Stage in Maleisië

Ik wil graag stage lopen in Maleisië, hoe pak ik dit het beste aan?

Maleisië is een zeer geschikt land om stage te lopen. Veel studenten kiezen voor een stage in Maleisië vanwege het klimaat, de taal en de mogelijkheid om naast hun stage rond te kunnen reizen door het land en de omliggende landen. In het bedrijfsleven in Maleisië wordt goed Engels gesproken, waardoor je als stagiair niet te maken hebt met een taalbarrière. Er zijn jaarlijks veel studenten die stage lopen in Maleisië, dus je kan gemakkelijk met Nederlandse studenten in contact komen als je er bent. Lees hier de ervaringen van een aantal studenten.

Stage zoeken

Je kan op verschillende manieren op zoek gaan naar een stageplek in Maleisië. De meest ideale manier is via vrienden of kennissen die zelf in Maleisië stage hebben gelopen. Zij kunnen je in contact brengen met hun contactpersonen en zij kunnen je ook uit eigen ervaring vertellen hoe het is om daar stage te lopen. Als je niemand kent die in Maleisië stage heeft gelopen, dan kun je ook informeren bij de International Office of de stagecoördinator bij jou op school.

Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplek in Maleisië. De grote internationale bedrijven hebben vaak informatie op hun website staan over de mogelijkheden om bij hen stage te lopen. Met een kleiner lokaal bedrijf kun je via de mail contact opnemen om te informeren naar de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat het vinden van een stageplek soms wel een halfjaar tot een jaar kan duren. Je moet dus ruim op tijd beginnen met zoeken. Het probleem van zelf zoeken is echter wel dat als je eenmaal een bedrijf gevonden hebt, je nog niet goed weet waar je terecht komt, want dat is vanuit Nederland moeilijk te controleren. Je kan wel bij het bedrijf navragen of ze al eerder (internationale) stagiaires hebben begeleid en of je met hen in contact kan komen om naar hun ervaringen te vragen. Ben je specifiek op zoek naar een stage in een hotel, bekijk dan eens de website http://www.hotelinternshipasia.eu. Hier vind je beschikbare stageplekken bij verschillende hotels en je kan direct solliciteren door je motivatiebrief en CV te uploaden.

stage-in-azie-sophia-en-stagiaire

stage-in-azie-timothy-en-stagiaire

Er zijn ook veel studenten die gebruik maken van een stagebemiddelingsbureau. Zo’n bureau kent het land en de cultuur. Ze werken vaak samen met vaste bedrijven die ervaring hebben in het begeleiden van internationale stagiaires. Een groot voordeel van een stagebemiddelingsbureau is dat ze naast het regelen van een stageplek, vaak ook helpen met alle andere zaken die geregeld moeten worden. Denk hierbij aan het regelen van een visum, de juiste reisverzekering en het vinden van woonruimte. Daarnaast kun je via deze bureaus ook in contact komen met studenten die eerder stage gelopen hebben in Maleisië.

stage-in-azie-theater

Eén van de stagebemiddelingsbureaus die in Maleisië actief is, is Stage in Azië. Stage in Azië is opgericht door Timothy Kong en Sophia van Huijgevoort met als doel bij te dragen aan de internationalisering binnen het bedrijfsleven in Maleisië. Ze runnen verder ook nog het internationale stagebemiddelingsbureau Kong International. Ze werken samen met stagebedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Deze bedrijven bevinden zich in verschillende sectoren in voornamelijk Kuala Lumpur en Penang. Timothy en Sophia brengen regelmatig een bezoek aan de bedrijven waarmee ze werken en hebben nauw contact met de studenten tijdens hun stageperiode.

Timothy Kong en Sophia van Huijgevoort

Visum

Voor een stage in Maleisië heb je een speciaal visum nodig. Sommige bedrijven, waaronder veel hotels, kunnen dit visum voor jou aanvragen. De aanvraag van het visum kan soms wel drie maanden duren, het is dus belangrijk dat het bedrijf op tijd de aanvraag indient. Voor de aanvraag van het visum zijn meerdere documenten van jou en je school nodig , zoals een bewijs van inschrijving op de Hogeschool/Universiteit. Als de aanvraag van het visum is goedgekeurd, wordt een uitnodigingsbrief per post naar jouw adres in Nederland verstuurd. Met deze brief kun je je visum ophalen bij de ambassade van Maleisië in Den Haag, je moet hiervoor onder andere je paspoort en je retourticket AMS-KUL meenemen.

Het is niet voor alle bedrijven mogelijk om dit visum aan te vragen, het komt daarom ook wel eens voor dat stagiaires op een toeristenvisum in Maleisië verblijven. Na 90 dagen, dat is vaak halverwege de stage, verloopt het visum en moet de stagiair even de grens over om bij terugkomst weer een nieuw visum voor 90 dagen te krijgen. Je kan bij je stagebedrijf informeren of zij ermee akkoord gaan dat je op een toeristenvisum zal verblijven, maar officieel mag je op dat visum niet werken en/of stage lopen en het is daarom altijd op eigen risico!

Verzekering

Als je stage gaat lopen in het buitenland, is het belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit. Een reguliere reisverzekering is vaak niet voldoende, want deze heeft meestal een maximum wat betreft het aantal dagen aaneengesloten verblijf in het buitenland. Je moet daarom een speciale reisverzekering afsluiten die ook geldig is voor stage lopen in het buitenland. Soms is het mogelijk om je via je zorgverzekeraar te laten verzekeren voor je stageperiode in het buitenland. Bij OHRA is dit bijvoorbeeld mogelijk voor een paar euro per maand. Neem contact op met je eigen zorgverzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden. Een andere reisverzekering die door veel studenten wordt afgesloten, is de Special ISIS.

stage-in-azie-timothy-sophia-en-stagiaire

Financiering

Een stage in Maleisië kost veel geld. Je bent alleen al veel geld kwijt aan een vliegticket, vaccinaties en een reisverzekering. Sommige stagebedrijven bieden woonruimte of een stagevergoeding aan, maar er zijn ook bedrijven die geen van beiden aanbieden. Bedrijven die wel een stagevergoeding aanbieden, kunnen deze contant uitbetalen. De hoogte van een stagevergoeding is per bedrijf verschillend, deze ligt voornamelijk tussen de RM 400 en RM 1000.

Studenten die studiefinanciering ontvangen, kunnen deze tijdens hun verblijf in het buitenland op uitwonend zetten. Omdat je waarschijnlijk pas ter plaatse op zoek gaat naar woonruimte, kun je bij DUO het adres van je stagebedrijf doorgeven als uitwonend adres. Daarnaast kun je je OV-abonnement tijdelijk stopzetten, zodat je een maandelijkse OV-vergoeding ontvangt. Kijk voor meer informatie hierover op de website van DUO.

Huur

In Maleisië staan ontzettend veel appartementen leeg, het is dus nooit echt een probleem om woonruimte te vinden. We raden iedere student aan om de woonruimte pas te regelen als je al in Maleisië bent, omdat je dan met je eigen ogen het appartement kan zien, voordat je een contract ondertekent. Je kan wel in Nederland al beginnen met oriënteren en telefoonnummers opslaan van verhuurders. Via de websites http://www.iproperty.com.my, http://www.mudah.my en http://www.ibilik.my kun je alvast op zoek gaan naar kamers of appartementen (condominium). Vaak staan hier ook telefoonnummers bij van de verhuurders en via Whatsapp of SMS kun je contact met ze opnemen. Een nadeel is dat de meeste verhuurders hun woonruimte voor minimaal een jaar willen verhuren, dus vanuit Nederland kan je al bij de verhuurders navragen of het ook voor 5/6 maanden mogelijk is en of de huurprijs daardoor verandert. Vaak valt er wel iets af te spreken. Het openen van een bankrekening is meestal niet mogelijk voor stagiaires, spreek daarom met de verhuurder af dat je de huur maandelijks contant betaalt.

stage-in-azie-timothy-en-stagiaires

Borg

Omdat het om gemeubileerde appartementen gaat, bedraagt de borg meestal twee tot drie keer de huurprijs. Daarnaast worden er vaak ook eenmalige kosten in rekening gebracht voor het in orde maken van het contract. De eerste maand van je verblijf in Maleisië is hierdoor een hele dure maand, houd hier voor vertrek rekening mee. De borg krijg je na de huurperiode uiteraard wel weer terug. Houd er, voor het betalen van de borg en de eerste huurmaand, rekening mee dat je per dag maximaal RM 1500 kan pinnen. Begin een paar dagen voordat je het appartement wilt huren al met pinnen, zodat je het totale bedrag in één keer kan overdragen aan de verhuurder.

2 reacties op Stage in Maleisië

  1. Ricardo
    dinsdag, 14 oktober 2014 om 15:13 (9 jaar geleden)

    Sophia zou jij of je vriend mij zo spoedig mogelijk kunnen contacten. Groeten ricardo liefst via Facebook.

    Beantwoorden
    • Ilya
      dinsdag, 14 oktober 2014 om 15:31 (9 jaar geleden)

      Hi Ricardo. Aangezien Timothy en Sophia hier waarschijnlijk niet dagelijks kijken, is het misschien beter om direct contact met ze op te nemen via hun website: http://www.stageinazie.nl/contact/

      Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *