Zijn alternatieve betaalmethoden handig voor reizen door Maleisië?

Als je op reis gaat naar Maleisie, wil je natuurlijk weten of je daar met je pinpas kunt betalen. In Nederland zijn we er zo aan gewend dat je even snel je telefoon of pinpas langs een apparaat kunt halen om te betalen, dat we vergeten dat dat in het buitenland niet altijd vanzelfsprekend is.

De opkomst van alternatieve betaalmethoden

Voornamelijk online betalingen worden in Nederland steeds meer divers. Vroeger had je nog een creditcard nodig voor alle online aankopen, tegenwoordig kun je overal met je eigen pinpas betalen via iDeal. Inmiddels zijn ook veel websites bezig met het aanbieden van de nieuwe alternatieve betaalmethode: de cryptovaluta.

Eén van de sectoren die in deze ontwikkelingen grote stappen maakt is de gokindustrie. Online casino’s en wedkantoren voor wedden online nl bieden het vaakst de mogelijkheid om met digitale betalingsgateways of zelfs cryptocurrencies te betalen aan. Voor spelers is dit erg voordelig, omdat ze snel kunnen worden uitbetaald, de transactie veilig is en spelers ook voor een groot deel anoniem kunnen blijven.

Binnen Europa is het dus heel normaal dat je een alternatieve betaalmethode kunt gebruiken, maar hoe zit dat in Maleisië?

Digitale alternatieve betaalmethoden

Experts verwachten dat de meeste landen die nu nog voornamelijk contant geld gebruiken, een stap zullen overslaan. Een goed voorbeeld daarvan is El Salvador. Dit kleine land heeft de cryptovaluta geaccepteerd als officieel betaalmiddel, terwijl hiervoor het grootste gedeelte van de betalingen contant werden afgehandeld. De meeste inwoners van het land hebben geen rekening bij de bank en zullen die nu ook nooit afsluiten. Ze gaan van contant meteen over op crypto.

De verwachting is dat vergelijkbare landen, waaronder Maleisië, dezelfde stappen zullen zetten als het project van El Salvador succesvol blijkt. Helaas is dit voor nu nog toekomstmuziek, wat betekent dat toeristen bij een reis door Maleisië voornamelijk zijn aangewezen op contant geld of een creditkaart.

Verder wordt er ook veel op basis van prepaid betaald. Zo is de taxidienst Grab erg populair, waarbij je geld via je creditcard naar je Grab account stuurt en hiermee makkelijk via de app voor de ritjes betaalt. Touch & Go begon als prepaid swipe kaart, waarmee je bij tolwegen, taxi’s en publieke bussen kon betalen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een grote speler en kun je met hun Touch ’n Go eWallet bij vele duizenden winkels betalen. Gewoon de app op je telefoon erbij pakken en betalen (bij bv restaurants, hotels, bioscopen, telecommaatschappijen, warenhuizen en meer).

Contant geld opnemen in Maleisië

De lokale munteenheid in Maleisië is de Ringgit. In de grote steden zoals Kuala Lumpur, Penang, Langkawi en Malakka kun je gemakkelijk een pinautomaat vinden om contant geld op te nemen. In de meeste winkels in de grote steden kun je ook met een creditcard betalen, met je Nederlandse pinpas betalen is helaas geen optie.

Er zijn altijd pinautomaten van verschillende banken beschikbaar, omdat de lokale bevolking gratis geld kan opnemen bij de bank waar ze zijn aangesloten. Met een buitenlandse bankpas maakt het over het algemeen niet uit welke bank je kiest, de tarieven zijn altijd hetzelfde. Houd er rekening mee dat je altijd transactiekosten betaalt, waardoor het verstandig kan zijn om in één keer een groot bedrag op te nemen. Vergeet verder niet vooraf de functie ‘pinnen in het buitenland’ te activeren.

Wanneer je naar de eilanden afreist, kun je er niet altijd op rekenen dat daar een pinautomaat aanwezig is. Zorg er dus voor dat je van tevoren voldoende contant geld opneemt en probeer dingen als hotels altijd op voorhand al online te betalen. Zo voorkom je dat je ergens niet kunt afrekenen. Voor noodgevallen neem je bij voorkeur een paar briefjes van €50 mee, die je ter plekke bij een ouderwets geldwisselkantoor kunt omruilen voor Ringgits. De koers is over het algemeen best gunstig, tenzij je in populaire toeristische plekken geld probeert te wisselen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *