Appartement of condo vinden in Maleisie

Er zijn veel manieren om een huis te vinden in Maleisie. Hieronder beschrijf ik de mogelijkheden die vooral gelden in KL en omgeving.

Je hebt de volgende opties:

Agent
Zelf
Via werkgever (als expat maar ook in het geval van stage)

Een agent is het makkelijkst; hij/zij brengt je overal naartoe op basis van je eigen eisen en wensen. Soms heb ik wel het idee dat agents wel erg veel zelf willen overhouden aan een nieuwe deal. Veel agents krijgen een maandelijkse commissie.

Zelf regelen kan op zich ook prima, maar is soms wel een beetje bewerkelijk. Ook wil het zelf regelen niet zeggen dat je goedkoper uit bent. In veel gevallen heb je dan direct met de huiseigenaar te maken. In andere gevallen wordt je alsnog via de agent van de huiseigenaar in contact gebracht.

Via de werkgever is op zich een goede optie; maar soms ook beperkend. De werkgever (indien het een grote internationale werkgever betreft) heeft meestal zelf al wat adresjes. Sommige grote werkgevers hebben zelfs vaste woonruimte voor de medewerkers (maar dan heb je er geen omkijken naar en weet je vooraf ook meteen waar je komt te wonen).

Hoe vind je nu zelf het beste je nieuwe woonruimte?:

Via websites
Via kranten en magazines
Via vrienden en kennissen

Er zijn diverse handige websites waar je het aanbod aan beschikbare appartementen en condo’s in Kuala Lumpur kunt bekijken. Hieronder volgt een handig lijstje met websites:

iProperty.com.my
Propwall.my
Mudah.my (soort marktplaats)
Lowyat Properties

In diverse kranten en magazines staan classifieds met het aanbod aan woonruimte. Zo heeft iProperty een eigen magazine; maar ook de Star (zaterdag editie) heeft een uitgebreid aanbod met beschikbare woonruimte.

Mocht je nog niet in KL wonen dan is de optie vrienden & kennissen waarschijnlijk nog niet aan de orde. Het werkt wel altijd heel erg goed in Maleisie om kennissen te hebben; omdat zij precies weten waar je wel en niet wilt wonen, welke nadelen een bepaalde condo hebben, waar je perfect woont maar toch snel op je werk kunt zijn etc.

9 reacties op Appartement of condo vinden in Maleisie

  1. Rob
    dinsdag, 7 september 2010 om 05:17 (14 jaar geleden)

    Gelieve je bovenvermeld lijstje met property sites aan te vullen:

    http://www.ipropertymalaysia.com
    http://www.thinkproperty.com.my
    http://www.realestate.net.my
    http://www.myrealestate.com.my
    http://www.kualalumpurproperty.com

    Van de maand commissie die jij zegt de agent krijgt, gaat direct de helft naar zijn/haar werkgever. De onkosten zijn voor de agent:telefoon, vervoer, reklame, administratie, kledij, bibbergeld om in het donker in onveilig Maleisie een leeg huis aan een onbekende te tonen, en tijdverlies wegens je staat meestal in een file, de eigenaar of prospect is te laat of komt niet opdagen.

    Als vind dat het goed verdient geld is, stel ik voor dat je het zelf eens probeert: het is echt niet moeilijk om te doen, maar wel moeilijk om er geld mee te verdienen. En niets belet iemand om zonder agenten te vinden wat ie zoekt 🙂

    Zoals je zegt: als je KL niet kent, vraag je best aan vrienden of kenissen of op de property forums waar het goed vertoeven is tegen welke prijs.

    Groetjes,

    Rob

    Beantwoorden
  2. Ilya
    dinsdag, 7 september 2010 om 07:11 (14 jaar geleden)

    Hoi. Mooie input! Zit je zelf in deze business? Zonder agent is niet makkelijk als je hier net start. Als je KL niet kent; heb je meestal ook nog niet een groep vrienden of kennissen waarop je kunt terugvallen voor hulp en input. De property websites zijn wel handig; maar ook daar kom je meestal niet snel in contact met de eigenaren. Waarom zouden ze; de agents zijn toch juist makkelijk om er tussen te hebben? Wij hebben afgelopen week een nieuwe unit gevonden. Hoewel wij er geen agent bij nodig hadden – we wisten namelijk waar we wilden wonen – kwam er toch uiteindelijk een agent bij aan te pas. Het voordeel was wel dat deze agent diverse units binnen hetzelfde complex kon tonen; waardoor wij weer meer te zien kregen (en ook een betere onderhandel positie hadden).

    Mijn opmerking over de agents komt voort uit het volgende: Ik mail de agent en krijg een prijs van 5k per maand te horen. Ik mailde vanaf een .nl mailaccount. Omdat ik op forums al had gelezen dat er ook units voor 3.5k beschikbaar waren; besloot een vriend van me (local) nog even te bellen. Dezelfde agent gaf toen dezelfde unit voor 3.5k weg. Ik kreeg hierdoor het vermoeden dat een agent wel degelijk het maximale eruit probeert te halen; ook al loopt hij het risico dat expats zelf ook even verder kijken….

    Beantwoorden
  3. Rob
    dinsdag, 7 september 2010 om 18:29 (14 jaar geleden)

    Wel, heb ook een appartementje te huur staan op de link onder mijn naam 🙂

    Investeren is iets waar je in dit land nog wat kan aan verdienen wanneer je niet direct een werkvergunning hebt. En door het kennen van enkele agenten kom je al eens wat meer te weten 🙂

    Nu is er wel een ontzettend grote marge tussen 3.5K en 5K voor een maandelijkse huur, goed dat je dat ontdekt hebt!

    Waarschijnlijk een agent die hoopt dat jij je huiswerkt niet maakt en zoals alle westerlingen ‘veel geld teveel heeft’. Ietwat dom, want prijzen zijn in forums te vinden en je hebt meer dan 1 unit gezien, dus je weet perfect wat er op de markt is.

    Eigenaars hebben liever een deal zonder agent, want het is de eigenaar die 1 maand huur betaald aan de agent. Zonder agent is dat dus flink wat uitgespaard voor de eigenaar.

    Success in je nieuwe unit 😉

    Groetjes,

    Rob

    Beantwoorden
  4. Ilya
    donderdag, 9 september 2010 om 05:38 (14 jaar geleden)

    Grappig. Wij hebben zelf ook nog even overwogen om naar K. Warisan te verhuizen :).

    Beantwoorden
  5. Rob
    vrijdag, 24 september 2010 om 09:41 (14 jaar geleden)

    🙂 K. Warisan is geliefd bij de expats, maar ze mochten wel eens hun wegenis asfalteren, het oogt te grijs tussen al het mooie groen.

    Wat vond je goed aan K Warisan en wat niet om het niet te nemen?

    Dank voor de feedback en enjoy your stay in Malaysia 🙂

    Beantwoorden
  6. thomas
    vrijdag, 15 oktober 2010 om 18:39 (14 jaar geleden)

    Wij komen binnenkort met drie kindjes aan in KL – weet iemand ook hoe je aan tijdelijke woonruimte (één a twee weken) kunt komen? Of ben je dan sowieso aangewezen op een hotel?

    Beantwoorden
  7. Webmaster
    zaterdag, 16 oktober 2010 om 03:36 (14 jaar geleden)

    Ik denk dat je bij zo’n korte periode inderdaad beter een hotel kunt overwegen, tenzij je zelf mensen in KL kent die woonruimte ‘over’ hebben. Vaak loont het niet om een woning voor 2 weken te verhuren; teveel werk voor ze. Hotel hoeft overigens bij ‘longstay’ helemaal niet zo heel duur te zijn. Altijd nagaan wat het kost bij langer verblijf, vooral wat meer buiten het centrum kan dit nog wel eens flink goedkoper uitpakken. Er zijn in KL ook genoeg budget hotels. Moet je verder al direct aan de bak? Anders kun je misschien in die twee weken nog een beetje reizen?

    Beantwoorden
  8. Rob
    zaterdag, 16 oktober 2010 om 16:55 (14 jaar geleden)

    Zoals je zegt Thomas, (en zoals webmaster bevestigt) : voor 2 weken appartementjes verhuren is niet rendabel, vanaf 1 maaand loont het voor sommigen pas de moeite.

    Best even boeken bij een reisagent en dan kijken of je op expedia of travelocity geen betere prijs of pakket kan vinden.

    En als je ‘wat’ verder van het centrum weggaat, wordt het goedkoper (zorg voor een dichtbij gelegen LRT, STAR of Monorail verbinding, en je bent niet aangewezen op te dure taxi’s – prijzen gaan omhoog als je geen local bent).

    Zoals webmaster zegt: rondreizen kan ook nog besparend werken: in Malacca in Tony’s guesthouse heb je al een mooie kamer voor 2 voor $7 – http://www.malaccamalaysia.com/tonys-guesthouse.html

    Selamat Jalan – Goede Reis Thomas 🙂

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *