Menara KL Tower

Menara Kuala Lumpur, ook wel Menara KL Tower genoemd, is één van de hoogste communicatietorens ter wereld. De KL Tower is 421 meter hoog en is vanwege het schitterende uitkijkplatform een populaire attractie in het centrum van de stad. De toren herbergt een aantal communicatie- en zendfaciliteiten en is geopend in 1996. Voor de bouw is ruim 45.000 m2 aan beton gebruikt. De toren kan de meest extreme windvlagen aan en inderdaad, als je helemaal bovenop de toren staat merk je bijna niks van de wind.

Tijdens de bouw werd een 100 jaar oude boom geconserveerd, wat tot een flinke vertraging leidde (en een extra kostenpost van ruim rm430.000). Rondom de toren heb je een klein stuk jungle, het KL Forest Eco-Park (voorheen bekend als Bukit Nanas Forest) waar bezoekers doorheen kunnen wandelen en alvast een indruk krijgen van hoe de jungles in de rest van het land zijn. Bezoek je Menara KL met de taxi of met Grab, dan is het leuk om na het bezoek aan het uitkijkplatform via de Jungle Walk terug naar beneden te lopen (bv naar monorail station Bukit Nanas).

De KL Tower is lid van de prestigieuze World Federations of Great Towers (WFGT). Andere leden van de WFGT zijn de Burj Khalifa in Dubai, de Eiffeltoren en het Empire State Building. Menara KL is iets minder hoog dan de Petronas Twin Towers, maar is net zo interessant om te bezoeken. De toren is gebouwd op een heuvel, waardoor de KL Tower uiteindelijk net boven de Petronas Twin Towers uitkomt. Je kunt bij de KL Tower met de lift naar het observatieplatform op 276 meter hoogte, om daar van een schitterend 369 graden uitzicht te genieten. Eenmaal bij het observatieplatform kun je een headset met een audiospeler lenen. Op deze manier worden alle bijzonderheden over de toren zelf duidelijk gemaakt, maar ook alle bijzondere locaties die je vanaf de toren kunt zien. Je hebt hier een paar souvenirwinkels en tevens een paar winkeltjes waar je snacks en drankjes kunt kopen (voor nette prijzen).

Wij raden aan om het wat duurdere combinatieticket te kopen, waarbij je het Sky Deck mag bezoeken. Hier sta je in de buitenlucht op 300 meter hoogte, zonder de glazen ramen (een aanrader als je er foto’s van de skyline wilt maken). Jaarlijks vindt hier ook het toffe Base Jumping event plaats, op internet circuleren video’s waarbij de Base Jumpers vanaf de KL Tower in een zwembad van één van de hotels landen. Hoewel een ticket aardig aan de prijs is, raden wij dit absoluut aan. Er hangt een relaxt sfeertje en je kunt er zo lang blijven als je wilt. Er is zelfs een klein restaurantje waar je wat kunt eten en drinken (wel schrikbarend hoge prijzen, maar dat is het waard met zo’n uitzicht). Je kunt er het beste op een heldere dag naartoe en rond 18.00/19.00 naar de Sky Deck. De zon gaat meestal rond 19.30 onder en dit is het mooiste moment om er te zijn. Daarbij maak je het uitzicht dan op twee manieren mee, overdag en ’s avonds als de hele stad mooi verlicht is.

Op de Sky Deck heb je ook aan beide zijden een Sky Box. De ene Sky Box heeft een fantastisch uitzicht op de Petronas Twin Towers, de andere op de ondergaande zon. Vooral bijzonder (en voor sommigen spannend) Op drukke dagen wordt je nummer omgeroepen wanneer je aan de beurt bent. Je kunt als het rustig is gewoon de box inlopen (wel schoenen uit). Er is een semi-professionele fotograaf die een aantal leuke foto’s maakt die je later kunt kopen. Ook kun je altijd wel iemand vragen voor jou wat foto’s te maken. Verder kun je natuurlijk zoveel selfies maken als je wilt.

Binnen de toren heb je een trap met 2058 treden. Gelukkig hoef je daar niet aan te beginnen, en neem je de supersnelle lift naar boven. Bovenin de toren heb je naast het observatiedek en het open deck het Atmosphere360 Restaurant; een draaiend restaurant met fantastisch uitzicht over de stad. Dit restaurant is dagelijks tussen 10.00 en 23.00 geopend en je kunt het alleen bezoeken wanneer je vooraf reserveert (bekijk de website of bel: +60 (3) 2020 2121 voor reserveringen).

Helemaal onderin vind je een aantal (souvernir) winkeltjes, een aantal eettentjes en een paar leuke attracties. De Jungle Walk is leuk, het aquarium is vrij klein en simpel vergeleken Aquaria KLCC. Hier staat verder nog de Jelutong Tree, de ruim 95 jaar oude boom die mocht blijven staan toen de toren gebouwd werd (sterker nog, de uiteindelijke locatie van de toren werd er speciaal voor verplaatst). Bij de hoofdingang heb je verder nog het Upside Down house, leuk om even langs te lopen als je verder niks te doen hebt.

Overdag is Menara KL al een leuke attractie, maar ’s avonds is het nog mooier om de toren te bezoeken. Heel Kuala Lumpur is dan verlicht en dat ziet er adembenemend uit. Het uitzicht op de Petronas Twin Towers is ook prachtig in het donker.

KL Tower festivals

Jaarlijks vindt er een Base Jumping festival plaats, waarbij diverse internationaal bekende basejumpers vanaf de KL Tower naar beneden springen. Ook heb je er jaarlijks een ‘International Night Towerthon Challenge’ plaats. Hierbij rennen de deelnemers eerst de heuvel waarop de KL Tower staat op en vervolgens alle 2058 treden.

Bukit Nanas Forest Reserve

Rondom de KL Tower ligt het kleine Bukit Nanas Forest Reserve. Hoewel het geen echt natuurpark is, heb je er wel een korte ‘jungle trek’ die je in een half uurtje loopt. Je krijgt tussentijds informatie over de planten en bomen die er groeien. Het is een klein stukje jungle in het centrum van Kuala Lumpur. Het is een manier om na een bezoek aan de KL Tower beneden te geraken. Eenmaal onderaan pak je de taxi of je loopt in 10 minuten naar Pavilion KL of naar Bukit Bintang.

Openingstijden

De toren is dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00. Houd er rekening mee dat het uitzicht de hoofdreden voor een bezoek is en dat het dus zonde is om de toren bij slecht weer te bezoeken. Het weer is echter moeilijk te voorspellen, soms heb je de mooiste uitzichten nadat het de hele dag geregend heeft.

Entreekosten

Tickets voor de toren bedragen rm49 voor volwassenen en rm29 voor kinderen, maar wij vinden een bezoek aan alleen het observatieplatform (binnen omgeven door glazen ramen) veel minder leuk dan de Sky Deck. Dit ticket kost rm99 (kinderen betalen rm59) en hiermee mag je meteen de Sky Box in.

Er zijn verder nog meerdere combinatietickets te koop, waarbij je naast het bezoek aan de Sky Deck ook één of meerdere van de andere attracties kunt bezoeken.

Tickets koop je op de dag zelf bij de automaten bij de ingang van de toren. Je kunt ze ook (aanzienlijk goedkoper) vooraf kopen maar dat kan niet voor de dag zelf (altijd minimaal 1 dag vooruit). Het nadeel hieraan is dat je maar moet gokken of het weer meezit die dag. Klook.com is een populaire website met tickets voor diverse attracties en hier koop je al voor rm65 een Sky Deck ticket.

Adresgegevens

  • Menara Kuala Lumpur
  • No. 2 Jalan Punchak Off Jalan P.Ramlee
  • 50250 Kuala Lumpur
  • Malaysia
  • Tel: +603 2020 5444
  • Website

Hoe kom je er?

Menara KL ligt aan de rand van de Golden Triangle. Je kunt er op zich lopend naartoe, maar het is wel een flinke klim en geen fijne wandelroute. Je kunt er beter met de taxi naartoe gaan. Elke taxichauffeur weet de toren te vinden, mocht hij het toch niet weten dan kun je de toren waarschijnlijk op elke plek in de binnenstad van Kuala Lumpur zelf aanwijzen. Menara KL torent overal bovenuit, net als de Petronas Twin Towers. Bij de ingang van de toren heb je een taxi standplaats en een loket. Hier kun je een taxicoupon kopen, waarmee je voor standaard prijzen naar je hotel wordt gebracht. Twee dichtstbijzijnde metrostations zijn Kelana Jaya station Dang Wangi en Monorail station Bukit Nanas. Je kunt dus vanaf het centrum met de monorail naar station Bukit Nanas. Van hieruit kun je lopend naar de ingang.

N.b. dit artikel is recent bijgewerkt nadat we de KL Tower na vele jaren weer eens bezochten.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *