Tsunami alarm afgegeven rond de Indische Oceaan

Vandaag heeft een aardbeving met een kracht van 7.9 op de schaal van Richter geheel Zuidoost Azië flink wakker geschud. Het centrum van de aardbeving lag ten zuidwesten van het grote Indonesische eiland Sumatra, op zo’n 700 kilometer afstand vanaf de zuidelijk gelegen Maleise plaats Johor Bharu.

Over de gehele Indische oceaan is een tsunami-alarm afgegeven. Ook in Maleisië is direct na de beving groot tsunami-alarm geslagen. Vooral aan de westzijde van het schiereiland Maleisië wordt iedereen aangeraden de stranden en de zee te mijden. Dit geldt dus in het bijzonder voor de tropische eilanden Penang en Langkawi. Hier had de grote tsunami eind 2004 ook enorme schade toegebracht. In Singapore zijn medewerkers van een aantal bedrijven in het business centre uit de wolkenkrabbers geëvacueerd. Hier was de aardbeving ruim een minuut voelbaar.

Na de grote tsunami hebben alle landen in deze regio flink geïnvesteerd in detectie- en waarschuwingsystemen. In Maleisië wordt een tsunami alarm gezamenlijk gegeven via media als radio, televisie en sateliet-televisie. Daarnaast wordt men ook gewaarschuwd door de telecomaanbieders via een sms.

In Jakarta was de beving ook voelbaar. Ooggetuigen melden dat de wolkenkrabbers flink heen en weer bewogen. Veel mensen vluchtten naar de straten, er ontstond gelukkig geen panieksituatie. Binnen de provincie Bengkulu op het eiland Sumatra ontstond wel grote paniek, daar vluchtte iedereen naar hoger gelegen gebieden.

Een tsunami kan nog steeds plaatsvinden, vooral omdat de aardbeving onder water was. Het is dus afwachten hoeveel gevolgen deze aardbeving zal hebben.

1 reactie op Tsunami alarm afgegeven rond de Indische Oceaan

  1. admin
    woensdag, 12 september 2007 om 15:21 (17 jaar geleden)

    Update 15:21: Er is sprake van een ‘kleine’ tsunami. Voorlopig lijkt deze tsunami beperkte gevolgen te hebben. Hieronder een link naar een video van CNN over de aardbeving:

    Videobericht aardbeving Sumatra

    Update 17:07: Er is zojuist bevestigd dat de aardbeving een kracht van 8.2 op de schaal van Richter had, dit in tegenstelling tot de eerdere berichtgeving rond de zwaarte. In steden langs de westkust van Sumatra zijn diverse gebouwen ingestort. Een grote tsunami bleef gelukkig (voorlopig) uit. De aardbeving had 10x minder kracht en 33% minder energie dan de aardbeving in 2004 (9.0 op de schaal van Richter). Langs de kusten van Sumatra is wel een kleine tsunami geconstateerd, de golf was ongeveer 60 cm hoog.

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *