Batu Caves

Ongeveer 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, in het district Gombak, vind je de Batu Caves. De naam komt voort uit de rivier Sungai Batu die langs de heuvel loopt. De kalkstenen Hindoetempels liggen in een grot, die zo’n 400 meter lang en 100 meter hoog is. Via een enorme trap van 272 treden kom je bij de ingang van de grot. Het interieur van de grot ziet er schitterend uit, vooral de zonnestralen die door de opening aan de bovenzijde naar binnen schijnt. Vanaf de ingang van de grot kun je ook de stad Kuala Lumpur mooi in de verte zien liggen. De grotten zijn ontdekt in het begin van de 19e eeuw door een Indiase handelsreiziger genaamd K. Thamboosamy. De grotten waren daarvoor al wel bekend bij de ‘locals’, Orang Asli.

batu-caves-kuala-lumpur-1

batu-caves-kuala-lumpur-2

batu-caves-kuala-lumpur-3

In 1891 werd de eerste tempel, de Sri Subramaniar tempel, binnen de grot gebouwd. De grote trap naar de tempel werd in 1920 gebouwd. De Cathedral Cave is de grootste grot, en staat vol met altaren. Direct voor de ingang van de grotten staat een 42 meter hoog ‘gouden’ standbeeld van Lord Murugan. Ook de tempels binnen Batu Caves zijn ter ere van Lord Murugan gebouwd. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Batu Caves, kun je voor RM 13 een headset huren. Je hoort dan alle feiten over de tempel.

batu-caves-kuala-lumpur-4

batu-caves-kuala-lumpur-5

batu-caves-kuala-lumpur-6

batu-caves-kuala-lumpur-7

Wist je dat? Er in het verleden gestart is met de bouw van een kabelbaan, zodat bezoekers en vooral minder valide bezoekers een alternatieve manier hebben om de tempels te bezoeken? Door het ontbreken van de juiste vergunningen werd het project stopgezet, en later kwam uit onderzoek naar voren dat de kalksteen fundering onvoldoende stevigheid biedt voor de kabelbaan.

Jaarlijkse festivals

Jaarlijks vinden er in de grot een aantal activiteiten en plechtigheden plaats, bijvoorbeeld de Thaipusam-viering in Januari/Februari van het jaar (10e maand van de Hindoe kalender). Het is een viering voor de jongste zoon van Shiva (Subramaniam) en de eenwording van Pusan en de Brihaspati sterren. Er komen dan meer dan een miljoen Hindoes naar deze grot. Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen Hindoeïstische pelgrims naar de viering (tijdens de viering in 2006 ruim 1,5 miljoen, waarmee het één van de grootste bijeenkomsten ooit was ter wereld). Tijdens dit belangrijke Hindoeïstische evenement is het niet makkelijk om bij de Batu Caves te geraken vanwege de enorme drukte.

thaipusam-maleisie-1

Wellicht ken je de beelden wel van Hindoes die aan haken worden gehangen, zelfkastijding is een belangrijk onderdeel binnen het Hindoeïsme. De Hindoes doen aan zelfkastijding om gunsten af te dwingen bij de goden. Om de (toeristische) drukte te vermijden is het raadzaam om de grot doordeweeks te bezoeken. In de weekenden is het er vaak afgeladen met toeristen. Kijk overigens goed uit voor de apen rond de Batu Caves (makaken). Deze apen zijn enorm verwend door alle toeristen en zijn hierdoor agressief geworden naar de bezoekers. Binnen een handomdraai stelen ze je tas, camera of voedsel, dus wees altijd alert.

 • Bekijk de foto’s van de Batu Caves op Flickr.com

Hoe kom je er?

De beste manier om bij de Batu Caves te komen is met de metro. De KTM komuter metrolijn heeft een eindstation bij de Batu Caves. Met de metro ben je binnen een half uurtje vanaf het centrum bij de Batu Caves. Een ticket kost enkele ringgit. Opstappen doe je het beste bij KL Sentral. Vanaf het metrostation Batu Caves is het nog geen 5 minuten lopen naar de enorme trap die je naar de grotten brengt.

batu-caves-metrostation

De Batu Caves zijn verder makkelijk gemakkelijk bereikbaar vanaf het centrum van Kuala Lumpur. Je neemt voor +/- RM35 de taxi, en wanneer de chauffeur op de meter rijdt is het nog goedkoper.
Vanaf busstation Pudu Sentral in Chinatown rijden er ook een aantal bussen naar de Batu Caves, 11 and 11d (ga vooraf altijd even voor de zekerheid na waar en wanneer de bus vertrekt; dit wil nog wel eens veranderen). De bus brengt je in ongeveer 45 minuten naar de Batu Caves.

Openingstijden en toegangsprijs

De attractie is dagelijks geopend tussen 7.00 en 21.00, de entree bedraagt RM1. Voor de ingang van de Batu Caves heb je diverse winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Ook heb je er winkeltjes waar je drankjes (frisdrank/water) kunt kopen.

Kaart

2 reacties op Batu Caves

 1. Caroline
  donderdag, 12 april 2018 om 07:54 (9 maanden geleden)

  Sinds februari 2018 rijdt de KTM komuter vanaf Sentul naar het eindstation bij de Batu Caves.
  Vanaf KL Sentral gaat een geatis shuttlebus naar naar Sentul. Het kaartje koop je pas op Sentul.

  Beantwoorden
  • Ilya
   donderdag, 12 april 2018 om 09:01 (9 maanden geleden)

   Dank voor de info.

   Wat is er dan met de KTM tot aan Sentul gebeurd? Rijdt die niet meer?

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *