Acheen Street Mosque op Penang

De Acheen Street Mosque, ook bekend als de Masjid Melayu (Maleisische Moskee) ligt in het zuidelijke uiteinde van Georgetown, Penang in een straat met de naam Lebuh Aceh. Deze moskee, die volgens velen opgericht is in de vroege 19e eeuw, is één van de oudste moskeeën in Penang.

acheh-moskee-1

Historische verslagen geven aan dat het land waar de moskee nu op staat, gedoneerd werd door de rijke Arabische handelaar Tengku Syed Hussain Al-Aidid, die in de omgeving woonde. In feite was het gebied rond Lebuh Acheh de oorspronkelijke Islamitische wijk van Pulau Pinang, waar zich winkels, huizen, en madrassa (religieuze scholen) bevinden.

Het oprichten van de moskee verhoogde de aantrekkingskracht van het gebied verder, zodat niet alleen de lokale bevolking, maar ook Arabische en Indische moslimhandelaren uit de regio in het gebied kwamen als ze arriveerden om in Penang handel te drijven.

acheh-moskee-2

Tengku Hussain overleed halverwege de 19e eeuw, maar hij was door het oprichten van deze moskee voor het gebied van Lebuh Acheh al van onschatbare waarde geweest. Het gebied bleef gedijen en werd al snel bekend als het Tweede Jeddah. Dit was vooral vanwege het feit dat veel pelgrims en hun gezinnen de moskee gebruikten als het startpunt van hun overzeese bedevaartsreis naar Mekka. Deze traditie duurde voort tot de jaren 70 van de vorige eeuw, tot in Kuala Lumpur het Lembaga Tabung Haji (Hadj bestuur) werd opgericht om pelgrims te helpen met hun bedevaartreis.

Vandaag de dag is de moskee door zijn vrij ongebruikelijke verschijning een opmerkelijke bezienswaardigheid in Georgetown. De meeste lokale moskeeën in Maleisië zijn uitgerust met Moorse minaretten, maar niet de Acheen Street Mosque. De oude moskee is uitgerust met een Egyptische minaret, waar halverwege een gat in zit. Deze insnijding dateert uit de tijd van de Chinese triade rellen van 1867 in Penang, een bloedige periode, met veel bloedvergieten en geweld. De rest van het gebouw bevat een betoverende mix van Moorse en Chinese ontwerp- elementen, makkelijk herkenbaar in kenmerken zoals de entreeboog, de kleine koepels op zijn borstwering, zijn zuilen en nog vele anderen.

De Acheen Street Mosque en de directe omgeving zijn een bezoek zeker waard, omdat ze een inkijk geven in de rijke geschiedenis van de oude Arabische handelsgemeenschappen van Penang, en als je enige interesse hebt in het onderwerp, moet je een bezoek aan de Acheen Street Mosque zeker opnemen in je reisschema.

Kaart

Tips?

Heb je leuke tips die je met ons wilt delen? Heb je toffe attracties op Penang bezocht die hier nog niet genoemd zijn? Deel je tips en andere weetjes met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *