KOMTAR Penang, met de toffe Rainbow Walk op The Top!

Het Kompleks Tun Abdul Razak, KOMTAR in het kort, is vernoemd naar de 2e premier van Maleisie met gelijkluidende naam. Het gebouw was tot de opening van Menara Maybank enkele jaren later het hoogste gebouw van Maleisie (zelfs van heel Zuidoost-Azië). In 1998 werd de Petronas Twin Towers het hoogste gebouw van Maleisie, in 2019 opgevolgd door The Exchange 106. Momenteel is het gebouw nog steeds het 11e hoogste gebouw van het land en het hoogste gebouw op het eiland Penang en dat terwijl het complex al uit 1986 stamt.

Het gebouw bevat tientallen bedrijven, winkelcentra op de onderste verdiepingen, restaurants, attracties en bovenop één van de leukste attracties van het eiland, het uitkijkpunt met fantastisch uitzicht over Georgetown en over heel Penang.

Ooit het hoogste gebouw in Zuidoost-Azië

Het gebouw telt 68 verdiepingen en is 232 meter hoog. Met een snelle lift ga je naar de top van het gebouw om te genieten van een prachtig uitzicht over het gehele eiland. KOMTAR is duidelijk herkenbaar in Georgetown omdat het gebouw echt overal bovenuit steekt. Dit is vooral handig wanneer je zelf de stad verkent, je weet op elk moment waar je bent, de enorme toren dient als een baken.

KOMTAR Complex Penang

Groot commercieel centrum

Op de onderste verdiepingen van het complex heb je ICT Mall @ KOMTAR, een winkelcentrum voor elektronica en computeronderdelen, met vele kleine winkeltjes. ICT Mall @ KOMTAR is via twee loopbruggen verbonden met twee andere winkelcentra, 1st Avenue en Pranging Mall. Het winkelcentrum is dagelijks geopend tussen 10.00 en 22.00.

KOMTAR Complex Penang

De hogere verdiepingen bevat een keur aan bedrijven en overheidsinstellingen. Onderin het enorme complex heb je nog het KOMTAR busstation. Van hieruit vertrekken diverse bussen naar alle uithoeken van het eiland. Het luxe 5-sterren Traders Hotel ligt ook direct naast het complex.

Bovenin één van de leukste attracties van Penang

Jarenlang had je op de bovenste verdieping van KOMTAR een uitkijkpunt. Dit was echter een verouderd geheel en op een bepaald moment was het glas waar je doorheen moest kijken zo dof en vuil dat je nauwelijks nog wat zag. Dit terwijl het uitzicht hier nu juist zo ontzettend mooi is.

KOMTAR Complex Penang

Na een jarenlange renovatie werd The Top Penang geopend. Een compleet recreatiegebied met meerdere attracties, ditmaal op het echte ‘dak’ van de enorme KOMTAR toren. De hoofdreden om The Top te bezoeken is vanwege de Rainbow Skywalk, een glazen (verhoogd) wandelpad op de 68e verdieping, het allerhoogste punt. Hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Geen vuile en doffe ramen meer, want je loopt gewoon in de buitenlucht. Regent het heel hard, dan sluiten ze de Rainbow Walk tijdelijk, maar geen probleem, je kunt dan altijd nog naar het observatieplatform op de 65e verdieping (overdekt).

KOMTAR Complex Penang

Ga bij voorkeur rond 18.00 naar de Rainbow Skywalk. Je mag, eenmaal binnen, zo lang blijven als je wilt en je komt in dit geval aan terwijl het nog licht is maar na iets meer dan een uur boven op de top wordt het langzaam donker. Je maakt het uitkijkpunt op deze wijze ook ‘by night’ mee, een totaal ander zicht op de stad onder je.

Nog wat attracties om je langer bezig te houden

Zoals bij veel populaire attracties in Maleisie zijn er allemaal aanvullende attracties en bezienswaardigheden om er een volle dag van te kunnen maken. Denk verder aan een dag met slecht weer, waarbij er vervolgens niemand naar de attractie komt. Deze extra attracties zijn er om ook dan mensen een reden te geven om naar KOMTAR te komen. Sommige van deze aanvullende attracties zijn leuk, de meeste zijn echte ‘vullers’ en niet echt de moeite waard.

De meeste van deze attracties vind je overigens allemaal op de begane grond van het enorme KOMTAR complex. Bij het omwisselen van je voucher voor het entreebewijs krijg je meteen een kaart waar alles te vinden is. Let erop dat je voor de extra attracties een dagpas moet kopen.

Hier een opsomming: Jurassic Research Center, 7D Discovery Motion Theater, Tech Dome Penang, Ocean Explorer, Penang Boutique Aquarium, The Gravityz, Penang State Gallery, Durian The King Of Fruits, Tongkat Ali King, Dino Gym, Jelly Bump, Musical Carousel, Magic Mirror Maze, UFO-X, Zombie Outbreak, Dance Oki en ARV.

slider-komtar-georgetown-penang-1
slider-komtar-georgetown-penang-2
slider-komtar-georgetown-penang-3
slider-komtar-georgetown-penang-4
slider-komtar-georgetown-penang-5
slider-komtar-georgetown-penang-6
slider-komtar-georgetown-penang-7
slider-komtar-georgetown-penang-8
slider-komtar-georgetown-penang-9
slider-komtar-georgetown-penang-10
slider-komtar-georgetown-penang-11
slider-komtar-georgetown-penang-12

previous arrow
next arrow

Coco Cabana Bar

In stijl een drankje doen? Ga naar de Coco Cabana Bar, een skybar op de 68e verdieping. Hier kun je ’s avonds lekker een drankje doen of een hapje eten. Overdag kun je er tussen 11.00 en 17.00 terecht voor een High Tea. Wel vooraf reserveren (dit kan makkelijk via de officiële website).

Online tickets kopen

Tickets koop je vooraf online voor de beste prijs. Vaak heeft Klook.com een net wat betere prijs dan wanneer je direct bij de attractie boekt, maar je moet wel altijd tot een dag van tevoren wachten met boeken omdat je zo het weer een beetje kunt aankijken. Een ticket is voor de hele dag geldig en dus kan je op een mindere dag altijd wachten tot het opklaart. Vanzelfsprekend is de Rainbow Skywalk op de top van KOMTAR het leukst bij helder weer.

Wij betaalden overigens €14 voor onze tickets via Klook.com en boekten ze de dag ervoor. De prijs was vergelijkbaar met de prijs via The Top zelf, maar het boeken zelf was vele malen prettiger en makkelijker. Je boekt namelijk makklijk met PayPal, Apple of Google Pay of gewoon met je credit card. Let er bij Klook.com wel op dat je de vouchers op de juiste manier aanbiedt (soms is het niet even een kwestie van je telefoon tonen).

Openingstijden

Het ‘pretpark’ is dagelijks van 11.00 tot 19.00 open. De Rainbow Skywalk, de hoofdattractie en grootste reden om er naartoe te gaan, is dagelijks van 11.00 tot 23.00 open. Let erop dat je altijd 1 uur voor sluitingstijd uiterlijk naar boven moet.

Hoe kom je er?

KOMTAR staat in het hart van Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang. Het gebouw torent overal bovenuit en is dus makkelijk (lopend) te vinden als je in het centrum van de stad verblijft.

Elke chauffeur weet het gebouw te vinden en hoewel het in het centrum van het drukke Georgetown staat, zijn de meeste wegen eenrichtingsverkeer en daardoor is het complex redelijk goed (zelf) aan te rijden. Grab is ook erg populair op Penang en je kunt hiermee dus gemakkelijk vanaf elke bestemming op het eiland naar het KOMTAR gebouw reizen.

Ben je met eigen vervoer, dan parkeer je gemakkelijk onder 1st Avenue.

Onder het gebouw zit het centrale busstation van Georgetown, waardoor je dus ook prima de bus naar deze plek kunt pakken.

Alles over Penang

Penang is één van de meest populaire en daarom ook meest toeristische eilanden van Maleisië. Hoewel toeristisch ervaar je het er over het algemeen niet als een drukke bestemming. Je hebt een paar toeristische centra op het eiland, waarbij de hoofdstad Georgetown de meeste accommodatie biedt. Andere populaire plekjes zijn de stranddorpen Batu Ferringhi en Tanjung Bungah, met vooral veel luxe en middenklasse resorts aan het strand. Vlakbij de luchthaven, in de wijk Bayan Baru, heb je verder nog een aantal luxe zakenhotels vanwege de ligging binnen het enorme industriegebied Bayan Lepas.

Verspreid in de kampungs op de rest van het eiland heb je meerdere basic hostels, homestays en wat guesthouses. Wil je lekker ergens aan het strand verblijven, dan raden met Batu Ferringhi aan. Het dorp is vooral bekend vanwege de leuke avondmarkt en de lekkere restaurants en je hebt er een flink aantal zeer goede en luxe resorts. Enkele absolute aanraders zijn:

Ook Tanjung Bungah heeft een aantal leuke resorts. Niet zo luxe als Batu Ferringhi en het dorp zelf is wat rustiger en minder toeristisch. Toch heb je er een mooi strand (zwemmen doe je op Penang vooral in prachtige zwembaden, niet in de zee) en een paar leuke eettentjes. Een paar leuke plekjes in Tanjung Bungah zijn:

Georgetown

Georgetown barst van de toffe overnachtingsplekjes. Het heritage centrum bevat een mix van supergoedkope hostels tot upscale boutique hotelletjes en alles wat daar tussenin te vinden is. Buiten het centrum heb je de luxe hotelketens, met o.a. veel goed betaalbare 5-sterren hotels. Wij raden echter aan iets in het historische centrum te zoeken, want op deze manier kun je Georgetown op zijn best (ook ’s avonds) verkennen. Alles rond Chulia Street is perfect, dit is het accommodatie-hart van de stad.

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: Le Dream Boutique Hotel, Areca Hotel Penang, Chulia Mansion, Museum Hotel, Hutton Lodge, Ryokan Muntri Boutique Hostel en Macalister Terraces.

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Magazine Vista Hotel by PHC, Coffee Atelier, Jawi Peranakan Mansion, Yeng Keng Hotel, Muntri Grove, SAVV Hotel en Noordin Mews.

Lekker in ultieme luxe de stad ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: 23 Love Lane Hotel, Seven Terraces, Muntri Mews, Campbell House, The Prestige Hotel Penang, The Edison George Town en Cheong Fatt Tze – The Blue Mansion.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Wat is er allemaal nog meer te doen?

Tegenwoordig heeft de levendige collectie street-art in Georgetown een grote aantrekkingskracht op toeristen, samen met de vele andere bezienswaardigheden van de stad. Zozeer zelfs dat winkels en hotels kaarten uitdelen aan de bezoekers met een opsomming van de locaties van de ongeveer 30 straatkunstinstallaties die bezaaid liggen rond de stad Georgetown.

Een paar nachtjes Georgetown zal voor de meeste toeristen onvoldoende zijn om alle highlights van de stad mee te krijgen. Nu zijn het er ook wel erg veel en gericht op elk type toerist. Naast de street-art vinden wij zelf de grote tempels buiten het centrum (o.a. Kek Lok Si, Wat Chaiya Mangalaram en de Dhammikarama Burmese Buddhist Temple) absoluut een bezoek waard. Verder lopen we meestal een beetje rond en stoppen we daar waar we wat leuks zien, afgewisseld met zo nu en dan een kop koffie of een lekkere hap, want dat is natuurlijk waar Penang vooral bekend van is (absoluut fantastisch eten!).

Sample Description

Sample Description

Van Kuala Lumpur naar Penang

Penang is zeer goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Dagelijks gaan er tientallen vluchten, bussen en diverse treinen naar het eiland. Ook populair is de zgn ‘self-drive’, waarbij je met een huurauto het complete traject in zo’n 5 uur aflegt.

De huurauto heeft meestal onze voorkeur, omdat je onderweg nog wat korte of langere stops kunt opnemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de toffe stad Ipoh, met prachtige grottempels, heerlijk eten en een schitterend (klein) historisch centrum? Of de Cameron Highlands, schitterende theeplantages in de hooglanden van Maleisië? Kortere stops maak je bijvoorbeeld bij Slim River voor een kort rafting avontuur, of bij Gua Tempurung, een geweldig mooi grottenstelsel. Nog iets verder heb je Taiping met het mooie meer (Taman Tasik Taiping). Penang is verder met een paar enorme bruggen met het vasteland verbonden, waardoor je de huurauto ook perfect op het eiland zelf kunt gebruiken voor alle toffe attracties en bezienswaardigheden.

Ook populair is het vliegtuig. Dagelijks gaan er vele tientallen vluchten vanaf KLIA2 en vanaf Subang Airport. Wij zijn fan van Subang Airport, omdat je hier in vaak nog geen 20 minuten met een Grab naartoe reist. Scheelt flink met de langere reistijd naar KLIA2. KLIA2 heeft daarentegen wel veel meer faciliteiten, waaronder een enorm winkelcentrum. Vluchten komen aan op Penang International Airport. Hier pak je gemakkelijk een Grab naar je hotel of je huurt er een auto om zelfstandig het eiland te verkennen.

De bus is ook het overwegen waard, maar ga dan wel voor een luxe bus op dit traject. Aeroline heeft bijvoorbeeld heerlijk luxe bussen met enorme stoelen en een fijn sfeertje aan boord. Ze rijden verder rustig en veilig, waardoor je lekker uitgerust op je bestemming aankomt. De bus is van alle opties over het algemeen het goedkoopst. De meeste bussen vertrekken in Kuala Lumpur vanaf de grote TBS Bus Terminal (Terminal Bersepadu Selatan), net buiten de stad (maar goed bereikbaar met de metro). De bussen komen op Penang aan op de Sungai Nibong Bus Terminal, waar je makkelijk een lokale bus of een Grab naar Georgetown neemt (of een Grab direct naar je hotel of resort).

Minder populair vanwege de vrij lange reistijd, maar wel erg leuk is de ETS trein vanaf KL Sentral in Kuala Lumpur naar Penang Sentral (KTM station Butterworth). De rit duurt zo’n 4,5 uur met een flink aantal stops onderweg. Aan het eind van de rit kom je aan op KTM Butterworth, waar direct de Ferry naar Penang vandaan vertrekt. Een hele leuke manier om naar Penang te reizen, vooral omdat de relatief nieuwe ETS trein vrij modern is (vergeleken de zeer oude treinen die er in het verleden reden). Boek hier de treintickets in Maleisië.

Van Langkawi naar Penang

Veel vakantiegangers bezoeken naar Penang ook Langkawi (en andersom). Er zijn twee manieren om snel tussen beide eilanden te reizen, per boot of per vliegtuig. In het verleden pakten wij altijd de boot, maar de laatste paar keer telkens het vliegtuig. De boot vertrekt vanaf de Ferry Terminal in Georgetown, Penang en vanaf Jetty Point op Langkawi. Normaal gesproken gaat er 2x per een een boot. Tickets kosten zo’n RM70 per persoon en kun je hier online bestellen. Het vliegtuig is maar een vlucht van 30 minuten, hoewel je vooraf soms wel vrij lang ‘onderweg’ bent. Eenmaal op Penang ben je met een Grab zo bij je hotel.

Van Kota Bharu naar Penang

Kota Bharu ligt aan de oostkant van het schiereiland en hier heb je een aantal prachtige (bounty)eilanden. Eén van de meest populaire is Perhentian en vaak reist met direct tussen Kota Bharu en Penang. Er gaan dagelijks vluchten en tickets zijn soms zeer goedkoop tijdens speciale aanbiedingen. Perhentian is vaak de perfecte bestemming om de reis af te sluiten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

1Pingbacks & trackbacks op KOMTAR Penang, met de toffe Rainbow Walk op The Top!

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *