Bellen in of vanuit Maleisie

In het verleden kon je niet zo makkelijk een losse simkaart in een vreemd land kopen. Je was dan aangewezen op de roaming voorwaarden van je eigen telecom maatschappij. De kosten voor een gesprek vanuit een land als Maleisie konden dan enorm oplopen. 10 jaar geleden zagen wij nog wel eens vele euro’s op de telefoonrekening staan, terwijl we maar een halve minuut gebeld hadden.

Als je vanuit Maleisie wilt bellen heb je de volgende oplossingen tot je beschikking:

Prepaid simkaart in Maleisie

Momenteel is de prepaid simkaart de meest gebruikelijke manier om op je vakantiebestemming te bellen. Je koopt in Maleisie op elke straathoek een simkaart en zodra je deze in je eigen (simlock vrije) telefoon stopt kun je vrijwel altijd direct bellen en gebeld worden. Wanneer je een telefoon hebt die gebruik maakt van een microsim, dan moet je de normale simkaart die je (altijd) krijgt ter plekke laten bijsnijden. Hetzelfde geldt voor de nog kleinere variant, de nano-sim. De meeste winkels in Maleisie hebben een speciale kniptang die in een seconde een reguliere simkaart omtovert naar een micro simkaart. Vraag dit wel altijd vooraf, anders zit je met een simkaart dat niet past opgescheept.

bellen-vanuit-maleisie-1

Het kopen van een simkaart kon voorheen overal en zonder enige vereisten. Dit is gaandeweg veranderd om het aantal uitgegeven telefoonnummers te beperken. Niet alleen heeft een simkaart nu een houdbaarheid (bij niet gebruik); je krijgt bij de meeste telefoonwinkels alleen maar op vertoon van je paspoort een simkaart mee. Meestal maken ze een kopie van je paspoort en voeren ze even snel wat basisgegevens in. Wanneer je zelf je telefoon meebrengt, kun je ze direct de simkaart laten plaatsen. Zij kunnen de telefoon dan ter plekke voor je activeren; wat weer tijd scheelt. De meeste prepaid simkaarten kosten tussen de RM10 en RM30, afhankelijk van de aanbieder en van het standaard beltegoed.

bellen-vanuit-maleisie-2

De drie meest populaire aanbieders van prepaid simkaarten zijn Umobile, Tune Talk en Hotlink. Alledrie de aanbieders hebben vergelijkbare prijzen en een vergelijkbare service. Ze bieden allemaal 3G via de simkaart, en bij geen bereik vallen ze terug op standaard GPRS. Beltegoed kan in alle 7/11 winkels worden gekocht, of bij de winkels van de telefoonmaatschappijen. Je belt niet alleen vrij goedkoop binnen Maleisie, maar ook goedkoop naar Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld het hotel bellen wanneer je iets later komt, of de taxicentrale als je een taxi wilt bestellen.

bellen-vanuit-maleisie-3

De grootste reden voor reizigers om een prepaid simkaart te kopen is vanwege de snelle 3G verbinding. Hiermee heb je internet op je smartphone, terwijl je in de jungle van Maleisie bent. De diverse telefoonmaatschappijen hebben allemaal een zeer goede dekking, maar er zijn altijd minder toegankelijke gebieden waar je het tijdelijk zonder signaal moet doen. 3G verbindingen zijn in Maleisie niet supersnel, maar zeker niet langzaam (meestal tot max 2mbps).

bellen-vanuit-maleisie-4

bellen-vanuit-maleisie-5

Nog goedkoper via een carrier select

Je kunt over het algemeen goedkoop met je eigen mobiele telefoon bellen, wanneer je gebruik maakt van een carrier select. Zo heb je er diverse in Nederland die je met je eigen simkaart kunt gebruiken, of je gebruikt het via de in Maleisie aangeschafte simkaart. Hieronder een tip van het forum.

Deze week ben ik een code tegen gekomen waarmee je extreem goedkoop van een Maleisische mobiel naar een vaste lijn in Nederland kunt bellen. Ik heb bijna 10 minuten gebeld voor RM1.60, een kleine €0,40. Het werk als volgt (alleen getest met Maxis simkaart): Gebruik voor het nummer de volgende code: 132. Dus 132-land-netnummer. Voorbeeld: 1320031201234567.

Bellen met Skype

Zo’n beetje elke smartphone kan via wifi op het internet. In Maleisie wordt op elke straathoek gratis wifi aangeboden. Je maakt connectie door het juiste netwerk te selecteren (zit je bij de Coffee Bean, dan zie je ergens het wifinetwerk van de Coffee Bean in je lijst terugkomen). Via wifi kun je weer gratis met Skype bellen. Is de persoon die je wilt bellen niet online op Skype, bel dan eerst naar het mobiele nummer (of de vaste lijn) en laat ze op Skype online komen. Je koopt bij Skype makkelijk online beltegoed waarmee je ook naar mobiele nummers en vaste nummers kunt bellen (alleen Skype naar Skype gesprekken zijn gratis). Maakt de persoon die je wilt bellen gebruik van een andere applicatie (zoals Google Talk of Apple Facetime); dan gebruik je die applicatie om contact met ze op te nemen vanaf je vakantiebestemming.

Telecom bedrijven in Maleisie

Bekende telecom bedrijven in Maleisie zijn Maxis, Celcom, Hotlink, Umobile, Tune Talk of Digi. Hotlink prepaid (onderdeel van Maxis; de KPN van Maleisie) is erg makkelijk verkrijgbaar; op elke straathoek verkopen ze prepaid simkaarten met een beltegoed dat start bij RM10 (wel paspoort bij je hebben voor registratie).

bellen-vanuit-maleisie-6

bellen-vanuit-maleisie-7

bellen-vanuit-maleisie-8

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *