Afdingen in Maleisië

Niks is zo leuk (en soms frustrerend) als afdingen in Maleisië. Je kunt bijna overal onderhandelen over de prijs, maar kijk niet vreemd op wanneer je zo nu en dan een afkeurende blik ontvangt. Afdingen is een soort ‘niet geschoten, altijd mis’. In het verleden konden toeristen werkelijk bij elke aankoop het gesprek over de prijs aangaan, maar de laatste jaren is het steeds minder gebruikelijk vanwege vaste prijzen die gehanteerd worden. Afdingen is nu puur een spel tussen toeristen en marktverkopers. Op zo’n beetje alle andere plekken is prijsonderhandeling geen optie. Er zijn echter wel andere manieren om tot een betere prijs te kopen en dat leggen we hieronder uit.

Waar afdingen in Maleisië?

In de kleinere winkels is het meestal normaal om over de prijs te praten. Dit geldt al helemaal voor de pasar malam’s, de nachtmarktjes in vooral toeristische gebieden in Maleisië. Voorbeelden zijn de avondmarkt op Petaling Street in Kuala Lumpur (Chinatown Night Market), de avondmarkt in Batu Ferringhi (Penang) en de weekendmarkt langs Jonker Street (Malakka). Denk voordat je afdingt altijd even na wat je denkt dat zij zelf hebben betaald voor het product. Is het een zelfgemaakt schilderij dan willen ze er logischerwijs meer voor dan wanneer het om nepshirtjes gaat. Op handwerk kun je prima afdingen, maar de bodem (uiterste laagste prijs) zal vrij snel vast staan.

Afdingen in Maleisië

De experts beweren meestal dat je altijd op 50% van de aanvankelijke prijs start met onderhandelen. Bij de nightmarkets kun je nog lager beginnen. Houdt er rekening mee dat als verkopers de ‘buit’ van de dag al binnen hebben, ze meestal niet bereid zijn omlaag te gaan met de prijs. De meeste kans maak je wanneer je een local om hulp vraagt bij het afdingen. In Singapore hadden we bijvoorbeeld hulp van een Singaporese vriendin, die uiteindelijk bijna 50% van de prijs af wist te krijgen, iets dat ons nooit gelukt was.

Afdingen in Maleisië

Afdingen kan prima bij elektronica- en gadgetwinkels, in het bijzonder in de grote elektronicawarenhuizen als Plaza Low Yat, IMBI Plaza en Digital Mall in KL en bij ICT Digital Mall in Georgetown (Penang). Let er wel op dat je er altijd misbruik gemaakt wordt van toeristen. De prijs die locals standaard betalen is vaak stuken lager. Onderhandelen kan prima, maar in veel gevallen betaal je uiteindelijk toch nog meer dan nodig is. Om die reden kopen wij zelf al jaren onze elektronica gewoon in Nederland. Dit is vaak ook nog eens goedkoper (en zaken als garantie is veel beter geregeld).

Betere prijs vragen kan altijd

Afdingen in Maleisië

Het vragen om een betere prijs (“Best price”) kan overal en altijd. Dit is niet echt onderhandelen, maar simpelweg nagaan of er wellicht een betere prijs mogelijk is. De kans van slagen is groter wanneer je bijvoorbeeld meerdere producten tegelijk koopt. Ook zijn er vaak folders of reclameposters met aanbiedingen of korting. Naast korting in geld, kan je ook altijd om extra’s vragen. Stel je koopt een camera, dan is het niet raar om om een gratis geheugenkaart te vragen. Koop je een nieuwe bril op sterkte, dan is de kans groot dat je als je erom vraagt er een gratis brilkoker bij krijgt. “Are there any freebies” is geen rare vraag om te stellen als ze weten dat je wat van plan bent te kopen.

Accommodatie en tours: Afdingen in Maleisië kan altijd

Bij ter plekke inchecken in een hotel kun je altijd om een betere prijs vragen, maar we raden aan altijd vooraf online te reserveren voor de beste prijs (we boeken zelf al jaren via Booking.com of Agoda.nl). Ook als je van plan bent om ergens langer te verblijven (long stay) moet je zeker over de prijs onderhandelen. Dit werkt overigens beter als je meteen een bedrag per maand of voor de gehele periode afspreekt. Let erop dat wanneer het om accommodatie zonder kookfaciliteiten gaat, je ook meteen het ontbijt mee moet nemen in de prijsafweging (je kunt ook elke dag buiten de deur eten).

Ook bij tours kun je prima afdingen, vooral als je met meerdere personen bent. Vaak zijn er meerdere tourbureautjes in de omgeving, waardoor je altijd ‘even verder kunt kijken’ voor een betere prijs. Ook hier geldt wel weer een onderkant m.b.t. de laagste prijs, ze gaan de tour niet met verlies aanbieden. Wij boeken de meeste tours altijd vooraf online voor de beste prijs.

Wanneer niet afdingen?

Luxe winkelen in Maleisië

In Maleisie ding je over het algemeen niet af op een maaltijd langs de straat, ook niet bij foodcourts. Koop je meerdere losse snacks voor thuis dan kun je wel om een korting vragen. Hetzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld fruit op de markt koopt. In een supermarkt ding je niet af. Als je iets duurs in een shopping mall koopt, ding je ook niet af. Wel vraag je natuurlijk altijd om een ‘best price’. Ook in ultraluxe warenhuizen word je al snel vreemd aangekeken als je over de prijs wilt onderhandelen (je kunt het echter altijd proberen). Er is namelijk altijd wel een kleine marge, zelfs in de luxe winkelcentra. Ook hier geldt weer dat wanneer je meerdere dingen tegelijk koopt, je meer kans hebt op een totaalkorting.

Op zaken als autohuur en scooterhuur ding je ook niet af. Ook niet op entreekosten bij attracties. Wel ben je vaak stukken goedkoper uit wanneer je de huurauto vooraf online regelt en hetzelfde geldt voor tickets en vouchers voor attracties (die regelen wij altijd via Klook.com).

Ook in de taxi kun je niet meer afdingen, nu iedereen is overstapt op de handige taxi-app genaamd Grab. Met Grab ga je vooraf akkoord met de ritprijs, van afdingen is tijdens de rit zelf geen sprake meer. Een ander verhaal is wanneer je aan de weg een taxi wilt nemen. Vooral wanneer winkelcentra sluiten is de kans vrij groot dat de chauffeur een vast, hoog bedrag noemt. Alleen in dat geval kan je proberen te onderhandelen, maar wij raden het gebruik van Grab of het gebruik van het openbaar vervoer aan.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *