Bellen in Maleisië

Bellen in Maleisië is goedkoop en gemakkelijk. Iedereen heeft inmiddels apps op zijn mobiele telefoon, waarmee je makkelijk kunt bellen. Wij bellen bijvoorbeeld zelf altijd makkelijk via Whatsapp, waar je niet meer dan een simkaart met databundel voor nodig hebt (of een snelle, stabiele Wi-Fi verbinding). Een prepaid simkaart bevat een standaard hoeveelheid belminuten, zodat je ook altijd via de simkaart naar Nederland (of binnen Maleisië) kunt bellen. In ons geval nemen we altijd allebei een lokale simkaart, zodat we elkaar kunnen bellen als we los van elkaar wat ondernemen. Denk aan winkelen in een winkelcentrum, waarbij je het liefst allebei je eigen favoriete winkels bezoekt. Daarbij is het nu we met kinderen reizen fijn om altijd bereikbaar te zijn.

Iedereen is inmiddels 24/7 online, ook op vakantie. Ook wij zijn altijd online, van communicatie met het thuisfront tot het tussendoor uploaden van mooie foto’s voor de website(s). Ook is het met de huidige telefoons makkelijk om leuke foto’s en filmpje van de kinderen te maken terwijl we op pad zijn. Nog leuker is het om deze direct te delen met het thuisfront (opa’s en oma’s kijken bijvoorbeeld de hele dag uit naar onze updates). Een lokale simkaart met databundel is verder erg praktisch, want het scheelt telkens opnieuw zoeken naar een Wi-Fi verbinding.

Forse roamingkosten

Bellen in Maleisië

In het verleden kon je nog niet zo makkelijk een losse simkaart in Maleisië kopen. Je was dan aangewezen op de roamingvoorwaarden van je eigen telecom-maatschappij. De kosten voor een gesprek vanuit een land als Maleisië konden dan enorm oplopen. 10 jaar geleden zagen wij na een reis nog wel eens vele honderden euro’s op de telefoonrekening staan, terwijl we alleen maar een paar keer kort gebeld hadden. Van internet op je telefoon was in die tijd nog niet eens sprake.

Momenteel zijn de prijzen wat minder excessief, maar nog steeds kunnen de kosten flink oplopen. Onze eigen provider rekent bij roaming bijvoorbeeld €5 per MB (data voor internet), ruim €2.50 per minuut bij bellen binnen Maleisië of naar Nederland (incl. voicemail) en €0.50 per sms. Hierbij geldt dat je direct hetzelfde bedrag erop betaalt als je er boven komt. Dus 1KB boven 1MB en je betaalt direct weer €5 extra. Inmiddels kun je gelukkig makkelijk bij aankomst een lokale simkaart kopen, wel zo handig want dan kun je je Nederlandse simkaart ook niet meer per ongeluk gebruiken met alle kosten van dien.

Waar koop je een prepaid simkaart in Maleisië?

Bellen in Maleisië

Momenteel is een prepaid simkaart de meest gebruikelijke manier om op je vakantiebestemming online te zijn en om te kunnen bellen. Je koopt in Maleisie op elke straathoek een simkaart en zodra je deze in je eigen simlockvrije telefoon stopt kun je vrijwel altijd direct bellen en gebeld worden, met landelijke dekking, ook in de jungle!. Inmiddels zijn er simkaarten voor elk type telefoon, geen gedoe meer dus met het bijknippen van een simkaart wat in het verleden nog wel eens nodig was.

Het kopen van een simkaart kon voorheen overal en zonder enige vereiste. Dit is gaandeweg veranderd om het aantal uitgegeven telefoonnummers te beperken. Niet alleen heeft een simkaart nu een houdbaarheid (bij niet gebruik), je krijgt bij de meeste telefoonwinkels alleen maar op vertoon van je paspoort een simkaart mee. Meestal maken ze een kopie van je paspoort en voeren ze even snel wat basisgegevens in.

Wanneer je zelf je telefoon meebrengt, kun je ze direct de simkaart laten plaatsen. Zij kunnen de telefoon dan ter plekke voor je activeren, wat weer tijd scheelt. Wij raden aan dit altijd (te laten) doen want dan loop je direct met een werkende databundel de winkel uit en kun je meteen van je nieuwe simkaart gebruik maken. Vergeet niet meteen je telefoonnummer te noteren, om die aan je contacten door te geven (in geval van Whatsapp hoef je niks te doen, behalve het opnieuw aanmelden van de telefoon op het Whatsapp-netwerk).

Kosten prepaid simkaart met databundel

Bellen in Maleisië

De meeste prepaid simkaarten kosten tussen de RM10 en RM30, afhankelijk van de aanbieder en van het standaard beltegoed. Wil je er meteen een flinke databundel bij, dan betaal je net wat meer. Wij gaan meestal meteen voor een simkaart met databundel van minimaal 2GB en met geldigheid van in elk geval 30 dagen. Tussentijds kunnen we de databundel dan altijd opwaarderen, wat vaak maar RM15 of RM20 per 1GB kost. Soms loont het om naar speciale acties of aanbiedingen te vragen en daar voor te kiezen.

Naast bellen ook superhandig door online apps

In dit artikel gaat het vooral om bellen, maar bellen zelf is eigenlijk nauwelijks nog relevant wanneer je naar Maleisië met vakantie gaat. Iedereen wil vooral altijd en overal online zijn. Enerzijds voor communicatiemiddelen als Whatsapp (waarmee men de gehele reis in contact staat met het thuisfront) maar ook vanwege de vele handige apps.

Denk aan de taxi-app Grab. Wij kunnen niet meer zonder. Even snel ergens naartoe, boek een Grab via de app. Ben je op een locatie buiten het centrum beland? Een Grab is er snel dus ben je zo weer bij je accommodatie. Grab werkt echter alleen als je een werkende 4G verbinding hebt (standaard bij een lokale simkaart met databundel). En wat dacht je van Food Delivery aan huis (in ons geval de lobby van het hotel waar we verblijven)? Ook superfijn om dit in Maleisië te kunnen doen.

Erg handig voor in de huurauto is Google Maps en wij gebruiken het vaak in de auto als GPS. Wat dat betreft is ook Waze erg handig, want die geeft veel beter de actuele verkeerssituatie (files oid) aan. Google Maps is ook handig om de snelste looproute te bepalen, bijvoorbeeld in grote steden als Kuala Lumpur of Georgetown.

Als we vouchers via Klook.com hebben besteld, of bijvoorbeeld onze accommodatie via Booking.com of Agoda.nl is het ook erg handig als je deze gegevens even gemakkelijk op kunt zoeken op je telefoon. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en wij regelen dit via onze telefoons. Zonder prepaid databundel zou dit allemaal onmogelijk zijn.

Meerdere aanbieders van prepaid simkaarten in Maleisië

Bellen in Maleisië

De meest populaire aanbieders van prepaid simkaarten zijn Hotlink, Celcom, Digi, U Mobile en Tune Talk. Ze hebben allemaal vergelijkbare prijzen en een vergelijkbare service, maar de afgelopen jaren maakten wij telkens gebruik van Celcom Xpax. Ze bieden allemaal 4G via de simkaart en bij geen bereik vallen ze terug op standaard 3G/Edge+. Beltegoed kan in alle 7/11 of vergelijkbare winkels worden gekocht, of bij de winkels van de telefoonmaatschappijen. Ook heb je in de grote steden vaak kleine telecomwinkeltjes waar je naast simkaarten ook allerlei accessoires kunt kopen.

De grootste reden voor reizigers om een prepaid simkaart te kopen is vanwege de snelle 4G verbinding. De diverse telefoonmaatschappijen hebben allemaal een zeer goede dekking. Er zijn altijd minder toegankelijke gebieden waar je het tijdelijk zonder signaal moet doen. 4G verbindingen zijn in Maleisie lekker snel, met snelheden tot max 12 mbps. Als je in afgelegen gebieden verblijft valt je internet soms weg, of val je terug op een tragere 3G verbinding. Soms heb je helemaal geen bereik, en moet je geluk hebben om een Wi-Fi netwerk binnen bereik te hebben. Wij hebben nooit meegemaakt dat het telefoonsignaal wegviel, ook niet in zeer afgelegen gebieden (wel 1x in de jungle van Borneo minder bereik).

Vooraf online bestellen

Bellen in Maleisië

Je kunt een simkaart makkelijk vooraf online bestellen. Prijzen zijn vergelijkbaar en na aankoop krijg je een voucher in je mailbox die je ter plekke kan omruilen voor de simkaart. Bijna alle grote aanbieders bieden de mogelijkheid om vooraf een simkaart te bestellen (bekijk hier het aanbod). Let wel op de kleine letters, want in veel gevallen is de voucher een beperkt aantal dagen na aankoop geldig. Verder kun je de voucher op meerdere plekken inruilen voor de simkaart. De exacte ophaallocatie moet je wel tijdens de bestelling bepalen.

Bellen via een carrier select

In het verleden had je carrier select aanbieders, waarmee je goedkoper van Maleisië naar Nederland (of andersom) kon bellen. Inmiddels zijn deze manieren niet perse het goedkoopst en daarbij ook niet nodig wanneer je een lokale simkaart hebt gekocht. Wil je perse op je Nederlandse nummer bereikbaar zijn (en heb je geen dual-sim), dan is het bellen via een carrier select wellicht nog het overwegen waard om goedkoper uit te zijn.

Vanuit Nederland naar Maleisië bellen

Het internationale landennummer voor bellen naar Maleisië is 0060. Dit voer je voor het Maleisische nummer in, waarbij de eerste 0 van je lokale nummer dan komt te vervallen. Is jouw lokale nummer bijvoorbeeld 017-3268245 en wil iemand je vanuit Nederland bellen? Dan is het volledige nummer inclusief landcode: 0060173268245. Als je vanuit Maleisië naar Nederland of België wilt bellen, moet je ook het landnummer toevoegen, namelijk 0031 voor Nederland en 0032 voor België.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *