Thean Hou Tempel in Kuala Lumpur

Thean Hou is een zeer grote en belangrijke Chinese tempel in Kuala Lumpur. De tempel is tussen 1987 en 1989 gebouwd door de Chinese gemeenschap (Hainanese) in wijk Seputeh in Kuala Lumpur. Vlak achter de tempel ligt één van de grootste Chinese begraafplaatsen van de stad. Naast Guan Di in het centrum van de stad is dit één van de belangrijkste tempels in KL. Tijdens het Chinees Nieuwjaar steken tempelgangers vaak vuurwerk af bij de tempel, wat je van heinde en ver kunt zien want de tempel ligt prachtig op een heuvel.

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Als je de tempel binnenkomt volg je de bordjes naar het centrale plein van de tempel (op de begane grond), maar waarvoor je wel eerst een paar trappen op moet. Hier vind je vele lokale Chinezen die bidden of hun geluk er proberen af te kopen. Voor een paar ringgits koop je een paar geluksstaafjes die je zelf in de branders zet. Eenmaal in de tempel (laat je schoenen bij de ingang) zie je nog veel meer mensen die bidden en gebruik maken van de diensten van waarzeggers. Via dezelfde trap waar je boven aankomt, kun je ook nog een verdieping omhoog zodat je bovenlangs naar een platform kunt lopen met geweldig uitzicht over de stad.

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Links van het hoofdgebouw loopt een pad naar de schildpadpoel met honderden schildpadjes. Eerst loop je langs de diverse beelden van de Chinese horoscoop. Rechts van het hoofdgebouw is een kleine fontein waar de Godin van de Genade water uit een kleine kruik laat lopen (alleen als je op het kleine platform voor de fontein op de goede plek staat om te bidden kun je het water uit de kruik zien lopen). Rechts van de hoofdingang kun je via een weg naar de achterzijde van de tempel, met diverse bezienswaardigheden. Ook vanaf het centrale plein heb je een fantastisch uitzicht over de stad Kuala Lumpur (alleen niet de echte skyline). Het lagere niveau bestaat uit veel winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Hier is ook een echte food court.

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel by night

Overdag is Thean Hou een leuke attractie. Je loopt er een uurtje rond en meestal heb je dan alles wel zo’n beetje gezien. Vervolgens pak je de Grab of Taxi naar de volgende plek of bijvoorbeeld naar Mid Valley om wat te winkelen. ’s Avonds is Thean Hou echter schitterend verlicht. Vooral rond Chinees nieuwjaar (vaak start de aanloop al op 1 januari van het jaar) is het prachtig aangekleed geheel vol lichtjes, versiering en mandarijnboompjes. Er hangt een leuk sfeertje en de eerste dagen van Chinees nieuwjaar wordt er uitgebreid vuurwerk afgestoken. Ook buiten Chinees nieuwjaar is het een leuke plek voor een bezoek in de avond. Wat je dan het beste kunt doen is er tegen het eind van de middag naartoe gaan en dan te wachten tot het donker is (mocht de tempel die dag toevallig vroeg sluiten, dan weet je dat ook meteen).

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Hoe kom je er?

Ook al ligt deze attractie niet in het centrum, je kunt er makkelijk komen met een taxi. Zorg er dan voor dat je een Chinese taxichauffeur neemt omdat dit meestal leuker en (interessanter) is aangezien de meeste Chinezen veel en leuk kunnen vertellen over hun tempel en religie. Laat de chauffeur wachten terwijl je de tempel verkent omdat er over het algemeen niet veel taxi’s te krijgen zijn. In het geval van een Grab heb je hier niet zoveel keuze in, maar het voordeel van Grab is wel weer dat de auto’s vaak beter/mooier zijn en dat de rit waarschijnlijk goedkoper is. Ook hoef je de Grab niet te laten wachten, als je weer weg wilt, neem je gewoon weer een andere Grab.

Je kunt een bezoek aan de tempel ook combineren met een bezoek aan het Mid Valley Megamall & The Gardens winkelcentrum, of met een bezoek aan het voormalige Koninklijk Paleis (dat inmiddels een museum is) dat dichtbij gelegen is.

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

Thean Hou Tempel, Kuala Lumpur

De toegang tot de tempel is gratis. Als je met een huurauto komt (of eigen auto) betaal je normaal gesproken RM3 parkeergeld, hoewel wij er meerdere keren naartoe gingen zonder dat iemand op ons af kwam lopen. Als het regent of je gaat doordeweeks is het parkeren vaak gratis.

Openingstijden

De tempel is dagelijks open van 8 ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Tijdens festivals kunnen de openingstijden afwijken. De tempel ligt op Robson Hill, aan 65 Persiaran Endah, voorbij Jalan Syed Putra. Kijk voor de exacte locatie op de kaart hieronder.

Kaart

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

3Pingbacks & trackbacks op Thean Hou Tempel in Kuala Lumpur

  1. DAY time… NIGHT time! - Max in Maleisië
    maandag, 17 juni 2019 om 11:43 (7 maanden geleden)

    […] zaterdag ging ik naar een hele speciale plek, de Thean Hou Temple. Dit is een van de oudste tempels in Zuidoost Azië en huis van de ‘Goddess of Mercy’. […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *