Heteluchtballon festival van Maleisië

Het internationaal heteluchtballon festival van Maleisië vindt jaarlijks in maart plaats in de bestuurs-hoofdstad Putrajaya en tijdens dit 4 dagen durende festival zijn er tal van eigenzinnige en opvallende luchtballonnen te zien. Van de gebruikelijke kleuren van de regenboog heteluchtballon tot ballonnen in de vorm van Darth Vader en Doraemon. Je kunt het zo gek niet bedenken en het vliegt er rond.

De hoofdlocatie van het festival is Monumen Alaf Baru in District 2 in de stad Putrajaya. Het heteluchtballon festival van Maleisië duurt vier hele dagen en je kunt er dagelijks terecht tussen 7.00 tot 21.00. Het evenement is vooral leuk voor gezinnen die met kinderen reizen. Het unieke evenement trekt altijd veel bezoekers uit Maleisie zelf en daarnaast veel ‘ballontoeristen’ uit de omringende landen. Deelnemers komen uit Maleisie zelf en uit diverse andere landen. In de afgelopen jaren heeft het festival naast luchtballonshows ook andere luchtvaartsporten aan het publiek getoond, hierdoor is het evenement in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populair festival.

Heteluchtballon festival van Maleisië

Niet overslaan als je in het land bent

Als je toevallig in het land bent tijdens het heteluchtballon festival van Maleisië zou je het zeker eens moeten bezoeken. Ter plekke kun je een ritje maken in een vastgebonden luchtballon, de KMX Kart. Er zijn slechts 300 tickets per dag beschikbaar (RM10 per persoon) voor de vastgebonden heteluchtballon en deze zijn altijd vrij snel uitverkocht (de ballonvaart is verder afhankelijk van het weer). Je kunt er ook een ritje in een helikopter maken, waarbij je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. Er kunnen vier passagiers per keer mee en het ritje duurt ongeveer vijf minuten. De route is rond Putrajaya en de prijs van het ticket is RM130 per persoon. Verder zijn er nog diverse andere attracties ter vermaak.

Heteluchtballon festival van Maleisië

Op één van de avonden is er verder nog een schitterende vuurwerkshow, met internationale pyrotechnische professionals. Verder zijn er kennismakingsbijeenkomsten met de buitenlandse en lokale ballonvaarders en een luchtvaartshow waarbij o.a. straaljagers met gekleurde rookstaarten overvliegen.

Locals en expats kunnen een stand huren op de rommelmarkt. Om een kraampje te reserveren kun je online het aanmeldformulier downloaden. De verhuur van de kraampjes omvat een 3x3mtr standruimte, een lamp en een ventilator aan het plafond.

previous arrow
next arrow

Slider

Data & openingstijden

De jaarlijkse editie van het heteluchtballon festival van Maleisië wordt in district 2 van Putrajaya worden gehouden, in de buurt van het Alaf Baru Monument. Het leuke familie-evenement duurt 4 dagen (data worden meestal aan het begin van het jaar bekend gemaakt) en vooral het einde van de middag is het leukste moment om er te zijn. Fotografen maken dan (tijdens het gouden uurtje) de mooiste foto’s van de ballonnen. De activiteiten starten dagelijks om 7.00 en eindigen rond 21.00. Bekijk hier de officiële website.

Toegangsprijs

Toegang tot het festival is gratis, maar voor sommige losse attracties wordt een klein bedrag gevraagd. De helikopterrit kost RM130 per persoon, de aangelijnde luchtballon RM10 per persoon. Wil je echt heel dichtbij kunnen komen, dan moet je ter plekke een VIP-toegangskaart kopen. In dat geval kun je het opstijgen van de ballonnen van dichtbij meemaken.

Accommodatie in de omgeving

Je hebt rond Putrajaya diverse luxe resorts en hotels. Op zich is een overnachting in de omgeving niet noodzakelijk, want Putrajaya ligt dichtbij de hoofdstad. Vanaf het evenementterrein kun je ’s avonds na afloop een taxi terug naar je hotel pakken. Direct na sluiting van het festival zul je echter niet de enige zijn die een taxi zoekt. Een overnachting dichtbij het evenement kan daarom wel zo prettig zijn.

Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in Putrajaya (bekijk alle accommodatie in Putrajaya hier):

Attracties in de omgeving

Putrajaya is de administratieve (regerings-)hoofdstad van Maleisie. Je hebt er prachtige regeringsgebouwen en de hele stad staat vol mooie kunstwerken. Verder heb je nog Putrjaya Lake, waar je een leuke rondvaart met een rondvaartboot kunt doen. De internationale luchthaven van Maleisie, KLIA, ligt op 20 minuten rijden. Verder ligt de hoofdstad Kuala Lumpur op een uurtje rijden van Putrajaya en hier heb je natuurlijk een keur van leuke attracties en bezienswaardigheden.

Hoe kom je er?

De locatie waar het heteluchtballon festival van Maleisië gehouden wordt is Presint 2 in het politieke district Putrajaya. Vanaf Kuala Lumpur pak je het beste de KLIA Transit (niet de KLIA Ekspres) van KL Sentral naar Putrajaya Sentral, het treinstation van Putrajaya. Hier pak je een Grab naar Presint 2, dat op enkele minuten rijden van het station ligt. Overdag kun je overwegen naar het meer te wandelen, je ziet dan meteen de highlights van het politieke centrum van Maleisië.

Je kunt ook rechtstreeks vanaf Kuala Lumpur een Grab naar Putrajaya nemen. Reken op zo’n RM50 voor een enkele reis.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *