Wees gewaarschuwd: Dengue fever!

Veel toeristen zijn voorafgaand aan hun vakantie vooral bezig met het uitzoeken van de risico’s rond het oplopen van Malaria tijdens een vakantie naar Maleisie. Nu is dat zeker belangrijk, en zul je bij een trip naar bijvoorbeeld Borneo jezelf vooraf goed moeten laten informeren. Dit kan bij de eigen huisarts, de GGD en bij diverse speciale instellingen zoals het tropeninstituut of de LCR. Toch is Malaria niet het enige risico tijdens de vakantie. Dengue (knokkelkoorts) is een zeer gevaarlijke ziekte die je kunt oplopen.

Het gevaarlijke aan Dengue is dat er (nog) geen doeltreffende middelen tegen zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een malariakuur (bv. Malerone) kun je bij Dengue niets meer doen dan je goed in te smeren. Ook Dengue wordt via een mug overgedragen. De ‘Dengue-mug’ (Aedes) is vooral actief in de minder schone gebieden. Plekken waar in de namiddag/avond wordt gegeten, warme gebieden in de grote steden (vochtige steegjes etc). Dengue is een virus waar wereldwijd jaarlijks vele mensen door overlijden. De kans dat de gevolgen van een besmetting fataal zijn hangen af van een aantal factoren:

  • Hoelang ben je al geïnfecteerd
  • Hoe snel wordt het opgemerkt (hoe vroeg in het stadium) en hoe snel kan de behandeling starten
  • Hoe sterk je zelf bent (gevaarlijker voor kinderen)
  • Of je er al eens eerder besmet mee was. Schijnbaar reageert je lichaam bij elke volgende besmetting nog heftiger op het virus. Het komt maar zelden voor dat je meer dan vier besmettingen overleeft.

Een beangstigend bericht, maar zo is het niet bedoeld. Het is bedoeld als waarschuwing. Gebruik voldoende Deet. Smeer je regelmatig in, en let erop waar je rondloopt in Maleisie. In de avond is het belangrijk om je goed te beschermen (kleding en Deet). Een standaard muggenmiddel werkt in Maleisie minder goed dan Deet, neem dit dus altijd vooraf mee. Deet kun je ook in Maleisie zelf kopen, maar niet op elke straathoek. In Maleisie smeren locals zich namelijk nauwelijks zelf in. In Nederland kun je Deet kopen bij diverse apotheken en drogisterijen. Je kunt het ook gemakkelijk online bestellen bij o.a. Dokteronline.

Direct online Deet bestellen?: Care Plus DEET ant insect gel 30% 60 gr

4 reacties op Wees gewaarschuwd: Dengue fever!

  1. Marjolein
    zaterdag, 3 mei 2008 om 06:34 (16 jaar geleden)

    Gelukkig!!!! Goed bericht; op Langkawi geen Dengue fever!
    Wat een heerlijk paradijs is het hier toch!!!!
    Marjolein

    Beantwoorden
  2. Monique
    woensdag, 6 augustus 2008 om 13:19 (16 jaar geleden)

    Hallo! Dat is inderdaad goed bericht Marjolein. Mag ik vragen of dit echt bevestigd is? Wij gaan nl. in februari 2009 als afsluiting van een lange reis door NIeuw Zeeland een week op Langkawi uitrusten. Onze kids zijn dan 3 en 4 jaar. Ben door alle berichten best angstig geworden voor Dengue fever.
    Het klopt dus dat Langkawi nu zo goed als Dengue vrij is??

    Beantwoorden
  3. Mira
    woensdag, 2 december 2009 om 13:07 (14 jaar geleden)

    Ik las het bericht over Dengue fever of knokkelkoorts, en trof enkele onjuistheden in het bericht aan.
    1 het voorkomen van een tijgermug heeft niks te maken met hoe laat er ergens gegeten word.
    2 De tijgermug komt niet zozeer op minder schone dan wel juist op schone plaatsen voor en is vooral bij daglicht actief.
    3 hoe fataal de gevolgen zijn hangt niet af van hoe snel het opgemerkt word, want je weet het altijd sowieso pas als je de symptomen ondervind,en dat is ongeveer drie dagen na besmetting. En geloof me dat je dan direct naar de dokter gaat want de symptomen zijn heftig/pijnlijk (hoge koorts, ernstige hoofdpijn en pijn in het hele lichaam, en algehele lamlendigheid)
    Hoe fataal het is hangt af van welke soort knokkelkoorts je krijgt (er zijn er 4)en of je het voor het eerst of voor de tweede of derde keer krijgt. Er bestaat nl.ook dengue hemorragische koorts (DHK) of het dengue shocksyndroom (DSS), die de dood tot gevolg kunnen hebben.
    Meestal word een derde infectie al niet overleefd.
    De uitgebreide juist informatie hierover is te vinden op de website van bijv. Gezond VGZ
    Ook is het gebruik van vitamine B1 tegen muggensteken nog niet wetenschappelijk bewezen, maar ik ken meerdere mensen die vastgesteld hebben dat ze bij het gebruik van 50mg of 2x 50mg per dag weinig of niet meer gestoken werden. Inclusief ikzelf. En ik ben erg geliefd bij de muggen helaas.
    Ik hoop dat je iets aan deze info hebt voor de site. gr. M

    Beantwoorden
  4. Webmaster
    woensdag, 2 december 2009 om 13:59 (14 jaar geleden)

    Beste Mira,

    Hartelijk dank voor de verbetering en de aanvullende informatie. Ik heb nog niet eerder van vitamine B1 tegen bestrijding van muggenbeten gehoord; ga ik eens uitzoeken.

    Het vreemde is overigens dat ik nu ik zelf in Maleisie woon nooit meer gestoken wordt, terwijl ik in het verleden juist erg veel last had van muggensteken…

    Groet, Ilya

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *