Snorkelen bij Penang, Langkawi of Pangkor

Kan je ook snorkelen langs de westzijde van het schiereiland, op eilanden als Penang, Langkawi of Pangkor?

Het antwoord is ja en nee tegelijk. Op (langs) de eilanden zelf kun je niet snorkelen. Ondanks dat de eilanden als de mooiste plekjes op aarde worden beschreven qua stranden, is het zeewater helaas niet zo helder vergeleken met een gemiddeld eiland aan de oostzijde van het schiereiland of langs Borneo. Dit neemt niet weg dat de eilanden aan de westzijde van het schiereiland verder supermooi zijn en absoluut de moeite van een bezoek waard. Snorkelen kun je echter beter elders in Maleisie doen.

Snorkelen bij Pulau Payar

snorkelen-westzijde-maleisie-1

Bezoek je alleen maar de westzijde van het schiereiland of kun je niet naar de oostzijde vanwege de moessonperiode (oktober tot maart), dan heb je ook nog een alternatief tussen Langkawi en Penang in waar je wel kunt snorkelen. Tussen beide eilanden in ligt namelijk het koraaleilandje Pulau Payar. Vanaf Penang doet de boot er 2 uur over om het eiland te bereiken, vanaf Langkawi 45 minuten. Toeristen kunnen hier een dag(deel) verblijven om te snorkelen en te duiken. Daarnaast kun je er ook diverse vissen voeren (o.a. kleine haaitjes). Om teleurstellingen te voorkomen moet je wel weten dat het koraal in niet al te beste staat verkeerd, daarnaast is het allemaal flink toeristisch opgezet, en de kans is aanwezig dat je met 20 anderen tegelijk naar hetzelfde visje zult kijken. De prijs van de trip liegt er overigens ook niet om. Vis zit er wel degelijk; het gebied rondom het eiland trekt soms flink grote vissoorten aan vanwege de enorme hoeveelheid algen in het water.

De meeste boten die varen tussen Penang en Langkawi maken een korte stop op Pulau Payar, waarschijnlijk mede om toerisme te promoten. Vanaf beide eilanden kun je een dagtocht boeken, maar schrik niet van de kosten. Het eiland is beschermd gebied, het koraal moet immers in stand worden gehouden. Ga je tijdens je reis door Maleisie niet naar de oostkust van het schiereiland Maleisie of naar de prachtige eilanden rondom Borneo, dan is dit één van de weinige gemakkelijk bereikbare plekken waar je kennis kunt maken met de schoonheid van een echt koraaleiland.

Het Thaise eiland Koh Lipe

snorkelen-westzijde-maleisie-2

Een ander alternatief voor de snorkelfans die alleen maar het eiland Langkawi (willen) bezoeken is een boottocht naar het Thaise eiland Koh Lipe. Dit prachtige kleine eiland ligt op zo’n 30 minuten varen vanaf Langkawi. Aan de Noordwest zijde van het eiland ligt Telaga Harbor waar de boot naar Koh Lipe vertrekt. Dit is een rustig Thais eiland waar je als toerist makkelijk vanuit Maleisie kunt komen. Langs Koh Lipe kun je fantastisch snorkelen en duiken. Het eiland kent echter wel een regenseizoen (moessonperiode) tussen mei en september, maar in die maanden kunnen toeristen weer prima terecht op de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie aangezien hier dan geen moesson waait.

Giam eiland bij Pangkor

snorkelen-westzijde-maleisie-3

Op Pangkor kun je snorkelen bij het kleine eilandje Giam. Hier zwemmen leuke vissen, waardoor tientallen gele boxfish. Je kunt makkelijk met een bootje naar het eiland, er een uurtje snorkelen, om vervolgens weer terug naar Pangkor te keren. De condities zijn matig, vergeleken de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland. Het is echter wel een leuke bezigheid als je op Pangkor verblijft.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *