Restaurants in Maleisië

Restaurants in Maleisië vind je op elke straathoek in allerlei soorten en prijsklassen. Buiten de deur eten is namelijk zeer gebruikelijk in het land. Vooral in de grote steden eten dagelijks meer mensen bij restaurants, eettentjes aan de weg of bij foodcourts dan dat ze thuis eten. Uit eten gaan is een sociale aangelegenheid. Je spreekt af met familie of vrienden of ontmoet nieuwe mensen via eigen kennissen. Het is ook goed betaalbaar, want vooral de simpele lokale restaurantjes verkopen gerechten die je zelf thuis nooit voor dat bedrag zou kunnen bereiden. Toeristen die in hotels verblijven eten doorgaans dagelijks buiten de deur, hoewel vrijwel alle luxe hotels in Maleisië vaak één of meerdere (zeer) goed beoordeelde restaurants hebben en je in dit geval prima in het hotel kunt blijven.

Lokale restaurants

Vooral buiten het centrum van Kuala Lumpur heb je een ruime keuze aan lokale, betaalbare restaurants. Elke buitenwijk heeft vaak meerdere eetcentra vol eettentjes en vaak ook nog een foodcourt of eetstraat. Sommige wijken staan vooral bekend om de Chinese restaurants, andere hebben juist weer veel Indiase restaurants. Dit hangt samen met de grootste bevolkingsgroep in deze wijk.

restaurants-in-maleisie-1
restaurants-in-maleisie-2
restaurants-in-maleisie-3
restaurants-in-maleisie-4
restaurants-in-maleisie-5
restaurants-in-maleisie-6
restaurants-in-maleisie-7
restaurants-in-maleisie-8
restaurants-in-maleisie-9

previous arrow
next arrow

Eten in lokale (vaak simpele) restaurants is goedkoop. Voor een gerecht met drankje betaal je meestal niet meer dan RM20. Afhankelijk van de faciliteiten en aankleding (en natuurlijk de kwaliteit van het eten) betaal je meer of minder voor je eten. Lokale restaurants zijn vaak simpel van opzet, vrij sober ingericht en je zit op plastic stoelen aan plastic tafels. Vaak een overdekt deel binnen en een terras buiten.

In een eetwijkje zie je vaak vrij snel welke restaurants populair zijn onder de lokale bevolking. Die restaurants zitten vaak vol rond etenstijd, met soms lange rijen wachtenden. Als je het restaurant in Google Maps opzoekt, zie je vaak direct hoe populair het is (dan heeft het restaurant duizenden reviews en een hoog cijfer). Overigens betekent druk niet altijd dat ze er het lekkerste eten hebben, want vaak hebben locals een andere smaak dan wij westerse toeristen hebben. Leuk zo’n lange rij bij een kraam met een Chinees soepje met ingewanden, wij slaan lekker over :).

Simpele eettentjes op straat

Straatrestaurants in Maleisië zijn doorgaans zeer veilig qua hygiëne, hoewel het natuurlijk per persoon verschilt hoe men op het lokale eten en de lokale ingrediënten reageert. Vaak weet je niet of je er verstandig aan doet om daar wat te eten, de hoeveelheid eters die er op dat moment al zitten bepaalt meestal of het wel of niet een goed restaurant is. In de praktijk blijkt dit niet altijd even goed te werken, de ene dag zit namelijk het ene restaurant bomvol, terwijl er bij de buren niemand zit. De dag erop kan het precies andersom zijn. Het ligt er soms maar net aan waar de eersten die dag besloten te eten.

Sommige straatrestaurants hebben maar één gerecht of zelfs één product (bv alleen kippenvleugels of alleen gekookte maiskolven). Deze restaurants zijn er vooral voor de afhalers. Mensen sprokkelen hun avondmaaltje bij elkaar door bij meerdere van dit soort tentjes wat te halen, om dit vervolgens thuis op te eten.

Het is wellicht niet verstandig om direct na aankomst al langs de straat te eten, beter is het om je lichaam er eerst aan te laten wennen (Aziatisch voedsel verschilt wat dat betreft wel van westers voedsel).

Veel luxe en exclusieve restaurants in Maleisië

Je kunt heerlijk eten in Maleisie. Naast de straatrestaurants, en lokale hawkers en foodcourts heb je – vooral in de grote steden – ontelbaar veel luxe restaurants. Zo’n beetje elke internationale keuken is bijvoorbeeld vertegenwoordigd in Kuala Lumpur. Toeristen kunnen elke dag van de week, maanden achtereen, een nieuwe keuken proberen. Vooral binnen de luxe hotels heb je de beste restaurants. Vaak worden sterren-chefs van toprestaurants uit andere delen van de wereld naar Kuala Lumpur gehaald, om daar voor de hotelgasten te koken.

restaurants-in-maleisie-10
restaurants-in-maleisie-11
restaurants-in-maleisie-12
restaurants-in-maleisie-13
restaurants-in-maleisie-14
restaurants-in-maleisie-15
restaurants-in-maleisie-16
restaurants-in-maleisie-18
restaurants-in-maleisie-17

previous arrow
next arrow

Het voordeel van de luxe restaurants in Maleisie is dat de prijzen er doorgaans erg laag zijn voor de hoge kwaliteit van het eten. Een meergangenmenu bij een restaurant waar een voormalig Michelin-sterrenchef aan het roer staat kost soms niet meer dan RM150 per persoon. Niet elk hotel heeft een goed restaurant. Je kunt het beste de restaurantrubriek van Tripadvisor gebruiken om na te gaan waar je op dat moment het beste naartoe kunt gaan. Onze ervaring leert dat restaurants in middenklasse hotels beter gemeden kunnen worden. Vaak heb je bij een dichtbij gelegen restaurant in de stad zelf beter eten voor een lagere prijs. Van de meeste 5-sterren hotels in de grote steden mag je verwachten dat het eten in de restaurants van hoge kwaliteit is (anders hadden ze de 5e ster ook niet gekregen).

Binnen winkelcentra altijd zat keuze

In winkelcentra heb je vaak ook diverse goede restaurants. Ook hier geldt weer dat je het beste vooraf op Tripadvisor kunt nagaan welke restaurants in het bijzonder aangeraden worden. In Kuala Lumpur vind je de beste restaurants binnen de populaire winkelcentra en luxe hotels in het toeristen- en zakencentrum (KLCC en Bukit Bintang). Daarnaast heb je nog diverse zeer goede restaurants binnen winkelcentra in de buitenwijken waar vooral expats wonen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *