Peranakan Green Mansion, Georgetown Penang

Niet iedereen weet wat Peranakan betekent, maar velen hebben wel eens gehoord van de termen ‘Baba en Nyonya’. De Peranakan gemeenschap werd gevormd toen de cultuur van de Maleiers werden geassimileerd in de levensstijl van de Chinezen. Met behoud van hun namen en religie, converseren de Chinezen in het Maleis, eten met hun handen en dragen traditionele Maleise kleding tijdens vieringen. De Peranakan gemeenschap is vooral geconcentreerd in Penang, Malakka en Singapore en zijn onder toeristen vooral bekend vanwege de vele heerlijke Peranakan-gerechten; die een mooie mix van Maleisische en Chinese invloeden hebben (in Malakka aangevuld met kenmerken van de Portugese keuken als gevolg van de Portugese periode).

peranakan-green-mansion-penang-1

peranakan-green-mansion-penang-2

peranakan-green-mansion-penang-3

Een testament van de aanwezigheid van de Peranakans is de bekende Peranakan Green Mansion in Penang, die een glimp biedt van de Baba en Nyonya-cultuur, -levensstijl en -tradities van weleer. Hier hebben ze meer dan 1.000 stuks van antiek en verzamelobjecten die goed bewaard zijn gebleven tentoongesteld, wat ertoe leidt dat het herenhuis bekend staat als het meest beroemde Baba en Nyonya-museum in Maleisie.

peranakan-green-mansion-penang-4

peranakan-green-mansion-penang-5

Het gebouw zelf is een attractie op zich. Het is een prachtige constructie uit het einde van de 19de eeuw van een zakenman genaamd Hai Kee Chan. Hoewel hij niet zelf een Baba was, bouwde hij zijn huis in overeenstemming met de typische Baba-cultuur door de integratie van de Chinese bewerkte houten panelen met de Britse vloertegels en het Schotse ijzerwerk. Na vele jaren van slijtage als gevolg van verwaarlozing is het Peranakan Green Mansion volledig gerenoveerd en daardoor hersteld in zijn oude glorie.

peranakan-green-mansion-penang-6

peranakan-green-mansion-penang-7

Het huis is dagelijks voor het publiek geopend, ook op feestdagen en tijdens schoolvakanties, van 9.30 tot 17.00. Om het herenhuis te mogen betreden zullen volwassenen moet je eerst een vergoeding van RM20 betalen, terwijl kinderen jonger dan 6 jaar gratis naar binnen mogen. Indien je graag een rondleiding hebt, kan dit als je dit van tevoren aangeeft bij het maken van de afspraak en met een groep van minimaal 5 personen komt.

peranakan-green-mansion-penang-8

peranakan-green-mansion-penang-9

Om het huis en de inhoud te bewaren zijn er beveiligingscamera’s geïnstalleerd om de toestand van het huis te controleren en er ook voor te zorgen dat de bezoekers zich gedragen. Eten en drinken in het huis is streng verboden evenals videografie en fotografie. Als je je afvraagt waarom de regels zo streng zijn, het is alleen om te zorgen dat erfgoed en geschiedenis zijn goed bewaard blijven voor de komende generaties.

peranakan-green-mansion-penang-10

peranakan-green-mansion-penang-11

Wij vinden een bezoek aan het Peranakan Manion een must-visit als je Penang bezoekt. Het geeft weer een compleet andere kijk op de Peranakan cultuur en het huis staat verder onterecht in de schaduw van het Blue Mansion dat een paar honderd meter verderop ligt.

peranakan-green-mansion-penang-12

Openingstijden

Peranakan Green Mansion is dagelijks van 9.30 tot 17.00 geopend (ook op nationale feestdagen).

Toegangsprijs

Volwassenen betalen RM20 entree, kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Accommodatie in de omgeving

Populaire hotels en guesthouses in de directe omgeving van het museum zijn: 23 Lovelane Penang, Eastern And Oriental, G Hotel, Evergreen Laurel, Equatorial Hotel, Cheong Fatt Tze Mansion, Traders, Clove Hall, Campbell House, Yeng Keng Hotel, Hotel Royal Penang, Hotel Penaga, Bayview Hotel Georgetown, The Northam All Suite, Eastin Hotel Penang en Chulia Heritage Hotel.

Attracties in de omgeving

Niet te missen attracties in Georgetown zijn: Kek Lok Si tempel, de botanische tuinen, Penang Hill, de Khoo Kongsi tempel, Wat Chayamangkalaram met de liggende Boeddha, de Burmese tempel, de Clan Jetties, de straatkunst van Ernest Zacharevic en winkelen in de vele shopping malls.

Hoe kom je er?

Het museum staat in het heritage centrum van Georgetown, op loopafstand van diverse andere populaire plekjes. Het ligt aan Church Street (nummer 29) en het valt duidelijk op vanwege de groene kleur van het gebouw. Bekijk de officiële website hier.

Kaart

Tips?

Heb je leuke tips die je met ons wilt delen? Heb je toffe attracties op Penang bezocht die hier nog niet genoemd zijn? Deel je tips en andere weetjes met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *