Kek Lok Si tempel

De Kek Lok Si tempel – Temple of Supreme Bliss – is de grootste boeddhistische tempel van Penang en zelfs van heel Maleisie. De tempel ligt even buiten Georgetown, ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van de stad. De bouw van de tempel begon in 1883, en nog steeds is de tempel niet helemaal gereed. Het complex bevat meerdere tempels, klokkentorens, gebedszalen, en een aantal mooie tuinen. Bij de ingang zie je een grote vijver vol met schildpadden, je vraagt je daar waarschijnlijk af hoe zoveel schildpadden in zo’n klein plasje kunnen overleven. Het tempelcomplex ligt aan de rand van het dorpje Air Itam, tegen een heuvel met op de achtergrond Penang Hill. De locatie brengt geluk volgens de locals, want het heeft de juiste Feng Shui.

kek-lok-si-tempel-penang-1

kek-lok-si-tempel-penang-2

kek-lok-si-tempel-penang-3

kek-lok-si-tempel-penang-4

Wat betreft de bouw zie je er de invloeden van verschillende boeddhistische stijlen in terug, variërend van stijlen uit Myanmar, China en Thailand. Het complex staat vol met architectonische hoogstandjes. Wanneer je van een afstand de tempel nadert dan vallen twee grote bouwwerken duidelijk op. Eén is een beeld van de Godin van Vergeving (Kuan Yin) waar je met een treintje naartoe kunt. De ander is een 30,2 meter hoge pagode van de tienduizend boeddhisten (Pagoda of Ten Thousand Buddhas). Deze laatste werd in 1930 gebouwd en bevat tienduizend buddhabeelden.

kek-lok-si-tempel-penang-5

kek-lok-si-tempel-penang-7

kek-lok-si-tempel-penang-8

De tempel ontving over de jaren giften en geschenken van verschillende Chinese heersers, zoals de Manchu keizer Guangxu die naast een tablet tevens 70.000 volumes van de Imperial Edition van de boeddhistische soetra’s aan de tempel schonk. Ook keizer Kuang Xi en keizerin Cixi, doneerden ook vele rijkdommen aan de tempel.

kek-lok-si-tempel-penang-9

kek-lok-si-tempel-penang-10

kek-lok-si-tempel-penang-11

Schitterend zicht op Georgetown

Aan de top van het complex heb je een prachtig uitzicht op Georgetown. Dit geldt in het bijzonder als je aan de top van de 7 verdiepingen tellende Pagoda of 10.000 Buddhas staat. De paar honderd traptreden zijn redelijk pittig, vooral omdat de trap zelf nogal smal is. De ingang is niet makkelijk te vinden. Binnenin de pagoda kun je achterlangs een smalle ruimte inlopen, waar aan de rechterzijde de trappen beginnen. Eenmaal boven heb je niet alleen een schitterend zicht op de hoofdstad van het eiland, ook het tempelcomplex zelf zie je prachtig onder je liggen.

kek-lok-si-tempel-penang-6

Vanaf diverse plekken in Georgetown kun je de Kek Lok Si tempel zien liggen. Op een forum las ik ooit dat iemand het complex ook wel het ‘Las Vegas onder de tempels’ noemde, want vooral ’s avonds is het complex prachtig verlicht wat op grote afstand te zien is.

Extra sfeervol tijdens Chinees nieuwjaar

Vooral rond het Chinese Nieuwjaar is het een feestelijk geheel, de berg is dan sfeervol versierd met lantaarns en de tempel heeft dan tijdelijk aangepaste openingstijden (dagelijks tot 23.00). Het is de beste tijd van het jaar om de tempel te bezoeken, want er hangt dan een fantastische sfeer. Let erop dat de tempel meer is dan een toeristische attractie; tijdens deze belangrijke Chinese viering heb je dagelijks enorme files naar de tempel want de lokale Chinees-Maleisische bevolking gaat er na het werk naartoe om er te bidden, of om gezellig met de familie samen te zijn. ’s Avonds als het donker is gaat de verlichting trapsgewijs aan. Langzaam komt de tempel tot leven, met prachtige lichtshows en duizenden lichtjes.

kek-lok-si-tempel-penang-chinees-nieuwjaar-1

kek-lok-si-tempel-penang-chinees-nieuwjaar-2

kek-lok-si-tempel-penang-chinees-nieuwjaar-3

kek-lok-si-tempel-penang-chinees-nieuwjaar-4

kek-lok-si-tempel-penang-chinees-nieuwjaar-5

Souvenirwinkeltjes

Bij de ingang van het complex heb je vele kleine souvenirwinkeltjes, hier kun je eventueel een aandenken kopen. Je kunt hier ook wat snacks, frisdrank en water kopen. Mede door de vele winkeltjes doet het geheel flink commercieel aan, wat wel een beetje jammer is. Overal zie je bordjes met prijzen, van een paar stokjes wierook tot ansichtkaarten van de tempel. Als je op eigen gelegenheid de tempel bezoekt, omzeil je de winkeltjes omdat je de auto op een hoger gelegen deel parkeert, en je daar ook op een andere locatie de tempel binnenkomt.

Openingstijden

Het complex is dagelijks geopend tussen 7.00 en 18.30. Tijdens Chinees nieuwjaar en andere belangrijke Chinese vieringen is de tempel tot 23.00 geopend.

Toegangsprijs

De toegang is gratis, maar als je met het treintje (funicular) naar het Kuan Yin standbeeld wilt, of naar de nieuwe gebedszaal, dan betaal je hier een paar ringgit voor. Je mag de gebedszalen niet met schoenen aan betreden, verder wordt het op prijs gesteld om je niet de bloot te kleden. Foto- en videocamera’s mag je binnen de tempels niet gebruiken. Speciaal voor toeristen kun je bij de tempel een dakpan kopen voor een paar ringgit. Hierop kun je dan je naam schrijven. Daarna ‘doneer’ je de dakpan weer aan de tempel, deze wordt dan gebruikt bij de bouw van nieuwe delen. Jouw naam staat dan ooit wellicht op het dak van één van de tempels van Kek Lok Si. Je kunt verder op diverse plekken een donatie doen, dat gebruikt wordt voor het onderhoud van de tempel.

Hoe kom je er?

Vanaf Georgetown kost een taxi naar het dorpje Air Itam, waar de Kek Lok Si ligt, zo’n RM15 tot RM20, bij goed onderhandelen betaal je ongeveer RM8. Als men op de meter rijdt, dan is het vele malen goedkoper, maar dit zal niet snel gebeuren. Geef de taxichauffeur duidelijk aan dat hij je ‘uphill’ moet brengen, anders zet hij je voor hetzelfde bedrag onderaan af in het dorpje en kun je nog een flink stuk lopen.

Als je met de bus gaat, dan dien je RapidPG bus nummers 201, 203, 204 of 502 te nemen, de kosten hiervoor bedragen maar een paar ringgit. Let er wel op dat de bussen ’s avonds tot een bepaald tijdstip rijden.

Wanneer je over eigen vervoer beschikt, bijvoorbeeld een huurauto of brommertje, dan kun je een bezoek aan de prachtige tempel prima combineren met een bezoek aan een dichtbij gelegen, andere populaire attractie; Penang Hill.

Kaart

2Pingbacks & trackbacks op Kek Lok Si tempel

  1. G Hotel Penang
    woensdag, 2 oktober 2019 om 15:50 (1 maand geleden)

    […] Wat Chaiyamangalaram en de Dharmikarama tempel. Iets verderop ligt de schitterende Chinese tempel Kek Lok Si en in de buurt heb je het treintje dat naar de top van Penang Hill gaat. Hier boven heb je de […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *