Afdingen in Maleisie

Niks is zo leuk, en tegelijk frustrerend, als afdingen in Azie. Je kunt in feite overal onderhandelen over de prijs. Wees echter wel altijd bereid om wat afkeurende blikken te ontvangen. Het is niet gebruikelijk om op een maaltijd af te dingen. Ook in ultraluxe warenhuizen word je al snel vreemd aangekeken als je over de prijs wilt onderhandelen (je kunt het echter altijd proberen). In de kleinere winkels is het meestal normaal om over de prijs te praten. Dit geldt al helemaal voor de Paser Malam’s, de nachtmarktjes in vooral toeristische gebieden in Maleisie. Denk voordat je afdingt altijd even na wat je denkt dat zij hebben betaald voor het product. Is het een zelfgemaakt schilderij dan willen ze er logischwijs meer voor dan wanneer het om nepshirtjes gaat.

afdingen-in-maleisie-1

De experts beweren meestal dat je altijd op 50% van de aanvankelijke prijs start met onderhandelen. Bij de nightmarkets kun je nog lager beginnen. Houdt er rekening mee dat als verkopers de ‘buit’ van de dag al binnen hebben, ze meestal niet bereid zijn omlaag te gaan met de prijs. De meeste kans maak je wanneer je een local om hulp vraagt bij het afdingen. In Singapore hadden we bijvoorbeeld hulp van een Singaporese vriendin, die uiteindelijk bijna 50% van de prijs af wist te krijgen, iets dat ons nooit gelukt was.

afdingen-in-maleisie-2

In Maleisie ding je over het algemeen niet af op een maaltijd langs de straat. Koop je meerdere losse snacks voor thuis dan kun je wel om een korting vragen. Hetzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld fruit op de markt koopt. In een supermarkt ding je niet af. Als je iets duurs in een shopping mall koopt; ding je ook niet af. Wel vraag je natuurlijk altijd om een ‘best price’. Er is namelijk altijd wel een kleine marge; zelfs in de luxe malls. Ook hier geldt weer dat wanneer je meerdere dingen tegelijk koopt; je meer kans hebt op een totaalkorting. Verder kun je bij het kopen van elektronica altijd vragen of er nog gratis accessoires bijkomen. Het is niet ongebruikelijk dat je bij een fotocamera tevens een cameratas, een geheugenkaart en een schoonmaakdoekje krijgt.

afdingen-in-maleisie-3

Feitelijk kun je in de taxi ook afdingen. Het beste is echter om gewoon net zolang te wachten totdat je een chauffeur tegenkomt die met de meter aan wilt rijden. Wanneer shopping malls sluiten is die kans uitgesloten en zal de chauffeur vaak een vast bedrag noemen. Binnen het centrum van de stad Kuala Lumpur komt het niet vaak voor dat een rit meer dan RM15 kost; vraagt de chauffeur meer dan kun je proberen te onderhandelen. Voor de helderheid; het beste is om op een chauffeur te wachten die op de meter rijdt (taxi’s die niet op de meter rijden is frustratie factor nr. 1 in Kuala Lumpur en toeristen die er toch gebruik van maken houden het probleem in stand).

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *