Snake Temple Penang

De Tempel van de Azuurblauwe Wolk of beter bekend als de Snake Temple Penang (Fu Xing Gong) is in 1850 gebouwd ter herinnering aan een boeddhistische monnik genaamd Chor Soo Kong (Qing Shui Zu Shi). Hij was een monnik met helende krachten. Het verhaal gaat dat toen de tempel gereed was, de slangen uit de nabij gelegen jungle de tempel als veilig onderdak gebruikten. Sindsdien zijn ze er nooit meer vertrokken. Later werden slangen die door bebouwing hun leefgebied moesten verlaten ook gevangen en naar de tempel gebracht.

In en rondom de tempel zie je veel slangen, ze bijten echter niet, omdat ze volledig bedwelmd lijken te zijn door de wierook. Men geeft bij de tempel echter aan dat de slangen niet gedrogeerd worden en ook niet van hun giftanden ontdaan zijn. Ze zijn simpelweg aardig gestemd en zullen bezoekers daardoor niet bijten. Dit is wat ons betreft natuurlijk dikke onzin. Hoe het zit is onduidelijk, maar de slangen lijken er allemaal in diepe slaap en veel beweging valt er niet te zien. Op zich niet erg, liefhebbers kunnen er prachtige exemplaren zien, mensen die het een beetje spannend vinden kunnen de tempel prima bezoeken terwijl ze tegelijk op flinke afstand van de slangen blijven.

Snake Temple Penang

De slangentempel is uniek in de wereld. Nergens heb je een tempel vol slangen die ook nog eens door de lokale bevolking aanbeden worden. Tijdens de viering van de verjaardag van Chor Soo Kong (6e dag van de 1e lunar maand) is het er extra druk met gelovigen. Ze brengen dan allemaal kippeneieren mee voor de pit vipers die er leven (hoewel de pit vipers dagelijks muizen gevoerd krijgen en de gegeven eieren naar het weeshuis in de omgeving gaat). Naast pit vipers heb je er ook een paar grote pythons, waaronder eentje van wel 7 meter lang.

Snake Temple Penang

Voor de ingang van de tempel

Voor de tempel heb je een aantal souvenirwinkeltjes waar voor redelijk nette prijzen (het gebied waar de tempel ligt is verder totaal niet toeristisch) spulletjes verkocht worden. Verkopers waren relaxt en niet opdringerig, maar het kan natuurlijk anders zijn wanneer een complete buslading toeristen voor de ingang wordt afgezet.

Snake Temple Penang

Links van de ingang heb je nog een paar restaurantjes waar ze naast lokale gerechten ook snacks en drinken verkopen. Niks is hier op toeristen gericht, maar alleen op de locals die er komen om te bidden. Bij speciale vieringen is het er dan ook heel erg druk.

Onderdeel van de standaard dagtour over het eiland

Een bezoek aan de slangentempel is een vast onderdeel van de standaard dagtours over het eiland Penang. Je kunt in Georgetown bij meerdere kleine reisbureautjes een tour regelen. Vaak doe je tijdens dezelfde tour ook de Tropical Fruit Farm, de Butterfly Farm en Batu Feringghi aan.

slider-penang-snake-temple-1
slider-penang-snake-temple-2
slider-penang-snake-temple-3
slider-penang-snake-temple-4
slider-penang-snake-temple-5
slider-penang-snake-temple-6
slider-penang-snake-temple-7
slider-penang-snake-temple-8
slider-penang-snake-temple-9
slider-penang-snake-temple-10
slider-penang-snake-temple-11
slider-penang-snake-temple-12
slider-penang-snake-temple-13
slider-penang-snake-temple-14

previous arrow
next arrow

WaarschuwingWe raden zelf af om met een slang op de foto te gaan om te ontmoedigen dat slangen hiervoor misbruikt worden. Zeg dus ‘NEE’ wanneer dit wordt voorgesteld. Wij vinden overigens zelf een ontmoeting met een wilde slang in de natuur vele malen mooier, dan een slang in deze tempel. Daarbij blijven het (oorspronkelijk) wilde dieren. Hoewel de slangen van hun gif ontdaan zijn wil je er tijdens je vakantie geen beet van krijgen. Mocht je lang genoeg in Penang blijven dan is een bezoek wel de moeite waard, maar je mist op zich niet veel als je deze tempel overslaat.

Openingstijden

De Snake Temple Penang is dagelijks geopend tussen 8.30 en 18.00.

Toegangsprijs

De toegang is gratis, maar donaties worden zoals gebruikelijk op prijs gesteld. De snakefarm waar onderzoek wordt gedaan is toegankelijk na betalen van RM8 per persoon.

Verder heb je diverse souvenirwinkeltjes in de nabije omgeving en op het terrein van de tempel zelf, zonder opdringerige verkopers wat altijd wel zo fijn is. Door er wat te kopen steun je de tempel ook.

Hoe kom je er?

Snake Temple Penang ligt in Sungai Keluang in het zuiden van Penang, dichtbij de luchthaven van Penang, in het industriegebied Bayan Lepas. Vroeger lag de tempel nog midden in de jungle, maar de afgelopen jaren heeft de jungle plaatsgemaakt voor de vele fabrieken in Bayan Lepas. De tempel is makkelijk vanaf Georgetown te bereiken met Grab of taxi, waarbij de voorkeur absoluut voor een Grab gaat om gedoe met hoge kosten te vermijden.

RapidPG buslijn 401 of 401E rijdt in ongeveer 30 minuten vanaf Komtar busstation naar de tempel. Buslijn 102 gaat helemaal van Batu Ferringhi naar de Snake Tempel Penang. De bushalte zit pal voor de tempel.

Je kunt er ook makkelijk zelf naartoe met de huurauto. Om er te komen volg je gewoon de borden naar Penang International Airport. Gebruik Waze of Google Maps voor de exacte locatie. Parkeren kan direct voor de ingang.

Alles over Penang

Penang is één van de meest populaire en daarom ook meest toeristische eilanden van Maleisië. Hoewel toeristisch ervaar je het er over het algemeen niet als een drukke bestemming. Je hebt een paar toeristische centra op het eiland, waarbij de hoofdstad Georgetown de meeste accommodatie biedt. Andere populaire plekjes zijn de stranddorpen Batu Ferringhi en Tanjung Bungah, met vooral veel luxe en middenklasse resorts aan het strand. Vlakbij de luchthaven, in de wijk Bayan Baru, heb je verder nog een aantal luxe zakenhotels vanwege de ligging binnen het enorme industriegebied Bayan Lepas.

Verspreid in de kampungs op de rest van het eiland heb je meerdere basic hostels, homestays en wat guesthouses. Wil je lekker ergens aan het strand verblijven, dan raden met Batu Ferringhi aan. Het dorp is vooral bekend vanwege de leuke avondmarkt en de lekkere restaurants en je hebt er een flink aantal zeer goede en luxe resorts. Enkele absolute aanraders zijn:

Ook Tanjung Bungah heeft een aantal leuke resorts. Niet zo luxe als Batu Ferringhi en het dorp zelf is wat rustiger en minder toeristisch. Toch heb je er een mooi strand (zwemmen doe je op Penang vooral in prachtige zwembaden, niet in de zee) en een paar leuke eettentjes. Een paar leuke plekjes in Tanjung Bungah zijn:

Georgetown

Georgetown barst van de toffe overnachtingsplekjes. Het heritage centrum bevat een mix van supergoedkope hostels tot upscale boutique hotelletjes en alles wat daar tussenin te vinden is. Buiten het centrum heb je de luxe hotelketens, met o.a. veel goed betaalbare 5-sterren hotels. Wij raden echter aan iets in het historische centrum te zoeken, want op deze manier kun je Georgetown op zijn best (ook ’s avonds) verkennen. Alles rond Chulia Street is perfect, dit is het accommodatie-hart van de stad.

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: Le Dream Boutique Hotel, Areca Hotel Penang, Chulia Mansion, Museum Hotel, Hutton Lodge, Ryokan Muntri Boutique Hostel en Macalister Terraces.

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Magazine Vista Hotel by PHC, Coffee Atelier, Jawi Peranakan Mansion, Yeng Keng Hotel, Muntri Grove, SAVV Hotel en Noordin Mews.

Lekker in ultieme luxe de stad ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: 23 Love Lane Hotel, Seven Terraces, Muntri Mews, Campbell House, The Prestige Hotel Penang, The Edison George Town en Cheong Fatt Tze – The Blue Mansion.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Wat is er allemaal nog meer te doen?

Tegenwoordig heeft de levendige collectie street-art in Georgetown een grote aantrekkingskracht op toeristen, samen met de vele andere bezienswaardigheden van de stad. Zozeer zelfs dat winkels en hotels kaarten uitdelen aan de bezoekers met een opsomming van de locaties van de ongeveer 30 straatkunstinstallaties die bezaaid liggen rond de stad Georgetown.

Een paar nachtjes Georgetown zal voor de meeste toeristen onvoldoende zijn om alle highlights van de stad mee te krijgen. Nu zijn het er ook wel erg veel en gericht op elk type toerist. Naast de street-art vinden wij zelf de grote tempels buiten het centrum (o.a. Kek Lok Si, Wat Chaiya Mangalaram en de Dhammikarama Burmese Buddhist Temple) absoluut een bezoek waard. Verder lopen we meestal een beetje rond en stoppen we daar waar we wat leuks zien, afgewisseld met zo nu en dan een kop koffie of een lekkere hap, want dat is natuurlijk waar Penang vooral bekend van is (absoluut fantastisch eten!).

Sample Description

Sample Description

Van Kuala Lumpur naar Penang

Penang is zeer goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Dagelijks gaan er tientallen vluchten, bussen en diverse treinen naar het eiland. Ook populair is de zgn ‘self-drive’, waarbij je met een huurauto het complete traject in zo’n 5 uur aflegt.

De huurauto heeft meestal onze voorkeur, omdat je onderweg nog wat korte of langere stops kunt opnemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de toffe stad Ipoh, met prachtige grottempels, heerlijk eten en een schitterend (klein) historisch centrum? Of de Cameron Highlands, schitterende theeplantages in de hooglanden van Maleisië? Kortere stops maak je bijvoorbeeld bij Slim River voor een kort rafting avontuur, of bij Gua Tempurung, een geweldig mooi grottenstelsel. Nog iets verder heb je Taiping met het mooie meer (Taman Tasik Taiping). Penang is verder met een paar enorme bruggen met het vasteland verbonden, waardoor je de huurauto ook perfect op het eiland zelf kunt gebruiken voor alle toffe attracties en bezienswaardigheden.

Ook populair is het vliegtuig. Dagelijks gaan er vele tientallen vluchten vanaf KLIA2 en vanaf Subang Airport. Wij zijn fan van Subang Airport, omdat je hier in vaak nog geen 20 minuten met een Grab naartoe reist. Scheelt flink met de langere reistijd naar KLIA2. KLIA2 heeft daarentegen wel veel meer faciliteiten, waaronder een enorm winkelcentrum. Vluchten komen aan op Penang International Airport. Hier pak je gemakkelijk een Grab naar je hotel of je huurt er een auto om zelfstandig het eiland te verkennen.

De bus is ook het overwegen waard, maar ga dan wel voor een luxe bus op dit traject. Aeroline heeft bijvoorbeeld heerlijk luxe bussen met enorme stoelen en een fijn sfeertje aan boord. Ze rijden verder rustig en veilig, waardoor je lekker uitgerust op je bestemming aankomt. De bus is van alle opties over het algemeen het goedkoopst. De meeste bussen vertrekken in Kuala Lumpur vanaf de grote TBS Bus Terminal (Terminal Bersepadu Selatan), net buiten de stad (maar goed bereikbaar met de metro). De bussen komen op Penang aan op de Sungai Nibong Bus Terminal, waar je makkelijk een lokale bus of een Grab naar Georgetown neemt (of een Grab direct naar je hotel of resort).

Minder populair vanwege de vrij lange reistijd, maar wel erg leuk is de ETS trein vanaf KL Sentral in Kuala Lumpur naar Penang Sentral (KTM station Butterworth). De rit duurt zo’n 4,5 uur met een flink aantal stops onderweg. Aan het eind van de rit kom je aan op KTM Butterworth, waar direct de Ferry naar Penang vandaan vertrekt. Een hele leuke manier om naar Penang te reizen, vooral omdat de relatief nieuwe ETS trein vrij modern is (vergeleken de zeer oude treinen die er in het verleden reden). Boek hier de treintickets in Maleisië.

Van Langkawi naar Penang

Veel vakantiegangers bezoeken naar Penang ook Langkawi (en andersom). Er zijn twee manieren om snel tussen beide eilanden te reizen, per boot of per vliegtuig. In het verleden pakten wij altijd de boot, maar de laatste paar keer telkens het vliegtuig. De boot vertrekt vanaf de Ferry Terminal in Georgetown, Penang en vanaf Jetty Point op Langkawi. Normaal gesproken gaat er 2x per een een boot. Tickets kosten zo’n RM70 per persoon en kun je hier online bestellen. Het vliegtuig is maar een vlucht van 30 minuten, hoewel je vooraf soms wel vrij lang ‘onderweg’ bent. Eenmaal op Penang ben je met een Grab zo bij je hotel.

Van Kota Bharu naar Penang

Kota Bharu ligt aan de oostkant van het schiereiland en hier heb je een aantal prachtige (bounty)eilanden. Eén van de meest populaire is Perhentian en vaak reist met direct tussen Kota Bharu en Penang. Er gaan dagelijks vluchten en tickets zijn soms zeer goedkoop tijdens speciale aanbiedingen. Perhentian is vaak de perfecte bestemming om de reis af te sluiten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *