Brommer huren in Maleisie

Je kunt in Maleisie bijna overal wel een brommertje huren, de kosten zijn laag en het is een erg leuke manier om je voort te bewegen. Veel locals in het land rijden op een brommer rond, omdat dit goedkoper is dan een auto. Daarnaast is het vooral in de drukke steden een handige manier om de verkeersopstoppingen te vermijden. Vaak rijden de locals rond als gekken, kijk dus niet vreemd op als een puber van 15 met een enorme snelheid de taxi (die zelf ook nooit echt langzaam rijdt) waarin jij zelf zit inhaalt. Ook voor een toerist is een brommer een prima manier om naar plekken te gaan, die je anders niet zo snel zou bezoeken.

brommer-huren-in-maleisie-1

Vooral de grotere eilanden van Maleisie zijn op deze manier perfect te verkennen. Voorbeelden waar je prima een brommer kunt huren zijn Penang, Langkawi, Pangkor, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuantan, Malakka, Kota Kinabalu, Sandakan en Kuching. Kuala Lumpur is wat minder veilig met een brommer.

brommer-huren-in-maleisie-2

Officieel mag je in Maleisie alleen een brommer huren op basis van een lokaal of internationaal motorrijbewijs. Mogelijk werkt een bromfietscertificaat ook. Het Nederlandse autorijbewijs wordt niet overal geaccepteerd. Een internationaal autorijbewijs ook niet. In veel gevallen krijg je een brommer uiteindelijk wel mee op basis van een kopie van je paspoort en kopie van je internationaal autorijbewijs.

Brommer rijden op Penang

Op het eiland Penang is het rijden op een brommer een ideale manier om het eiland te verkennen. Rijden aan de linkerkant van de weg heb je zo onder de knie. Ga vooraf na welke verzekeringsbepalingen van toepassing zijn. Het huren van een brommer is goedkoop en het rijden zelf verbruikt weinig benzine. Wanneer je een brommer voor een dag huurt, staat dat voor 24 uur. Als je de brommer ophaalt om 12.00 in de middag betekent dit dat je hem om 12.00 de volgende dag terugbrengt. De noordzijde en westzijde van het eiland zijn vooral goed per brommer te verkennen. De grote stad Georgetown kun je ook prima met de brommer bezoeken, maar houd rekening met flinke verkeersdrukte in het centrum van de stad.

brommer-huren-in-maleisie-3

brommer-huren-in-maleisie-4

Op Penang kun je onder andere een brommer huren in het dorp Batu Ferringhi. Het verhuurbedrijf waar wij een brommer huurden ligt aan de hoofdweg, schuin tegenover het Shangri La’s Golden Sands resort. Er zijn echter diverse verhuurbedrijfjes op het eiland te vinden. Kosten bedragen ongeveer RM40/RM60 per dag.

Brommer rijden op Langkawi

Ook op het eiland Langkawi kun je een brommer huren en ook dit eiland is prachtig om per brommer te verkennen. Vooral het noordelijke deel van het eiland is goed te doen per brommer, hier is het erg rustig op de weg. Het zuidwesten van het eiland en rond de stad Kuah is wat drukker. Ik zou hier alleen rijden, wanneer je goed met een brommer overweg kunt. Vroeger was brommerverhuur op Langkawi niet mogelijk, omdat je als toerist niet verzekerd was bij ongelukken. Momenteel is het wel mogelijk, maar houd goed rekening met de voorwaarden van je (reis)verzekering.

brommer-huren-in-maleisie-5

Op Langkawi huurden wij een brommer bij het verhuurbedrijf bij Jetty Point. Hier betaalden we RM40 per dag. De brommers zijn zo goed als nieuw, en hebben 120cc aan boord. Tip: Vraag om een helm! In sommige gevallen verlangt men een international motorrijbewijs, maar meestal krijg je de brommer ook wel mee wanneer je een kopie van je paspoort achterlaat. In Kuah zijn de verhuurbedrijfjes over het algemeen wat strikter; dit komt omdat de politie hier wat vaker controleert. Bij een controle krijg je als toerist meestal een kleine boete (maximaaal RM50) of zelfs helemaal geen boete wanneer je zonder internationaal motorrijbewijs rijdt; het verhuurbedrijf kan echter een forse boete krijgen. Langs Pantai Cenang heb je ook diverse verhuurbedrijfjes.

Brommer rijden op Pangkor

Pangkor is een schitterend eiland om met de brommer te verkennen. Je rijdt het hele eiland in nog geen 75 minuten rond. De wegen zijn er erg rustig, want veel verkeer heb je er niet. Onderweg kom je diverse kampungs, en diverse prachtige (vaak verlaten) stranden tegen. In het grootste dorp Pangkor Town heb je een benzinepomp, en bij de kleine dorpjes heb je vaak kleine winkeltjes waar je een fles benzine kunt kopen. Omdat een brommer zeer zuinig is, hoef je vaak alleen maar bij het inleveren af te tanken. Een volle tank kost overigens meestal niet meer dan RM20.

brommer-huren-in-maleisie-6

Brommer rijden op Tioman

Ook op Tioman kun je een brommer huren. Je kunt echter alleen maar tussen de dorpjes aan de westzijde rijden, en vanaf Tekek door het binnenland naar Juara in het oosten. Net als op de andere eilanden kost een dag brommerhuur zo’n RM40.

Brommer of motor?

Ondanks dat we het telkens een brommer noemen, is het volgens Nederlandse begrippen eerder een motor. Er wordt veel gereden op schakelbrommers en semi-automaten, meestal hebben ze 110cc of 125cc aan boord (ter vergelijking; in Nederland heeft een brommer zo’n 50cc). De kosten van het huren van een brommer voor één dag bedraagt ongeveer RM40 tot RM60, in het laagseizoen kun je er soms al eentje voor RM25 per dag huren. Extra leuk aan het huren van een brommer is dat je hiermee ineens veel dichter bij de locale bevolking komt.

Als voorbeeld kwamen wij ooit ons hotel binnen wandelen, met de twee brommerhelmen in onze handen. Toen werd ons bijna de toegang tot het hotel ontzegd. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben gehad met het feit dat een brommer daar een vervoersmiddel is, dat men niet snel in verband brengt met een toerist. In de drukke stad Kuala Lumpur zou ik het rijden op een brommer afraden, hoewel het best wel leuk zou zijn. Je hebt er betere vervoersmogelijkheden. Het is er zo druk, dat je gevaar loopt om bij een ongeluk betrokken te raken.

Kijk met het rijden van een brommer wel goed uit; vooral als je in het donker rijdt, of wanneer je in de regen rijdt. De wegen in Maleisie bevatten nog wel eens flinke kuilen, hobbels en gaten. Verder is het sowieso niet echt prettig rijden in de regen met een brommer; in dat geval is een auto fijner. Wees ook altijd op je hoede wanneer je in de steden rijdt; auto’s willen de kleine brommers nog wel eens over het hoofd zien.

8 reacties op Brommer huren in Maleisie

 1. T. Dhondt
  vrijdag, 26 december 2014 om 13:36 (5 jaar geleden)

  Hallo. In hoeverre is het ook mogelijk een scooter voor langere tijd (3 weken) te huren om zo het westelijke deel per scooter te ontdekken. Welke verhuurmaatschappij is daarin gespecialiseerd? Hartelijk dank. Mvg Thomas

  Beantwoorden
  • Ilya
   woensdag, 31 december 2014 om 17:24 (5 jaar geleden)

   Dit kan ik je net zeggen. Heb ook nog niet eerder gehoord van dit soort tochten. Over het algemeen kun je beter of een auto, of een motor huren voor dit soort trips. Er zijn vooral op de eilanden diverse verhuurbedrijfjes.

   Beantwoorden
 2. Mohamed
  donderdag, 25 juni 2015 om 16:43 (5 jaar geleden)

  Hallo,

  In het artikel wordt er gesproken over 110-125 CC bromfietsen. Heeft iemand hier ervaring mee, en weten jullie misschien wat de maximum snelheid is van die bromfietsen? Zou dan ook willen weten of een dergelijk vervoersmiddel geschikt is voor de “hoofdwegen” op Langkawi.

  Groeten, Mohamed

  Beantwoorden
  • Ilya
   dinsdag, 30 juni 2015 om 22:07 (5 jaar geleden)

   Er is niet echt een maximum snelheid. Niemand gaat 130km/u rijden op het eiland (wat het ding wel theoretisch haalt). In het rustige noorden rij je misschien max 80km/u, maar vaak niet harder dan 30km/u, want je stopt toch telkens weer ergens. Je rijdt in ongeveer 2 uur het hele eiland rond, in nog geen 35 van uiterste noordwesten naar uiterste zuidoosten als je flink door rijdt (zou ik niet doen). Alle wegen zijn hoofdwegen :). Het stelt niet zoveel voor…(qua drukte)

   Beantwoorden
 3. Justin
  maandag, 10 augustus 2015 om 13:25 (5 jaar geleden)

  Hallo,
  Ik vroeg mij af of het een reele optie is om het landdeel van maleisie tussen singapore en thailand (inclusief de eilanden) per scooter te verkennen in 2,5 week? Dus bijvoorbeel in Melakka een scooter huren en dan een grote rondreis (exclusief Kuala Lumpur). Is er vervoer richting eilanden bijvoorbeeld in betrouwbare veerboten waar de scooter op mee kan? Of doe je dit voornamelijk per niet-veerboot/snelboot/vliegtuig?

  Mijn referentiekader is Bali waar ik en mijn vriendin 1 scooter hebben gehuurd om rond te gaan wat erg goed beviel (max 2-4 uur rijden tussen hotspots). Enkel naar eilanden moest de scooter worden achtergelaten omdat er enkel snelboten zonder veermogelijkheid naar toe ging?

  En zijn politie agenten potentieel ook zo corrupt als op Bali als zij een toerist tegenkomen om aan te houden?

  Beantwoorden
  • Eefje
   zondag, 15 april 2018 om 22:14 (2 jaar geleden)

   Hoi Justin, wij zijn van plan een zelfde reis te maken en voor 3 weken een scooter te huren. Heb jij de reis gemaakt? En waar heb je de scooter gehuurd?

   Beantwoorden
   • Ilya
    maandag, 23 april 2018 om 13:03 (2 jaar geleden)

    Ik vermoed dat dit niet zomaar even kan, aangezien scooters altijd bij kleine verhuurder verhuurd worden en het de bedoeling is dat je de scooter daar ook weer terugbrengt. Je kunt op bepaalde plekken natuurlijk wel een scooter huren en daar de boel verkennen, maar Maleisie is geen Bali…

    Ik ga er niet vanuit dat je met corruptie te maken krijgt (tenzij ongeluk oid). Verder denk ik zelf dat de afstanden te groot zijn met de scooter…echt lange stukken moet je dan over de snelweg doen en dat is levensgevaarlijk. Ik zou lekker op elk eiland een scooter huren, is al tof genoeg. En anders een op zoek naar tourorganisaties en vragen of zij iets georganiseerd kunnen regelen…

    Beantwoorden
 4. Ilya
  maandag, 10 augustus 2015 om 13:29 (5 jaar geleden)

  Hmm. Ik denk dat het niet zomaar mogelijk is. Je kunt op veel plekken wel brommers (met 125cc) huren, maar volgens mij is het dan niet echt de bedoeling dat je er het hele schiereiland mee rondrijdt.

  Ik denk verder niet dat je veel problemen zult hebben onderweg qua politie etc. Die zijn niet echt bezig met toeristen.

  Op de eilanden is het gebruikelijk dat je daar een brommer huurt. De bountyeilanden aan de oostkust hebben zo goed als geen wegen, dus daar kan je ook geen brommer mee naartoe nemen.

  Op zich kan het natuurlijk wel, maar ik zou dan echt goed vooraf uitzoeken waar je de brommer kunt huren. Misschien is het te overwegen om er een te kopen, en die nadien weer te verkopen?

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *