Procedure terugvragen GST in Maleisie

De GST in Maleisie (Goods and Services Tax) was een lokale belasting op producten, eten en meer, net als de BTW die in Nederland op producten geheven wordt. Toeristen konden deze betaalde belasting onder bepaalde voorwaarden terugvragen (claimen), zodat zij niet belasting in Maleisie hoefden te betalen. Het gaat hierbij alleen om de betaalde belasting op Goods (je aankopen in winkels), niet om de GST op eten, accommodatie etc. GST en het claimen van betaalde GST door toeristen werd in 2018 afgeschaft.

In veel gevallen betekende dit een korting van 6% op de aankoop van dure producten. Vaak scheelde dit aanzienlijk, bijvoorbeeld in mijn geval toen ik in winkelcentrum The Gardens in Kuala Lumpur een tweetal lenzen voor mijn camera kocht.

GST in Maleisie

GST in Maleisie

GST kon alleen worden teruggevraagd wanneer je via één van de internationale luchthavens (bv KLIA) het land verliet en elke luchthaven had hiervoor een speciaal kantoor om de belasting te claimen, en een kantoor (na immigratie) om de betaalde belasting daadwerkelijk terug te krijgen.

GST in Maleisie

GST afgeschaft

Niet lang na de introductie van de GST werd deze weer afgeschaft. Er waren uiteindelijk veel producten gevrijwaard van de belasting en voor het volk werden producten simpelweg onnodig duurder. Doordat de GST eerst naar 0% ging, viel er al meteen niks meer terug te vragen door toeristen. Enige jaren erna werd de complete GST in Maleisie afgeschaft en de kans is klein dat deze ooit opnieuw wordt ingevoerd.

Regels voor terugvragen GST

Hoewel niet meer van toepassing volgen hieronder toch nog de belangrijkste zaken die bij het terugvragen van GST in Maleisie spelen:

 • Minimaal RM300 in één bon. Als je voor minder dan RM300 in een bon hebt, dan kun je de GST niet terugvragen.
 • De winkelmedewerker moet bij de aankoop een speciaal formulier invullen. Hierbij is je paspoortnummer nodig, dus zorg ervoor dat je deze altijd bij de hand hebt (een scan op je telefoon voldoet). Uiteindelijk krijg je een enveloppe met het GST-claimformulier, samen met originele factuur.
 • Vanaf een GST claimbedrag boven RM300 (dus het totaal aan GST dat je claimt) is uitbetaling via creditcard mogelijk. Minder dan RM300 aan GST, dan uitbetaling in cash. De contanten kun je later eventueel nog omruilen naar euro’s.
 • Het GST kantoortje vind je in KLIA bij de Arrivals Hall tegenover Door (exit) 1. Het zit helemaal aan het einde van de aankomsthal, je ziet het nauwelijks en het wordt bijna nergens aangegeven (waarschijnlijk om het claimen van GST te ontmoedigen).
 • Bij dit kantoor worden de bonnen doorgenomen en gescand. Eventueel moet je de aankopen kunnen overleggen. Let er dus op dat je de GST voor inchecken claimt, wanneer er gekochte spullen in je koffer zitten. Kan je het niet laten zien, dan kun je de GST voor dat artikel niet claimen. Let er ook op dat alle formulieren correct zijn ingevuld. Onvolledige formulieren worden niet in behandeling genomen. Deze procedure gaat verder vrij vlot, en de medewerkers waren erg aardig.
 • Bij het kantoor krijg je uiteindelijk een claimbewijs met een totaalbedrag aan terug te ontvangen betaalde GST.
 • Nu kun je inchecken en door naar immigratie. Belangrijk: Let erop dat het kantoortje om je geld te krijgen direct na immigratie (rechts) zit. Als je daarna door de handbagagescan gaat kun je niet meer terug naar het kantoortje. Regel dit dus direct nadat je door immigratie bent. Het heet IRIS GST Refund powered by Global Blue. Hier krijg je het geld en een bewijs van betaling. Je kunt het geld eventueel bij een van de wisselkantoortjes omwisselen.

2 reacties op Procedure terugvragen GST in Maleisie

 1. Issy
  maandag, 8 april 2019 om 18:07 (4 jaar geleden)

  Hallo,

  Ik heb een vraagje betreffende het GST terugvragen. Het is mij niet duidelijk of je nou minimaal 300RM aan goederen moet in een koop moet doen om uberhaupt de GTS te kunnen invullen. Of mag je ook meerdere aankopen met een totaal van 300RM claimen op een formulier?

  Het is namelijk niet echt duidelijk aangegeven op uw website.

  Alvast bedankt voor de info.

  Met vriendelijke groet,

  Issy

  Beantwoorden
 2. Ilya
  maandag, 22 juli 2019 om 14:26 (4 jaar geleden)

  Helaas. Het terugvragen/claimen van GST is niet meer mogelijk.

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *