Menara KL Tower

Menara Kuala Lumpur, ook wel Menara KL Tower genoemd, is één van de hoogste communicatietorens ter wereld. De KL Tower is 421 meter hoog. De toren herbergt een aantal communicatie- en zendfaciliteiten, en is geopend in 1996. Voor de bouw is ruim 45.000m2 aan beton gebruikt. De toren kan de meest extreme windvlagen aan, en tijdens de bouw werd een 100 jaar oude boom geconserveerd, wat tot een flinke vertraging leidde (en een extra kostenpost van ruim RM430.000). Rondom de toren heb je een klein stuk jungle; waar bezoekers doorheen kunnen wandelen.

menara-kl-toren-kuala-lumpur-1

menara-kl-toren-kuala-lumpur-2

De KL Tower is lid van de prestigieuze World Federations of Great Towers (WFGT). Andere leden van de WFGT zijn de Burj Khalifa in Dubai, de Eiffeltoren en het Empire State Building.
Menara KL is minder hoog dan de Petronas Twin Towers, maar is net zo interessant om te bezoeken. De toren is gebouwd op een heuvel, waardoor de KL Tower uiteindelijk net boven de Petronas Twin Towers uitkomt. Je kunt bij de KL Tower met de lift naar de top op 276 meter hoogte, om daar van een schitterend 369 graden uitzicht te genieten. Ook kun je een iets duurder ticket kopen, waarbij je het Open Deck mag bezoeken. Hier sta je in de buitenlucht, zonder de glazen ramen (een aanrader als je er foto’s van de skyline wilt maken).

menara-kl-toren-kuala-lumpur-3

menara-kl-toren-kuala-lumpur-4

Boven aan de toren krijg je een headset met een audiospeler. Op deze manier worden alle bijzonderheden over de toren zelf duidelijk gemaakt, maar ook alle bijzondere locaties die je vanaf de toren kunt zien. Helemaal onderin vind je een aantal (souvernir) winkeltjes en een mooie tuin.

menara-kl-toren-kuala-lumpur-5

menara-kl-toren-kuala-lumpur-6

Binnen de toren heb je een trap met 2058 treden. Gelukkig hoef je daar niet aan te beginnen, en neem je de supersnelle lift naar boven. Bovenin de toren heb je naast het observatiedek en het open deck het Atmosphere360 Restaurant; een draaiend restaurant met fantastisch uitzicht over de stad. Dit restaurant is dagelijks tussen 10.00 en 23.00 geopend en je kunt het alleen bezoeken wanneer je vooraf reserveert (bekijk de website of bel: +60 (3) 2020 2121 voor reserveringen).

menara-kl-toren-kuala-lumpur-7

menara-kl-toren-kuala-lumpur-8

menara-kl-toren-kuala-lumpur-9

Overdag is Menara KL een mooie attractie, maar ’s avonds is het nog mooier om de toren te bezoeken. Heel Kuala Lumpur is dan verlicht, dat ziet er adembenemend uit. Het uitzicht op de Petronas Twin Towers is ook prachtig in het donker.

menara-kl-toren-kuala-lumpur-10

menara-kl-toren-kuala-lumpur-11

KL Tower festivals

Jaarlijks vindt er een Base Jumping festival plaats, waarbij diverse internationaal bekende basejumpers vanaf de KL Tower naar beneden springen. Ook heb je er jaarlijks een ‘International Night Towerthon Challenge’ plaats. Hierbij rennen de deelnemers eerst de heuvel waarop de KL Tower staat op en vervolgens alle 2058 treden. In 2011 was er een prijzenpot van RM100.000 te verdelen onder de winnaars.

Bukit Nanas Forest Reserve

Rondom de KL Tower ligt het kleine Bukit Nanas Forest Reserve. Hoewel het geen echt natuurpark is, heb je er wel een korte ‘jungle trek’ die je in een half uurtje loopt. Je krijgt tussentijds informatie over de planten en bomen die er groeien. Het is een klein stukje jungle in het centrum van Kuala Lumpur. Het is een manier om na een bezoek aan de KL Tower beneden te geraken. Eenmaal onderaan pak je de taxi of je loopt in 10 minuten naar Pavilion KL of naar Bukit Bintang.

Openingstijden

De toren is dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00. Houd er rekening mee dat het uitzicht de hoofdreden voor een bezoek is en dat het dus zonde is om de toren bij slecht weer te bezoeken.

Entreekosten

Tickets voor de toren bedragen RM49 voor volwassenen en RM29 voor kinderen. Je hebt ook duurdere tickets waarbij je toegang krijgt tot enkele andere attracties die normaal gesproken niet echt de moeite waard zijn (tenzij je er met kinderen komt die het leuk vinden om bijvoorbeeld op een pony te rijden). Een ticket voor het open deck kost RM99.

menara-kl-toren-kuala-lumpur-12

Adresgegevens

  • Menara Kuala Lumpur
  • No. 2 Jalan Punchak Off Jalan P.Ramlee
  • 50250 Kuala Lumpur
  • Malaysia
  • Tel: +603 2020 5444
  • Fax: +603 2098 7001
  • Website

Hoe kom je er?

Menara KL ligt aan de rand van de Golden Triangle. Je kunt er op zich lopend naartoe, maar het is wel een flinke klim en geen fijne wandelroute. Je kunt er beter met de taxi naartoe gaan. Elke taxichauffeur weet de toren te vinden, mocht hij het toch niet weten dan kun je de toren waarschijnlijk op elke plek in de binnenstad van Kuala Lumpur zelf aanwijzen. Menara KL torent overal bovenuit, net als de Petronas Twin Towers. Bij de ingang van de toren heb je een taxi standplaats en een loket. Hier kun je een taxicoupon kopen, waarmee je voor standaard prijzen naar je hotel wordt gebracht. Twee dichtstbijzijnde metrostations zijn Kelana Jaya station Dang Wangi en Monorail station Bukit Nanas. Je kunt dus vanaf het centrum met de monorail naar station Bukit Nanas. Van hieruit kun je lopend naar de ingang.

Kaart

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *