Mutiara Taman Negara

Taman Negara is een schitterend nationaal park dat zeer populair is onder toeristen vanwege de relatief korte reistijd vanaf de hoofdstad Kuala Lumpur. Het is één van de grootste nationale parken van Maleisië en tevens een van de oudste primaire regenwouden ter wereld. Binnen Taman Negara kun je jungletreks en lichte wandelingen ondernemen. Daarnaast kun je leuke riviercruises doen en over een Canopy Walk lopen. Je hebt aardig wat accommodaties in de directe omgeving van de ingang van het park. De meeste accommodaties zijn vrij basic, maar je hebt er één luxe resort; het mooie Mutiara Taman Negara Resort

Mutiara Taman Negara Resort

Mutiara Taman Negara Resort

Mutiara Taman Negara Resort

Over het resort

Mutiara Taman Negara is een schitterend resort naast park HQ van het natuurpark Taman Negara. Het resort ligt als enige resort binnen het natuurpark en je ervaart er het ultieme junglegevoel. Mutiara Taman Negara is een vrij luxe resort, waardoor het vooral reizigers aantrekt die wel een aantal dagen in de jungle willen verblijven, maar niet in te basic accommodatie willen overnachten. Het resort strekt zich uit over een stuk van de rand van het natuurpark; langs de rivier Tembeling met aan de overzijde kampung Kuala Tahan.

Villas Mutiara Taman Negara Resort

Villas Mutiara Taman Negara Resort

Villas Mutiara Taman Negara Resort

Kamers

Kamers bij dit resort zijn schitterende privé bungalows die verspreid over het terrein liggen. De mooie, houten huisjes zijn van alle gemakken voorzien maar wel vrij basic ingericht. De kamers hebben airco, wat het ongedierte buiten de deur houdt. Als je de hele dag op pad bent geweest duurt het wel even eer de airco de ruimte koelt. Er is een klein koelkastje en een platte televisie. De badkamer is een goed geïsoleerde, aangebouwde ruimte met een moderne inrichting. De huisjes hebben een veranda met twee stoelen. Het resort is uitgestrekt en sommige huisjes liggen op een flink stuk lopen van de lobby en het restaurant. In de huisjes is geen Wi-Fi bereik. De enige plek met Wi-Fi is het restaurant.

Kamer Mutiara Taman Negara Resort

Kamer Mutiara Taman Negara Resort

Kamer Mutiara Taman Negara Resort

Rondom de huisjes loopt een semi-tamme tapir rond, een schitterend beest. Verder lopen er wilde zwijnen door de tuin en apen op je dak.

Restaurant

Het Seri Mutiara Restaurant is een gezellig restaurant bij het resort waar je heerlijk kunt eten. Dit is de plek waar je terecht kunt voor het ontbijt, de lunch en het diner. De items op het menu zijn goed betaalbaar voor Maleisische begrippen. Je hebt naast het restaurant nog een aantal tafeltjes met mooi uitzicht over de rivier die langs het resort loopt. Omdat iedereen er vaak rond dezelfde tijd komt opdagen voor een tafeltje kan het soms vrij druk zijn in het restaurant. Een overnachting is overigens inclusief ontbijt en diner. In en direct rond het restaurant kun je van gratis Wi-Fi gebruik maken; het internet is sneller wanneer het er niet zo druk is.

Eten en drinken op het Mutiara Taman Negara Resort

Eten en drinken op het Mutiara Taman Negara Resort

Eten en drinken op het Mutiara Taman Negara Resort

Als je wat langer in het resort verblijft is het misschien leuk om voor de afwisseling één van de lokale restaurantjes van Kuala Tahan te bezoeken. Aan de overkant van de rivier liggen enkele drijvende restaurants waar je lekker en vooral goedkoop lokaal kunt eten. Als je bij het resort de grote trap afloopt, dan komt er vanzelf een bootmannetje met zijn bootje jouw kant op, je kunt het zien als een taxiservice. Nadat je klaar bent met eten kun je weer een bootje naar het resort nemen.

Ontbijt

Eten en drinken op het Mutiara Taman Negara Resort

Het ontbijt was prima, maar wel een beetje aan de simpele kant. Als je vlak voordat de dagactiviteiten naar het restaurant gaat voor je ontbijt, kan het nog wel eens flink druk zijn. Het werkt op basis van een ontbijtbuffet, dus kun je gewoon pakken wat je wilt. De koffie was er ok maar niet super.

Taman Negara

Taman Negara is één van de oudste en grootste nationale parken van Maleisië. Het is erg populair vanwege de ligging dichtbij de hoofdstad Kuala Lumpur. Daarnaast is het goed en makkelijk bereikbaar per bus of huurauto. Je kunt er een aantal mooie dagtours doen en alles is er perfect geregeld. Eenmaal in het park merk je meestal maar weinig van de drukte, want er gaan jaarlijks best veel reizigers naartoe vergeleken de andere – vaak minder goed bereikbare – nationale parken.

Mutiara Taman Negara Resort

Taman Negara wordt soms wel eens als minder mooi nationaal park omschreven. Deels omdat het een relatief drukbezocht park is maar ook omdat je er zo weinig grote diersoorten kunt spotten (het natuurpark is zo groot, dan dieren vrij gemakkelijk de toeristen kunnen vermijden). Wij vinden het een schitterend park en het is de perfecte bestemming voor een eerste ervaring met de echte, authentieke jungles van Maleisië.

Jungle treks

De excursies zijn leuk maar besef je wel dat je tijdens de standaard toertjes alleen maar in het toeristische deel van Taman Negara zult komen. Dit betekent dat de paden waar je op loopt tijdens de jungle trek bijna geasfalteerd zijn en je regelmatig kleine groepjes toeristen met een gids tegenkomt. Ook heb je er soms kinderklassen die er een leerzame dag hebben. Ondanks dat is het een schitterende jungle en als je eenmaal op pad bent valt het best mee qua drukte.

Mutiara Taman Negara Resort

Mutiara Taman Negara Resort

Je kunt er ook een meerdaagse trek doen, dan ga je dieper de jungle in en kom je verder niemand meer tegen. Wil je echte meerdaagse jungletreks ondernemen, dan moet je deze vooraf reserveren.

Canopy walk

Natuurlijk moet je de Canopy Walk doen (slingerbrug op 45m hoog tussen de bomen), daar ga je immers voor naar Taman Negara. Het is erg leuk om over het smalle touwpad te lopen. Zo nu en dan kan het er best druk zijn en dan moet je even wachten eer je erop kunt. Als je eenmaal over de Canopy Walk loopt is het echt genieten. Als je naar beneden kijkt zie je de prachtige jungle onder je liggen, en vaak heb je schitterende uitzichten over het oerwoud en over de rivier de Tembeling. De Canopy Walk is goed met borden aangegeven en kun je makkelijk zonder gids bezoeken. Als je de wandeling echter met gids doet kom je wel veel meer te weten over de jungle. Daarnaast heeft de gids ervaring met het spotten van diersoorten en insecten. Het zou zonde zijn als je langs een zeldzame spin of slang loopt, zonder deze te zien.

Taman Negara Canopy Walk

Dichtbij de Canopy Walk begint tevens de wandelroute naar het uitkijkpunt bij Bukit Teresek. De hike de berg op is vrij pittig en het uitzicht vanaf de berg is alleen mooi bij helder weer. Als je vooraf al ziet dat het heiig of bewolkt is, kun je de trip beter overslaan en wachten op een dag met helder weer. Als je dan geluk hebt, kun je genieten van een schitterend uitzicht over de regio.

River cruise

Taman Negara River Cruise

De River Cruise is erg leuk. Je gaat dan in een bootje op zoek naar wilde dieren. De riviercruise moet je vooraf reserveren en je vertrekt op een vaste afgesproken tijd vanaf de pier bij het resort. Het bootje gaat dan door zeer helder water de jungle in. Je gaat door ondiepe riviertjes wat prima kan in de platte longboat. Zo nu en dan stop je even om de schitterende jungle in je op te nemen. Als je dan in het water kijkt, zie je allemaal vissen zwemmen. Na een leuke tocht kom je aan bij het einde van één van de vertakkingen van de rivier, en vandaar is het ongeveer 10/15 minuten lopen naar een schitterende waterval. Hier kun je op je gemak zwemmen en relaxen.

Nachtwandeling & night safari

De nachtwandeling is ook een must-do als je in het resort verblijft. Als het donker is hoor je de dieren en insecten duidelijk. Met een zaklamp en ingesmeerd met Deet vertrek je met een gids de pikdonkere jungle in. Je loopt over een houten pad, en onderweg stopt de gids op diverse plekken om wat te vertellen. Vaak heeft hij dan al een dier of insect gespot, die hij dan meteen laat zien. Zo nu en dan kom je er zeer zeldzame insecten tegen en dat is erg tof om te zien.

Taman Negara Night Safari

Ook de Night Safari is leuk, in het donker achter op een open jeep naar wild speuren. Niet altijd kun je dit reserveren; vraag ernaar bij de receptie, of neem een bootje naar Kuala Tahan en vraag daar of ze het toertje aanbieden. De gidsen zijn zeer bedreven in het zien van dieren, insecten etc in het donker. Veel dieren zijn juist ’s nachts actief en dus is dit de perfecte tijd om naar ze op zoek te gaan. Echte grote dieren zul je niet snel tegenkomen, want Taman Negara is een zeer groot natuurgebied en de dieren hebben genoeg ruimte om zich voor toeristen te verstoppen.

Kuala Tahan

Kuala Tahan is het dorpje dat aan de overzijde van de rivier de Tembeling ligt. Als je niet in het Mutiara Taman Negara verblijft, zul je vast in één van de basic plekjes in het dorp overnachten. Kuala Tahan stelt niet veel voor. Je hebt er een paar simpele winkeltjes waar je overdag en ’s avonds ook wat kunt eten. Langs de oever van de rivier heb je een aantal drijvende restaurants, waar het ’s avonds gezellig is omdat iedereen daar ’s avonds eet. Je hebt in Kuala Tahan ook een grote bewaakte parkeerplaats, waar je voor RM10 per dag je huurauto kunt parkeren mocht je zelf naar Taman Negara rijden. Ook heb je er een paar activiteitenshops, waar je toertjes kunt boeken. De kosten zijn iets lager dan wanneer je dit bij het resort boekt, maar veel scheelt het niet.

Hoe kom je er?

Taman Negara ligt op zo’n 3 uur varen in een longboat door de jungle over de kronkelende rivier Tembeling. Om in Tembeling te komen nemen de meeste reizigers eerst een touringcar vanuit Kuala Lumpur, die ongeveer 2 uur over de rit tot aan het dorpje Tembeling doet. De busrit wordt o.a. aangeboden door HAN Travel en NKS Travel, twee lokale reisbureaus in Kuala Lumpur. Als je de trip vanuit Nederland als onderdeel van een georganiseerde reis of als losse bouwsteen boekt, zit het vervoer bij de prijs inbegrepen.

Een alternatief is om er zelf met de huurauto naartoe te rijden. Je kunt de huurauto dan in Tembeling parkeren, maar ook zelf helemaal tot aan Kuala Tahan rijden. In dit kleine dorp liggen de meeste budgetplekjes en je kunt de hele dag door voor maar een paar ringgit de rivier oversteken. Om bij Mutiara Taman Negara te komen hoef je alleen nog maar even een bootje te pakken waarmee je de rivier oversteekt. Als je bij Mutiara Taman Negara hebt geboekt is de overtocht altijd gratis.

Ons eindoordeel

Mutiara Taman Negara is het meest luxe resort in Taman Negara, hoewel het nog steeds vrij basic van opzet is. Je betaalt een vrij forse prijs per kamer per nacht, dit komt vooral omdat er weinig ‘luxe’ alternatieven zijn en niet iedereen wil in de basic lodges aan de ‘verkeerde kant’ van de rivier verblijven. Want dat is ook een groot voordeel, je verblijft echt in de jungle. Het resort is erg populair, dat betekent dat het in het hoogseizoen regelmatig volgeboekt is. Alles is er fantastisch geregeld. Het loopt er allemaal soepel en efficiënt; van het in- en uitchecken tot de toertjes, van de bediening in het restaurant tot de medewerkers bij het activiteitencentrum. Het personeel is er erg vriendelijk en behulpzaam. Wij hebben het werkelijk schitterend gehad in het resort. Het is de prijs absoluut waard.

Boeken doe je bij voorkeur enkele maanden voorafgaand aan je vertrek en bekende hotelsites als Booking.com en Agoda.nl hebben vaak de beste aanbiedingen. Bij de boeking zit standaard één ontbijt en één diner inbegrepen (waardoor dit wel weer kosten scheelt). Ga ook altijd na of ze een mooie ‘package deal’ op de officiële website hebben, waarbij je in het geval van bijvoorbeeld 3 nachten voor een zeer scherpe prijs kunt boeken (en inclusief een aantal tours waar je anders los voor moet betalen). In het hoogseizoen zit het resort vaak vol, wees er dus op tijd bij.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *