Stijging vraag naar verantwoord gekapt hout uit Borneo

Dertig Nederlandse woningcorporaties gaan de komende vijf jaar FSC-hout gebruiken bij de bouw van 86.000 woningen. De corporaties spraken ook af dat ze in het bijzonder voor de kozijnen FSC-gecertificeerd hout uit Borneo zullen gebruiken. Hierdoor wordt een vraag gecreëerd naar verantwoord gekapt hout uit Borneo. Op dit eiland loopt het tropisch regenwoud gevaar als gevolg van grootschalige ontbossing. Door dit initiatief is bij lokale houtkapbedrijven op Borneo de interesse gegroeid om hout de kappen volgens de FSC-normen.

FSC staat voor verantwoord beheer en behoud van bossen. Overal op aarde verdwijnen bossen, of er wordt slecht mee omgegaan. FSC heeft regels opgesteld voor goed bosbeheer. In bossen waar die regels worden toegepast, wordt zorgvuldig gekapt, met respect voor mensen, planten en dieren.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft een belangrijke rol gespeeld in dit proces. De succesvolle Borneocampagne van het WNF uit 2005 inspireerde de woningcorporaties die betrokken waren bij de stadsvernieuwingsplannen van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet om alleen FSC-hout toe te passen. Doel is om in 2007 de 100.000 te halen. Dit betekent dat 39 procent van de nieuwbouw door corporaties is gecertificeerd.

Het is een slimme manier om met de problematiek op Borneo om te gaan. Laat de vraag naar verantwoord ‘hout’ stijgen, en de houtkap industrie zal beter luisteren naar deze vraag. Op deze manier dwingt men toch verantwoord gekapt hout af.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *