdrivier stromen. Er is een kleine gemeenschap van Orang Asli (Jahai en Temiar) aan het lagere eind van de rivier.

Padas rivier

Eén van de meest populaire en spectaculaire rivieren om op te raften is de Padas rivier in de deelstaat Sabah op Maleisisch Borneo. De rivier heeft een moeilijkheidsgraad die varieert tussen III en IV, waardoor het misschien niet de beste rivier is voor beginners. Het eerste deel bestaat uit een traject van ongeveer 9 kilometer met zeven spannende, vaak vrij pittige stroomversnellingen. Na dit eerste deel geniet je van een lekkere lunch, waarna het 2e deel van de raftingtrip begint. De totale afstand zal bijna 30km bedragen, gekenmerkt door een schitterend zicht op de oevers met daarachter de jungle.

Om bij Padas te komen reis je eerst per minibus vanaf Kota Kinabalu naar het dorp Beaufort, hier vandaan neem je de trein langs de rivier. Je wordt vooraf bij je hotel in Kota Kinabalu opgehaald en de eerste deel van de reis duurt ongeveer 1,5 uur. Daarna volgt de treinreis van nog eens 1,5 uur van Beaufort naar Pangi Station (dichtbij Tenom) waar het raft-avontuur begint. De treinreis is voor velen al een avontuur op zich. Prijzen liggen rond RM235 per persoon en bevat onder andere de transfers, de uitrusting, een Engels sprekende gids, een uitgebreide BBQ lunch, verzekering en een certificaat na afloop.

Kiulu rivier

Ten noorden van Kota Kinabalu ligt de Kiulu rivier. Hoewel deze rivier niet zo spectaculair is als Padas is het ook een erg leuke rivier om op te raften. Omdat de moeilijkheidgraad lager is vergeleken Padas, is Kiulu een prima rivier om met kinderen te bezoeken. Kiulu is beoordeeld als een klasse I-II (moeilijkheidsgraad) rivier, prima geschikt voor beginners dus. Tijdens de rafting trip leg je een afstand van ongeveer 15km af. De totale reis duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur in totaal. Na de tocht kun je genieten van een heerlijke lunch, voordat de reis terug naar Kota Kinabalu begint.

De reis (inclusief lunch BBQ, transfers, verzekering en de uitrusting) kost +/- RM170 per persoon. Als je een reservering gemaakt word je vooraf opgehaald bij je hotel in Kota Kinabalu. De reis zelf naar Kiulu, dat in de Tamparuli regio in het noorden van Sabah ligt, duurt tussen de 1,5 en 2 uur met een minivan.

Risico’s bij raften

Zoals we al eerder schreven is raften niet geheel zonder risico’s, vooral niet op de rivieren van het type Grade II of hoger. Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoewel de afgelopen jaren veel is gedaan om de sport veiliger te maken, blijven de kolkende rivieren onvoorspelbaar. Je tekent vooraf altijd een vrijwaring van de gevolgen. Daarbij valt raften onder de noemer gevaarlijke sporten (risicosport of zelfs extreme sport) waardoor je standaard reisverzekering een ongeluk niet dekt. Hiervoor dien je vooraf een speciale verzekering af te sluiten. Neem dit niet te licht op, want elk jaar vinden er nare incidenten plaats.

Inmiddels is raften in Maleisie een professioneel georganiseerde activiteit, onderhevig aan veel regels betreffende de kundigheid van de rafters en de kwaliteit van het materiaal. Vooral bij de gerenommeerde raftbedrijven op de populaire plekken kun je er redelijk van op aan dat de kans op incidenten minimaal is. Ben je totaal onervaren, begin dan bij een Grade I rivier en ga niet meteen op een Grade III raften. Hou verder rekening met het weer en het jaargetijde. Sommige rivieren zijn een groot deel van het jaar Grade II, maar tijdens de natte moessonperiode ineens Grade III of hoger.

Wat neem je mee?

Als je gaat raften dien je zelf de volgende zaken mee te brengen: Zwemkleding, extra set droge kleding, waterschoenen (dicht) of sneakers die nat mogen worden, zonnebrand, snacks, daglenzen (zodat je geen bril op hoeft) en een handdoek.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *