Batu Caves, hindoeïstische tempelgrotten in Kuala Lumpur

Ongeveer 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, in het district Gombak, vind je de Batugrotten (Batu Caves). De naam komt voort uit de rivier Sungai Batu die langs de heuvel loopt. De kalkstenen Hindoetempels liggen in een grot, die zo’n 400 meter lang en 100 meter hoog is. Via een enorme trap van 272 treden kom je bij de ingang van de grot. De Batu Caves zijn al jaren een populaire attractie bij een bezoek aan Kuala Lumpur. Hoewel de tempels binnen de grotten niet de mooisten van Maleisië zijn, is de setting binnen de enorme grotten wel erg gaaf en daarbij zijn de tempels voor de Indiase bevolkingsgroep in Kuala Lumpur van grote waarde.

Het interieur van de grot ziet er schitterend uit, vooral de zonnestralen die door de opening aan de bovenzijde naar binnen schijnen. Vanaf de ingang van de grot kun je ook de stad Kuala Lumpur mooi in de verte zien liggen. De grotten zijn ontdekt in het begin van de 19e eeuw door een Indiase handelsreiziger genaamd K. Thamboosamy. De grotten waren daarvoor al wel bekend bij de ‘locals’, de Orang Asli.

Batu Caves

Tempels ter ere van Lord Murugan

In 1891 werd de eerste tempel, de Sri Subramaniar tempel, binnen de grot gebouwd. De grote trap naar de tempel werd in 1920 gebouwd. De Cathedral Cave is de grootste grot en staat vol met altaren. Direct voor de ingang van de grotten staat een 42 meter hoog ‘gouden’ standbeeld van Lord Murugan. Ook de tempels binnen Batu Caves zijn ter ere van Lord Murugan gebouwd. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Batu Caves, kun je voor RM13 een headset huren. Je hoort dan alle feiten over de grottempel.

Batu Caves

Een aantal jaar terug zijn de trappen mooi geschilderd. De winkels aan de ingang zijn wat gefatsoeneerd en er zijn meer plekken om je handen te wassen en ook meer toiletten.

Wist je dat er in het verleden gestart is met de bouw van een kabelbaan, zodat bezoekers en vooral minder valide bezoekers een alternatieve manier hebben om de tempels te bezoeken? Door het ontbreken van de juiste vergunningen werd het project stopgezet en later kwam uit onderzoek naar voren dat de kalksteen fundering onvoldoende stevigheid bood voor de kabelbaan.

Batu Caves

Enorme trap naar boven

De trap naar boven is vaak vrij druk. Gelovigen van alle leeftijden gaan naar de grotten om er de dagelijkse rituelen bij te wonen. Soms is er een kleine opstopping vanwege de vele (verwende) apen, of omdat meerdere mensen tegelijk even pauze nemen tijdens de korte maar steile klim.

De apen zijn leuk, maar ook soms wat agressief vanwege het vele eten dat ze dagelijks krijgen. Locals vinden het totaal niet vreemd om de apen eten te geven, of om ze te pesten. Als je met kleine kinderen naar de grotten gaat (wat prima kan en ook erg leuk en tegelijk indrukwekkend is) moet je goed op ze en op de apen letten. Ook moet je niks in je handen dragen. Van je rugzak of tas blijven ze meestal wel af, maar kleine tastjes, losse camera’s en ander los spul vinden de apen superinteressant.

Batu Caves

Eenmaal boven zie je de eerste, enorme grot. Hier staat een grote tempel en heb je diverse plekken waar de Hindoeïsten kunnen bidden. Vergeet niet naar boven te kijken, soms komt er een mooi zonlicht door het gat in de grot. Aan het eind gaat een tweede trap naar boven, naar de open ruimte waar je nog een tempel hebt.

Jaarlijkse festivals

Jaarlijks vinden er in de grot een aantal activiteiten en plechtigheden plaats, bijvoorbeeld de Thaipusam-viering in Januari/Februari van het jaar (10e maand van de Hindoe kalender). Het is een viering voor de jongste zoon van Shiva (Subramaniam) en de eenwording van Pusan en de Brihaspati sterren. Er komen dan meer dan een miljoen Hindoes naar deze grot. Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen Hindoeïstische pelgrims naar de viering (tijdens de viering in 2006 ruim 1,5 miljoen, waarmee het één van de grootste bijeenkomsten ooit ter wereld was). Tijdens dit belangrijke Hindoeïstische evenement is het niet makkelijk om bij de Batu Caves te geraken vanwege de enorme drukte.

Batu Caves

Wellicht ken je de beelden wel van Hindoes die aan haken worden gehangen, zelfkastijding is een belangrijk onderdeel binnen het Hindoeïsme. De Hindoes doen aan zelfkastijding om gunsten af te dwingen bij de goden. Ik ging er ooit eens tijdens Thaipusam naartoe en dit was indrukwekkend en vooral heftig om eens mee te maken. De laatste keer dat we er waren was tijdens Thaipusam, maar omdat we met onze (kleine) kinderen waren besloten we een week later naar de grotten te gaan. Om de (toeristische) drukte te vermijden is het raadzaam om de grot doordeweeks te bezoeken. In de weekenden is het er vaak afgeladen met toeristen.

 • Bekijk onze foto’s van de Thaipusam viering in de Batu Caves op Flickr.com

Hoe kom je er?

De beste manier om bij de Batu Caves te komen is met de metro vanaf KL Sentral, het centraal treinstation van Kuala Lumpur. De KTM komuter metrolijn heeft een eindstation bij de Batu Caves. Met de metro ben je binnen een half uurtje vanaf het centrum bij de Batu Caves. Een ticket kost een paar ringgit. Vanaf het metrostation Batu Caves is het nog geen 5 minuten lopen naar de enorme trap die je naar de grotten brengt.

Batu Caves

De Batu Caves zijn verder makkelijk gemakkelijk bereikbaar vanaf het centrum van Kuala Lumpur. Je neemt voor +/- RM25 een Grab of een taxi, maar zorg er bij een taxi voor dat de chauffeur op de meter rijdt. De trip terug naar je hotel doe je bij voorkeur met Grab, de handige taxi-app. Op deze manier heb je niks te maken met de taxichauffeurs die weigeren om op te meter te rijden (en veel te veel vragen voor de rit).

Vanaf busstation Pudu Sentral in Chinatown rijden er ook een aantal bussen naar de Batu Caves, 11 and 11d (ga vooraf altijd even voor de zekerheid na waar en wanneer de bus vertrekt; dit wil nog wel eens veranderen). De bus brengt je in ongeveer 45 minuten naar de Batu Caves.

Ga je er met een huurauto naartoe, gebruik dan Google Maps of Waze. Beide apps zijn prima in staat je naar de ingang te rijden. Eenmaal bij de ingang moet je tussen de mensen door rijden, richting de parkeerplaatsen (parkeren kost rm2).

Georganiseerd

Er zijn meerdere dagtours waarbij je een stop bij de Batu Caves maakt. Vaak gaat het om een combinatie met een bezoek aan een aantal van de meest populaire bezienswaardigheden binnen (en vooral buiten) Kuala Lumpur. Zo is de combinatie van een halve dag waarbij je naast de Batu Caves ook het F.R.I.M. (jungle) bezoekt erg populair. Ook heb je een combi van Kuala Selangor (vuurvliegjes) en de Batu Caves. Het voordeel is dat je een hele dag op pad bent en dat alles geregeld is. Een georganiseerde dagtrip is echter wel wat duurder dan wanneer je het zelf zou regelen.

Openingstijden en toegangsprijs

De attractie is dagelijks geopend tussen 7.00 en 21.00. Voor de ingang van de Batu Caves heb je diverse winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Ook heb je er winkeltjes waar je eten, ijsjes en drankjes (frisdrank/water) kunt kopen. Je hebt ook tig zaakjes waar ze typisch Indiase producten verkopen, het grootste deel van de bezoekers komt dan ook uit India of behoort tot de Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep.

De toegang is gratis maar binnen de grotten heb je meerdere donatiebakken waar je geld in kunt stoppen dat door de lokale community gebruikt wordt om het tempelcomplex netjes te houden.

N.b. dit artikel is recent bijgewerkt nadat we de grotten na vele jaren weer eens bezochten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

2 reacties op Batu Caves, hindoeïstische tempelgrotten in Kuala Lumpur

 1. Caroline
  donderdag, 12 april 2018 om 07:54 (2 jaar geleden)

  Sinds februari 2018 rijdt de KTM komuter vanaf Sentul naar het eindstation bij de Batu Caves.
  Vanaf KL Sentral gaat een geatis shuttlebus naar naar Sentul. Het kaartje koop je pas op Sentul.

  Beantwoorden
  • Ilya
   donderdag, 12 april 2018 om 09:01 (2 jaar geleden)

   Dank voor de info.

   Wat is er dan met de KTM tot aan Sentul gebeurd? Rijdt die niet meer?

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *