Koffietentjes in Maleisië

Maleisië heeft een heuse koffiecultuur en de bekende teh tarik’s en ice lemon tea’s zijn al jaren geleden door een groot deel van de – vooral jongere – lokale bevolking vervangen door Latte Macchiato’s, Espresso’s en Cappuccino’s. Je hebt enorm veel, vooral erg goede koffietentjes in Maleisië, met internationaal getrainde barista’s met hart voor hun vak. De meeste koffietentjes in Maleisië vallen onder één van de bekende ketens, je ziet vestigingen van Starbucks, Coffee Bean en San Francisco dan ook overal door het land. In elke shopping mall heb je wel één of zelfs meerdere koffietentjes, dit geldt ook voor de luchthavens binnen Maleisië.

De grote ketens kent iedereen en bieden doorgaans prima koffie, maar vooral in de grote steden heb je ook tientallen koffietentjes die niet onder een grote keten vallen. Vaak unieke, hippe plekjes met een leuk sfeertje. Denk aan een paar tafeltjes maar met geweldige koffie. Vaak versgebrande bonen en een heerlijk assortiment kleine snacks voor erbij. Wij kenden in onze jaren in KL bijna elk tentje en sinds ons vertrek zijn er alleen maar meer van dit soort toffe plekjes bij gekomen.

Het leuke aan deze hippe en unieke plekjes buiten het centrum van Kuala Lumpur is dat ze met de komst van Grab ook supermakkelijk te bezoeken zijn. In het verleden kwam je als toerist nauwelijks in de buitenwijken van Kuala Lumpur, maar met een Grab ben je er zo (en ook zo weer terug bij je hotel).

Populaire koffieketens in Maleisië

De meest populaire koffiehuizen in Maleisië zijn: Starbucks, Coffee Bean & Tea Leaf, San Francisco, Dôme, Juan Valdez Café, Jamaica Blue, Pacific Coffee Company, Gloria Jeans, Austin Chase en illy Caffè. Hoewel de koffie van de Starbucks, de Coffee Bean en de Dôme prima is, drink je wat ons betreft net wat betere koffie bij het koffiehuis San Francisco Coffee. Helaas heb je de vestigingen van deze keten niet zo vaak binnen de shopping malls, maar vooral binnen de bedrijfspanden. Pacific Coffee Company heeft prima koffie, maar ook weinig vestigingen. Gloria Jeans en Austin Chase vielen alle keren dat we er waren tegen.

De koffieketen met de beste koffie in Maleisië is wat ons betreft illy Caffè, maar helaas heb je hier maar een paar vestigingen van in Maleisië en eigenlijk mogen we het dan ook geen keten noemen.

koffiecultuur-in-maleisie-1

koffiecultuur-in-maleisie-2

De meeste van de hierboven genoemde koffieketens vind je ook buiten Kuala Lumpur. Over het algemeen vind je in elk winkelcentrum in Maleisië wel minimaal een Starbucks en een Coffee Bean & Tea Leaf. De andere koffietentjes kom je minder vaak tegen, of alleen na goed zoeken.

koffiecultuur-in-maleisie-5

Maar ook veel knusse, kleinschalige koffietentjes

Naast de ketens heb je ook diverse kleinschalige koffietentjes, vooral in steden als Kuala Lumpur, Georgetown, Ipoh, Malacca en zelfs Kota Kinabalu op Maleisisch-Borneo. In Kuala Lumpur heb je overal van dit soort knusse plekjes, denk aan het fantastische Artisan Coffee Bar, R.A.W., LOKL, Pulp, Nook Cafe, Kopenhagen Coffee, Feeka Coffee Roasters, Antipodean Cafe, Bean Brothers en nog veel meer. Net met wat meer vestigingen, maar nog steeds vrij kleinschalig zijn: PlanB, Greyhound Cafe, Acme Bar & Coffee en Espressolab.

R.A.W. is populair vanwege hun eigen machine waarmee ze verse bonen roosteren. Zij leveren vaak bonen aan de andere kleine koffietentjes. LOKL ligt in Chinatown en heeft naast prima koffie ook een leuke en vooral lekkere lunchkaart. Espressolab heeft alleen koffie en is binnen Starhill Gallery, Nu Sentral en Bangsar Shopping Centre de beste plek voor een goede bak koffie. PlanB is op zich een (lunch)restaurant, maar ze hebben een leuke kaart met bijzondere koffies. Onze favoriet is Artisan Coffee Bar. Naast een fantastische bak koffie, hebben ze er heerlijke snacks. Verder hangt er altijd een zeer relaxt sfeertje. Ze hebben o.a. een vestiging binnen het kleine maar populaire winkelcentrum Bangsar Village II.

koffiecultuur-in-maleisie-6

Als wij steden als Georgetown, Malacca of Ipoh bezoeken, gaan we ook altijd meteen op zoek naar de nieuwste aanwinsten qua koffietentjes. Ook in deze steden komen er steeds meer toffe plekjes bij. Meestal kun je ze vrij gemakkelijk vinden via Google Maps.

Het leuke aan de vele koffietentjes in Maleisië is dat er altijd een gezellig sfeertje hangt. Je kunt er dan ook prima terecht om even bij te komen na een lange dag vol activiteiten. Heb je bijvoorbeeld lang gelopen door het centrum van Kuala Lumpur, dan is er niks leukers dan even te relaxen bij een Starbucks of Coffee Bean. Ook als je simpelweg van ‘mensen kijken’ houdt, is het leuk om bij één van deze tentjes te zitten.

koffiecultuur-in-maleisie-4

koffiecultuur-in-maleisie-3

Beste koffietentjes in het centrum van Kuala Lumpur

Wij zijn zelf liefhebbers van goede koffie en hebben daarom de afgelopen jaren bij alle hierboven genoemde koffietentjes koffie gedronken. Als je alleen maar in het centrum van de stad verblijft vallen een aantal opties af als je gewoon even ergens een kop koffie wilt drinken. Als je kijkt wat er dan aan keuze overblijft heeft wat ons betreft illy Caffè de beste koffie, op de voet gevolgd door San Francisco Coffee. Verblijf je dichtbij Suria KLCC (en de Petronas Twin Towers) dan kun je makkelijk lopend naar R.A.W. dat een beetje verborgen binnen een bedrijfspand te vinden is.

koffiecultuur-in-maleisie-7

Ook leuk voor niet-koffiedrinkers

De grote koffieketens hebben redelijke koffie, niet supergoed maar zeker niet slecht. Starbucks heeft wat ons betreft altijd prima koffie en er hangt altijd een gezellig sfeertje in de filialen. Het nadeel is dat Starbucks geen ontbijt- of lunchkaart heeft en verder moet je vaak vrij specifiek om jouw favoriete kop koffie vragen (ik vraag er bijvoorbeeld altijd om 2 shots, less water, anders krijg ik een enorme bak waterige koffie).

Coffee Bean heeft ook redelijk goede koffie en hier heb je naast de gezellige sfeer ook een uitgebreid menu met niet-koffiedranken (zoals de heerlijke Ice-Blended Shakes). De ontbijt- en lunchkaart is er ook vrij uitgebreid, maar wij komen er niet snel voor een ontbijt of een lunch. Dôme heeft op zich matige koffie maar een goede lunchkaart met lekkere westerse gerechten en daarnaast heerlijke shakes en desserts.

koffiecultuur-in-maleisie-8

Los van de koffie en ice blended shakes heb je bij alle koffietentjes ook altijd een ruim assortiment met lekkere snacks zoals taartjes, brownies en muffins. De koffietentjes zijn dus meteen ook een perfecte plek om nog even wat te snoepen (of om bijvoorbeeld na het avondeten te zitten voor een koffie en een ’toetje’).

koffiecultuur-in-maleisie-9

Klantenkaarten

Bijna alle koffietentjes in Maleisië hebben een spaarkaart. Bij elke bestelling (soms boven een bepaald bedrag) krijg je spaarpunten op je kaart, of een stempel op je papieren kaart. Als de kaart vol is, dan kun je een gratis koffie of ice blended shake bestellen. Starbucks en San Francisco Coffee hebben zo’n spaarkaart. De Coffee Bean heeft de ‘Coffee Bean Card’. Sommige kaarten werken meteen als een debit-card, waar je tegoed op kunt zetten (en bij gebruik van dit tegoed weer korting krijgt).

koffiecultuur-in-maleisie-10

Gratis Wi-Fi bij koffietentjes in Maleisië

Bij elk koffiehuis in Maleisië wordt gratis Wi-Fi aangeboden. Je moet natuurlijk wel zelf een laptop of smartphone meebrengen. Je kunt makkelijk inloggen op het wireless netwerk van het koffiehuis. Je hebt per vestiging vaak wel een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze gegevens kun je opvragen bij de bestelbalie (consumptie is natuurlijk verplicht). Bij sommige vestigingen moet je eerst op de speciale website aanmelden en je kunt dan vervolgens met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord op het wireless netwerk inloggen. Kijk niet vreemd op als bijna elke bezoeker met een laptop aan een tafeltje zit, in Maleisië werken veel mensen gewoon ‘buiten’ de deur onder het genot van een grote bak koffie.

Overigens kopen wij bij aankomst in Maleisië altijd een simkaart met databundel. Op deze manier hebben we altijd en overal een werkende internet verbinding en zijn we niet afhankelijk van gratis Wi-Fi. Daarbij is deze manier ook stukken veiliger.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *