Tips voor je vakantie in Maleisie

Ook al kun je je vakantie in Maleisie prima organiseren en boeken als je er eenmaal bent, het is meestal prettiger als je een aantal dingen vooraf kunt regelen. Boek je vliegtuigtickets (zowel internationale als binnenlandse vluchten) vooraf om de goedkoopste tarieven te krijgen (last-minute tickets zijn er nagenoeg niet voor Maleisie). De tarieven die je betaalt als je plaatselijk boekt zijn dikwijls niet eens zo veel goedkoper, vaak zelfs duurder. De reistips die we je geven op deze website zijn gebaseerd op jaren van ervaring met reizen naar en door Maleisie. Elk jaar stellen de websitebezoekers ons honderden vragen, via e-mail of op ons forum. Heb je dus vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Maleisie? Neem gerust contact met ons op.

Organiseer je eigen reis naar Maleisie

Als je zelf je reis naar Maleisie wilt samenstellen, geven we je hier enkele aanwijzingen:

1. Internationale vliegtuigtickets

tips-vakantie-maleisie-1

Als je je eigen reis samenstelt, begin je met het boeken van je internationale vliegticket naar Kuala Lumpur. Dit kun je doen via een van de bekende websites voor vliegtuigtickets maar ook direct via een luchtvaartmaatschappij, wat soms goedkoper is. Singapore Airlines is een goed voorbeeld. Zij bieden vaak goeie deals aan. Malaysia Airlines biedt niet altijd gunstige prijzen maar het voordeel is dat zij rechtstreeks naar Kuala Lumpur vliegen zonder overstappen, net als KLM die soms ook goedkope tickets heeft. Als je echt goedkoop wilt vliegen kun je het beste vanaf een luchthaven van een van de buurlanden vliegen. Vaak scheelt dit tot wel €200. Enkele luxe maar goed betaalbare vliegtuigmaatschappijen die vanaf Nederland vliegen zijn: Cathay Pacific, Thai Airlines, Quatar, Etihad Airways en Emirates. Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen allemaal niet rechtstreeks naar Kuala Lumpur (maar hebben een tussenstop).

2. Verblijf/Accomodatie

tips-vakantie-maleisie-2

Als je eenmaal je vertrekdatum weet kun je de hotelovernachtingen boeken. Dit gaat erg gemakkelijk via Booking.com en Agoda.nl. Deze sites hebben vaak fantastische aanbiedingen. Direct via de website van een hotel boeken of na aankomst te informeren bij de hotelreceptie is over het algemeen (een stuk) duurder, vooral bij 4 of 5 sterren accommodaties. Backpackers hoeven niet vooraf te boeken, zelfs niet bij de meest populaire bestemmingen binnen Maleisie. Er is altijd wel een guesthouse beschikbaar die een kamer overheeft. Wel heb je kans dat de goed beoordeelde guesthouses snel vol zitten; wil je daar perse verblijven, dan kun je het beste wel reserveren. Over het algemeen biedt vooraf boeken de meeste kans op de beste prijzen. Vergelijken van de prijzen loont altijd!

3. Binnenlandse vluchten

tips-vakantie-maleisie-3

Zodra je je internationale vlucht hebt geboekt kun je naast de accommodatie tevens de binnenlandse vluchten boeken. Maleisie is een geweldig land en zeker voordelig geprijsd als het binnenlandse vluchten tussen bestemmingen betreft en daarom wordt in de meeste geval de voorkeur gegeven aan deze manier van rondreizen. Binnenlandse vluchten kosten vaak niet meer dan een paar euro’s per persoon bij een enkele reis. Ook hier is het weer van belang zo vroeg mogelijk te boeken, omdat de tickets dan veel goedkoper zijn. Als je pas een week van tevoren boekt kost het je veel meer dan als je het maanden voor je vlucht boekt. De meest populaire luchtvaart maatschappij in Maleisie is AirAsia. Dankzij de sterke concurrentie zijn binnenlandse vluchten met maatschappijen als Malaysia Airlines, Firefly, en Malindo Air vaak ook erg goedkoop binnen Maleisie. Denk eraan dat bij de budget airlines soms sprake is van verborgen kosten of van extra kosten. Veel dingen zijn niet opgenomen in de prijs en worden in de eerste instantie ook niet aangegeven bij het boekingsproces. De luchtvaartmaatschappijen tonen deze kosten vaak op het laatste moment; als je al je gegevens al hebt ingevuld.

4. Huurauto

tips-vakantie-maleisie-4

Als je al je vluchten en accommodatie hebt geregeld, kun je gaan denken aan het huren van een auto. Het is mogelijk om voor een redelijke prijs in een moderne en veilige huurauto Maleisie te ontdekken. Het kost je alleen een beetje moeite om te wennen aan links rijden, maar na een paar kilometer is het net of je nooit iets anders hebt gedaan. Een moderne standaard auto met radio en airconditioning is al verkrijgbaar voor RM120 per dag. Betaal iets meer en je hebt ook een navigatiesysteem, wat heel praktisch is in Maleisie. De internationaal bekend staande autoverhuurbedrijven zijn meestal erg duur in vergelijking met de plaatselijke verhuurbedrijven, terwijl de kwaliteit hetzelfde is. Rentalcars.com is een goeie plek om te beginnen met het zoeken naar de beste autoverhuurtarieven; hier vind je gangbare tarieven voor elk verhuurbedrijf dat in Maleisie actief is.

5. Aparte rondreizen en onderdelen

tips-vakantie-maleisie-5

Je hebt de internationale tickets, hotelboekingen en dergelijke uitgezocht, binnenlandse vluchten zijn ook geregeld en je huurauto is ook geboekt. Er zijn fantastische rondreizen die je apart kan boeken in Maleisie. Je kunt dit doen bij verschillende reisbureaus of vooraf via internet. Veel toeristen boeken echter alleen een ticket en een paar hotels, en regelen de rest ter plekke. Wij krijgen regelmatig vragen van reizigers over de vele prachtige rondreizen die je in Maleisie kunt maken. Ze vragen altijd waar ze het beste kunnen reserveren als ze eenmaal in het land zijn. Ook al zijn er genoeg reisbureaus in Maleisie, toch geven veel reizigers er de voorkeur aan sommige onderdelen van hun reis vooraf te boeken.

Er zijn in Nederland een flink aantal reisbureaus actief die losse trips (vaak met de naam bouwstenen of blokken) aanbieden. Hier hoef je als reiziger geen complete reis af te nemen, je kunt ook alleen de losse trips boeken. Wel kun je in veel gevallen meerdere trips (vandaar de naam bouwstenen) aan elkaar laten koppelen, waarbij het reisbureau de transfers en andere zaken voor je regelt.

Hieronder volgt een korte opsomming van rondreizen die je niet vooraf (online) hoeft te boeken, omdat je ze makkelijk ter plaatse kunt regelen:

  • De diverse attracties op eilanden als Penang en Langkawi kun je makkelijk allemaal zelf bezoeken (tip: huur op het eiland een auto of brommer).
  • Pulau Payar dagtrip is overbodig als je een van de eilanden aan de oostkant van het schiereiland bezoekt (bv Perhentian, Redang of Tioman).
  • Kuala Gandah elephant sanctuary (auto huren en zelf rijden).
  • Tours in en rond Kuala Lumpur regel je het beste zelf.
  • Taman Negara kun je ter plekke bij een van de kantoortjes in Chinatown (Kuala Lumpur) boeken. Ook kun je er prima zelfstandig naartoe reizen. Wel is het in dat geval handig om vooraf de overnachtingen te boeken.
  • Cameron Highlands kun je prima met de bus of huurauto bezoeken. Accommodatie kun je het beste vooraf boeken.
  • Malakka is goed zelfstandig te bezoeken. Met de huurauto ben je er in een paar uur en er gaan dagelijks ook diverse bussen naartoe.

Georganiseerde reis, rondreis of strandvakantie naar Maleisie

Wil je liever dat een reisorganisatie je trip regelt? Boek in dat geval je hele reis naar Maleisie bij een van de vele reisbureaus. Er is een enorm aanbod aan reizen naar Maleisie, bijna alle Nederlandse reisbureaus hebben wel een paar prachtige rondreizen naar het land. Vaak valt het aanbod uiteen in groepsreizen (met een groter reisgezelschap, vaak allemaal Nederlands, soms een internationale mix) en individuele reizen (ideaal voor stelletjes). Ook is er onderscheid tussen reizen met gegarandeerd vertrek en reizen die alleen doorgaan bij voldoende animo. Er zijn zelfs reisbureaus met speciale kidsreizen; reizen die volledig gericht zijn op families met kinderen.

Naast de vaste rondreizen – waarbij de planning al vastligt – heb je ook maatwerkreizen naar Maleisie. Hierbij kunnen reizigers zelf hun voorkeuren aangeven, waarop het reisbureau de ultieme droomreis samenstelt.

Als je aan de ene kant zekerheid wilt maar aan de andere kant ook wat onderdelen zelf wilt regelen, boek dan een startpakket. Je koopt hierbij alleen de vlucht en de eerste hotelovernachting en de rest van de vakantie vul je zelf – vooraf of ter plekke – in.

Welke reis naar Maleisie of Borneo je ook kiest; je zult altijd een geweldige vakantie hebben.

De ultieme backpackgids

De ultieme backpackgids

Robbert is de oprichter van Backpackgids Azië. Zijn uitgebreide kennis van backpacken door Azië is gebaseerd op diverse reizen waarbij hij alle uithoeken van Azië gezien heeft. Samen met behulp van andere Azië-kenners biedt hij nu een 6-delig reisboekenpakket – de ultieme Backpackgids Azië – ter waarde van €110 aan voor een wel heel speciale prijs. Klik hier.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *