Kek Lok Si tempel

De Kek Lok Si tempel – Temple of Supreme Bliss – is de grootste boeddhistische tempel van Penang en zelfs van heel Maleisië. De tempel ligt even buiten Georgetown, ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van de stad. De bouw van de tempel begon in 1883 en nog steeds is de tempel niet helemaal gereed. Het complex bevat meerdere tempels, klokkentorens, gebedszalen en een aantal mooie tuinen. Bij de ingang zie je een grote vijver vol met schildpadden, je vraagt je daar waarschijnlijk af hoe zoveel schildpadden in zo’n klein plasje kunnen overleven. Het tempelcomplex ligt aan de rand van het dorpje Air Itam, tegen een heuvel met op de achtergrond Penang Hill. De locatie brengt geluk volgens de locals, want het heeft de juiste Feng Shui.

Wat betreft de bouw zie je er de invloeden van verschillende boeddhistische stijlen in terug, variërend van stijlen uit Myanmar, China en Thailand. Het Kek Lok Si complex staat vol met architectonische hoogstandjes. Wanneer je van een afstand de tempel nadert dan vallen twee grote bouwwerken duidelijk op. Eén is een beeld van de Godin van Vergeving (Kuan Yin of Goddess of Mercy) waar je met een treintje naartoe kunt (RM6 retour). De ander is een 30,2 meter hoge pagode van de tienduizend buddhas (Pagoda of Ten Thousand Buddhas). Deze laatste werd in 1930 gebouwd en bevat tienduizend buddhabeelden.

Kek Lok Si tempel

De tempel ontving over de jaren giften en geschenken van verschillende Chinese heersers, zoals de Manchu keizer Guangxu die naast een tablet tevens 70.000 volumes van de Imperial Edition van de boeddhistische soetra’s aan de tempel schonk. Ook keizer Kuang Xi en keizerin Cixi, doneerden ook vele rijkdommen aan de tempel.

Schitterend zicht op Georgetown

Aan de top van het complex heb je een prachtig uitzicht op Georgetown. Dit geldt in het bijzonder als je aan de top van de 7 verdiepingen tellende Pagoda of 10.000 Buddhas staat. De paar honderd traptreden zijn redelijk pittig, vooral omdat de trap zelf nogal smal is. De ingang is niet makkelijk te vinden. Binnenin de pagoda kun je achterlangs een smalle ruimte inlopen, waar aan de rechterzijde de trappen beginnen. Eenmaal boven heb je niet alleen een schitterend zicht op de hoofdstad van het eiland, ook het tempelcomplex zelf zie je prachtig onder je liggen.

Kek Lok Si tempel

Nog hoger ligt het Goddess Of Mercy standbeeld, één van de grootste ter wereld. Om er te komen pak je voor RM6 de tram (funicular) de stijle helling op. Boven bij het beeld heb je een geweldig uitzicht. De tram is niet zo 123 te vinden en veel bezoekers hebben het idee eerst door een doolhof te moeten om er te komen. Dat maakt de tempel wat ons betreft zo leuk, je kunt urenlang door alle gebouwen lopen en nog niet uitgekeken zijn. Je kunt altijd iemand vragen waar de start van de ‘funicular’ is voor de snelste route.

Kek Lok Si tempel

Vanaf diverse plekken in Georgetown kun je de Kek Lok Si tempel zien liggen. Ooit las ik dat iemand het complex ook wel het ‘Las Vegas onder de tempels’ noemde, want vooral ’s avonds is het complex prachtig verlicht wat op grote afstand te zien is (vooral rond Chinees Nieuwjaar is het één groot lichtspektakel).

Extra sfeervol tijdens Chinees nieuwjaar

Vooral rond het Chinese Nieuwjaar is het een feestelijk geheel, de hele berg is dan sfeervol versierd met lantaarns en de tempel heeft dan tijdelijk aangepaste openingstijden (dagelijks tot 23.00). Het is de beste tijd van het jaar om de tempel te bezoeken, want er hangt dan een fantastische sfeer.

slider-1-kek-lok-si-temple-penang-1
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-2
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-3
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-4
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-5
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-6
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-7
slider-1-kek-lok-si-temple-penang-8

previous arrow
next arrow

Let erop dat de tempel meer is dan een toeristische attractie. Tijdens deze belangrijke Chinese viering heb je dagelijks enorme files naar de tempel want de lokale Chinees-Maleisische bevolking gaat er na het werk naartoe om er te bidden, of om gezellig met de familie samen te zijn.

’s Avonds als het donker is gaat de verlichting trapsgewijs aan. Langzaam komt de tempel tot leven, met prachtige lichtshows en duizenden lichtjes. Locals zitten tegen schemering allemaal te wachten tot het licht aan gaat en als het eenmaal start begint iedereen te juichen. Vervolgens is het een enorm gekkenhuis van iedereen die zijn compleet Facebook- en Instagramtijdlijn vol met foto’s zet.

Souvenirwinkeltjes

Bij de ingang van het complex heb je vele kleine souvenirwinkeltjes, hier kun je eventueel een aandenken kopen. Je kunt hier ook wat snacks, frisdrank en water kopen. Mede door de vele winkeltjes doet het geheel flink commercieel aan, wat wel een beetje jammer is. Overal zie je bordjes met prijzen, van een paar stokjes wierook tot ansichtkaarten van de tempel. Als je op eigen gelegenheid de tempel bezoekt, omzeil je de winkeltjes omdat je de auto op een hoger gelegen deel parkeert en je daar ook op een andere locatie de tempel binnenkomt.

Binnen het tempelcomplex zelf is ook van alles en nog wat te koop. Toeristen vinden het wellicht onnodig commercieel, maar het grootste deel van de producten worden gekocht door de gelovige Chinezen die de tempel bezoeken. Zij kopen er wierrook, kaarsjes, kaarten, geluksspreuken en tig andere spulletjes.

slider-2-kek-lok-si-temple-penang-1
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-2
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-3
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-4
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-5
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-6
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-7
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-8
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-9
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-10
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-11

previous arrow
next arrow

Openingstijden

Het complex is dagelijks geopend tussen 7.00 en 18.30. Tijdens Chinees nieuwjaar en andere belangrijke Chinese vieringen is de tempel tot 23.00 geopend. Dat is eigenlijk het mooiste moment om Kek Lok Si te bezoeken, want het geheel is dan enorm sfeervol verlicht.

Wil je het complex in alle rust verkennen, ga er dan zo vroeg mogelijk naartoe. Zo kwamen wij er een keertje rond 7.00 in de ochtend (we doen wel vaker een bezoekje voor het ontbijt) en toen was er helemaal niemand, zelfs geen verkopers. Ook was het er toen nog relatief koel, terwijl het er later op de dag snikheet kan zijn. We konden in alle rust alles bekijken, maar grappig genoeg vinden we de drukte en gezelligheid van overdag en ’s avonds nou juist wel passen bij deze tempel.

slider-2-kek-lok-si-temple-penang-12
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-13
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-14
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-15
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-16
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-17
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-18
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-19
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-20
slider-2-kek-lok-si-temple-penang-21

previous arrow
next arrow

Toegangsprijs

De toegang is gratis, maar als je met het treintje (funicular) naar het Kuan Yin standbeeld wilt, of naar de nieuwe gebedszaal, dan betaal je hier een paar ringgit voor (RM6). Je mag de gebedszalen niet met schoenen aan betreden, verder wordt het op prijs gesteld om je niet de bloot te kleden. Foto- en videocamera’s mag je binnen de tempels niet gebruiken (in de gebedsruimtes).

Speciaal voor toeristen kun je bij de tempel een dakpan kopen voor een paar ringgit. Hierop kun je dan je naam schrijven. Daarna ‘doneer’ je de dakpan weer aan de tempel, deze wordt dan gebruikt bij de bouw van nieuwe delen. Jouw naam staat dan ooit wellicht op het dak van één van de tempels van Kek Lok Si. Je kunt verder op diverse plekken een donatie doen, dat gebruikt wordt voor het onderhoud van de tempel.

Hoe kom je er?

Vanaf Georgetown kost een Grab naar het dorpje Air Itam, waar de Kek Lok Si ligt, zo’n RM15. Geef de chauffeur duidelijk aan dat hij je ‘uphill’ moet brengen, anders zet hij je voor hetzelfde bedrag onderaan af in het dorpje en kun je nog een flink stuk lopen. De terugweg is met de komst van Grab ook prima te doen, je boekt een Grab die vanzelf komt aanrijden (in het verleden was het een drama om een taxi terug te vinden).

Als je met de bus gaat, dan dien je RapidPG bus nummers 201, 203, 204 of 502 te nemen, de kosten hiervoor bedragen maar een paar ringgit. Let er wel op dat de bussen ’s avonds tot een bepaald tijdstip rijden.

Wanneer je over eigen vervoer beschikt, bijvoorbeeld een huurauto of brommertje, dan kun je een bezoek aan de prachtige tempel prima combineren met een bezoek aan een dichtbij gelegen, andere populaire attractie: Penang Hill.

Tips

  • Het tempelcomplex Kek Lok Si ligt in het dorpje Air Itam dat net buiten Georgetown ligt. Je hebt hier een grote hoeveelheid Chinese restaurants, vanwege de enorme aantallen Chinees-Maleisische gelovigen dat dagelijks naar de tempel gaat. Voorbeelden van goed beoordeelde restaurants zijn: Sister Curry Mee, Penang Air Itam Laksa en Paya Terubong Hokkien Mee dat iets verderop ligt.
  • Let erop dat de weg naar Kek Lok Si tijdens Chinees nieuwjaar erg druk kan zijn, met lange files tot gevolg. Ga er op tijd naartoe, zodat je de avonddrukte vermijdt. Wij kwamen er tijdens CNY rond 16.00 aan en toen was het al aardig druk op de weg.
  • Sommige bezoekers vinden de tempel onvoldoende authentiek. Het is echter wel degelijk een ‘echte’ boeddhistische tempel en van groot belang voor de Chinees-Maleisische gelovigen die de tempel bezoeken. Laat je niet van de wijs brengen door de vele souvenirwinkeltjes en het commerciele karakter van Kek Lok Si, dit hoort er allemaal bij.

Alles over Penang

Penang is één van de meest populaire en daarom ook meest toeristische eilanden van Maleisië. Hoewel toeristisch ervaar je het er over het algemeen niet als een drukke bestemming. Je hebt een paar toeristische centra op het eiland, waarbij de hoofdstad Georgetown de meeste accommodatie biedt. Andere populaire plekjes zijn de stranddorpen Batu Ferringhi en Tanjung Bungah, met vooral veel luxe en middenklasse resorts aan het strand. Vlakbij de luchthaven, in de wijk Bayan Baru, heb je verder nog een aantal luxe zakenhotels vanwege de ligging binnen het enorme industriegebied Bayan Lepas.

Verspreid in de kampungs op de rest van het eiland heb je meerdere basic hostels, homestays en wat guesthouses. Wil je lekker ergens aan het strand verblijven, dan raden met Batu Ferringhi aan. Het dorp is vooral bekend vanwege de leuke avondmarkt en de lekkere restaurants en je hebt er een flink aantal zeer goede en luxe resorts. Enkele absolute aanraders zijn:

Ook Tanjung Bungah heeft een aantal leuke resorts. Niet zo luxe als Batu Ferringhi en het dorp zelf is wat rustiger en minder toeristisch. Toch heb je er een mooi strand (zwemmen doe je op Penang vooral in prachtige zwembaden, niet in de zee) en een paar leuke eettentjes. Een paar leuke plekjes in Tanjung Bungah zijn:

Georgetown

Georgetown barst van de toffe overnachtingsplekjes. Het heritage centrum bevat een mix van supergoedkope hostels tot upscale boutique hotelletjes en alles wat daar tussenin te vinden is. Buiten het centrum heb je de luxe hotelketens, met o.a. veel goed betaalbare 5-sterren hotels. Wij raden echter aan iets in het historische centrum te zoeken, want op deze manier kun je Georgetown op zijn best (ook ’s avonds) verkennen. Alles rond Chulia Street is perfect, dit is het accommodatie-hart van de stad.

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: Le Dream Boutique Hotel, Areca Hotel Penang, Chulia Mansion, Museum Hotel, Hutton Lodge, Ryokan Muntri Boutique Hostel en Macalister Terraces.

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Magazine Vista Hotel by PHC, Coffee Atelier, Jawi Peranakan Mansion, Yeng Keng Hotel, Muntri Grove, SAVV Hotel en Noordin Mews.

Lekker in ultieme luxe de stad ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: 23 Love Lane Hotel, Seven Terraces, Muntri Mews, Campbell House, The Prestige Hotel Penang, The Edison George Town en Cheong Fatt Tze – The Blue Mansion.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Wat is er allemaal nog meer te doen?

Tegenwoordig heeft de levendige collectie street-art in Georgetown een grote aantrekkingskracht op toeristen, samen met de vele andere bezienswaardigheden van de stad. Zozeer zelfs dat winkels en hotels kaarten uitdelen aan de bezoekers met een opsomming van de locaties van de ongeveer 30 straatkunstinstallaties die bezaaid liggen rond de stad Georgetown.

Een paar nachtjes Georgetown zal voor de meeste toeristen onvoldoende zijn om alle highlights van de stad mee te krijgen. Nu zijn het er ook wel erg veel en gericht op elk type toerist. Naast de street-art vinden wij zelf de grote tempels buiten het centrum (o.a. Kek Lok Si, Wat Chaiya Mangalaram en de Dhammikarama Burmese Buddhist Temple) absoluut een bezoek waard. Verder lopen we meestal een beetje rond en stoppen we daar waar we wat leuks zien, afgewisseld met zo nu en dan een kop koffie of een lekkere hap, want dat is natuurlijk waar Penang vooral bekend van is (absoluut fantastisch eten!).

Sample Description

Sample Description

Van Kuala Lumpur naar Penang

Penang is zeer goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Dagelijks gaan er tientallen vluchten, bussen en diverse treinen naar het eiland. Ook populair is de zgn ‘self-drive’, waarbij je met een huurauto het complete traject in zo’n 5 uur aflegt.

De huurauto heeft meestal onze voorkeur, omdat je onderweg nog wat korte of langere stops kunt opnemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de toffe stad Ipoh, met prachtige grottempels, heerlijk eten en een schitterend (klein) historisch centrum? Of de Cameron Highlands, schitterende theeplantages in de hooglanden van Maleisië? Kortere stops maak je bijvoorbeeld bij Slim River voor een kort rafting avontuur, of bij Gua Tempurung, een geweldig mooi grottenstelsel. Nog iets verder heb je Taiping met het mooie meer (Taman Tasik Taiping). Penang is verder met een paar enorme bruggen met het vasteland verbonden, waardoor je de huurauto ook perfect op het eiland zelf kunt gebruiken voor alle toffe attracties en bezienswaardigheden.

Ook populair is het vliegtuig. Dagelijks gaan er vele tientallen vluchten vanaf KLIA2 en vanaf Subang Airport. Wij zijn fan van Subang Airport, omdat je hier in vaak nog geen 20 minuten met een Grab naartoe reist. Scheelt flink met de langere reistijd naar KLIA2. KLIA2 heeft daarentegen wel veel meer faciliteiten, waaronder een enorm winkelcentrum. Vluchten komen aan op Penang International Airport. Hier pak je gemakkelijk een Grab naar je hotel of je huurt er een auto om zelfstandig het eiland te verkennen.

De bus is ook het overwegen waard, maar ga dan wel voor een luxe bus op dit traject. Aeroline heeft bijvoorbeeld heerlijk luxe bussen met enorme stoelen en een fijn sfeertje aan boord. Ze rijden verder rustig en veilig, waardoor je lekker uitgerust op je bestemming aankomt. De bus is van alle opties over het algemeen het goedkoopst. De meeste bussen vertrekken in Kuala Lumpur vanaf de grote TBS Bus Terminal (Terminal Bersepadu Selatan), net buiten de stad (maar goed bereikbaar met de metro). De bussen komen op Penang aan op de Sungai Nibong Bus Terminal, waar je makkelijk een lokale bus of een Grab naar Georgetown neemt (of een Grab direct naar je hotel of resort).

Minder populair vanwege de vrij lange reistijd, maar wel erg leuk is de ETS trein vanaf KL Sentral in Kuala Lumpur naar Penang Sentral (KTM station Butterworth). De rit duurt zo’n 4,5 uur met een flink aantal stops onderweg. Aan het eind van de rit kom je aan op KTM Butterworth, waar direct de Ferry naar Penang vandaan vertrekt. Een hele leuke manier om naar Penang te reizen, vooral omdat de relatief nieuwe ETS trein vrij modern is (vergeleken de zeer oude treinen die er in het verleden reden). Boek hier de treintickets in Maleisië.

Van Langkawi naar Penang

Veel vakantiegangers bezoeken naar Penang ook Langkawi (en andersom). Er zijn twee manieren om snel tussen beide eilanden te reizen, per boot of per vliegtuig. In het verleden pakten wij altijd de boot, maar de laatste paar keer telkens het vliegtuig. De boot vertrekt vanaf de Ferry Terminal in Georgetown, Penang en vanaf Jetty Point op Langkawi. Normaal gesproken gaat er 2x per een een boot. Tickets kosten zo’n RM70 per persoon en kun je hier online bestellen. Het vliegtuig is maar een vlucht van 30 minuten, hoewel je vooraf soms wel vrij lang ‘onderweg’ bent. Eenmaal op Penang ben je met een Grab zo bij je hotel.

Van Kota Bharu naar Penang

Kota Bharu ligt aan de oostkant van het schiereiland en hier heb je een aantal prachtige (bounty)eilanden. Eén van de meest populaire is Perhentian en vaak reist met direct tussen Kota Bharu en Penang. Er gaan dagelijks vluchten en tickets zijn soms zeer goedkoop tijdens speciale aanbiedingen. Perhentian is vaak de perfecte bestemming om de reis af te sluiten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

3Pingbacks & trackbacks op Kek Lok Si tempel

  1. G Hotel Penang
    woensdag, 2 oktober 2019 om 15:50 (4 jaar geleden)

    […] Wat Chaiyamangalaram en de Dharmikarama tempel. Iets verderop ligt de schitterende Chinese tempel Kek Lok Si en in de buurt heb je het treintje dat naar de top van Penang Hill gaat. Hier boven heb je de […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *