Verschil prijzen Nederland en Maleisie

Zijn prijzen van elektronica in Maleisie echt zoveel lager?

Een aantal jaren terug waren prijzen van producten in Maleisie veel lager dan in Nederland. In veel gevallen kon het al gauw vele euro’s (soms honderden) schelen. Momenteel is dit echter niet meer altijd het geval. Prijzen in Maleisie zijn met de jaren flink gestegen. Daarbij is de euro in waarde gedaald ten opzichte van de ringgit. Verschillen in prijzen tussen Nederland en Maleisie zijn hierdoor kleiner geworden.

verschil-prijzen-nederland-maleisie-1

De nieuwste elektronica, nieuwste computer onderdelen en nieuwste gadgets van de internationaal bekende bedrijven zijn vaak eerder in Nederland verkrijgbaar dan in Maleisie. Populaire voorbeelden zijn de iPhone en iPad, en diverse andere telefoons en gadgets. Ook nieuwe laptops en de nieuwste losse computeronderdelen zijn vaak eerder in Nederland beschikbaar. Nu geldt dit in Nederland vaak alleen voor de webwinkels. Bij elektronicawinkels als Dixons, Mycom en Mediamarkt duurt het vaak langer, voordat de nieuwste producten daar te koop zijn. De prijzen zijn bij deze winkels vaak ook hoger dan in Maleisie. Als je echter in Nederland via webshops besteld, dan ben je meestal wel goedkoper. Nieuwste modellen van bepaalde producten komen in Azie vaak voor enorm hoge prijzen op de markt; het duurt vaak een ruime tijd totdat de prijs een normaal niveau bereikt.

In Maleisie betaal je als toerist beduidend meer voor producten dan een local. De standaardprijzen van bepaalde producten zijn in Maleisie vaak vrij hoog. Als je echter goed af kunt dingen, dan kun je wel veel voordeel behalen. Meestal betaal je echter zelfs na goed afdingen niet zo’n laag bedrag als een local. Ook om deze reden kun je vaak goedkoper uit zijn in Nederland. In Maleisie heb je het populaire IT/Gadget winkelcentrum Plaza Lowyat.

Een tip is door op het forum van de lowyat community te bezoeken en daar de rubriek ‘Trade Market’ te bezoeken. Hier bieden de shops binnen Lowyat (en ook andere shops) hun producten aan voor vaak veel lagere prijzen. Dat je een toerist bent doet op dat moment niet ter zake; je spreekt vooraf een prijs af (best price) en spreekt voor Lowyat af om het product op te halen. Je betaalt bij ontvangst, en misbruikt komt zelden voor (spreek af bij de Starbucks zodat je op je gemak het product kunt bekijken).

verschil-prijzen-nederland-maleisie-2

De garantiebepalingen spelen een grote rol in de aanschaf van producten in Azie. Wanneer je in Maleisie een spiegelreflex camera koopt, dan krijg je vaak lokale garantie op het product. In Nederland (Europese garantievoorwaarden) is men er vaak niet blij mee wanneer je aanspraak op garantie wilt maken wanneer het product in het buitenland is gekocht. Je mag in het geval van problemen of defecten maar hopen dat je geholpen wordt. Ga vooraf dus bij de leveranciers na of ze wereldwijde garantie bieden (of wees ertoe bereidt terug naar Maleisie te reizen mocht er iets mis zijn). Aanspraak maken op garantiebepalingen gaat in Maleisie anders dan in Nederland. De klant staat hier nog onvoldoende centraal. Als je aanspraak op garantie maakt lijkt het de leverancier er vooral om te gaan dat zij aan kunnen tonen dat het niet hun schuld is. Verder duurt het onderzoek soms weken of maanden en al die tijd hoor je er niks over. Wij hebben nu een aantal keer aanspraak gemaakt op producten (van bekende internationale merken) die onredelijk snel kapot gingen. Wij hebben uiteindelijk geen nieuwe stick gekregen en kregen te horen dat de stick technisch gezien niet defect was. Omdat er echter iets van de buitenkant was afgebroken (wat bij normaal gebruik niet zou moeten kunnen) is de stick niet meer te gebruiken in een pc. Dit is volgens de leverancier ons eigen probleem en daarmee was de garantiezaak afgesloten. Met een usb stick van een paar euro is dit allemaal geen wereldramp. Met een camera van 1000 euro is het een compleet ander verhaal.

De kans op naheffing bij aankomst in Nederland kan de prijs soms hoger laten uitvallen. Als je een fotocamera van meer dan €430 koopt, dan moet je over het bedrag dat boven de drempel uitkomt een naheffing betalen. Bij dure producten kan dit flink oplopen. De drempel ligt dus op €430. Tot aan dit bedrag mag je zonder bijbetalingen producten mee naar Nederland nemen. Dit speelt overigens alleen maar wanneer je gecontroleerd wordt (of wanneer je je aankoop bewust aangeeft) wanneer je door de douane gaat.

De kwaliteit van veel no-name producten (merkloos) is soms zeer slecht. Dit kun je vooraf niet goed bepalen. Een 8GB USB stick kun je in Maleisie kopen voor 4 euro, maar kijk niet vreemd op als de stick het na een paar maanden niet meer doet. Via de Tweakers pricewatch kun je ook usb sticks vinden, voor goede sticks betaal je hier in Nederland ook niet meer dan een paar euro inclusief verzending. In dat geval heb je wel een goede stick en tevens garantie.

Elektronica is goedkoop in Maleisie, maar kan net zo goedkoop zijn in Nederland. Omdat de euro ten opzichte van de ringgit in waarde is gedaald zijn prijzen in Maleisie sowieso minder laag dan eerder het geval was. In veel gevallen loont aanschaf in Nederland vanwege de extra service en garantievoorwaarden. Een aankoop kan in Maleisie enkele eurotientjes schelen, als het product vroegtijdig kapot gaat verwacht je wel aanspraak op de garantie te kunnen maken. Duurdere electronische producten zijn vaak helemaal niet zo heel veel goedkoper in Maleisie. Het grootste prijsverschil zie je vaak bij de kleinere producten (vooral accessoires en gadgets). Mocht je goed kunnen afdingen, dan is het mogelijk een grotere korting te krijgen waardoor een aankoop in Maleisie misschien toch wel weer loont.

In Nederland kijk je overigens niet in de schappen bij winkels als Dixons etc, maar doorzoek je internetsites als Kieskeurig, de Tweakers pricewatch of beslist.nl. Ook iBood is een handige website, hier heb je elke dag een product van de dag. Soms gaat het om een topproduct tegen een superprijs, soms iets waar je helemaal niks aan hebt.

Voor de wat oudere modellen van bepaalde merken ben je vaak wel goedkoper uit in Maleisie. In Nederland verwijderen oudere modellen meestal al snel uit de schappen (of internetlijsten). Ook accessoires zijn vaak goedkoper in Maleisie; helemaal wanneer het gaat om modellen die niet meer in Nederland verkocht worden.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *