Beste visgerechten en zeevrucht gerechten in Maleisie

De topografie van Maleisie bestaat uit twee afzonderlijke helften, het schiereiland Maleisie en Maleisisch Borneo. Deze twee afzonderlijke helften van Maleisie worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Echter, de Zuid-Chinese Zee is niet het enige water dat grenst aan de 4.675 kilometer lange Maleisische kustlijn.

visgerechten-maleisie-1

Andere belangrijke zeeën liggen binnen directe nabijheid van Maleisische kusten, inclusief de Straat van Malakka, de Andaman Zee, de Straat van Johor, de Sulu Zee en de Celebes Zee. Het is geen wonder dat de vele zeevruchten een voorname plaats innemen in de Maleisische keuken.

visgerechten-maleisie-2

Garnalen, krabben, zeekomkommers, inktvis, kokkels, mosselen, slakken, octopus worden gegeten door de meeste Maleiers. Het is zelfs zo dat Maleisische moslims zeevruchten beschouwen als halal dus komt het prominent voor in hun dagelijks dieet. Zeevruchten zijn overvloedig beschikbaar in bijna elk deel van Maleisie.

visgerechten-maleisie-3

Hieronder volgen enkele van populaire Maleisische zeevruchten delicatessen die op elke trip naar Maleisië geproefd moeten worden, vooral als je een liefhebber bent van schaaldieren en dergelijke.

visgerechten-maleisie-4

Ikan Bakar

visgerechten-maleisie-5

De term Ikan Bakar vertaalt zich eigenlijk als ‘verbrande vis’ maar dat zou je niet mogen weerhouden van dit verrukkelijke gerecht dat bestaat uit rode snapper ingesmeerd met een sambal mix, in een bananenblad gewikkeld en gegrild.

Char Kuay Teow en Asam Laksa

visgerechten-maleisie-8

Beide van deze zeer geliefde Maleisische gerechten kunnen veel zeevruchten bevatten afhankelijk van waar ze zijn gemaakt. Bij voorbeeld, In Penang bevat het traditionele eier-noedels gerecht, Char Kuay teow garnalenpasta (belacan) als een belangrijk ingrediënt samen met andere zeevruchten zoals kokkels en garnalen, terwijl een Asam Laksa, Penang’s nationaal gerecht een kruidige, zure bouillon bevat gemaakt van tamarinde en makreelvlokken.

Asam Pedas

visgerechten-maleisie-9

Asam Pedas is een vis curry die geassocieerd wordt met Zuid-Maleise staten zoals Melakka en Johor. Dit gerecht wordt gewoonlijk gemaakt met vis zoals Spaanse makreel, rog of katvis. Andere ingrediënten van Asam Pedas bevatten meestal gedroogde chilli’s, sjalotten, belacan (garnalenpasta), gemberbloem, Vietnamese munt en tamarinde sap. Deze verschillende ingrediënten worden samen vermalen en dan gebakken in een pan waarna de vis wordt toegevoegd. Een portie Asam Pedas wordt tenslotte afgemaakt met een scheut tamarinde sap.

Sambal Udang

visgerechten-maleisie-10

Sambal Udung is nog een populair gerecht op visbasis dat geassocieerd wordt met de Baba Nonya (Peranakan) bevolking van Melakka. Sambal Udung bevat hele garnalen in een jus van sambal (chilipasta), belacan (garnalenpasta) en tamarinde sap.

Otak-Otak

visgerechten-maleisie-7

Otak-Otak is een viscake gemaakt van vispasta gemaakt met makreel en gecombineerd met andere ingrediënten zoals chilipepers, knoflook, sjalotten, kurkuma, citroengras en kokosnootmelk. Deze cake wordt dan in een zacht gemaakt bananenblad gewikkeld en gegrild en gestoomd. Otak-Otak wordt meestal met rijst of brood gegeten. Het stadje Muar in de zuidelijke Maleisische staat Johor is beroemd om haar vele verschillende variaties van Otak-Otak. In Muar wordt Otak-Otak ook gemaakt met garnalen of zelfs katvis.

Een variatie van Otak-Otak die geserveerd wordt in de oosterse Maleisische staat Kelantan is bekend als Satar en het bevat een grotere portie vis en minder kruidige pasta. In Melakka wordt Otak-Otak gewikkeld in pandan bladeren in plaats van in bananenbladeren.

Keropol Lekor

visgerechten-maleisie-11

In Maleisië is Keropol Lekor of visbeignets een populaire snack voor laat in de middag. Deze beignets worden gemaakt van vispasta; sagobloem en zout. Ze zijn het lekkerst als ze direct heet uit de wok worden geserveerd.

Kari Kepala Ikan

visgerechten-maleisie-6

Kari Kepala Ikan of viskop curry is een cult favoriet in Maleisië en er zijn verschillende restaurants die exclusief deze hete delicatesse serveren. Fans van het gerecht zeggen dat de ogen en de wangen het beste deel van de vis zijn en het beste in dit soort curry gegeten kunnen worden. Rode snapper is de vis die het meest gebruikt wordt om viskop curry te maken. Aangenomen wordt dat viskoppen van de Indianen afstammen omdat de vis half-gesmoord wordt in een hete curry op Keralese stijl en ook groenten bevat zoals okra en aubergines. Maleisisch befaamde viskop curry wordt het best gegeten met gestoomde rijst of brood.

Gegrilde rog of Fried Stingray

visgerechten-maleisie-12

Een ontmoeting met een pijlstaartrog in de wateren van een oceaan kan dodelijk zijn, maar in Maleisië is gegrilde rog een zeer geliefde zeevrucht delicatesse. Geserveerd in restaurants en door straatstalletjes door het hele land wordt de vis met een gekruid mengsel besmeerd, in een bananenblad gewikkeld en gegrild. De vis wordt zo ingepakt in het bananenblad dat de vis haar sappen behoudt en de smaak van de marinade in de vis trekt.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *