Tropisch fruit in Maleisie

Als je van fruit houdt, dan kun je je hart ophalen tijdens je verblijf in Maleisie. Dit tropische land is namelijk gezegend met een uitgebreide, het hele jaar door verkrijgbare, heerlijke sappige en werkelijk overheerlijke verzameling fruit. Terwijl alledaags fruit zoals bananen, papaya, ananas, watermeloen, guave, honingmeloen en cantaloupe je niet onbekend voor zullen komen, kan dat van ander exotisch fruit zoals rambutan, mangosteen, cempedak en durian niet gezegd worden.

Hieronder volgt een opsomming van enkele populaire Maleisische fruitsoorten, over het algemeen het hele jaar door verkrijgbaar op dag- en avondmarkten en in supermarkten in Maleisie.

Cempedak

fruit-in-maleisie-1

Cempedak behoort tot de familie van de jackfruit (Nangka in Maleisisch) en broodfruit. Dit fruit heeft sterk-ruikend vruchtvlees, een stekelige schil en grote zaden. De zaden van cempeda worden vaak gekookt met zout en gegeten als snack, terwijl men het vruchtvlees door bloem haalt en het vervolgens frituurt om het gerecht cempedak goreng te maken.

Durian

fruit-in-maleisie-2

De machtige en geurige Durian (Koning van het fruit) is weer een andere neef van de jackfruit. Uitgerust met een stekelige groengele schil, is het vleesachtige maar stevige vruchtvlees een zeer geliefde traktatie. Heeft men het over tropisch fruit in Maleisie, dan doelt men altijd op Durian. Het is dan ook vaak het eerste gesprek dat een taxichauffeur met je aangaat als je net in het land bent aangekomen.

Rambutan

fruit-in-maleisie-3

De rambutan, een neef van de lychee, heeft een rode, harige schil maar hij is niet zo sappig of smakelijk als zijn Chinese familielid. Rambutans zijn echter heel populair in Maleisië en verkrijgbaar in siroop maar ook verwerkt in jam en gelei.

Salak

fruit-in-maleisie-4

Salak heeft een bruine schil met schubben, romig geel vruchtvlees dat enigszins smaakt als een krokante ananas.

Soursop

fruit-in-maleisie-5

Soursop of zuurzak heeft een groene of geelachtige schil met een ruitjespatroon van kleine stekelige puntjes. Het vruchtvlees van het fruit is nogal zoetzuur maar smaakt verfrissend in de gloeiende Maleisische hitte.

Carambola of Stervrucht

fruit-in-maleisie-6

In Maleisie bekend als ‘belimbing’, ziet de stervrucht met zijn geel-groene kleur er zoals de naam al zegt uit als een ster. Bijna doorzichtig, is de stervrucht er in verschillende vormen waarvan vooral de honing stervrucht erg sappig en smaakvol is.

Dragon Fruit (Pitaja)

fruit-in-maleisie-7

Als uiterlijk bedrieglijk is dan gaat dat vooral op voor de Dragon Fruit (drakenvrucht). Deze vrucht heeft vooral zo’n aantrekkelijk uiterlijk door zijn mooie roze schubbige schil, hoewel je als hij wordt doorgesneden geconfronteerd wordt met gespikkeld zwart-witte vruchtvlees dat nogal flauw smaakt (uiterlijk van een kiwi, smaak van komkommer).

Mangosteen

fruit-in-maleisie-8

Met zijn harde, paarsachtige stevige schil moet de mangosteen (bekend als de Koningin van fruit) opengebroken worden om te kunnen eten. Eenmaal open vind je witte zaadmantels die tegelijkertijd zoet en zuur smaken.

Longan

fruit-in-maleisie-9

De longan, nog een neefje van de lychee, heeft een dunne, bleekbruine schil. De vrucht heeft een opvallende zwarte zaadkern omgeven met eetbaar, wit, vleesachtig vruchtvlees dat meestal erg zoet en vol smaak is. Zowel de mangosteen als de longan staan bekend om hun medicinale eigenschappen en worden gebruikt in verschillende Chinese medicinale toepassingen.

Mango

fruit-in-maleisie-10

Mango’s zijn over het algemeen zoet, al kan de smaak en textuur van het vruchtvlees tussen de verschillende rassen verschillen. Sommigen hebben een zachte, vlezige textuur die lijkt op een overrijpe pruim. Mango’s worden overal gebruikt in de keuken, het is misschien wel het meest gegeten fruit in Maleisie. Zure, onrijpe mango’s worden verwerkt in chutneys, bijgerechten of kunnen rauw gegeten worden met zout, chili of sojasaus. Mango lassi is erg populair in Maleisie, vooral in Indische restaurants en Mamak restaurants. Het wordt bereid door rijpe mango’s of mangopulp te mixen met karnemelk en suiker. Rijpe mango’s worden in Maleisie ook vaak verwerkt in curries.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *