Rafflesia

Ben je wel eens een bloem tegengekomen die totaal niet op een bloem lijkt? Rafflesia is zo’n bloem die alleen in Maleisië voorkomt. Het is een geslacht van parasitaire bloemplanten. Het is een grote gespikkelde bloem met vijf bloemblaadjes die een diameter tot 106 cm kan bereiken en tot tien kg kan wegen, waardoor het de zwaarste plant in de wereld is. De plant heeft geen stengels, bladeren of echte wortels.

rafflesia-in-maleisie-1

Het Rafflesia geslacht bestaat uit ongeveer 28 soorten. Soorten die oorspronkelijk uit Maleisië komen zijn Rafflesia pricei, Rafflesia tengku-adlinii, Rafflesia keithii en Rafflesia arnoldii. Sommige Maleisische soorten, zoals R. keithii beginnen ’s nachts te bloeien en vergaan al na twee dagen nadat ze gebloeid hebben. Het is de officiële staatsbloem van Sabah in Maleisië. Hij wordt gevonden langs de oostelijke hellingen van Mount Kinabalu in de Lohan Vallei van Sabah. Deze soorten worden echter door menselijk toedoen steeds zeldzamer.

Rafflesia heeft geen voorspelbaar bloeiseizoen en zijn bloem bloeit slechts 6 dagen. Toeristen moeten geluk hebben om deze geweldige bloem op zijn best te kunnen zien. Terwijl de rafflesia op Schiereiland Maleisië soms bloeit in de Cameron Highlands, is Borneo de beste plaats waar je deze prachtige exotische bloem tegenkomt. Bloemen bloeien regelmatig in Gunung Gading National Park in Sarawak, op de hellingen van Mount Kinabalu en in de moeilijk te bereiken binnenlanden van Sabah. Dus de volgende keer dat je Maleisië bezoekt zorg er voor dat je een glimp opvangt van deze bijzondere bloem.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *