Top 6 Nagerechten in Maleisie

Een van de dingen die Maleisiërs goed in zijn is eten, eten en eten! Het land is gezegend met duizenden gevestigde eetzaken, klein of groot, plus de ontelbare straatstalletjes met zoveel lekkers voor ieder wat wils. Het is moeilijk om je niet de hele dag door met eten te omringen. Met vele soorten voedsel in het land, is het enigszins moeilijk om de top 6 van Maleisie’s favorieten en populaire nagerechten te missen, vooral omdat we allemaal dagelijks met het bloedhete klimaat te maken hebben (tenzij het regenseizoen is) waar de stemming vaak sterk door beïnvloed wordt. Hieronder volgt een overzicht met de top 6 lekkerste nagerechten in Maleisie die je geprobeerd moet hebben; ze laten gelijk het water in je mond lopen:

Cendol

toetje-maleisie-1

Het idee dat je koude, groene noedels eet, doet sommige mensen misschien afhaken maar het blijft de Maleise favoriet ooit. De ‘groene’ noedels zijn in wezen slierten van gekookt deeg van groene theebloem en het groene sap van pandanbladeren. Een typische kom met cendol bevat deze noedels, kokosnoot sap en geschaafd ijs en palmsuiker. Sommige variaties voegen een klomp kleverige rijst toe. Cendol is een van die toetjes die niemand kan weerstaan vooral als het buiten bloedheet is en gelukkig verkopen de straatverkopers die ook pasembur (Indische rojak; groente- en fruitsalade) verkopen het altijd. Om langs de kant van de weg te eten is het soms te heet, slurp dan je cendol lekker op in je auto!

Ice kacang of ABC

toetje-maleisie-2

De ais kacang of ook wel ABC genoemd, dat staat voor Air Batu Campur (gemixte ijs) wordt gemaakt van geschaaft ijs met diverse siropen en toevoegingen er bovenop. Vaak gebruikte toevoegingen zijn cendol, gelei, mais (uit blik), grasgelei en bruine bonen. De interessantere versies zijn er met fruit, gerst, rozijnen en pinda’s. Er is zelfs een ‘speciale’ ais kacang met twee of meer bolletjes ijs er bovenop. De combinatie siroop en ingrediënten geeft een zoete maar verfrissende smaak waar zelfs degenen met gevoelige tanden op een hete dag niet af kunnen blijven.

Bubur Chacha

toetje-maleisie-3

Het nagerecht is zo schattig en zoet als de naam zelf! De taro en zoete aardappelblokjes geserveerd met kokosnootmelk en sago is ongelofelijk smaakvol. Soms vind je kleurrijke slierten en balletjes in je bubur chacha, dit zijn gekleurde deegslierten die kleur geven aan het nagerecht. Bubur chacha wordt meestal warm geserveerd maar een kom met koude bubur chacha is heerlijk voor het hete seizoen.

Bubur Pulut Hitam

toetje-maleisie-4

Bubur pulut hitam betekent zwart klevend rijstdessert in de plaatselijke Maleisische taal. Gemaakt van zwarte klevende rijst in een papvorm samen met wat pandanbladeren voor de geur, wordt de bubur pulut hitam bedekt met kokosnootmelk of gewone melk om zo een simpel en hartverwarmend nagerecht te maken. De meer culinaire avontuurlijke types voegen ijs toe maar de puristen zweren bij de traditionele versie. Net als de bubur chacha wordt bubur pulut hitam meestal warm geserveerd maar het natuurlijk ook koud gegeten worden.

Sago Gula Melaka

toetje-maleisie-5

Sago Gula Melaka is zoals de naam al doet vermoeden, vooral populair in en rond Malakka. Echter, het is zo’n lekker toetje dat je het ook diverse andere plekken op de dessertkaart tegenkomt. Sago Gula Melaka bestaat uit een kleine kom met sago balletjes, kokosmelk en gula melaka. De combinatie is heerlijk (zoet)!

Ice Cream Sandwich

toetje-maleisie-6

Waar dit echt uit bestaat is een bolletje ijs met een stuk brood eromheen geslagen maar niemand verwacht dat deze combinatie zo’n interessant en smaakvol geheel is! Maar vergis je niet, denk niet dat je deze ijs sandwiches in een chique ijssalon tegenkomt, vergeet het maar. Je hebt meer kans bij een van de ijsverkopers op motorfietsen. Kijk gewoon of je de gekleurde parapluutjes ziet of luister of je een belletje hoort rinkelen!

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *